Ποκαχόντας: Μια ιστορία αλλιώτικη από της Disney

Πηγή εικόνας: wallpaperaccess.com

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει παρέα με τα κινούμενα σχέδια της Disney και σίγουρα μια από τις ταινίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον ήταν εκείνη με τίτλο «Ποκαχόντας». Η ηρωίδα κατάγεται από μια φυλή Ινδιάνων της Αμερικής που ερωτεύεται παράφορα τον στρατηγό-κατακτητή Τζον Σμιθ. Οι Ινδιάνοι θα καταφέρουν να αιχμαλωτίσουν τον Τζον, όμως εκείνος με την βοήθεια της Ποκαχόντας θα καταφέρει να αποδράσει. Οι δύο ήρωες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τελευταία φορά προκειμένου να διώξουν τους κακούς κατακτητές από την περιοχή. Η μόνη διαφορά, όμως, με τα περισσότερα κλασικά έργα της Disney είναι ότι στο τέλος δεν καταλήγουν ζευγάρι. Αντιθέτως, στην τελευταία σκηνή η Ποκαχόντας χαιρετά τον Τζον Σμίθ, ο οποίος είναι πάνω στο καράβι και επιστρέφει στην Αγγλία. Το παραμύθι αυτό, όμως, είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η Ποκαχόντας υπήρξε πράγματι, αλλά η ζωή της δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως περιγράφεται στην ταινία.


Η αληθινή Ποκαχόντας

Η Ποκαχόντας γεννήθηκε το 1596 στην Βιρτζίνια. Είναι αλήθεια ότι ήταν η κόρη του αρχηγού Παουχάταν της φυλής Αλγκόνκουιν όπως αναφέρεται και στην ταινία. Την μητέρα της δεν την γνωρίζουμε, καθώς ο πατέρας της, ως αρχηγός της φυλής, είχε πάρα πολλές συζύγους. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ματοάκα. «Ποκαχόντας» την φώναζαν όταν ήταν μικρή. Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε δύο σημασίες «παιχνιδιάρα» και «αγαπημένη μου κόρη».

Ποκαχόντας
Πηγή φωτογραφίας: theatlantic.com

Όταν ήταν μόλις δώδεκα ετών, η Ποκαχόντας βοήθησε στην απελευθέρωση του Τζον Σμιθ. Εκείνος ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της αποικίας του Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Σμιθ, σε μια από τις περιηγήσεις του στον ποταμό Τσικαχόμινι στα τέλη του 1607 αιχμαλωτίστηκε από τους Ινδιάνους. Εκείνη παρακάλεσε τον πατέρα της να του χαρίσει την ζωή. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το κατά πόσο συνέβησαν αυτά τα γεγονότα, καθώς η μόνη πηγή που διαθέτουμε είναι οι διηγήσεις του ίδιου του Τζον Σμιθ δεκαεπτά χρόνια μετά το συμβάν.

Γύρω στο 1608 ο Τζον Σμιθ αναλαμβάνει τον ρόλο του προέδρου στο Τζειμστάουν. Δυστυχώς, όμως, μια τέτοια ενέργεια δεν κατάφερε να βελτιώσει την ήδη άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν η περιοχή. Οι κάτοικοι υπέφεραν από πείνα, αρρώστιες και τις συστηματικές επιθέσεις των Ινδιάνων. Επιπρόσθετα λίγο καιρό μετά ξεσπά κάτω από άγνωστες συνθήκες πυρκαγιά η οποία θα επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση. Η Ποκαχόντας, όμως, η οποία όπως στην ταινία έτσι και εδώ απέδειξε το μεγαλείο της καρδιάς της κάνοντας επισκέψεις στην περιοχή. Έφερνε μαζί της φαγητό, ως δώρο από την φυλή της για τους πληγέντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η πρώτη επαφή με την Αγγλία

Έπειτα από έναν τραυματισμό του Τζον Σμιθ ο ίδιος αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του. Το γεγονός αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων. Η φυλή των Παουχάταν έκανε όλο και περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή του Τζειμστάουν, με αποτέλεσμα οι άποικοι να εξουδετερώνονται με γοργούς ρυθμούς το διάστημα 1609 με 1610. Ως από μηχανής θεός, λοιπόν, και έτοιμος να σώσει την κατάσταση εμφανίζεται ο Βαρόνος Ντελ Λα Γουερ, οποίος έφερε μαζί του τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να ανοικοδομήσει την περιοχή. Έκτοτε η αποικία πήρε το όνομά του δηλαδή «Ντελαγουερ».

Στα μέσα του 1613 η Ποκαχόντας αιχμαλωτίζεται από τον Άγγλο Σάμιουελ Άργκαλ, ο οποίος θεωρούσε ότι τώρα είχε στα χέρια του το κλειδί για την συμφιλίωση μεταξύ των Παουχάταν και των αποίκων. Η πριγκίπισσα των ινδιάνων μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Εκεί οι συνθήκες κράτησής της κάθε άλλο παρά φυλακή θύμιζαν. Της συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό, ενώ ο Σερ Τόμας Γκέιτς, ο οποίος είχε αναλάβει την επίβλεψή της για όσο καιρό θα έμενε εκεί, την ώθησε στο να μάθει την τοπική γλώσσα και τις παραδόσεις. Στην συνέχεια η Ποκαχόντας βαφτίστηκε χριστιανή, ενώ άλλαξε το όνομά της σε Λαίδη Ρεβέκκα.

Πηγή φωτογραφίας: history.com

Έπειτα από αρκετές διαπραγματεύσεις οι Παουχάταν έκαναν πίσω προκειμένου να επιστρέψει σε αυτούς η κόρη του αρχηγού τους. Εκείνη, όμως, κατά την διάρκεια διαμονής της στα αγγλικά εδάφη είχε ερωτευτεί τον βιομήχανο Τζον Ρολφ. Αυτός ήταν υπεύθυνος για τις πρώτες φυτείες καπνού στην περιοχή του Ντελαγουερ, σε αυτές στηρίχθηκε η περιοχή και συνεχίζει να στηρίζεται έως και σήμερα. Φυσικά οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 5 Απριλίου του 1614 και έτσι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των ινδιάνων και των αποικιοκρατών.


Τα τελευταία χρόνια

Έναν χρόνο μετά, το 1615, η Ποκαχόντας θα γεννήσει το πρώτο της παιδί, τον Τόμας Ρολφ. Μάλιστα, τότε η ινδιάνα πριγκίπισσα είχε γίνει ιδιαιτέρως γνωστή στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της εποχής και τους ήταν αρκετά συμπαθής. Επίσης κατάφερε να βρεθεί και στην αυλή του βασιλιά Τζέιμς Α’.

Το 1617 η Ποκαχόντας μαζί με τον Τζον Ρολφ ετοιμαζόταν να επιστρέψει πίσω στην Βιρτζίνια. Δυστυχώς, όμως, αυτό το ταξίδι δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Το βράδυ πριν την αναχώρησή της, η Ποκαχόντας θα χάσει την ζωή της. Παρ’ όλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο η πριγκίπισσα πέθανε. Από την μια πλευρά, οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η Ποκαχόντας πέθανε σε ηλικία μόλις 21 ετών από φυματίωση. Αντιθέτως, μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι η ίδια στην προσπάθειά της να επιστρέψει πίσω στους δικούς της με τον Τζον Ρολφ χάθηκε από το πλοίο και δεν την εντόπισαν ποτέ. Η κηδεία της επιτελέστηκε στο Gravesend της Αγγλίας.

Το θάρρος και η τόλμη που επέδειξε η Ποκαχόντας όλα αυτά τα χρόνια ίσως να ήταν εκείνο το στοιχείο που μαγνήτισε το ενδιαφέρον της Disney με αποτέλεσμα να στηρίξει μια ολόκληρη ταινία επάνω της. Σίγουρα η δική της εκδοχή παρουσιάζει πολύ απλοποιημένα και με ακόμα λιγότερη βία τα δρώμενα εκείνης της περιόδου. Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σθένος και τον χαρακτήρα αυτής της εκπληκτικά θαρραλέας ηρωίδας.

Ακολουθεί βίντεο με την βιογραφία της Ποκαχόντας:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ν. Κωστιάνη: Η πραγματική ιστορία της Ποκαχόντας είναι πολύ πιο συναρπαστική από το καρτούν – αλλά και πολύ βίαιη (5/4/2015). Ανακτήθηκε από: https://www.huffingtonpost.gr/2015/04/05/culture-h-pragmatikh-istoria-ths-pocahontas_n_7005946.html (τελευταία πρόσβαση 2/4/2020)

Ποκαχόντας: η αλήθεια πίσω από το παραμύθι (11/10/2019). Ανακτήθηκε από: https://www.freeminds.gr/pokaxontas/ (τελευταία πρόσβαση 2/4/2020)

Ποκαχόντας. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/biographies/109 (τελευταία πρόσβαση 2/4/2020)

Ποκαχόντας. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Ποκαχόντας (τελευταία πρόσβαση 2/4/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;