Ντιέγκο Ριβέρα: Ο ζωγράφος σύντροφος της Φρίντα Κάλο

Ντιέγκο Ριβέρα
Πηγή φωτογραφίας: www.cbsnews.com

Το όνομα του μεγάλου ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα κατάφερε να μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες μας, εξαιτίας του τεράστιου ταλέντου του. Ειδικευόταν κυρίως στις τοιχογραφίες που απεικόνιζαν ανησυχίες και προβληματισμούς του μέσου Μεξικανού της εποχής του. Παράλληλα, μέσα από τα έργα του, προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανή την ιστορία της χώρας του. Ένας δεύτερος λόγος, όμως, που βοήθησε στην διατήρηση του ονόματος του Ριβέρα έως και σήμερα ήταν η σχέση του με την επίσης διάσημη ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Αν και η σχέση τους δοκιμάστηκε αρκετές φορές, εκείνοι πάντα έβρισκαν τρόπο να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να παραμένουν μαζί.


Τα παιδικά χρόνια του Ντιέγκο Ριβέρα

Ο ταλαντούχος ζωγράφος γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1886 στην Γκουαναχουάτο του Μεξικού και απεβίωσε στις 24 Νοεμβρίου του 1957. Το πλήρες όνομά του είναι Ντιέγκο Μαρία ντε λα Κονσεπσιόν Χουάν Νεπομουσένο Εστανίσλαο ντε λα Ριβέρα ι Μπαριέντος Ακόστα ι Ροδρίγκες. Προερχόταν από μια οικογένεια μεσοαστών. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος και ασκούσε το επάγγελμα του δασκάλου. Όταν ήρθε στον κόσμο ο Ντιέγκο, μας αναφέρει ο ίδιος σε μια από τις αφηγήσεις του, η μαμή του λανθασμένα θεώρησε ότι το βρέφος γεννήθηκε νεκρό. Για αυτό το πέταξε σε έναν κουβά. Η μητέρα του, όμως, ήταν εκείνη που του ξανά έδωσε ζωή. Την συγκεκριμένη στιγμή σκότωσε περιστέρια, και αφού τους έβγαλε τα εντόσθια, τα τύλιξε γύρω από τον γιό της και εκείνος εξαιτίας της ζεστασιάς τους επανήλθε στην ζωή. Αν και ως έναν βαθμό η ιστορία αυτή θα μπορούσε να είναι αληθινή, μας επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των βιογράφων του Ριβέρα που τον περιέγραφαν ως παραμυθά.

Σε ηλικία 10 χρονών, ο Ντιέγκο ανακάλυψε το πάθος του για την ζωγραφική. Εγγράφετε στην Ακαδημία Τεχνών του Σαν Κάρλος. Το μεγαλείο του ταλέντου του κατάφερε να του εξασφαλίσει, μάλιστα, και μια κρατική υποτροφία. Έτσι, με το που ενηλικιώνεται, φεύγει προς την Ισπανία με σκοπό να την χρησιμοποιήσει.

Αν και εξωτερικά η εμφάνιση του Ντιέγκο Ριβέρα δεν ήταν και τόσο ελκυστική, κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών γυναικών. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι παντρεύτηκε – όχι μια – αλλά τέσσερεις φορές, δυο από τις οποίες με την Φρίντα Κάλο. Απέκτησε επίσης και δύο εξώγαμα, τουλάχιστον, τέκνα.


Η σχέση του με την Φρίντα Κάλο

Ντιέγκο Ριβέρα
Πηγή φωτογραφίας: fragilemag.gr

Την περίοδο που ξεκίνησε να σχεδιάζει την τοιχογραφία του Εθνικού Πάρκου, ξεκίνησε δύο παράλληλες σχέσεις. Η μια από αυτές ήταν με μια φοιτήτρια που σπούδαζε στην Καλών Τεχνών και η άλλη ήταν με μια από τις μεγαλύτερες θαυμάστριές του, την Φρίντα Κάλο. Οι δύο τους ένιωσαν αμέσως αμοιβαία έλξη και αφού ο Ριβέρα χώρισε την γυναίκα του, παντρεύτηκε την Κάλο στις 21 Αυγούστου 1928.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα άτομα που ήταν ενάντια στην πραγματοποίηση του γάμου αυτού ήταν η μητέρα την Φρίντα. Τόνιζε σε κάθε ευκαιρία πόσο άσχημος και χοντρός ήταν ο σύζυγος της κόρης της. Επίσης, η μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν βοηθούσε την κατάσταση. Ο Ριβέρα ήταν 43 ετών, ενώ η Φρίντα μόλις 22. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το γεγονός αυτό ως ο γάμος μεταξύ «ενός ελέφαντα με μία περιστέρα». Παρ’ όλα αυτά, ο Ντιέγκο ήταν εκείνος που απίστησε τις περισσότερες φορές.

Αν και η αγάπη του για την Κάλο ήταν τεράστια, δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει την αδυναμία του στις γυναίκες. Ο Ριβέρα, μάλιστα, κατάφερε και αποπλάνησε την αδερφή της Φρίντα, την Κριστίνα. Η θλίψη της ζωγράφου ήταν τόσο μεγάλη που κατά την διάρκεια της σχέσης του άντρα της με την αδερφή της ζωγράφισε μόνο έναν πίνακα. Αν και ο γάμος τους χαρακτηριζόταν από πολλές παράλληλες εξωσυζυγικές σχέσεις, ο Ριβέρα συνειδητοποίησε μετά τον χαμό της αγαπημένης του συζύγου, πόσα πολλά σήμαινε για αυτόν. Στην αυτοβιογραφία του μάλιστα αναφέρει τα εξής:

Η ημέρα που πέθανε η Φρίντα, ήταν η πιο τραγική της ζωής μου. Δυστυχώς, κατάλαβα πολύ αργά, ότι το καλύτερο κομμάτι της ζωής μου, ήταν η αγάπη μου για εκείνη…


Ο άντρας στο σταυροδρόμι

Ντιέγκο Ριβέρα
Πηγή φωτογραφίας: www.wikiart.org

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Ριβέρα είναι ο περίφημος «Άντρας στο σταυροδρόμι». Το 1933, η γυναίκα του Τζον Ροκφέλερ, που ήταν μεγάλη θαυμάστρια του Ντιέγκο θα τον προτείνει στον άντρα της για μια δουλειά που χρειαζόταν. Το ταλέντο του Ριβέρα και η φήμη του θα κάνουν πολύ εύκολη την απόφαση του Ροκφέλερ. Του αναθέτει, λοιπόν, να κοσμήσει τον ουρανοξύστη του Κέντρου Ροκφέλερ με κάποιο έργο του. Η αμοιβή που θα λάμβανε θα έφτανε τα 21.500 δολάρια και η δουλειά του θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Στο έργο του αποτυπώνει κάθε λογής άνθρωπο από κάθε κοινωνική τάξη. Ανθρώπους από την καθημερινή ζωή, διαδηλωτές, πλούσιους, φτωχούς, νοικοκυρές. Ασκεί έμπνευσή, κυρίως, από την αστική τάξη. Ο Ριβέρα προσπάθησε να δείξει έτσι το χάσμα ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα. Τις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σε αντίθεση με τους λίγους που χαίρουν ευτυχίας. Τα τέσσερα φτερά στο κέντρο του καμβά αντιπροσωπεύουν την φύση, την τεχνολογία και την επιστήμη. Το μήνυμα που ήθελε να προωθήσει ο Ριβέρα, ήταν πως μόνο αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το τρίπτυχο, θα ευημερήσει όλος ο κόσμος.

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση, ήταν η φιγούρα του Λένιν δεξιά στην εικόνα, ανάμεσα στα δύο φτερά. Εξαιτίας αυτής της προσθήκης, ο Ριβέρα κατηγορήθηκε από την «New York Times» για κομμουνιστική προπαγάνδα. Σχεδίασε την σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, επίσης, πίσω από μια ομάδα εργατών. Τα σχέδιά του αυτά τα είχε κρατήσει κρυφά από τους εργοδότες του. Δυστυχώς, όμως, εκείνοι τα εντόπισαν τελείως τυχαία λίγες μέρες πριν τα μεγάλα αποκαλυπτήρια.


Ακολουθεί βίντεο με την ζωή του Ντιέγκο Ριβέρα.


Πηγές

Ντιέγκο Ριβέρα. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Ντιέγκο_Ριβέρα (τελευταία πρόσβαση 22/11/2019)

Διάσημος μεξικάνος ζωγράφος, γνωστός για τις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες του και τη θυελλώδη σχέση του με την ομότεχνό του Φρίντα Κάλο. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/biographies/311 (τελευταία πρόσβαση 22/11/2019)

Ο γάμος “ενός ελέφαντα με μία περιστέρα”. Το σχόλιο της μητέρας της Φρίντα Κάλο όταν έμαθε ότι θα παντρευτεί τον Ριβέρα. Κι όμως την απατούσε συνέχεια. Ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/frinta-kalo-ke-ntiegko-rivera-o-gamos-enos-elefanta-me-mia-peristera/ (τελευταία πρόσβαση 22/11/2019)

Ο προκλητικός Ντιέγκο Ριβέρα (24 Νοεμβρίου 2017). Ανακτήθηκε από: https://tvxs.gr/news/πορτρέτα/ο-προκλητικός-ντιέγκο-ριβέρα (τελευταία πρόσβαση 22/11/2019)

ΝΤΙΕΓΚΟ ΡΙΒΕΡΑ ΚΑΙ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ!!!! ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Diego Rivera and Frinda Kalo) (13 Απριλίου 2016). Ανακτήθηκε από: http://texni-zoi.blogspot.com/2016/04/blog-post.html (τελευταία πρόσβαση 22/11/2019)

O Καρλ Μαρξ, η Φρίντα Κάλο, το εργατικό κίνημα στις τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα. Ανακτήθηκε από: http://fragilemag.gr/diego-rivera/ (τελευταία πρόσβαση 22/11/2019)

Οι Ροκφέλερ ανέθεσαν στον Ντιέγκο Ριβέρα να ζωγραφίσει μία τεράστια τοιχογραφία στη Νέα Υόρκη. Εκείνος, όμως, ζωγράφισε το πορτραίτο του Λένιν στην καρδιά του καπιταλισμού. Το έργο καταστράφηκε. Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/oi-rokfeler-anethesan-ston-ntiegko-rivera-na-zografisei-mia-terastia-toichografia-sti-nea-yorki-ekeinos-omos-zografise-to-portraito-toy-lenin-stin-kardia-toy-kapitalismoy-to-ergo-katastrafike/ (τελευταία πρόσβαση 22/11/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;