Ο Ρώσος συνθέτης Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ

Πηγή εικόνας: listenclassicalmusiccs.blogspot.com.

Ο Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι-Κόρσακοφ ήταν συνθέτης, δάσκαλος αρμονίας και ενορχήστρωσης και καθηγητής σύνθεσης στην A. Πετρούπολη. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της «Ομάδας των Πέντε», είχαν στόχο την ανεξαρτησία της ρωσικής μουσικής και την δημιουργία μίας μουσικής με πραγματικό ρώσικο απόηχο.


Τα πρώτα χρόνια του Νικολάι Κόρσακοφ

Ο Νικολάι Κόρσακοφ γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1844 στην πόλη Τίχβιν της Ρωσίας, 200 χλμ ανατολικά της Αγίας Πετρούπολης. Είχε καταγωγή από αριστοκρατική οικογένεια και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σαν αξιωματικός του Ναυτικού.

Ο πατέρας του συνθέτη, Αντρέι Πετρόβιτς Ρίμσκι-Κορσάκοφ ήταν ένας από τους έξι παράνομους γιους της Αβδότια Γιακόβλεβνα. Η μητέρα του συνθέτη, Sofya Vasilievna Rimskaya-Korsakova, γεννήθηκε επίσης ως παράνομη κόρη ενός πλούσιου ιδιοκτήτη που ανήκε στην ευγενή ρωσική οικογένεια, που προήλθε τον 16ο αιώνα.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org.

Η οικογένεια Ρίμσκυ-Κόρσακοφ είχε μια μακρά γραμμή στρατιωτικής και ναυτικής θητείας. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Νικολάι, Βόιν, 22 ετών και ανώτερος του, έγινε γνωστός πλοηγός και εξερευνητής και είχε ισχυρή επιρροή στη ζωή του Νικολάι.  Αργότερα θυμήθηκε ότι η μητέρα του έπαιζε λίγο πιάνο και ο πατέρας του μπορούσε να παίξει μερικά τραγούδια στο πιάνο. Ξεκινώντας στα έξι, πήρε μαθήματα πιάνου από τοπικούς δασκάλους και έδειξε ταλέντο στις ακουστικές δεξιότητες, έχοντας ωστόσο έλλειψη ενδιαφέροντος. Όμως έπαιζε, όπως έγραψε αργότερα, «άσχημα, απρόσεκτα, … φτωχός, διατηρώντας το χρόνο».

Advertisements
Ad 14

Η «Ομάδα των Πέντε»

Ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ ήταν ένας από τους ιδρυτές της «Ομάδας των Πέντε», μαζί με τους Μίλυ Μπαλακίρεφ (1837 – 1910), Αλεξάντρ Μποροντίν (1833 – 1887), Σεζάρ Κούι (1835 – 1918) και Μόντεστ Μουσόργκσκι (1839 – 1881).

Διαβάστε επίσης  Παντελής Βούλγαρης: Ο Κυρίαρχος του Ελληνικού Εθνογραφικού Κινηματογράφου

Οι πέντε συνθέτες, που ζούσαν στην Αγία Πετρούπολη, αναζητούσαν τη ρωσική μουσική, θέλοντας να είναι ανεξάρτητη από τα δυτικά πρότυπα και ελπίζοντας να δημιουργήσουν ένα αληθινό στυλ ρωσικής μουσικής. Τα θέματα των οπερών του Κόρσακοφ και άλλων μουσικών έργων, καθώς και άλλων μελών του κουιντέτου, επηρεάζονται από τον ρομαντισμό του δημοφιλούς συνθέτη της Ρωσίας, Μπερλιόζ, και της ρωσικής λαϊκής μουσικής Γκλίνκα, μερικές φορές «διακοσμημένα» στα ανατολικά στοιχεία.

Πηγή εικόνας: www.timesnews.gr.

Εμπνευσμένος καθώς ήταν ο Κόρσακοφ από τη ρωσική κλασική λογοτεχνία, τις λαϊκές ιστορίες, τα παραδοσιακά ρωσικά παραμύθια του 19ου αιώνα και τη ρωσική ιστορία, επάξια θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της ρωσικής εθνικής μουσικής.

Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται οι Προκόφιεφ, Γκλαζουνόφ, Στραβίνσκι και Ρεσπίγκι. Ως διευθυντής ορχήστρας έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό, αποκαλύπτοντας τη ρωσική μουσική στους νεαρούς Ευρωπαίους συνθέτες.


Συνθέσεις του Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι-Κόρσακοφ

Ο Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι-Κόρσακοφ έχει ένα τεράστιο μουσικό έργο. Έχει δημιουργήσει 15 όπερες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: Ο Ιβάν ο Τρομερός, Νύχτα Μαΐου, Παραμονή Χριστουγέννων, Αθάνατος Cauchy, Η ιστορία του Τσάρου Σαλτάν, May Night (λαϊκή όπερα), Snow Girl (εμπνευσμένο από το παραμύθι του Snegurocka) και ορχηστρική εργασία Σερβική θεματική φαντασία (1867), Spanish Caprice (1887), Sehrazad (1888) και Sadko (1898).

Μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Ρίμσκι-Κορσάκοφ, Ο Χρυσός Κόκορας (1909), απαγορεύτηκε από το σοβιετικό καθεστώς και επανήλθε στο Θέατρο Μπολσόι κατά την εποχή της μεταρρύθμισης. Αν και άθεος, έχει επίσης συνθέσει πολλά ορχηστρικά έργα (αυτά είναι τα πιο διάσημα έργα στη Δύση, όπως το Sehrazad), λαϊκά τραγούδια, έργα μουσικής δωματίου, ακόμη και μουσική για τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Διαβάστε επίσης  Elizabeth Blackwell: Η πρώτη γυναίκα γιατρός της Αμερικής

Σεχραζάτ

Η συμφωνική σουίτα του Νικολάι Κόρσακοφ βασίζεται στην πασίγνωστη αραβική συλλογή ανατολίτικων ιστοριών με τίτλο «Χίλιες και μία νύχτες».  Το έργο αυτό αποτέλεσε το σπουδαιότερο και πιο επιδραστικό του Κόρσακοφ, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στους κορυφαίους ενορχηστρωτές όλων των εποχών.

Αυτό το έργο του Νικολάι  Κόρσακοφ αποτελείται από τέσσερα μέρη: Τη Θάλασσα και το πλοίο του Σεβάχ, Η διήγηση του πρίγκιπα Καλαντάρ, Το πριγκιπόπουλο και η πριγκιποπούλα και το Γιορτή στη Βαγδάτη. Η Θάλασσα. Το πλοίο προσκρούει σ’ ένα βράχο κάτω από ένα μπρούτζινο ιππέα.

Η πρεμιέρα της Σεχραζάτ πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1888 στην Αγία Πετρούπολη, κάτω από την εποπτεία του Ρίμσκι – Κόρσακοφ. Στις 4 Ιουνίου του 1910, τα Ρωσικά Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ παρουσίασαν στο Παρίσι το μπαλέτο «Σεχραζάτ», βασισμένο στη μουσική του Ρίμσκι – Κόρσακοφ, σε χορογραφία του Μιχαήλ Φοκίν.


Τα γραπτά έγγραφα του Νικολάι Κόρσακοφ

Τα γραπτά του Κόρσακοφ περιλαμβάνουν το «Χρονικό της μουσικής μου ζωής, Πρακτικός Οδηγός Αρμονίας», και οι «Οι βάσεις της Ενορχήστρωσης». Το δεύτερο έργο του το άρχισε το 1873 και το τελείωσε, μετά το θάνατό του, ο Μαξιμίλιαν Στάινμπεργκ το 1912. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1922, στα ρωσικά. Από το 2002 «Οι βάσεις της ενορχήστρωσης» κυκλοφορούν και στα ελληνικά σε επιμέλεια και μετάφραση του Γιώργου Π. Πλουμπίδη.


Το τέλος του Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι-Κόρσακοφ

Το τέλος του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ ήρθε, μετά από σοβαρές κρίσεις στηθάγχης, στο Λιούμπενσκ στις 21 Ιουνίου 1908 (8 Ιουνίου 1908 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Είναι θαμμένος στο Κοιμητήριο Τίχβιν της Μονής Αλέξανδρου Νέφσκι, στην Αγία Πετρούπολη. Ο τάφος του βρίσκεται δίπλα σε αυτούς των Ρώσων συνθετών Μουσόργκσκι, Μποροντίν, Κούι, Γκλίνκα και Τσαϊκόφσκι.

Διαβάστε επίσης  Αμαλία Φλέμινγκ: Μια αντισυμβατική επιστήμονας
Πηγή εικὀνας: www.timesnews.gr.

Ακολουθεί το Flight Of The Bumblebee του Νικολάι Κόρσακοφ:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Ρώσος συνθέτης: https://www.timesnews.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 21/06/2021

KORSAKOV RIMSKY NIKOLAI: http://listenclassicalmusiccs.blogspot.com/, Τελευταία Πρόσβαση: 21/06/2021

Σεχραζάτ: https://www.sansimera.gr/articles/682, Τελευταία Πρόσβαση: 21/06/2021

Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ: https://el.wikipedia.org/wiki/, Τελευταία Πρόσβαση: 21/06/2021

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα