Νοστράδαμος: Οι προφητείες του και τι είδε για το 2019!

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Αν και ο Νοστράδαμος προέβλεψε σπουδαία γεγονότα της ανθρωπότητας, αμφισβητήθηκε ανοικτά από ιστορικούς και αστρολόγους. Οι πρώτοι υποστήριζαν πως οι προφητείες στηρίζονταν στην κακή μετάφραση και στην παρερμηνεία, ενώ οι δεύτεροι πως δεν ερμήνευε σωστά τα αστρολογικά φαινόμενα και πως  χρησιμοποιούσε παρελθοντικά γεγονότα για να προβλέψει το μέλλον. Η αλήθεια είναι πως ο Νοστράδαμος κατάλαβε από πολύ νωρίς πως αν θέλεις να χειραγωγήσεις κάποιον, απλώς θα πρέπει να πατήσεις πάνω στον φόβο και στην αγωνία του για το μέλλον…


Νοστράδαμος: Γιός ενός εμπόρου σιτηρών!

Ο Νοστράδαμος (Michel de Nostredame) γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1503 στο Saint Remy de Provence της Γαλλίας. Ήταν το ένατο παιδί του Jaume Cresquas, ενός Εβραίου εμπόρου σιτηρών. Γύρω στο 1459 – 1460 ασπάστηκε τον καθολικισμό και το όνομα του άλλαξε σε «Pierre Nostredame». Γύρω από την παιδική του ηλικία δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ο παππούς του, Jean de St. Remy, ήταν ο πρώτος που τον εκπαίδευσε και τον εισήγαγε στην Εβραϊκή παράδοση, αλλά και στην επιστήμη της αστρολογίας. Επίσης, διδάχθηκε λατινικά, ελληνικά μαθηματικά και εβραϊκά. Ο Νοστράδαμος ήταν ευφυής και οξύνους, χαρακτηριστικά που φάνηκαν από πολύ νωρίς.

Νοστράδαμος
Πηγή εικόνας: smokedglassgoggles.co.uk | Αυτή ήταν η στολή που προφύλασσε τους γιατρούς της εποχής από την πανούκλα. Αυτή τη στολή από δέρμα φορούσε και ο Νοστράδαμος.

Στην ηλικία των 14 ο Νοστράδαμος μπαίνει στο πανεπιστήμιο του Avignon για να σπουδάσει Ιατρική. Νοσεί όμως από παρωτίτιδα και αναγκάζεται να εγκαταλείψει. Σύμφωνα με τα γραπτά του, εκείνη την περίοδο θα ταξιδέψει πολύ, θα ασχοληθεί με τα βότανα και θα εργαστεί ως φαρμακοποιός. Τα πράγματα τελικά αλλάζουν, όταν το 1522 γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο του Montpelier για να ολοκληρώσει το ντοκτορά του στην Ιατρική. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε διαφωνία με τις απόψεις των καθολικών ιερέων που αποδοκιμάζουν την αστρολογία. Το 1525 λαμβάνει και επίσημα άδεια άσκησης της Ιατρικής και – σύμφωνα με το τότε έθιμο των ακαδημαϊκών – το «Nostradame» μετατρέπεται σε «Nostradumus».


Η πρωτοπόρος θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανώλης: μια ροζ παστίλια!

Έχοντας πλέον την άδεια ασκήσεως της Ιατρικής, ο Νοστράδαμος θα ταξιδέψει τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Γαλλία και την Ιταλία. Η πανώλη είναι η μάστιγα της εποχής και θα κάνει ό,τι μπορεί για να την θεραπεύσει. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειας θεωρούνται προοδευτικές και δεν έχουν καμία σχέση με τις εφαρμοσμένες πρακτικές, δηλαδή την αιμορραγία, τον υδράργυρο και την απομάκρυνση των πτωμάτων από τους δρόμους μιας πόλης. Αντί όλων αυτών προτείνει σωστές συνθήκες υγιεινής και δίνει ένα «τριανταφυλλένιο χάπι», δηλαδή μια παστίλια βοτάνων που περιείχε τριαντάφυλλο και βιταμίνη C και ανακούφιζε τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα αυτής της παράδοξης θεραπείας για την εποχή ήταν εντυπωσιακά. Επίσης, συνιστούσε σωστές συνθήκες προσωπικής υγιεινής, δίαιτα φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε λαχανικά – φρούτα και πολύ καθαρό αέρα!

Πολύ σύντομα ο Νοστράδαμος έγινε ευρέως γνωστός για το κοινωνικό έργο που προσέφερε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική στήριξη από αρκετούς πολίτες της Provence. Το 1531 συνεργάζεται με τον κορυφαίο μελετητή και ιατρό της εποχής Jules-Cesar Scaliger στη Γαλλία. Η τραγική σύμπτωση που σημάδεψε την ζωή του ήταν πως, ενώ εκεί βρήκε τον έρωτα της ζωής του και απέκτησε δύο παιδιά, πέθαναν από πανώλη ενώ ταξίδευαν σε αποστολή σωτηρίας στην Ιταλία. Σε αυτό το σημείο, τον εγκαταλείπει ο Jules-Cesar Scaliger, ο οποίος πλέον χάνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Νοστράδαμου, εξαιτίας του συμβάντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η επιτυχής πρόβλεψη πως ο Felice Peretti θα γίνει ο επόμενος Πάπας!

Το 1538 μια προσβλητική παρατήρηση του Νοστράδαμου σχετικά με ένα άγαλμα θρησκευτικής λατρείας τον οδηγεί ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ιεράς Εξέτασης. Η κατηγορία είναι μια: «Αιρετικός». Αποφασίζει να φύγει από την Provence για να γλυτώσει και ταξιδεύει για πολλά χρόνια σε Ελλάδα και Τουρκία. Κατά την διάρκεια αυτών των ταξιδιών αφυπνίζεται πνευματικά και έρχεται σε επαφή με τον αποκρυφισμό. Ο μύθος θέλει σε ένα από τα ταξίδια του να ήρθε σε επαφή με μια ομάδα Φραγκισκανών μοναχών και να προέβλεψε πως ένας από αυτούς θα γίνει Πάπας! Και όντως… ο καλόγερος της ομάδας με το όνομα Felice Peretti, έγινε ο Πάπας Sixtus V το 1585.


Ο δεύτερος γάμος με μια πλούσια χήρα και η συγγραφή βιβλίων!

Νοστράδαμος
Πηγή εικόνας: cura.free.fr | Απόσπασμα από το βιβλίου του Νοστράδαμου «The Traite des Fardemens».

Το 1547 επιστρέφει στη Γαλλία και εκεί εξασκεί την Ιατρική και εξελλίσει τις θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης της πανώλης. Παντρεύεται μια πλούσια χήρα, την Anne Ponsarde. Αποκτούν έξι παιδιά. Είναι τόσο δημιουργικός που επιπλέον γράφει δύο ιατρικά βιβλία: το πρώτο ήταν μια μετάφραση του βιβλίου του Galen, ενός Ρωμαίου γιατρού και το δεύτερο με τίτλο «The Traite des Fardemens» ήταν ένα βιβλίο μαγειρικής το οποίο είχε σχέση καθαρά με την αντιμετώπιση της πανώλης και την παρασκευή καλλυντικών.

Νοστράδαμος
Πηγή εικόνας: businessinsider.com

Με το πέρασμα των ετών ο Νοστράδαμος αρχίζει να ελκύεται από τον αποκρυφισμό και να απομακρύνεται από την επιστήμη του. Περνούσε ώρες ολόκληρες με το να διαλογίζεται πάνω σε μια χύτρα με νερό και βότανα. Λέγεται πως ο διαλογισμός τον οδηγούσε σε έκσταση και σε οράματα. Το 1550 γράφει το πρώτο του ημερολόγιο, το οποίο περιείχε αστρολογικές πληροφορίες και προβλέψεις της επόμενης χρονιάς. Το ημερολόγιο γίνεται δημοφιλές γιατί είχε πληροφορίες που χρησίμευαν στους αγρότες και στους εμπόρους. Σε αυτό ενσωματώνει και μέρος των οραμάτων που έχει. Η τεράστια απήχηση που έχει όλο αυτό τον ενθαρρύνει να γράφει περισσότερο.

Το 1554 ο Νοστράδαμος αποφασίζει να γράψει τα οράματα που είχε ως τότε, σε ένα βιβλίο με τίτλο «Αιώνες». Ο στόχος του ήταν η συγγραφή δέκα τόμων με εκατό προβλέψεις για τα επόμενα 2.000 χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα δημοσιεύει το «Les Prophesies». Όμως εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων που θεωρούνται αιρετικές, συγκαλύπτει τις προφητείες σε στίχους 4 γραμμικών τετραγώνων. Σε συνδυασμό γλωσσών όπως η ελληνική, η ιταλική, η προβηγκιανή και μια διάλεκτος της Νότιας Γαλλίας. Όλες αυτές οι πρακτικές δημιούργησαν την φήμη του «υπηρέτη του διαβόλου» και του «τσαρλατάνου». Η ελίτ της Ευρώπης όμως, τον θαύμαζε και ζητούσε τη γνώμη του. Για παράδειγμα, η σύζυγος του βασιλιά Henri II της Γαλλίας, η Catherine de Medici, ήταν ίσως και η μεγαλύτερη θαυμάστρια που είχε ποτέ.


Προφήτευσε τον φριχτό θάνατο του βασιλιά Henry II της Γαλλίας, αλλά και τον δικό του…

Η βασίλισσα Catherine de Medici τον προσλαμβάνει για να φτιάξει τα ωροσκόπια τον παιδιών της. Λίγο μετά τον χειροτονεί ως επίσημο συμβουλάτορα – ιατρό στο δικαστήριο του βασιλιά Henri II. To 1556 μια προφητεία του Νοστράδαμου που φωτογράφιζε τον βασιλιά Henri II στο βιβλίο του «Αιώνες» θα επαληθευτεί:

Ένα νεαρό λιοντάρι θα υπερνικήσει ένα παλιότερο στο πεδίο της μάχης. Το νεαρό λιοντάρι θα τρυπήσει το μεγαλύτερο στο μάτι και εκείνο θα έχει σκληρό θάνατο.

Όντως τρία χρόνια μετά ο βασιλιάς Henry II, σε ηλικία 41 ετών, πέθανε σε μια τελετουργική μάχη, όταν ένα βέλος τρύπησε την προσωπίδα του, και καρφώθηκε πίσω από το μάτι του στον εγκέφαλο του. Έζησε δέκα αγωνιώδεις και φρικιαστικές ημέρες, υπέφερε από την μόλυνση που δημιουργήθηκε και τελικά πέθανε!

Για αρκετά χρόνια ο Νοστράδαμος υπέφερε από ουρική αρθρίτιδα, η οποία το 1566 κατέληξε σε οίδημα και σε καρδιακή ανεπάρκεια. Στα τέλη του Ιούνη κάλεσε τον δικηγόρο του για να συντάξει μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία θα κληροδοτούσε την περιουσία του και το ποσό των 3.444 κορώνων στη σύζυγο, στους γιούς και στις κόρες του. Το απόγευμα της 1ης Ιουλίου φαίνεται να είπε στον γραμματέα του, Jean de Chavigny, πως δεν θα τον βρούν ζωντανό με την ανατολή του ηλίου. Και όντως την επόμενη ημέρα τον βρήκαν νεκρό στο πάτωμα του σπιτιού του.


Προφήτης ή απλώς τσαρλατάνος;

Έρευνες που έγιναν πάνω στα κείμενα του Νοστράδαμου απέδειξαν πως ένα μεγάλο μέρος της εργασίας του στηρίχτηκε στη Βίβλο και στην αστρολογία, βάσει της οποίας έκανε προβολή στο μέλλον. Αν και ακόλουθος της αστρολογικής επιστήμης, εκείνος την ανέφερε μόνο δύο φορές στον πρόλογο των βιβλίων του και 41 φορές στο βιβλίο «Αιώνες». Μάλιστα, σε ένα τετράστιχο επιτίθεται στους αστρολόγους. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως αυτό που έκανε ήταν να ανοίγει ένα βιβλίο, να επιλέγει τυχαία μια σελίδα και από εκεί να γράφει μια «προφητεία». Το εντυπωσιακό είναι πως τόσα χρόνια μετά, τα κείμενα του παραμένουν δημοφιλή και στις πιο υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης.


Κάποιες από τις προφητείες που επαληθεύτηκαν:

 • Για τη Γαλλική Επανάσταση και το τέλος της μοναρχίας, Βαστίλη 1789:

Από τον υποδουλωμένο λαό, τραγούδια, ψαλμοί και απαιτήσεις., ενώ οι πρίγκηπες και οι λόρδοι θα κρατούνται αιχμάλωτοι στις φυλακές. Αυτά θα συμβούν στο μέλλον από ακέφαλους ηλιθίους, οι οποίοι θα θεωρηθούν ως θεικές προσευχές.

 • Για τον αδόλφο Χίτλερ:

Από τα βάθη της δυτικής Ευρώπης ένα νεαρό παιδί θα γεννηθεί από φτωχούς ανθρώπους. Θα είναι εκείνος που η γλώσσα του θα ξελογιάσει ένα μεγάλο στρατό; Η φήμη του θα αυξηθεί προς το βασίλειο της Ανατολής.

Επίσης:

Τα κτήνη άγρια από την πείνα θα διασχίσουν τα ποτάμια. Το μεγαλύτερο μέρος του πεδίου της μάχης θα είναι εναντίον του Hister. Σ’ ένα κλουβί από σίδερο θα τραβηχτεί ο μεγάλος, όταν το παιδί της Γερμανίας δεν θα παρατηρεί τίποτα.

 • Για την πυρηνική βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι: 

Κοντά στις πύλες και ανάμεσα σε δύο πόλεις. Θα υπάρξουν μάστιγες τέτοιες που ποτέ δεν έχουν δει παρόμοιες. Η πείνα μέσα στην πανούκλα, άνθρωποι που βγαίνουν από χάλυβα. Κλαίνε στον μεγάλο αθάνατο Θεό για ανακούφιση. 

 • Για το χτύπημα την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους:

 Κοσμογονική φωτιά από το κέντρο της γης θα προκαλέσει τρόμο γύρω από την Νέα Πόλη. Δύο μεγάλοι βράχοι θα πολεμήσουν για μεγάλο διάστημα, τότε η Αρεθούσα θα κοκκινήσει ένα νέο ποτάμι.


Οι προφητείες του Νοστράδαμου για το έτος 2019!

Νοστράδαμος
Πηγή εικόνας: time.com | Η φωτιά της Παναγίας των Παρισίων.

Προέβλεψε την μεγάλη φωτιά της Notre Dame στο Παρίσι τη Δευτέρα 15 Απριλίου:

Η κεφαλή του Άρη, του Δία και του Κρόνου, ο αιώνιος Θεός, τι αλλαγές μπορούμε να περιμένουμε; Ακολουθώντας έναν μεγάλο αιώνα, το κακό θα επιστρέψει. Γαλλία και Ιταλία, σε τι συναισθήματα θα υποβληθούν;

 • Σύμφωνα με τα τετράστιχα του, το 2019 ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες μεγάλου μεγέθους. Οι χώρες όμως που θα δεχτούν τα περισσότερα πλήγματα θα είναι οι εξής: Ουγγαρία, Ιταλία, Τσεχία και Μεγάλη Βρετανία.
 • Οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης και τωνν τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός θα χτυπήσει κόκκινο στη Μέση Ανατολή καθώς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
 • Οι κλιματικές αλλαγές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον πλανήτη και οι ηγέτες θα καταλήξουν σε κοινή συμφωνία μείωσης των ρύπων στην ατμόσφαιρα. «Θα δούμε το νερό να υψώνεται και τη γη να πέφτει κάτω από αυτό». Οι τυφώνες που ήδη συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές της Αμερικής, θα αλλάξουν και θα διαμορφώσουν εκ νέου το τοπίο. Θα υπάρξουν πολλοί τυφώνες της κατηγορίας 1 που θα χτυπήσουν την Αμερική το 2019 με ανέμους των 40 mph.
 • Επίσης, στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο σεισμό. Με έκταση μεγαλύτερη από 500 μίλια θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Καλιφόρνιας, του Βανκούβερ και του Καναδά.
 • Η Ιατρική θα προχωρήσει τόσο πολύ που οι άνθρωποι θα ζουν 200 χρόνια.

Όσο ο άνθρωπος θα έχει την ανάγκη να γνωρίζει το μέλλον του, οι Νοστραδαμικές τεχνικές και πρακτικές θα βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος. Εκτός και αν αποβάλλουμε τον φόβο και την αγωνία για το αύριο, έχοντας αγάπη προς τον πλησίον μας και περισσότερη πίστη στον εαυτό μας.  Ζώντας στο σήμερα, όχι στο παρελθόν και στο μέλλον. Ακολουθεί βίντεο με την βιογραφία του Νοστράδαμου!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

 • Caln E. (2018). 9 famous predictions by Nostradamus some people say foresaw the future. Ανακτήθηκε από https://www.businessinsider.com/predictions-of-nostradamus-2011-12. Τελευταία προσπέλαση στις 30-6-2019.
 • Nostradamus Biography (c. 1503–1566). Ανακτήθηκε από https://www.biography.com/scholar/nostradamus. Τελευταία προσπέλαση στις 30-6-2019.
 • Nostradamus. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Nostradamus. Τελευταία προσπέλαση στις 30-6-2019.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Η Φωτεινή Μακρή είναι ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Έχει πλούσια αρθρογραφία από τον Σεπτέμβριο του 2017 στα:www.grafomichani.com-www.creteonair.eu-www.mikrofwno.gr - www.enfo.gr- www.maxmag.gr . Αρθρογραφεί στο www.mikrofwno.gr όπου έχει την δική της σατυρική στήλη με όνομα οι γλωσσοκοπάνες. Στο www.maxmag.gr γράφει στην κατηγορία αφιερώματα. Τον Αύγουστο του 2018 δημιούργησε το Daily Madness stories δηλαδή μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας σε μορφή εικονογραφημένου .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;