Athens
13°
heavy intensity rain
Υγρασία: 82%
Άνεμος: 1m/s Α
Ανώτερη 12 • Κατώτερη 12
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Παγκόσμια Ημέρα Πολυ-Πολιτισμού

Πολιτισμός από τον πολίτη και ο πολίτης από το «πόλις» και σήμερα είναι τοποθετημένο σε τόσες και τόσες φράσεις.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο πολιτισμός είναι έννοια ευρύτερη από την “καλλιέργεια” ή την “παιδεία”. Ως πολιτισμό φαίνεται πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το σύνολο το χαρακτηρισμών που εξευγενίζουν το πνεύμα, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες, οποιοδήποτε σκαλοπάτι ανυψώνει τον άνθρωπο σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πιο απλά, σκέφτεσαι βιβλία, σινεμά, μουσική, τέχνες και πάλι τέχνες κι ύστερα και μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, επιστήμες και πάλι επιστήμες. Πολιτισμένο άνθρωπο θεωρείς εκείνον που σου άφησε σειρά στο σούπερ μάρκετ, είπε «ευχαριστώ», ήταν ευγενικός και σταμάτησε στη διάβαση. Ειδικά τον τελευταίο. Πολιτισμό θεωρούμε την Αναγέννηση, τη Γαλλική Επανάσταση, την αρχαία Ελλάδα, τον αστρολάβο, το φοινικικό αλφάβητο, τους Ίνκας και του Μάγιας, τους Μεσοποτάμιους, τις πυραμίδες. Πολιτισμός είναι κάθετι που αναπτύχθηκε από τους λαούς ανά το χρόνο, αποτέλεσμα έξαρσης του μυαλού, ως απάντηση σε ερωτήματα του ζην και του ευ ζην, φιλοσοφικά, βιοποριστικά, για να ζούμε ομορφότερα, ευκολότερα, καλύτερα. Πολιτισμός είναι η φωτιά, το άροτρο, ο πολυμήχανος Οδυσσέας και ο πολυμήχανος Λεονάρντο ντα Βίντσι, το σινικό τείχος, ο ηλιοκεντρισμός και η κατάρριψή του, η σχετικότητα, η αποτύπωση ενός ηλιοβασιλέματος, καρέ-καρέ μία όμορφη ιστορία σε θερινό σινεμά, οι όμορφες λέξεις σε όμορφα ποιήματα, οι άγνωστοι ήχοι σε μία εναρμονισμένη μελωδία. Ήταν κάποτε όλα τα υλικά, όλα τα άυλα ήταν η κουλτούρα μας, και σήμερα μοιάζουν ίδια.

Ό,τι είναι πολιτισμός και μπορεί να οριστεί και ό,τι είναι πολιτισμός για τον καθένα μας στο μυαλό του, τιμάται στις 21 Μαίου παγκόσμια, όσο εμείς τρώμε γλυκά για τον Κώστα, τη Ντίνα και την Ελένη.

Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development). Κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Γιατί εγώ κι εσύ κι εκείνος, όλοι μιλάμε για πολιτισμό και για τον καθένα μας είναι κάτι άλλο όπως άλλη είναι η γλώσσα, η θρησκεία, η εθνικότητα. Διαφορετικά τον αντιλαμβανόμαστε, τον βιώνουμε, τον αφομοιώνουμε. Είναι όμως παραπέτασμα εξέλιξης, είναι η διαφορετικότητα σε εκείνον που μας ενώνει και μιλάει πριν από εμάς για εμάς. Πολυπολυτισμικότητα, πολλοί πολλοί πολιτισμοί και μία μέρα για να αναδειχθεί η μοναδικότητα του καθενός και η ενότητα όλων για τον άνθρωπο, γιατί πάνω από όλα πολιτισμός είναι πολίτης, είναι άνθρωπος και όλοι μας είμαστε ποικίλες αποχρώσεις ποικίλων χρωμάτων, μοναδικών, είμαστε όλοι λύσεις σε πολιτισμικές εξισώσεις και όλες είναι σωστές.

 

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/worldays/30

https://sciencearchives.wordpress.com/2013/11/01/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Alice, why would you ever leave Wonderland?

Αφήστε το σχόλιο σας
Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG