Περλ Μπακ: «Τα ελαττώματα μας κάνουν αξιαγάπητους»

Περλ Μπακ
Πηγή φωτογραφίας: cajadeletras.es.

Η Περλ Μπακ κατάφερε, μέσα από το συγγραφικό της ταλέντο, να ανακηρυχθεί ως η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο «Πούλιτζερ». Τα έργα της έχουν γίνει ανάρπαστα και αυτό οφείλεται στο ότι αντλεί στοιχεία από τα προσωπικά της βιώματα, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να ταυτίζεται, σχεδόν πάντα, με τον πρωταγωνιστή και τις περιπέτειές του.  Όμως, πέρα από την συγγραφή, η Περλ Μπακ ασχολήθηκε και με τη φιλανθρωπία. Ίδρυσε την «Pearl S. Buck Foundation» προκειμένου να φροντίσει αλλά και να προστατέψει τα παιδιά ασιατικής καταγωγής. Το γεγονός ότι ήταν μια Αμερικανίδα μεγαλωμένη στην Κίνα την έκανε να αποστραφεί κάθε τι που πρέσβευε ο ρατσισμός.

«Οι πιο επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις είναι πάντα ο φθόνος, το μίσος, η πλεονεξία.»


Η ζωή της πριν την «πένα»

Η Περλ Μπακ (Pearl Sydenstricker Buck) γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1892 στο Χίλσμπορο της Βιρτζίνια και πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1973, σε ηλικία 80 ετών.  Γονείς της ήταν οι Άμπσαλομ Σύντενστράικερ και Καρολίν Στάλτινγκ. Και οι δυο ήταν ιεραπόστολοι στο επάγγελμα. Μετά τον γάμο τους θα εγκαταλείψουν την Αμερική και θα αναζητήσουν νέες ευκαιρίες στην περιοχή της Κίνας. Βέβαια, λίγα χρόνια μετά, θα ξαναγυρίσουν στην γενέτειρά τους όπου και γεννιέται η Περλ. Ωστόσο, δεν θα μείνουν εκεί για πολύ καιρό καθώς, μόλις τρεις μήνες μετά την γέννηση της, θα μεταναστεύσουν και πάλι στην Κίνα. Αυτή τη φορά, η εγκατάστασή τους θα γίνει στη πόλη Σενγιάνγκ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συγγραφέας να διδαχθεί και τις δύο κουλτούρες, αμερικανική και κινεζική. Δασκάλα της, όσον αφορά την αμερικανική γλώσσα, θα γίνει η μητέρα της.

Περλ Μπακ
Πηγή φωτογραφίας: www.mybuckhannon.com.

Σε ηλικία 19 ετών η Περλ Μπακ θα αφήσει πίσω της τη ζωή στην Κίνα και θα φύγει για σπουδές στην Βιρτζίνια, στο κολέγιο «Randolph-Macon». Το πτυχίο της θα το παραλάβει τρία χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, θα αποφασίσει να ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών της. Έτσι, αναλαμβάνει τη θέση της πρεσβυτεριανής ιεραποστόλου μέχρι το 1933. Ένας από τους λόγους που η καριέρα της, ως πρεσβυτεριανή, έλαβε τέλος ήταν η διένεξη μεταξύ φονταμεταλιστών και μοντερνιστών. Μερικές από τις αποφάσεις που πήρε η συγγραφέας την ανέμειξαν με αυτή την διαμάχη, με αποτέλεσμα η ίδια να υποβάλλει την παραίτησή της.

Αφού ολοκληρώσει τις σπουδές της, ξαναγυρνά στην Κίνα. Εκεί, θα γνωρίσει την πρώτη της αγάπη και, μετέπειτα σύζυγό της, Τζων Λόσινγκ Μπακ. Οι δυο τους θα κατοικήσουν κοντά στο πανεπιστήμιο του Νάγκινγκ, όπου και δίδασκαν. Έξι χρόνια αργότερα θα αποκτήσουν μια κόρη την Κάρολ, ενώ το 1935, θα πάρουν ξεχωριστούς δρόμους. Όμως, μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 1957, ο πατέρας της Περλ Μπακ μετακομίζει στο σπίτι της για να λάβει την απαραίτητη φροντίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Τα διασημότερα έργα της Περλ Μπακ

«Η μάνα»

Αντλώντας έμπνευση από το οικογενειακό της περιβάλλον και την καθημερινή της ζωή στην Κίνα θα συγγράψει, το 1933, το εν λόγω μυθιστόρημα. Περιγράφει τον αγώνα που πραγματοποιεί κάθε μητέρα προκειμένου να ικανοποιήσει και να φροντίσει την οικογένειά της. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κίνα τον εικοστό αιώνα. Η μητέρα παρουσιάζεται ως αγωγός αγάπης και στοργής που προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να στηρίξει την παραδοσιακή οικογένεια.

«Ο Πατριώτης»

Αυτό το μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε το 1939. Η Περλ Μπακ περιγράφει την ζωή ενός Κινέζου, του Αϊγουαν, ο οποίος εξαιτίας της επαναστατικής του φύσης φυλακίζεται. Με το σενάριο της θανατικής καταδίκης να αποτελεί την πλέον πραγματικότητα, ο πατέρας του τον φέρνει σε επαφή με έναν ισχυρό επιχειρηματία, ο οποίος θα καταφέρει να τον ελευθερώσει. Τότε, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής του, που τυχαίνει να είναι η κόρη του επιχειρηματία. Εκείνη την περίοδο μάλιστα λαμβάνει χώρα ο πόλεμος μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας. Διχασμένος ανάμεσα στην αγάπη του για την κοπέλα και την αγάπη για την χώρα του, ποια θα είναι η τελική του απόφαση; Και ποια θα είναι η έκβαση αυτής της απόφασης;

«Η καλή γη» ή «Κάτω από το βλέμμα του Βούδα»

Το 1931 το συγγραφικό ταλέντο της Περλ Μπακ θα αναγνωριστεί. Εξαιτίας αυτού του έργου θα γίνει η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο «Πούλιτζερ». Το βιβλίο αναφέρεται στον Ουάνγκ Λανγκ, έναν Κινέζο ο οποίος, αν και ταλανίζεται από την δεινή οικονομική του θέση, αγαπάει όσο τίποτε άλλο την πατρίδα του. Η συγγραφέας κατάφερε να μετατρέψει τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου σε άνθρωπο, με τον οποίο ο καθένας μας θα μπορούσε να ταυτιστεί. Έτσι, καταφέρνει να διεγείρει το συναίσθημα του αναγνώστη και να τον συνεπάρει.


Η φιλανθρωπική της δράση

Η ζωή στην Κίνα δεν επηρέασε μόνο τον τρόπο που η συγγραφέας έχτιζε την θεματολογία των έργων της. Σε συνδυασμό με την αποστροφή της για τον ρατσισμό, η Μπακ αποφασίζει να δημιουργήσει, το 1949, την «Welcome House, Inc.». Η εν λόγω υπηρεσία είχε αναλάβει να διευθετήσει τις υιοθεσίες που αφορούσαν τα παιδιά με καταγωγή από την Ασία. Μέχρι και σήμερα η υπηρεσία αυτή συνέβαλε στο να υιοθετηθούν 5000 παιδιά!

Περλ Μπακ
Πηγή φωτογραφίας: www.commonwealmagazine.org.

Το έργο της όμως δεν σταματάει εκεί. Το 1964 θα ιδρύσει την «Pearl S. Buck Foundation». Στόχος του οργανισμού αυτού ήταν να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις εις βάρος των παιδιών (ασιατικής κυρίως καταγωγής) με σκοπό τη διευκόλυνση της υιοθεσίας τους. Τον επόμενο χρόνο θα ιδρύσει το «Opportunity Center and Orphanage» με έδρα του την Νότια Κορέα, ενώ αργότερα, παραρτήματα του οργανισμού θα ανοίξουν στις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Πολλές φορές μιλούσε για την βία και την εκμετάλλευση εις βάρος των γυναικών. Εξάλλου, δεν ήταν και λίγες οι φορές που Αμερικανοί στρατιώτες έκαναν σχέσεις με κορίτσια από την Ασία. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζονταν κυρίως σε περιοχές όπου είχαν τις στρατιωτικές τους βάσεις. Επιπλέον, πολλές φορές, ενώ εκείνες βρισκόταν στη μέση μιας εγκυμοσύνης οι στρατιώτες τις εγκατέλειπαν… Για την Περλ Μπακ το θέμα του ρατσισμού ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που χρειαζόταν να επιλυθεί, και μάλιστα, άμεσα. Για να το πετύχει αυτό, συνδύασε την προσωπική της ζωή με τα βιώματα του παρελθόντος καθώς και την επαγγελματική της καριέρα, προκειμένου να καταπολεμήσει τον ρατσισμό με τα μέσα που διέθετε η ίδια.

«Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα.»


Ακολουθεί ολιγόλεπτο βίντεο για την ζωή της Περλ Μπακ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο

Pearl Buck, 1892-1973 Αμερικανίδα συγγραφέας, Νόμπελ 1938. Ανακτήθηκε από: www.gnomikologikon.gr (τελευταία πρόσβαση 24/6/2020).

The Patriot. Ανακτήθηκε από: openroadmedia.com (τελευταία πρόσβαση 24/6/2020).

Η μάνα. Ανακτήθηκε από: http://ebooks.edu.gr/ (τελευταία πρόσβαση 24/6/2020).

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ. Ανακτήθηκε από: www.politeianet.gr (τελευταία πρόσβαση 24/6/2020).

Μπακ, Περλ. Ανακτήθηκε από: www.protoporia.gr (τελευταία πρόσβαση 24/6/2020).

Περλ Μπακ. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση 24/6/2020).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;