14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η σημερινή μέρα εορτάζεται παγκοσμίως και σηματοδοτεί την ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη. Είναι μία εκστρατεία η οποία λαμβάνει χώρα σε όλο τον κόσμο και γιορτάζεται από τις οργανώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης για το Διαβήτη – International Diabetes Federation σε πάνω από 140 χώρες. Σκοπός της είναι να ενημερώσει όλους τους ανθρώπους για τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της πάθησης αυτής. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι στις 14 Νοεμβρίου έχει γενέθλια ο Καναδός Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ήταν ο γιατρός που ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1921.

Σήμερα τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από αυτήν την ασθένεια και για αυτό ο Διαβήτης μας αφορά όλους μας, όπως και η σωστή ενημέρωση.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μακροπρόθεσμα να προκαλούνται βλάβες στα αγγεία και στους ιστούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ένα μεταβολικό νόσημα το οποίο ακολουθεί τον ασθενή σε όλη του τη ζωή. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη, συγκεκριμένα:

Διαβήτης τύπου 1

Η αιτία εμφάνισης είναι η καταστροφή των β-κυττάρων που οδηγεί σε πλήρη έλλειψη ινσουλίνης. Οπότε τα άτομα αυτά παράγουν πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και για αυτό χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να ζήσουν. Εμφανίζεται συχνά σε παιδιά.

Διαβήτης τύπου 2

Συνήθως προέρχεται από την ύπαρξη παχυσαρκίας, την καθιστική ζωή και το στρες. Μειώνεται η επαρκής ανταπόκριση του β-κυττάρου για την έκκριση ινσουλίνης. Τα άτομα αυτού του τύπου δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Για παράδειγμα, συχνά χρειάζεται η αγωγή φαρμάκων από το στόμα.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε διαβήτη;

Υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία σας προειδοποιούν. Μερικά από αυτά είναι:

Η ξηροστομία, η ουλίτιδα, η υπερβολική δίψα, η συχνή διούρηση, η θολή όραση, συχνές λοιμώξεις, απότομη απώλεια βάρους, αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια ή  στα πόδια και πολλά άλλα.

Διάγνωση Διαβήτη

  • Το τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης – HbA1c εκφράζει τον μέσο όρο του σακχάρου τους τελευταίους 3 μήνες. Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου σας, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους.
  • Εξέταση γλυκόζης πλάσματος νηστείας – FPG, όπου εξετάζονται τα νυκτερινά επίπεδα σακχάρου. Μερικές εξετάσεις σε διαφορετικές μέρες, με αποτελέσματα μεγαλύτερα από 126mg/dl, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη διαβήτη.

Το να διαγνωστεί κάποιος άνθρωπος με διαβήτη δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ζήσει έτσι όπως τον ευχαριστεί, αρκεί να βάλει σε μια σειρά την διατροφή του. Χρειάζεται μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Πρέπει:

  • Να κάνει 3 γεύματα την ημέρα – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και να τρώει ενδιάμεσα μέχρι 2 ελαφρά σνακ (φρούτα, γιαούρτι)
  • Η μερίδα του να περιέχει λαχανικά, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να υπάρχει πάντα λίγο ψωμί ή ρύζι ολικής άλεσης, πατάτες ή όσπρια συνδυασμένα με λίγο κρέας ή ψάρι.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στον Διαβήτη και είναι μια αφορμή για την ενημέρωση για αυτό το θέμα. Αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να το έχουμε στο νου μας και να το ελέγχουμε συχνά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ελένη Πεππέ

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;