Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς του θεάτρου

Σαίξπηρ
Πηγή εικόνας: www.history.com | Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) γεννήθηκε στο Στράτφορντ-απόν- Έιβον, πιθανόν στις 23 Απριλίου του 1564. Ο πατέρας του, Τζον Σαίξπηρ, και η μητέρα του, Μαίρη Άρντεν, ήταν δύο ιδιαίτερα επιτυχημένοι κάτοικοι της περιοχής. Ο Τζον ήταν εύπορος έμπορος και αξιωματούχος, ενώ η Μαίρη ήταν απόγονος μιας ιδιαίτερα πλούσιας και σεβαστής οικογένειας.

Πιθανολογείται πως ο νεαρός Σαίξπηρ φοίτησε στο τοπικό σχολείο γραμματικής, παρακολουθώντας μαθήματα λατινικών, ελληνικών και κλασικής λογοτεχνίας.


H αρχή της πορείας του

Στα 18 του, ο Σαίξπηρ παντρεύεται με την Anne Hathaway, η οποία ήταν ήδη έγκυος στην πρώτη κόρη τους. Ο γάμος έγινε εσπευσμένα, προκειμένου να αποφευχθεί η ντροπή της οικογένειας για ένα παιδί εκτός γάμου. Μαζί θα αποκτήσουν συνολικά 3 παιδιά: την Σουζάνα (1583-1649) και τα δίδυμα Χάμνετ (1585-1596) και Τζούντιθ (1585-1662). Με τον θάνατο του Χάμνετ, του μοναδικού γιου του, σε πολύ μικρή ηλικία, η ζωή του σπουδαίου δραματουργού κλονίζεται.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, μετακομίζει στο Λονδίνο με την οικογένεια του και ξεκινά την πορεία του ως ηθοποιός, γράφοντας παράλληλα θεατρικά έργα. Η πρώτη φορά που το όνομα του ακούγεται στον θεατρικό κόσμο του Λονδίνου είναι μέσω ενός φυλλαδίου, που δημοσίευσε ο δραματουργός Ρόμπερτ Γκριν. Εκεί, θα τον αναφέρει ως «τυχάρπαστο κοράκι, στολισμένο με τα δικά μας φτερά, με καρδιά τίγρης τυλιγμένη σε προβιά ηθοποιού, που νομίζει ότι μπορεί να στομφάρει ανομοιοκατάληκτους στίχους, όπως οι καλύτεροι από εσάς». Το 1594, έγινε μέλος του θιάσου Lord Chamberlain’s Men, που θα μετονομαστεί αργότερα σε King’s Men, ένας από τους σημαντικότερους θιάσους της εποχής που κατείχε την θεατρική σκηνή «The Globe».

Σαίξπηρ
Πηγή εικόνας: www.theconversation.com | Waxwork of Shakespeare, στο μουσείο Madame Tussauds του Βερολίνου (Anton Ivanov via Shutterstock).

Γράφοντας για τον θίασο, ο Σαίξπηρ ενδιαφέρεται για την οικονομική επιτυχία των έργων και η προσοχή του αυτή θα του επιφέρει πολλά χρήματα. Για 20 χρόνια θα αφοσιωθεί πλήρως στην τέχνη του, γράφοντας μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα που θα γνωρίσει ποτέ η τέχνη του θεάτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η συνέχεια της ζωής και το σπουδαίο έργο του

Ο Σαίξπηρ ήταν ένα ιδιαίτερα επιχειρηματικό μυαλό, όπως ο πατέρας του. Το 1596, θα επιστρέψει για λίγο στον τόπο που γεννήθηκε για να ξεπληρώσει τα χρέη που του άφησε ο πατέρας του και θα αγοράσει το μεγαλύτερο σπίτι στο Στράτφορντ-απόν- Έιβον. Επιπλέον, θα ασκήσει διάφορες συναλλαγές ακινήτων στην περιοχή, ενώ παράλληλα κατέχει μετοχές του θεάτρου Globe. 

Από το 1598, το όνομα του Σαίξπηρ θα βρίσκεται σε κάθε εξώφυλλο. Η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και παρόλο που είχε καταξιωθεί πλέον ως δραματουργός, θα συνεχίσει να παίζει τόσο σε δικά του έργα όσο και σε έργα άλλων συγγραφέων. Θα γράψει 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγαλύτερα αφηγηματικά κείμενα και αμέτρητα ποιήματα. Η χαρισματική φύση του Σαίξπηρ θα του επιτρέψει να ελίσσεται με την ίδια σπουδαία γραφή ανάμεσα σε όλα τα θεατρικά είδη. Οι κωμωδίες, οι τραγωδίες και τα δράματά του χαρακτηρίζονται από την ίδια ποιότητα και το υψηλό επίπεδο γραφής.

Σαίξπηρ
Πηγή εικόνας: www.biography.com.

Τα κείμενά του θα μεταφραστούν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η ικανότητα του δραματουργού να πλησιάζει τόσο κοντά την ανθρώπινη φύση και τις ατέλειες της, θα είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει τα έργα του ως διαχρονικής αξίας. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του είναι τα: «Άμλετ», «Ρωμαίος και η Ιουλιέττα», «Μακμπεθ», «Δωδέκατη Νύχτα», «Αγάπης Αγώνας Άγονος», «Όνειρο Θερινής Νυκτός», «Οθέλλος», «Βασιλιάς Ληρ» και πολλά άλλα. Μέχρι και σήμερα, τα έργα του Σαίξπηρ παίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, περισσότερο από κάθε άλλου δραματουργού.


Το τέλος του Σαίξπηρ

Το 1613, επιστρέφει στο Στράτφορντ για να περάσει γαλήνια τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Λίγους μήνες πριν πεθάνει, συντάσσει την διαθήκη του και αφήνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στην κόρη του Susanna και σε μερικούς ηθοποιούς του θιάσου του. Στην γυναίκα του αφήνει μόνο «το δεύτερο καλύτερό μου κρεβάτι», γεγονός που δημιούργησε αρκετές εικασίες για την σχέση τους.

Ο δραματουργός πεθαίνει στις 3 Μαΐου του 1616. Δύο μέρες μετά, θα ταφεί στο ιερό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ. Στον τάφο του, είναι σκαλισμένη μια επιγραφή που περιλαμβάνει μια κατάρα ενάντια στην ενδεχόμενη μεταφορά των οστών του. Η μεταφορά αποφεύχθηκε το 2008 κατά την διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του ναού και καλλιεργήθηκε ο μύθος ότι μέσα στον τάφο ενδέχεται να υπάρχουν αδημοσίευτα έργα του.

Σαίξπηρ
Πηγή εικόνας: www.en.wikipedia.org | Τhe Flower portrait.

Η συμβολή του Σαίξπηρ στον θεατρικό κόσμο είναι ανεκτίμητης αξίας. Η επίδρασή του στην αγγλική αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία είναι τόσο μεγάλη που ελάχιστοι συγγραφείς έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν μετέπειτα τόσες γενιές συγγραφέων, διατηρώντας αναλλοίωτη την αξία του έργου τους, ακόμα και έπειτα από πολλούς αιώνες μετά την αρχική δημοσίευσή του. Μέχρι σήμερα, αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας, καθώς και «Βάρδος του Έιβον».


Ακολουθεί βίντεο με μια εισαγωγή στον Σαίξπηρ από τον βραβευμένο μεταφραστή Διονύση Καψάλη:


Πηγές:

Γουίλιαμ Σέξπιρ, ανακτήθηκε από www.sansimera.gr, τελευταία πρόσβαση 3/5/2021.

Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής (Μέρος Α’), ανακτήθηκε από www.artic.gr, τελευταία πρόσβαση 3/5/2021.

Βιογραφία του William Shakespeare, του πιο διάσημου θεατρικού συγγραφέα της ιστορίας, τελευταία πρόσβαση 3/5/2021.

William Shakespeare, ανακτήθηκε από www.britannica.com, τελευταία πρόσβαση 3/5/2021.

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ανακτήθηκε από www.greelane.com, τελευταία πρόσβαση 3/5/2021.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Σούλα

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;