Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς: Μια μακρά ιστορία επιτυχιών

Ολυμπιακός
Πηγή φωτογραφίας: olympiacos.org

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς έχει ως αφετηρία το έτος 1925 που πραγματοποιείται και η ίδρυσή του. Είναι ένας από τους πιο νικηφόρους συλλόγους στον χώρο του αθλητισμού, καθώς μετρά νίκες σε παραπάνω από 10 αθλήματα. Έχει διακριθεί σε τοπικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως στον χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Έδρα του αποτελεί ο Πειραιάς, όπου και βρίσκεται το πιο γνωστό γήπεδο της ομάδας, το στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Έχει χαρακτηριστεί από την UEFA ως το λαοφιλέστερο αθλητικό σωματείο της Ελλάδος. Έχει αποκτήσει φιλάθλους αλλά και φανατικούς οπαδούς εντός και εκτός των ορίων του Πειραιά. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε και από κοινωνιολογική άποψη την ταύτιση τόσων πολλών ανθρώπων με αυτήν την ομάδα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού νιώθουν πιο κοντά στην επαρχία, στα λιγότερο ευνοημένα στρώματα και προσπαθούν να καταδικάσουν τους αριστοκράτες, που στα μάτια τους ταυτίζονται με τον αιώνιο εχθρό τους τον Παναθηναϊκό.


Η ίδρυση του Συλλόγου του Ολυμπιακού

Το 1925 – και πιο συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου – δημιουργείται ο Ολυμπιακός μετά από αίτημα του Νότη Καμπέρου. Μάλιστα, ένα χρόνο πριν είχε προηγηθεί συνέλευση με θέμα την ίδρυση του συλλόγου περίπου στα μέσα του 1924. Η δημιουργία του πραγματοποιήθηκε έπειτα από την ένωση του «Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου» και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά. Οι ιδρυτές του ήταν επιχειρηματίες που είχαν αναπτυχθεί εξαιτίας των δραστηριοτήτων τους στο λιμάνι. Έπειτα από την συγκέντρωση των Πειραιωτών στην ταβέρνα του Μοίρα αποφασίστηκε η σύστασή του. Σημαντική φιγούρα στην όλη διαδικασία ήταν ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος οραματίστηκε έναν σύλλογο που θα αντιπροσωπεύει την δύναμη και την ισχύ, αλλά πάνω από όλα θα διακατέχεται από τα βασικά χαρακτηριστικά του ολυμπιακού ιδεώδους, όπως και την ευγενή άμιλλα. Ο Μιχάλης Μανούσκος, ο οποίος στην συνέχεια θα αναλάβει την θέση του δημάρχου στην περιοχή του Πειραιά, είναι εκείνος που θα προσθέσει στην ονομασία του συλλόγου τον προσδιορισμό «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».

Ολυμπιακός
Πηγή φωτογραφίας: iraklis-chania.blogspot.com

Όπως ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει, το σύμβολο της ομάδας του Ολυμπιακού είναι ο δαφνοστεφανομένος έφηβος. Πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του είχαν αποτελέσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιούνταν κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Με τον έμβλημα αυτό αντικατοπτρίζεται και η βασική ιδέα πάνω στην οποία στηρίχθηκε και ο εν λόγω σύλλογος (ευγενής άμιλλα, ολυμπιακό ιδεώδες κ.τ.λ.).

Στην συνέχεια, ο Γιάννης Ανδριανόπουλος αντλώντας έμπνευση από την ομάδα του Cambridge καθιέρωσε ως τα επίσημα χρώματα της ομάδας το κόκκινο και το λευκό. Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος και την αγωνιστικότητα, ενώ το άσπρο την αγνότητα και το ήθος. Στην συνέχεια καθιερώθηκε το ριγωτό ερυθρόλευκο και σε συγκεκριμένες περιστάσεις η κόκκινη εμφάνιση.


Η διάσημη Θύρα 7

Η θύρα 7 είναι χαρακτηριστικό γνώριμα του συλλόγου του Ολυμπιακού. Αποτελείται από τους πιο φανατικούς και παθιασμένους φιλάθλους του. Η θύρα αυτή καθιερώθηκε το 1974. Ένθερμος υποστηριχτής και ηγετική φιγούρα της θύρας αποτελεί ο Βασίλης Δουρίδας ή αλλιώς «Ατίλιο». Ο άνθρωπος αυτός έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο, εκείνο του εμψυχωτή της ομάδας του Ολυμπιακού αλλά και της Εθνικής Ελλάδος. Ο διάσημος πλέον τρομπετίστας είναι εκείνος που οργανώνει τις κερκίδες προκειμένου να αναπτερώσουν το ηθικό της αγαπημένης τους ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακός
Πηγή φωτογραφίας: thrylos24.gr

Ως η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού σημειώνεται το βράδυ της ογδόης Φεβρουαρίου του 1981. Έπειτα από τον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού- Α.Ε.Κ και αφού οι γηπεδούχοι επικράτησαν 6-0 επί των φιλοξενούμενων, δημιουργήθηκε συνωστισμός προκειμένου οι φίλαθλοι και των δυο ομάδων να μετακινηθούν εκτός του γηπέδου για να πανηγυρίσουν. Η θύρα, όμως, ήταν κλειστή και έτσι το πλήθος έπεφτε στα σκαλιά και κατά συνέπεια μερικοί από αυτούς ποδοπατήθηκαν από εκείνους που προσπαθούσαν να περάσουν προς τα έξω. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Εικοσιένα άτομα έχασαν την ζωή τους (είκοσι φίλαθλοι του ολυμπιακού και ένας της Α.Ε.Κ). Οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους πενήντα. Προς τιμήν των θυμάτων εκείνης της βραδιάς στο νέο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης έχουν σχεδιαστεί εικοσιένα μαύρα καθίσματα. Επιπλέον, στο μουσείο της ομάδας υπάρχει η θύρα και ένα κομμάτι των σκαλοπατιών όπου συνέβη το δυστύχημα.


Ο ύμνος της ομάδας του Ολυμπιακού

Ένα βασικό στοιχείο της ομάδας του Πειραιά αποτελούν φυσικά και οι δύο ύμνοι της με τίτλο «Ύμνος Ολυμπιακού (Φευγάτ’ από μπρος)» και «Ύμνος Ολυμπιακού (Θρύλε των γηπέδων)». Ο πρώτος από αυτούς υλοποιήθηκε το 1931 προς τιμήν του Γιώργου Ανδριανόπουλου. Οι στίχοι αποτελούν έμπνευση του Μίμη Βασιλειάδη, ενώ η μελωδία δόθηκε από τον Γιάγκο Λαουτάρη σε tempo di marcia. Την περίοδο που είχε διεξαχθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα (1930-1931) ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει επτά στα επτά παιχνίδια έχοντας σημειώσει είκοσι-δύο τέρματα! Εξαιτίας της μαχητικότητας και του εξαιρετικού του αγωνιστικού πνεύματός που επέδειξε στο Ποδηλατοστάδιο (στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης) ο Βασιλειάδης άντλησε έμπνευση και ξεκίνησε να γράφει τον ύμνο της ομάδας.

Ο δεύτερος ύμνος δημιουργήθηκε μετά την νίκη του Ολυμπιακού επί της Σάντος το 1961. Τότε ο Στράτος Παγιουμτζής τραγούδησε το «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ» σε μουσική του Γαβριήλ Μαρίνου ή Μαρινάκη ο οποίος στην συνέχεια καθιερώθηκε και ως ύμνος της ομάδας. Ο νέος αυτός ύμνος αποτελεί δημιουργία των Σπύρου Βαλσαμάκη και Κωνσταντίνου Κιλιμάντζου και είναι η πρώτη στιγμή στην ιστορία του Ολυμπιακού που τον αναφέρουν ως «Θρύλο». Αυτός ο ύμνος, μάλιστα, χρησιμοποιείται έως και σήμερα ως ο κυριότερος της ομάδας.

Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ,

δαφνοστεφανωμένε, μεγάλε και τρανέ

έχεις δύναμή σου, Ολυμπιακέ,

τον πύρινό σου κόσμο που δε λυγά ποτέ.

Ολυμπί- Ολυμπί- Ολυμπιακέ ομάδα ομαδάρα μου,

μεγάλη μου αγάπη, Ολυμπιακάρα μου.

Δόξα στα παιδιά σου, Ολυμπιακέ,

χιλιοτραγουδισμένε, στον κόσμο ξακουστέ.

Τρέμουν στ’ άκουσμά σου, Ολυμπιακέ

κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ.

Ολυμπί- Ολυμπί- Ολυμπιακέ, ομάδα ομαδάρα μου,

μεγάλη μου αγάπη, Ολυμπιακάρα μου!

Ακολουθεί βίντεο με την ιστορία του Ολυμπιακού:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο

Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Ολυμπιακός_Σύνδεσμος_Φιλάθλων_Πειραιώς (τελευταία πρόσβαση 7/3/2020)

ΟλυμπιακοΣ ΣυνδεσμοΣ Φιλαθλων ΠειραιωΣ. Ανακτήθηκε από: https://www.olympiacossfp.gr/el/content/ολυμπιακός-σύνδεσμος-φιλάθλων-Πειραιώς (τελευταία πρόσβαση 7/3/2020)

Η ιστορία του Ολυμπιακού. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/articles/75 (τελευταία πρόσβαση 7/3/2020)

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιά συμπληρώνει 94 χρόνια ζωής!. Ανακτήθηκε από: https://www.tanea.gr/2019/03/10/sports/football/o-olympiakos-syndesmos-filathlon-peiraia-symplironei-94-xronia-zois/ (τελευταία πρόσβαση 7/3/2020)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1925-1930 (2/9/2012). Ανακτήθηκε από: http://iraklis-chania.blogspot.com/2012/09/1925-1930.html (τελευταία πρόσβαση 7/3/2020)

Θύρα 7. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Θύρα_7 (τελευταία πρόσβαση 7/3/2020)

Ύμνος του Ολυμπιακού. Ανακτήθηκε από: http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=det2edit&song_id=9571 (τελευταία πρόσβαση 7/3/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;