Nikolaus Klaus Barbie: Ο γκεσταπίτης χασάπης της Λυών

Nikolaus Klaus Barbie
Πηγή εικόνας: https://medium.com/

Ο Nikolaus Klaus Barbie ήταν ο αρχηγός της Γκεστάπο στη Λυών της Γαλλίας κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Χασάπης της Λυών» αφού απέλασε 7.500 Εβραίους και δολοφόνησε πάνω από 4.000 ανθρώπους . Μετά τη λήξη του πολέμου, εργάστηκε για τις μυστικές Αμερικάνικες υπηρεσίες. Το 1983 εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου. Όμως, ένα νομικό τέχνασμα από την πλευρά του δικηγόρου θα τον βοηθήσει να αποφύγει τον θάνατο. Η υπερασπιστική γραμμή του στηρίχτηκε κυρίως  σε δικονομικά ζητήματα παρά στα γεγονότα. Επίσης ο Barbie εμφανιζόταν στο δικαστήριο με το ψεύτικο όνομα που είχε ως Klaus Altmann. Υποστήριζε πως η κράτηση του ήταν παράνομη. Το 1987 το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη με τις κατηγορίες 177  εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Δεν έχω να πω τίποτα». Ήταν η φράση που συνεχώς επαναλάμβανε με θράσος  ο Barbie κατά την διάρκεια της δίκης.


Ο Nikolaus Klaus Barbie στη Γκεστάπο 

Nikolaus Klaus Barbie
Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org/

Ο Nikolaus Klaus Barbie, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1913 στο Bad Godesberg μια περιοχή κοντά στη Βόννη. Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του, τον εμπόδισε να σπουδάσει Θεολογία. Έτσι αποφάσισε να γίνει μέλος των SS δηλαδή των Γερμανικών ταγμάτων ασφαλείας και εφόδου (Schutzstaffel) το 1935. Τα SS διοχέτευαν πληροφορίες στο ναζιστικό καθεστώς. Εκεί εκπαιδεύτηκε ως ανακριτής. Το 1940 και μετά την συνθηκολόγηση των Κάτω Χωρών, ο Barbie εργάστηκε σε κέντρο πληροφοριών στο Άμστερνταμ . Το 1942 μετατέθηκε στη Λυών γιατί εκείνη την περίοδο αναπτύχθηκε το Γαλλικό κίνημα αντίστασης. Ως το Φθινόπωρο του 1944 ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 14.000 χιλιάδων ψυχών.


Το έγκλημα κατά του Γάλλου Jean Moulin

Ένα από τα διάσημα θύματα του Nikolaus Klaus Barbie, ήταν ο Jean Moulin, Γάλλος ανώτατος κρατικός λειτουργός και ηγετική μορφή της Γαλλικής Αντίστασης.  Ο Barbie, τον ανέκρινε προσωπικά και τον βασάνισε με απίστευτη σκληρότητα στο Ξενοδοχείο Terminus. Όλο αυτό είχε διάρκεια τρεις εβδομάδες. Ο Jean Moulin, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία και πέθανε από τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία είχε υποβληθεί στις 8 Ιουλίου 1943. Ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά αποτρόπαια εγκλήματα του Barbie, ήταν η απέλαση παιδιών (Εβραίων) από ένα σπίτι στο Izieu της Γαλλίας. Τα 44 παιδιά από ηλικίας 4-17 ετών συνελήφθησαν. Κάποια πυροβολήθηκαν ως θανάτου και τα υπόλοιπα εξαερώθηκαν στο Άουσβιτς.

Nikolaus Klaus Barbie
Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/ | Jean Moulin.

Καταζητούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο Nikolaus Klaus Barbie φεύγει από τη Λυών τον Αύγουστο 1944 λίγο πριν ο Αμερικανικός στρατός ελευθερώσει την πόλη από τους Γερμανούς κατακτητές. Με το τέλος του πολέμου ο Barbie θεωρήθηκε εγκληματίας πολέμου από τη Γαλλική κυβέρνηση. Το όνομα του ήταν δημοσιεύτηκε στην λίστα καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου που είχαν καταρτιστεί από την Ενωμένη Εθνική Επιτροπή Εγκλημάτων Πολέμου αλλά και από το Κεντρικό Μητρώο Εγκλημάτων Πολέμου. Το παράδοξο ήταν πως ενώ συνελήφθη δύο φορές, δεν «ταυτοποιήθηκε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Ασυλία στο εξωτερικό

Το 1946 ο Nikolaus Klaus Barbie ζούσε πλέον με άλλο όνομα για να μην αναγνωρίζεται και του δόθηκε και ασυλία, με αντάλλαγμα πληροφορίες. Το 1947 ένας αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ αντί να τον συλλάβει, τον στρατολογεί ως πληροφοριοδότη. Έως το 1951 παρείχε πληροφορίες στους Αμερικανούς σχετικά με τις δραστηριότητες των Γάλλων και των Σοβιετικών μέχρι τη στιγμή που η Γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την έκδοση του για να δικαστεί (1949). Ωστόσο οι Αμερικάνοι δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία συνεργασίας, λόγω του γεγονότος πως ο Barbie γνώριζε ήδη πολλά. Και έτσι για άλλη μια φορά ο δραπετεύει στη Νότια Αμερική με την βοήθεια της CIA.


Η Βολιβία και το εμπόριο όπλων

Ο Nikolaus Klaus Barbie, ζούσε πλέον ασφαλής στο La Paz της Βολιβίας με το όνομα Klaus Altmann. Το οξύμωρο ήταν πως την ίδια στιγμή που η Γαλλική κυβέρνηση τον δίκασε ερήμην του εις θάνατον, εκείνος καθιερώθηκε ως εξέχουσα επιχειρηματική προσωπικότητα στο μέρος που διέμενε. Εκεί με τις διασυνδέσεις που θα κάνει, θα ασχοληθεί με την ναυτιλία αλλά και με το εμπόριο όπλων. Επιπλέον όλα αυτές οι δραστηριότητες και οι διασυνδέσεις του επέτρεπαν να ταξιδεύει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ανενόχλητος. Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν εναντίον του απολάμβανε όλα αυτά τα προνόμια για τουλάχιστον είκοσι έτη.


Σύνδεσμος των βασιλιάδων της κοκαΐνης

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Peter McFarren που έγραψε την βιογραφία του «Χασάπη της Λυών», ο Barbie δεν ενεπλάκη σε μεταφορά ναρκωτικών. Στο βιβλίο του «The Devil’s Agent» αναφέρει: «Ο Barbie δεν ενεπλάκη στην μεταφορά ναρκωτικών αλλά έπαιξε  καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου κοκαΐνης από τη Βολιβία, το Περού και την Κολομβία. Ήταν ο σύνδεσμος των βασιλιάδων της κοκαΐνης, όπως ο Escobar,  της κυβέρνησης, των στρατιωτικών και των μισθοφόρων».


Σύλληψη και δίκη

Το 1971 όμως δύο Γάλλοι, οι Serge και BeateKlarsfeldπου ήταν «κυνηγοί επικηρυγμένων ναζί», τον ανακάλυψαν στο Περού με το όνομα Altmann. Τους πήρε ένα χρόνο για να καταφέρουν να τον στείλουν στην Γαλλία για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Ο Barbie όμως είχε όμως την προστασία του Βολιβιανού στρατού αλλά ως τη στιγμή που το καθεστώς έπεσε με το Βολιβιανό πραξικόπημα. Έτσι το 1983 συνελήφθη και επέστρεψε στην Γαλλία. Η δίκη όμως δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 1987.

Nikolaus Klaus Barbie
Πηγή εικόνας: https://www.dailytelegraph.com.au/

Στη Λυών ο Barbie θα επιστρέψει  με 41 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, για τις απελάσεις των 44 παιδιών στο Izieu , τις απελάσεις του 1944 στο Άουσβιτς και τις απελάσεις της Γαλλικής Ένωσης της Λυών. Το περίεργο είναι πως μέσα στις κατηγορητήριο δεν υπήρχε ο απάνθρωπος βασανισμός και θάνατος του Jean Moulin. H δίκη πήρε εθνικές διαστάσεις και ήταν ένα σοβαρό δημόσιο γεγονός.


«Αθώος ενώπιον του θρόνου του Θεού»

Το δικαστήριο επέτρεψε την μαγνητοσκόπηση της δίκης λόγω της ιστορικής σημασίας της. Μάλιστα 700 άτομα μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν ζωντανά. Ο Εισαγγελέας της δίκης ήταν ο Pierre Truche. Στη δίκη ο Barbie είχε ως συνήγορο τον δικηγόρο Jacques Verges ο οποίος πληρώθηκε από Ελβετό χρηματοδότη. Ο Barbie στο δικαστήριο συστήθηκε ως Klaus Altmann και όχι με το πραγματικό του δηλαδή το Nikolaus Klaus Barbie. Υποστήριξε πως η έκδοση του ήταν παράνομη και σε κάθε ερώτηση από τους ζώντες κατήγορους του η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: «Δεν έχω να πω τίποτα».

«Όταν θα σταθώ μπροστά στον θρόνο του Θεού θα κριθώ αθώος». – Κατά την διάρκεια της δίκης Nikolaus Klaus Barbie

 Barbie
Πηγή εικόνας: https://www.dailytelegraph.com.au/

Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας 

Τελικά καταδικάζεται για 177 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Χρησιμοποιήθηκε υπέρ του ένα νομικό τέχνασμα που ήθελε την απαλλαγή Γάλλων αξιωματικών και πολιτών για παρόμοια εγκλήματα στην Αλγερία αλλά και στη διάρκεια του καθεστώτος του Βισύ. Σε όλη την διάρκεια της δίκης ο Barbie παρέμεινε αμετανόητος. Ο Barbie πέθανε από καρκίνο το 1991.

«Είμαι περήφανος που ήμουν διοικητής της καλύτερης στρατιωτικής στολής του Γ΄Ράιχ και αν έπρεπε να γεννηθώ χίλιες φορές ξανά, θα ήμουν χιλιάδες φορές ότι ήμουν». – Κατά την διάρκεια της δίκης η δήλωση του Nikolaus Klaus Barbie


Aκολουθεί βίντεο από την δίκη του Γκεσταπίτη Χασάπη της Λυών. 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Klaus Barbie. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Barbie. Τελευταία πρόσβαση στις 9/5/2021.

Klaus Barbie – Nazi leader. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/biography/Klaus-Barbie. Τελευταία πρόσβαση στις 9/5/2021.

“Butcher of Lyon,” former Nazi Gestapo chief, charged with war crimes. Ανακτήθηκε από https://www.history.com/this-day-in-history/butcher-of-lyon-on-trial. Τελευταία πρόσβαση στις 9/5/2021.

KLAUS BARBIE: THE BUTCHER OF LYON. Ανακτήθηκε από https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/nikolaus-klaus-barbie-the-butcher-of-lyon. Τελευταία πρόσβαση στις 9/5/2021.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;