Σάκης Καράγιωργας: Ο υπερασπιστής της δημοκρατίας

Σάκης ΚαράγιωργαςΠηγή φωτογραφίας: www.efsyn.gr

Ο Σάκης Καράγιωργας ήταν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που έμειναν στην ιστορία εξαιτίας του έντονου αγωνιστικού τους πνεύματος. Ήταν ένα ενάρετο άτομο από τον Πύργο, πρωτεργάτης του αντιδικτατορικού αγώνα. Ένας άνθρωπος που πίστευε τόσο έντονα στην δημοκρατία που ακόμα και η φυλακή δεν κατάφερε να του αλλάξει «μυαλά».

Διακρίθηκε για τις σπουδές του εντός και εκτός Ελλάδας και κατέλαβε την θέση του πρύτανη στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Δεν ενδιαφερόταν τόσο για την ικανοποίηση του προσωπικού συμφέροντος. Εκείνο, όμως, που κατείχε την πρωτιά στην ψυχή του ήταν η βελτίωση της ζωής για τις επόμενες γενιές.

Προσπαθούμε, γι΄ αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς. Ύστερα από πενήντα, εκατό ή και περισσότερα χρόνια.


Λίγα λόγια για την ζωή του Σάκη Καράγιωργα

Ο Σάκης Καράγιωργας γεννήθηκε στον Πύργο το 1930. Καταγόταν από μια όχι και τόσο εύπορη οικογένεια. Σε ένα αυτοβιογραφικό του γράμμα επισημαίνει ότι μια από τις στιγμές που έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη του ήταν εκείνη των σειρήνων στις 10 π.μ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Εξαιτίας της οικονομικής βοήθειας από την πλευρά του θείου του μπόρεσε να σπουδάσει στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, ενώ τα επόμενα χρόνια φοίτησε παράλληλα στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάκης Καράγιωργας
Πηγή φωτογραφίας: www.avgi.gr

Τον απασχόλησαν κυρίως ζητήματα οικονομικής φύσεως. Το 1955, μάλιστα, θα γνωρίσει καλύτερα τέτοια θέματα μέσα από την Διεύθυνση Προγράμματος του Υπουργείου Συντονισμού και της Διεύθυνσης Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Έπειτα, προκειμένου να εμβαθύνει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, συνεργάστηκε με την συγγραφή λημμάτων της Οικονομικής και Λογιστικής Εγκυκλοπαίδειας.

Στην συνέχεια, αποφασίζει να μεταβεί στο εξωτερικό με στόχο να εμβαθύνει τις σπουδές του. Σπούδασε Δημόσια Οικονομικά στο London School of Εconomics. Έτσι, λοιπόν, το 1962 και έχοντας διακριθεί ως διδάκτορας, θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα και τέσσερα χρόνια αργότερα θα καταλάβει την θέση του καθηγητή στο Τμήμαμήμα της Δημόσιας Οικονομίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Η αντιστασιακή του δράση

Προκειμένου να υποστηρίξει τις ιδέες του περί ελευθερίας, ο Σάκης Καράγιωργας συμβάλει στην σύσταση της «Δημοκρατικής Άμυνας». Ήταν μια οργάνωση με στόχο την αντίσταση στην χούντα των συνταγματαρχών την περίοδο 1967-1974. Στην αρχή η οργάνωση δεν είχε μια ηγετική μορφή, ενώ αργότερα συμβολικά τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Γιώργος Ιορδανίδης. Επιπλέον, η «Δημοκρατική Άμυνα» βομβάρδιζε εκείνες τις εταιρίες που παρείχαν οικονομική στήριξη στο καθεστώς της περιόδου εκείνης. Οι χουντικοί, βέβαια, για να καταστείλουν την δράση της οργάνωσης προχώρησαν σε συλλήψεις και φυλακίσεις των μελών της.

Δυστυχώς, όμως, για τον Σάκη Καράγιωργα η σημαντική δράση του για χάρη της οργάνωσης θα λάβει τέλος στις 14 Ιουλίου του 1969. Ο αγωνιστής σε μια προσπάθειά του να τοποθετήσει βόμβα κατά των χουντικών, έμεινε παράλυτος μέχρι το τέλος της ζωής του. Η βόμβα εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να χάσει και τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του, ενώ τραυμάτισε σοβαρά και το τύμπανο του δεξιού αυτιού του. Η σύζυγός του, Νίκη, τον βοήθησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όντας βαριά τραυματισμένος, όπου και συνελήφθη. Οι ασφαλίτες, χωρίς να σεβαστούν την κατάστασή του, τον ανέκριναν και τον βασάνισαν. Μόλις πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας Προαστίων μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων του 1969. Όμως και εκεί δεν υπήρχε ιδιαίτερη μέριμνα για την υγεία του κρατούμενου.

Σάκης Καράγιωργας
Πηγή φωτογραφίας: www.kathimerini.gr

Την άνοιξη του επόμενου χρόνου πραγματοποιήθηκε δίκη, στην οποία οδηγήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα» ενώπιον του στρατοδικείου. Η δίκη κράτησε για δύο εβδομάδες. Φυσικά, ο Σάκης Καράγιωργας κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στην απολογία του μπορούμε να διακρίνουμε το ήθος του ανθρώπου αυτού που για ακόμα μια φορά θυσίασε την προσωπική του ελευθερία για χάρη του κοινού καλού.

Κύριοι στρατοδίκαι, είχα χρέος να αγωνιστώ προς αποκατάστασιν των δημοκρατικών ελευθεριών εις την χώραν. Είχα χρέος, πρώτον ως άνθρωπος απέναντι της ιστορίας. Δεύτερον, ως καθηγητής απέναντι εις τους φοιτητές μου. Τέλος, είχα ένα προσωπικό χρέος απέναντι του ελληνικού λαού και της πατρίδος.


Τα τελευταία χρόνια του Σάκη Καράγιωργα

Ευτυχώς, ο Καράγιωργας δεν θα εκτίσει την ποινή του παρά μόνον τέσσερα χρόνια. Επιπρόσθετα, θα πάρει μέρος και στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος της δικτατορίας, υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Πολύ νωρίς, όμως, θα διαγραφεί από το κόμμα μαζί με άλλους λόγω ασυμφωνιών. Εδώ, όμως, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά την φυλάκιση, τον βασανισμό και την διαγραφή του από το κόμμα, δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με την πολιτική της χώρας.

Πλέον, όμως, το ενδιαφέρον του είχε μετακινηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης. Έδωσε κίνητρα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πανεπιστημιακού χαρακτήρα έρευνες. Παράλληλα, εκείνο το οποίο τον απασχολούσε ιδιαίτερα ήταν η βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο μόχθος του και η επιμονή του στο όραμά του αυτό ήταν δυο από τα στοιχεία που έκαναν δυνατή την εκλογή του σε πρύτανη στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Δυστυχώς, όμως, στις 17 Αυγούστου του 1985 και σε ηλικία μόλις 55 χρονών, ο Σάκης Καράγιωργας θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Αιτία θανάτου ήταν μια μετεμφραγματική επιπλοκή. Ο αγώνας του όμως δεν πήγε χαμένος. Εκτιμήθηκε από την γενέτηρά του, τον Πύργο. Ο δήμος της περιοχής ονόμασε την κεντρική πλατεία προς τιμήν του, ενώ στο Πάντειο πανεπιστήμιο υπάρχει μια αίθουσα που επίσης έχει πάρει το όνομά του για να μας θυμίζει τις θυσίες και τα αποτελέσματα των πράξεων αυτής της ιστορικής προσωπικότητας.


Παρακολουθήστε μια ημερίδα προς τιμήν του Σάκη Καράγιωργα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Μ. Μπαλαούρας. Σάκης Καράγιωργας: ο αγωνιστής με την αρετήν και την τόλμην (10/5/2017). Ανακτήθηκε από: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/109772_sakis-karagiorgas-o-agonistis-me-tin-aretin-kai-tin-tolmin (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)

Χ. Βλάμη. Σάκης Καράγιωργας: 50 χρόνια από την αντιστασιακή του δράση (29/7/2019). Ανακτήθηκε από: https://www.nou-pou.gr/stories/sakis-karagiorgas-50-chronia-apo-tin-antistasiaki-tou-drasi/ (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)

Χ. Χρηστίδης. Η δίκη της Δημοκρατικής Αμυνας (24/9/2018). Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/986202/gallery/epikairothta/ellada/h-dikh-ths-dhmokratikhs-amynas (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)

Δημοκρατική Άμυνα. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%86%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1 (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)

Καράγιωργας Σάκης (1930-1985). Ανακτήθηκε από: https://www.vivliothiki-pirgou.gr/content/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-1930-1985 (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)

Μεγάλες μορφές: Σάκης Καράγιωργας (17/8/2019). Ανακτήθηκε από: https://olympia.gr/2019/08/17/%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%b9%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%82/ (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)

Σάκης Καράγιωργας. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%82 (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)

Σάκης Καράγιωργας: Ένας δικός μας άνθρωπος «έφυγε» σαν σήμερα (17/8/2019). Ανακτήθηκε από: https://www.patrisnews.com/sakis-karagiorgas-enas-dikos-mas-anthropos/ (τελευταία πρόσβαση 14/4/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;