Μπαζ Όλντριν: Περίπατος από τη Σελήνη στο διάστημα

Πηγή εικόνας: dev.holatelcel.com | Ο Μπαζ Όλντριν.

Ο Μπαζ Όλντριν είναι Αμερικανός μηχανικός και πρώην αστροναύτης. Υπήρξε ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Apollo 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που έφθασε στην επιφάνεια της Σελήνης. Περπάτησε στις 03:15:16 της 21ης Ιουλίου 1969, 19 λεπτά μετά τον Νηλ Άρμστρονγκ. Συνολικά ο Μπαζ Όλντριν έχει μείνει στο διάστημα 12 ημέρες, 1 ώρα και 52 λεπτά.


Τα παιδικά χρόνια του Μπαζ Όλντριν

Ο Μπαζ Όλντριν γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1930 στο Γκλεν Ριτζ του Νιου Τζέρσεϊ. Πατέρας του ήταν ο αξιωματικός Έντγουιν Γιουτζήν Όλντριν και μητέρα του η Μάριον Γκάντυς, το γένος Μουν. Το επίθετο τη μητέρας του, θα θεωρηθεί σημαδιακό, όταν μελλοντικά ο Μπαζ Όλντριν θα πατήσει στη σελήνη, καθώς moon στα αγγλικά σημαίνει σελήνη. Η καταγωγή του είναι σκοτσέζικη, σουηδική και γερμανική και μικρός ήταν πρόσκοπος.

Μπαζ Όλντριν
Πηγή εικόνας: https://twitter.com

Το βαφτιστικό όνομα του Μπαζ Όλντριν είναι Έντγουιν Γιουτζήν Όλντριν Jr. Το προσωνύμιο προέρχεται από την παιδική του ηλικία. Η μικρότερη από τις δύο αδερφές του πρόφερε την λέξη «brother», που σημαίνει αδερφός, ως «buzzer». Αυτό με την σειρά του συντομεύτηκε σε «Μπαζ». Το 1988 ο Όλντριν άλλαξε και επίσημα το βαφτιστικό του όνομα σε Μπαζ.

Μόλις αποφοίτησε από το λύκειο, το 1947, του προσφέρθηκε μια πλήρης υποτροφία στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, την οποία όμως απέρριψε και γράφτηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο Γουέστ Πόιντ.


Η θητεία του στην πολεμική Αεροπορία

Ο Μπαζ Όλντριν αποφοίτησε τρίτος στην τάξη του από την Στρατιωτική Ακαδημία το 1951 με το πτυχίο του στρατιωτικού μηχανολόγου μηχανικού. Μπήκε κατευθείαν στην πολεμική αεροπορία και στον Πόλεμο της Κορέας υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικού αεριωθουμένου. Πέταξε σε 66 αποστολές μάχης με F-86 Sabre και κατέρριψε δύο εχθρικά αεροσκάφη MiG-15. Στις 8 Ιουνίου 1953 στο περιοδικό Life φιλοξενήθηκαν φωτογραφίες από την κάμερα του σκάφους του Όλντριν, που απεικόνιζαν τον ένα από τους Σοβιετικούς πιλότους να εκτοξεύεται από το βληθέν αεροσκάφος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαζ Όλντριν
Πηγή εικόνας: https://www.icollector.com

Μόλις τέλειωσε ο πόλεμος, ο Όλντριν υπηρέτησε στην αεροπορική βάση Νέλις στη Νεβάδα και μετά ως υπασπιστής στον πρύτανη της Αεροπορικής Ακαδημίας, που είχε ιδρυθεί το 1955. Έχει πετάξει επίσης με αεροσκάφη F-100 Super Sabre στην αμερικανική βάση του Bitburg, στη Δυτική Γερμανία.

Το 1963 ο Μπαζ Όλντριν πήρε το μεταπτυχιακό του στην αστροναυτική από το ΜΙΤ, με τίτλο «Τεχνικές καθοδηγήσεως οπτικής γραμμής για επανδρωμένες τροχιακές συναντήσεις». Την διατριβή του αφιέρωσε στα μελλοντικά προγράμματα και πληρώματα για την εξερεύνηση του διαστήματος, με την ελπίδα να μπορέσει και ο ίδιος κάποια στιγμή να ακολουθήσει αυτές τις προσπάθειες.

Πράγματι ο Μπαζ Όλντριν υπέβαλε την πρώτη του αίτηση για ένταξη στο σώμα αστροναυτών, που απορρίφθηκε καθώς δεν ήταν ποτέ πιλότος δοκιμών. Όταν αργότερα υποβλήθηκε η δεύτερη αίτηση, έγινε δεκτή κι έτσι ο Μπαζ Όλντριν κατατάσσεται στην τρίτη ομάδα αστροναυτών.


Ο Μπαζ Όλντριν μπαίνει στη NASA

Ο Όλντριν τον Οκτώβριο του 1963 επιλέχθηκε ως υποψήφιος αστροναύτης στη NASA. Η πρώτη αποστολή στην οποία επιλέχθηκε ήταν η «Gemini 9». Αρχικά για την αποστολή προοριζόταν οι Έλιοτ Ση και Τσαρλς Μπάσετ. Σκοτώθηκαν όμως σε δοκιμαστική αεροπορική πτήση κι έτσι οι Μπαζ Όλντριν και Τζιμ Λόβελ προάχθηκαν σε εναλλακτικό πλήρωμα για την αποστολή. Τελικά ο Μπαζ Όλντριν έγινε κυβερνήτης στην αποστολή Gemini 12, την τελευταία του προγράμματος Gemini, καθώς και τελευταία ευκαιρία για τη δοκιμή μεθόδων EVA. Στην αποστολή αυτή ο Όλντριν έκανε ένα καινούριο ρεκόρ, αποδεικνύοντας ότι οι αστροναύτες μπορούσαν να εργαστούν στο διάστημα και έξω από το διαστημικό σκάφος.


Όταν ο Μπαζ Όλντριν περπάτησε στη Σελήνη

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ήταν η «Apollo 11». Πλήρωμα ήταν ο αρχηγός Νηλ Άρμστρονγκ, ο πιλότος του διαστημόπλοιου «Columbia», Μάικλ Κόλινς και ο πιλότος της σεληνακάτου «Eagle», Μπαζ Όλντριν.

Ο Μπαζ Όλντριν είχε πάρει μαζί του στο ταξίδι ένα μικρό δισκοπότηρο, κρασί και ψωμί. Η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20:17, ώρα Γκρήνουιτς, της 20ής Ιουλίου 1969. Αμέσως ο Μπαζ Όλντριν μετέδωσε το εξής μήνυμα στη Γη: «Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ζητήσω από τον κάθε άνθρωπο που ακούει, οποιοσδήποτε και οπουδήποτε κι αν είναι, να σταθεί για λίγο και να αναλογιστεί τα γεγονότα των λίγων τελευταίων ωρών, και να απευθύνει ευχαριστίες στον Θεό με τον δικό του/της τρόπο».

Λίγο πριν βγει ο Νηλ Άρμστρονγκ για να περπατήσει στη Σελήνη, ο Μπαζ Όλντριν ζήτησε να γίνει λίγων λεπτών σιγή και διάβασε ένα απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Αφού μετάλαβαν, ο Άρμστρονγκ βγήκε στην επιφάνεια της Σελήνης μετά τις 2 το πρωί, στις 21 Ιουλίου. Και 19 λεπτά αργότερα ο Μπαζ Όλντριν έγινε ο δεύτερος άνθρωπος, που περπάτησε στη Σελήνη, με ρεκόρ παραμονής έξω από την σεληνάκατο, το οποίο ρεκόρ καταρρίφθηκε στην αποστολή «Apollo 14». Οι πρώτες λέξεις του Μπαζ Όλντριν πάνω στη Σελήνη ήταν: «Όμορφη θέα. Υπέροχη ερημιά».

Μπαζ Όλντριν
Πηγή εικόνας: : https://www.iefimerida.gr // Ο Μπαζ Όλντριν στη Σελήνη. Πίσω του η σεληνάκατος «Eagle».

Ο Μπαζ Όλντριν έσωσε την αποστολή

Ο Μάικλ Κόλινς, έμεινε πίσω στο σκάφος σε σεληνιακή τροχιά, περιμένοντας τους δύο να επιστρέψουν. Μετά την πρώτη μέρα εξερεύνησης οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν στην σεληνάκατό κι έφαγαν το βραδινό τους, λουκάνικα και χυμό φρούτων, και έπεσαν για ύπνο. Ο Μπαζ Όλντριν ξάπλωσε στο πάτωμα και ο Άρμστρονγκ πάνω στο κάλυμμα του κινητήρα, σε μια αυτοσχέδια αιώρα.

Ο Όλντριν παρατηρούσε το χώρο γύρω του, όταν του τράβηξε την προσοχή ένας διακόπτης που είχε σπάσει νωρίτερα, όταν φορούσαν τον εξοπλισμό τους. Διαπίστωσε ότι ο σπασμένος διακόπτης ήταν εκείνος της μηχανής, που δούλευε για να σηκώσει τη σεληνάκατο ώστε να επιστρέψει στο όχημα διακυβέρνησης. Ο κίνδυνος, λοιπόν, για την ζωή τους ήταν τεράστιος.

Οι μηχανικοί της NASA, για να μειώσουν όσο περισσότερο μπορούσαν το βάρος της σεληνακάτου, κάλυψαν μόνο τους υπεραπαραίτητους πίνακες ελέγχου με αποτέλεσμα τα καλώδια, οι σωληνώσεις και οι διακόπτες να είναι εκτεθειμένα. Σχεδιασμός δεν υπήρχε για την περίπτωση που η σεληνάκατος δεν μπορούσε να σηκωθεί. Αν δεν λειτουργούσαν τον κινητήρα δεν θα κατάφερναν να φτάσουν στο Columbia κι ούτε ο Κόλινς μπορούσε να το φέρει τόσο κοντά ώστε να τους βοηθήσει. Το κέντρο ελέγχου στη Γη τους συμβούλευσε να ξεκουραστούν αλλά μετά από 6 περίπου ώρες οι μηχανικοί δεν είχαν καταφέρει να βρουν κάποια λύση.

Μπαζ Όλντριν
Πηγή εικόνας: https://www.thetoc.gr // Η πρώτη selfie του Μπαζ Όλντριν στο διάστημα.

Ο Μπαζ Όλντριν συμπέρανε ότι η λύση ίσως βρισκόταν σε κάτι που θα κάλυπτε την τρύπα του σπασμένου διακόπτη. Ο διακόπτης ήταν ηλεκτρικός, οπότε δεν μπορούσe να μπει κάτι μεταλλικό και φυσικά δεν μπορούσε να καλύψει την τρύπα με το δάχτυλό του. Τότε θυμήθηκε ότι στο μπουφάν του είχε έναν μαρκαδόρο, που χρησιμοποίησε, ελπίζοντας να μείνει στην θέση του. Γνώριζαν ότι δεν είχαν πολλά περιθώρια για λάθη κατά την απογείωση, αφού το οξυγόνο θα τους έφτανε μόνο για λίγες ώρες.

Ευτυχώς η σεληνάκατος έφτασε στο όχημα διακυβέρνησης χωρίς προβλήματα. Η αποστολή «Apollo 11» επέστρεψε στη Γη στις 24 Ιουλίου, προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και τους περιμάζεψε το αεροπλανοφόρο USS Hornet. Ο Μπαζ Όλντριν έχει κρατήσει τον σπασμένο διακόπτη για να του θυμίζει τον κίνδυνο που διέτρεξαν αλλά και την επινοητικότητά του που τους έσωσε από βέβαιο θάνατο.


Η καραντίνα πριν και μετά την αποστολή

Από το αεροπλανοφόρο παρέλαβε τους αστροναύτες ένα αεροπλάνο C-141 και τους πήγε στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπου έμειναν κλεισμένοι σε ένα σφαλισμένο κτίριο, γνωστό ως Εργαστήριο Υποδοχής από τη Σελήνη, για περίπου τρεις εβδομάδες, καθώς δεν ήταν γνωστό με τις είδους μικροοργανισμούς είχαν έρθει σε επαφή κατά την παραμονή τους στο διάστημα.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Μπαζ Όλντριν, τις ημέρες, έκαναν γυμναστική. Είχαν παρατηρήσει κάθε ρωγμή στο έδαφος του χώρου, όπου βρίσκονταν. Είχαν αρκετό χρόνο για τηλεόραση και εκεί είδαν τον ενθουσιασμό που είχε προκληθεί. Αυτό που είπε τότε ο Όλντριν στον Άρμστρονγκ γελώντας είναι ότι χάσανε όλα το πάρτι. Όταν οι άλλοι γλεντούσαν εκείνοι έλειπαν ταξίδι.

Δεν ξεχνάει βέβαια ο Όλντριν και την καραντίνα κατά την προετοιμασία της αποστολής, όπου συμπλήρωνε τα απαραίτητα έγγραφα. Και για την αποστολή στο φεγγάρι πήρε 33,31 δολάρια, που σύμφωνα με την «Daily Mail», σήμερα ισοδυναμούν με 200 δολάρια.


Οι αστροναύτες δεν ήταν ασφαλισμένοι

Το ασφαλιστικό πρόγραμμα της NASA τότε δεν κάλυπτε τα διαστημικά ταξίδια, οπότε ο Όλντριν, όπως και όλη η αποστολή, αποφάσισε να κάνει κάτι για να εξασφαλίσει την οικογένειά του σε περίπτωση που δεν επέστρεφε.

Τις εβδομάδες πριν την εκτόξευση έγραψαν εκατοντάδες επιστολές, μνημονεύοντας την αποστολή, και με γραμματόσημο, που είχε εκδοθεί στην προηγούμενη αποστολή Apollo. Οι φάκελοι θα σφραγίζονταν στο ταχυδρομείο είτε την ημέρα της εκτόξευσης είτε την ημέρα της προσσελήνωσης. Και σε περίπτωση που δεν επέστρεφαν, αυτοί η φάκελοι θα ήταν συλλεκτικά αντικείμενα και θα μπορούσαν να πουληθούν από τις οικογένειες.

Μπαζ Όλντριν
Πηγή εικόνας: https://airandspace.si.edu

Ο Μπαζ Όλντριν, στο πιστοποιητικό γνησιότητας που συνόδευε τους φακέλους, έγραψε: «Μιας και δεν μπορούσαμε να έχουμε ικανοποιητική ασφάλεια ζωής , λόγω του υψηλού ρίσκου ενός αστροναύτη, υπογράψαμε αυτούς τους φακέλους και τους μοιράσαμε δίκαια στις οικογένειές μας να τους φυλάξουν ενώ εμείς εκτελούσαμε την αποστολή μας».


Η ζωή του Μπαζ Όλντριν μετά την NASA

Ο Μπαζ Όλντριν αποχώρησε από την NASA τον Ιούλιο του 1971. Τον Μάρτιο του 1972, έγινε Διοικητής της Σχολής Πιλότων Δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς της Καλιφόρνια. Η σταδιοδρομία του όμως εκεί αμαυρώθηκε από τα προσωπικά του προβλήματα. Στις βιογραφίες του «Return to Earth» το 1973, και «Magnificent Desolation: The Long Journey Home from the Moon» το 2009, ο Μπαζ Όλντριν έγραψε για την πάλη του με τον αλκοολισμό και την κλινική κατάθλιψη, όταν έφυγε από την NASA. Όπως αναφέρει, του ήταν πολύ δύσκολη η μετάβαση από την απόλυτη πειθαρχία στην απόλυτη ελευθερία ενός πολίτη. Η ζωή του βελτιώθηκε όταν αναγνώρισε τα προβλήματά του και ζήτησε βοήθεια.

Έχει συνεργαστεί για την συγγραφή και άλλων βιβλίων, όπως τα «Men From Earth» το 1989, «Reaching for the Moon» το 2005 και «Look to the Stars» το 2009 καθώς και των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας μαζί με τον Τζων Μπαρνς «Encounter with Tiber» το 1996 και «The Return» το 2000. Ο Μπαζ Όλντριν συνέχισε να προάγει την εξερεύνηση του διαστήματος, μεταξύ άλλων παράγοντας κι ένα παιχνίδι στρατηγικής για υπολογιστές, το «Buzz Aldrin’s Race Into Space» το 1993. Το 1995 εμφανίστηκε στην ταινία δραματοποιημένης ιστορίας «A Call to Greatness» ενώ το 2011 έπαιξε τον εαυτό του στην ταινία «Transformers 3».

Τον Δεκέμβριο του 2003 ο Μπαζ ΌΛντριν έγραψε ένα κείμενο στους «New York Times», επικρίνοντας τη NASA για τους στόχους της, και εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την ανάπτυξη ενός διαστημοπλοίου, που θα μετέφερε μόνο 4 αστροναύτες τη φορά στη Σελήνη με λίγο ή και καθόλου φορτίο. Έγραψε μάλιστα ότι οι σημερινές αποστολές αναζητούν περισσότερο την παλιά δόξα παρά κάνουν κάτι καινούριο.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Όλντριν δημοσίευσε πάλι ένα κείμενο στους «New York Times», όπου υποστήριζε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και θεωρούσε την Σελήνη περισσότερο ένα σημείο αναχώρησης παρά προορισμό. Έτσι, κατά τον Όλντριν, η ανθρωπότητα μπαίνει σε τροχιά κατάκτησης του Άρη και γίνεται το είδος που κατοικεί σε δύο πλανήτες.


Ο κυκλωτής του Όλντριν

Ο Μπαζ Όλντριν υποστήριξε την εκπαίδευση των αστροναυτών μέσα στο νερό για την καλύτερη προετοιμασία τους για διαστημικούς περιπάτους και τα καθήκοντα που θα έχουν στο διάστημα.

Μπαζ Όλντριν
Πηγή εικόνας: https://www.iefimerida.gr

Το 1985 πρότεινε την ύπαρξη μιας ειδικής τροχιάς για τα διαστημόπλοια, που σήμερα είναι γνωστή ως κυκλωτής του Όλντριν. Ένα σκάφος που κινείται σε τέτοια τροχιά θα περνούσε κοντά από τους πλανήτες Γη και Άρη σε τακτική (κυκλοτερή) βάση.


Το περιστατικό με τον Μπαρτ Σιμπρέλ

Από την στιγμή που συνέβη αλλά μέχρι και σήμερα υπάρχουν θεωρίες που αμφισβητούν ότι ο άνθρωπος περπάτησε στη Σελήνη. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2002 ο Μπαζ Όλντριν προσκλήθηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Μπέβερλυ Χιλς με το πρόσχημα συνέντευξης για ένα ιαπωνικό παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Όταν έφτασε στο ξενοδοχείο, ο Μπαρτ Σιμπρέλ, οπαδός της θεωρίας συνωμοσίας του προγράμματος «Apollo», κύκλωσε τον Όλντριν με ένα συνεργείο ταινιών και απαίτησε να ορκιστεί πάνω στην Αγία Γραφή ότι τα ταξίδια στην Σελήνη είχαν γίνει στην πραγματικότητα, επιμένοντας μάλιστα ότι όλοι τους είχαν πει ψέματα ότι περπάτησαν στη Σελήνη.

Ο Μπαζ Όλντριν, που κατάλαβε την παγίδα, είχε μια σύντομη αντιδικία με τον Σιμπρέλ κι όταν αυτός τον αποκάλεσε δειλό και ψεύτη, ο Όλντριν τον χτύπησε με μια γροθιά στο σαγόνι. Η αστυνομία, κατέληξε ότι ο Όλντριν είχε προκληθεί και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Το περιστατικό αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του «Magnificent Desolation: The Long Journey Home from the Moon».


Η προσωπική ζωή του Μπαζ Όλντριν

Ο Μπαζ Όλντριν έχει παντρευτεί τρεις φορές κι έχει τρία διαζύγια. Πρώτα παντρεύτηκε με την Τζοάν Αν Άρτσερ στις 29 Δεκεμβρίου 1954 και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Τζέιμς, την Τζάνις και τον Άντριου. Ο γάμος τους έληξε το 1975. Ο δεύτερος γάμος ήταν με την Μπέβερλυ Βαν Ζάιλ στις 31 Δεκεμβρίου 1975 και κράτησε μέχρι τις 10 Απριλίου 1978. Ο τρίτος και τελευταίος γάμος του Μπαζ Όλντριν έγινε με τη Λόις Ντριγκς Κάνον στις 14 Φεβρουαρίου 1988 και χώρισαν στις 28 Δεκεμβρίου 2012. Σήμερα έχει έναν εγγονό από την κόρη του, τον Τζέφρι Σους.

Στα 88 του χρόνια ο Μπαζ Όλντριν κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Φλόριντα στο γιο του Άντριου, την κόρη του Τζάνις αλλά και στην πρώην οικονομική του διευθύντρια, κυρία Κορπ, με την αιτιολογία ότι του έκλεψαν χρήματα και τον συκοφαντούν. Η αγωγή κατατέθηκε μία εβδομάδα μετά την αίτηση των παιδιών του προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο των οικονομικών του. Υποστήριξε ότι δεν εγκρίνουν τις προσωπικές του σχέσεις και του απαγορεύουν να ξαναπαντρευτεί. Επίσης υποστήριξε ότι ο γιος του με την κυρία Κορπ είχαν αναλάβει εσφαλμένα τον έλεγχο των οικονομικών του για τον δικό τους πλουτισμό.

Μπαζ Όλντριν
Πηγή εικόνας: https://www.news.gr

Τα παιδιά του Μπαζ Όλντριν ήθελαν να αναλάβουν την διαχείριση της ιδιωτικής εταιρείας του, «Buzz Aldrin Enterprises», καθώς και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού του, το Ίδρυμα ShareSpace, με το επιχείρημα ότι ο πατέρας τους πάσχει από άνοια και χρειάζεται κηδεμόνα. Ισχυρίστηκαν ότι ο Μπαζ Όλντριν σκορπάει ασυλλόγιστα τα λεφτά του και συνεργάζεται με νέους φίλους που προσπαθούν να τον απομακρύνουν από την οικογένειά του.


Ακολουθεί μια συνέντευξη του Μπαζ Όλντριν στον Τζέρεμι Γουίλκς και το 2013 με αφορμή το βιβλίο του «Αποστολή στον Άρη».


Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

  • Μπαζ Όλντριν, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • Πώς ένας μαρκαδόρος έσωσε τους Όλντριν και Άρμστρονγκ στη διάρκεια της θρυλικής αποστολής Απόλλων 11, Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • Η απίστευτη «ασφάλεια ζωής» των πρώτων που πάτησαν στη Σελήνη, 2019. Ανακτήθηκε από: https://www.in.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • Μαγγηριάδης, Απ. 2019. Μπαζ Όλντριν – Ο άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι εξομολογείται: Χάσαμε όλο το πάρτι!, Ανακτήθηκε από: https://www.reader.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • Ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν μήνυσε τα παιδιά του – Ισχυρίζεται ότι του έκλεψαν χρήματα, Ανακτήθηκε από: https://www.protothema.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • sarant, 2019. Στο φεγγάρι, πριν από 50 χρόνια, Ανακτήθηκε από: https://sarantakos.wordpress.com/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • Τα πιο περίεργα πράγματα που οι αστροναύτες έχουν πάρει μαζί τους στο διάστημα, 2020. Ανακτήθηκε από: https://www.huffingtonpost.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • Μπαζ Όλντριν, Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 31/12/20
  • Buzz Aldrin, Ανακτήθηκε από: https://www.imdb.com/ Τελευταία πρόσβαση: 4/1/21

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Αναστασιάδη

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;