Μπιγκ Μπεν: Το ρολόι σύμβολο της Μεγάλης Βρετανίας

 

Μπιγκ Μπεν
Πηγή φωτογραφίας: www.studytours.gr/

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα που κοσμούν την καρδιά της Μεγάλης Βρετανίας, το Λονδίνο, είναι το διάσημο ρολόι «Μπιγκ Μπεν». Το συγκεκριμένο ρολόι ήχησε για πρώτη φορά σαν σήμερα στις 31 Μαΐου του 1859, αν και η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 10 Απριλίου του 1858. Το όνομα «Μπιγκ Μπεν» αναφέρεται στην καμπάνα και το ρολόι του πύργου και όχι τόσο στον ίδιο τον πύργο και ας έχουμε συνηθίσει να τον αποκαλούμε έτσι. Μέχρι και σήμερα είναι το μεγαλύτερο, με τέσσερις όψεις, ρολόι με καμπάνα. Το ύψος του πύργου του το κατατάσσει στην τρίτη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η κατασκευή του περίφημου ρολογιού

Οι εργασίες για την ανέγερση του «Μπιγκ Μπεν» ξεκίνησαν εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο παλάτι του Ουέστμινστερ, στις 16 Οκτωβρίου του 1834. Το έργο της ανοικοδόμησης ενός νέου κτιρίου ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Charles Barry. Ο Barry στη συνέχεια, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο, ζήτησε τη βοήθεια του Augustus Pugin. Το κτήριο αυτό αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Pugin, ο οποίος τρελάθηκε, με αποτέλεσμα να πεθάνει έξι χρόνια πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, το 1852.

«Εγώ ποτέ δεν δούλεψα τόσο σκληρά στη ζωή μου για τον κ. Barry για αύριο πρόσφερα όλα τα σχέδια για το τελείωμα του καμπαναριού του και αυτό είναι όμορφο»

Το ρολόι του οικοδομήματος ανέλαβε να κατασκευάσει ένας δικηγόρος, ο Edmund Beckett Denison. Ο ωροδείκτης του ρολογιού έχει κατασκευασθεί από μέταλλο και έχει βάρος 300 κιλά και μήκος 2,5 μέτρα. Ο λεπτοδείκτης ζυγίζει 100 κιλά και έχει μήκος 4,2 μέτρα. Για την εύρυθμη λειτουργία του, έχουν κατασκευαστεί τρία γρανάζια τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό του. Το πρώτο γρανάζι έχει αναλάβει την κίνηση των δεικτών. Το δεύτερο γρανάζι μέσω καλωδίων ενώνει το ρολόι με το καμπαναριό. Τέλος χάρις στο τρίτο γρανάζι, οι κάτοικοι του Λονδίνου μπορούν να ακούσουν τον χτύπο της καμπάνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κτήριο κατασκευάστηκε σε γοτθικό σχέδιο, ένα από τα αγαπημένα σχέδια του ίδιου του Pugin. Έχει ύψος 96,3 μέτρα (316 πόδια).  Αν και το διάσημο ρολόι αποτελεί ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του κόσμου, δεν επιτρέπεται στους τουρίστες να μπουν και να θαυμάσουν το εσωτερικό του. Αν βέβαια θελήσει κάποιος ντόπιος κάτοικος να πραγματοποιήσει περιηγήσεις εντός του κτηρίου, θα χρειαστεί να ανέβει και τα 334 σκαλιά προκειμένου να φτάσει στην κορυφή.

Μπιγκ Μπεν
Πηγή φωτογραφίας: www.dailymail.co.uk

Γιατί ονομάστηκε «Μπιγκ Μπεν»

Υπάρχουν δύο σενάρια που αιτιολογούν το παρατσούκλι «Μπιγκ Μπεν». Το πρώτο θέλει τον τεράστιο πύργο να παίρνει το όνομά του από τον Sir Benjamin Hall. Ο Hall ήταν πολιτικός μηχανικός ο οποίος είχε αναλάβει την εποπτεία της καμπάνας. Ήταν αυτός που φρόντιζε να κυλήσουν όλα «ρολόι» και συντόνιζε την ομάδα. Οι εργάτες του τον αποκαλούσαν «Big Ben», ενώ το όνομα του βρίσκεται χαραγμένο επάνω στην καμπάνα.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε έναν πυγμάχο επονομαζόμενο επίσης ως «Big Ben». Ήταν ο Benjamin Caunt, ένας Βρετανός πρωταθλητής βαρέων βαρών. Μάλιστα ήταν τόσο σπουδαίος σε αυτό που έκανε, που εξαιτίας του καθιερώθηκε ο ορισμός «Big Ben» όταν αναφέρονται πράγματα που είναι πολύ μεγάλα και βαριά στην κατηγορία τους. Στην περίπτωση όμως του κτηρίου, θα χαρακτηρίζαμε ως «Big Ben» την καμπάνα του. Έχει ύψος 2 μέτρα και βάρος 13,5 τόνους!

Το 2012, κοινοβουλευτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως το διάσημο αυτό ρολόι επρόκειτο να μετονομαστεί σε «Πύργος Ελισάβετ». Η απόφαση αυτή πάρθηκε με αφορμή τους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με άλλα 331 μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου εμφανίστηκαν θετικοί ως προς αυτή την τροπή των γεγονότων υπογράφοντας αίτημα για να υλοποιηθεί η ιδέα. Με τον τρόπο αυτό εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στην βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τα 60 χρόνια υπηρεσίας της. Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι:

«Το γεγονός ότι τόσοι βουλευτές υποστήριξαν το εν λόγω αίτημα καθώς η βασίλισσα αξίζει την τιμή αυτή, είναι μεγάλη είδηση. Ελπίζω ότι η ιδέα αυτή στο εξής θα δρομολογηθεί»


Το διάσημο ρολόι σήμερα

Το «Μπιγκ Μπεν» έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στις 14 Μαΐου 1945, το ρολόι ήχησε, δηλώνοντας την έναρξη μιας νέας περιόδου για τη Μεγάλη Βρετανία. Μια περίοδο αρμονίας εφόσον το χτύπημα του ρολογιού σήμαινε ότι η Αγγλία δεν είχε παραδώσει τα όπλα. Ο ήχος μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC World Service.  Παρόλα αυτά ο χρόνος δεν στάθηκε ευγενικός με το κτήριο με αποτέλεσμα το 2017 να χρειαστεί ανακαίνιση ύψους 31,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπιγκ Μπεν
Πηγή φωτογραφίας: www.kathimerini.gr

Τον Αύγουστο του 2017 θα χτυπήσει για τελευταία φορά η καμπάνα του «Μπιγκ Μπεν». Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του κτηρίου και του ρολογιού είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί ο λαός της Μεγάλης Βρετανίας. Το ρολόι αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της χώρας τους και η σιγή του επέφερε μεγάλη δυσαρέσκεια.

Το «Μπιγκ Μπεν» αποτελεί το στολίδι της Αγγλίας για σχεδόν 160 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι συνθήκες του εδάφους έχουν μεταβληθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πύργος να αποκτά κλίση 1/250 προς τα βορειοδυτικά. Βέβαια, παρά τα όποια τεχνικά προβλήματα δεν παύει να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Λονδίνου. Κάθε άτομο που επιδιώκει να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Αγγλίας επιβάλλεται να το επισκεφτεί και ας μην ηχεί πλέον!


Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με ολιγόλεπτο αφιέρωμα στο «Μπιγκ Μπεν».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Η Ιστορία του Big Ben σε 1 λεπτό (11/1/2018). Ανακτήθηκε από: www.studytours.gr/el (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

Ε. Κάλφας: 10 πληροφορίες για το Μπιγκ Μπεν που σαν σήμερα ξεκίνησε να λειτουργεί (2018). Ανακτήθηκε από: lifo.gr (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

Σε 10”: Γιατί το περίφημο ρολόι του Λονδίνου ονομάζεται “Big Ben”; Ανακτήθηκε από: www.mentality10.com (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

Big Ben: Τελικά, ήταν πιο σοβαρές οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς των ναζί. Ανακτήθηκε από: iefimerida.gr (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

Χρήσιμες πληροφορίες για το Big Ben! (20/11/2015). Ανακτήθηκε από: https://travel.eleftheriaonline.gr/ (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

Το Μπιγκ Μπεν ξαναβαφτίζεται και ονομάζεται «Πύργος Ελισάβετ» (2/6/2012). Ανακτήθηκε από: www.iefimerida.gr (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

«Πύργος Ελισάβετ» θα βαφτιστεί ο Μπιγκ Μπεν (26/6/2012). Ανακτήθηκε από: www.kathimerini.gr (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

Big Ben: 159 χρόνια πριν ήχησε για πρώτη φορά στο Λονδίνο (31/5/2018). Ανακτήθηκε από: www.cnn.gr (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)

Σιωπηλή για 4 χρόνια η καμπάνα του Big Ben (pics) (14/8/2017). Ανακτήθηκε από: www.cnn.gr (τελευταία πρόσβαση 28/5/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;