Μπαντ Ντουάιερ: Η ζωντανής μετάδοσης αυτοκτονία που σόκαρε τις Η.Π.Α

Μπαντ Ντουάιερ
Πηγή εικόνας: www.mixanitouxronou.gr

Ο Μπαντ Ντουάιερ (Robert Budd Dwyer) ήταν Αμερικανός πολιτικός που κατηγορήθηκε για δωροδοκία και αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση, υποστηρίζοντας μέχρι τέλους την αθωότητά του.


Ο πολιτικός Μπάντ Ντουάιερ

Ο Μπάντ Ντουάιερ γεννήθηκε στο St. Charles του Missouri στις 21 Νοεμβρίου του 1939. Σπούδασε στο Allegheny College στο Meadville της Πενσυλβάνια και πήρε μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση. Εργάστηκε ως καθηγητής κοινωνιολογίας και προπονούσε την ποδοσφαιρική ομάδα στο Cambridge Springs High School.

Μπαντ Ντουάιερ
Πηγή εικόνας: www.legis.state.pa.us

Μετά από ένα ταξίδι του στην Πολωνία, αρχές της δεκαετίας του 1960, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος που κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τις χρονιές 1964, 1966 και 1968 εκλέχτηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων στην Πενσυλβάνια. Το 1970, βουλευτής ακόμα, κυνήγησε μια θέση στην  Γερουσία με το ρεπουμπλικανικό κόμμα και τον Ιανουάριο του 1971 ορκίζεται Γερουσιαστής. Για δέκα χρόνια εκλεγόταν συνεχώς. Από τις 20 Ιανουαρίου του 1981 υπηρετεί ως ο 30ός Ταμίας της Πενσυλβάνια, στο υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνοντας τα γεωγραφικά και δημογραφικά μεγέθη της χώρας.


Η κατηγορία για δωροδοκία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η πολιτεία της Πενσυλβάνια ανακάλυψε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοί της υπερχρεώθηκαν φόρους εκατομμυρίων δολαρίων λόγω λαθών στην παρακράτηση. Ο Ντουάιερ, θέλοντας να ψηφιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία του κράτους για να βρεθεί πού υπάρχουν ελλείψεις και πού πλεονάσματα, αποφάσισε να συνεργαστεί με μια λογιστική εταιρία που θα καθόριζε και τις επιστροφές στους υπαλλήλους. Η σύμβαση, ύψους 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφηκε το Μάιο του 1984, χωρίς να κατατεθεί πρώτα η προσφορά, με την εταιρία Computer Technology Associates (CTA), με έδρα την Καλιφόρνια.

Μπαντ Ντουάιερ
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Η περιπέτεια του Μπάντ Ντουάιερ ξεκίνησε όταν μια ανώνυμη επιστολή που έφτασε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσυλβάνια, Ντικ Θόρνμπεργκ (Dick Thornburgh), μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης, περιέγραφε τους ισχυρισμούς για δωροδοκία κατά την ανάθεση της σύμβασης στην CTA. Το FBI ερεύνησε τις συνθήκες σύναψης της σύμβασης και ο Ντουάιερ την ακύρωσε στις 11 Ιουλίου 1984.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολούθησε δίκη, κατά την οποία ο Μπάντ Ντουάιερ διατυμπάνιζε την αθωότητά του και θεωρούσε ότι διώκεται από ανταγωνιστές του στο κόμμα, για αυτό επέλεξε την δίκη παρά το να δηλώσει ένοχος και να πάρει ποινή 5 ετών. Στις 18 Δεκεμβρίου 1986 ο Μπάντ Ντουάιερ κρίθηκε ένοχος για αποδοχή δωροδοκίας με σκοπό να αναλάβει το έργο ένας τοπικός επιχειρηματίας. Βρέθηκε, επίσης, ένοχος σε 11 κατηγορίες συνωμοσίας, απάτης μέσω αλληλογραφίας, ψευδορκίας και διακρατικές μεταφορές με εκβιασμό. Αντιμετώπιζε φυλάκιση μέχρι 55 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο ύψους 300.000 δολαρίων, ίσο με το ποσό της δωροδοκίας. Η εκτέλεση της καταδίκης του είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 23 Ιανουαρίου 1987 από τον αμερικανικό δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου Malcolm Muir.

Σύμφωνα με τον νόμο της Πενσυλβάνια, ο Μπαντ Ντουάιερ θα παρέμενε στο αξίωμα του ταμία μέχρι την καταδίκη του, αλλά σε άδεια χωρίς αμοιβή. Συνεχίζοντας να διακηρύσσει την αθωότητά του και μετά την καταδίκη, στις 23 Δεκεμβρίου 1986 έγραψε μια επιστολή προς τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν, όπου ζητούσε χάρη, έχοντας και την στήριξη της γερουσιαστή Arlen Specter. Το αίτημα απορρίφθηκε.


22 Ιανουαρίου 1987: Μια καθοριστική ημερομηνία για τον Μπαντ Ντουάιερ

Στις 15 Ιανουαρίου 1987 έγινε μια συνάντηση στο σπίτι του Μπαντ Ντουάιερ με τον Γραμματέα Τύπου James «Duke» Horshock και τον Αναπληρωτή Ταμία Don Johnson, εκφράζοντας την επιθυμία του για μια συνέντευξη τύπου. Και οι δύο εναντιώθηκαν, θεωρώντας την λάθος. Όμως, η συνέντευξη κανονίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου, στις 10:30 π.μ., μία ημέρα πριν την εκτέλεση της ποινής του. Όλοι θεώρησαν ότι εκεί θα ανακοινώσει και την παραίτησή του.

Την νύχτα πριν την συνέντευξη, ο Ντουάιερ έγραψε σε μια σημείωση:

«Το αύριο θα είναι τόσο δύσκολο και ελπίζω να μπορέσω να το πετύχω».

Ο Μπαντ Ντουάιερ έφτασε στο χώρο της συνέντευξης στις 11 το πρωί, εμφανώς νευρικός και αναστατωμένος. Ξεκίνησε να διαβάζει το 21σέλιδο κείμενό του, δηλώνοντας και πάλι την αθωότητά του και ότι δεν σκόπευε να παραιτηθεί. Αυτοχαρακτηρίστηκε «σύγχρονος Ιώβ», κατηγόρησε τον δικαστή ότι εξόντωσε έναν αθώο και αναφέρθηκε ξανά σε πολιτική πλεκτάνη. Επίσης, μίλησε κατά της θανατικής ποινής εκφράζοντας λύπη που η Πενσυλβάνια ψήφισε υπέρ. Η ομιλία κράτησε σχεδόν 30 λεπτά, και από τα μισά κιόλας κάποιοι παρευρισκόμενοι άρχισαν να μπαινοβγαίνουν. Ο Ντουάιερ τους είπε:

«Όσοι από εσάς βάζετε τις κάμερές σας μακριά, νομίζω ότι πρέπει να μείνετε γιατί δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Μόλις τελείωσε, χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις, έβγαλε από την τσάντα του 3 φακέλους με τα διακριτικά του τμήματος. Ο 1ος δόθηκε στον Bob Holste και περιείχε μια επιστολή προς τον νέο κυβερνήτη την Πενσυλβάνια, Bob Casey. Ο 2ος δόθηκε στον αναπληρωτή γραμματέα Τύπου, Gregory Penny, και περιείχε μια κάρτα δωρητή σώματος και σχετικά έγγραφα. Ο 3ος και τελευταίος δόθηκε στον αναπληρωτή Ταμία Don Johnson και περιείχε τρία γράμματα, για την σύζυγό του Joanne και τα δύο παιδιά τους, εξηγώντας τους λόγους της πράξης του.

Μπαντ Ντουάιερ
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Στη συνέχεια, από έναν 4ο μεγαλύτερο φάκελο έβγαλε ένα περίστροφο Magnum 357. Κάποιοι έτρεξαν να φέρουν βοήθεια, ενώ άλλοι που κατάλαβαν τι ακολουθούσε, προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ο Ντουάιερ είπε σε όλους:

«Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα».

Πριν προλάβει κάποιος να τον αφοπλίσει, ο Νουάιερ, έβαλε την κάνη του όπλου στο στόμα του και πυροβόλησε μπροστά στις πέντε κάμερες που κάλυπταν ζωντανά την συνέντευξη. Μια κάμερα επικεντρώθηκε στο πτώμα και τότε ο Horshock ζήτησε από τα μέσα να φύγουν και κάποιος να φέρει γιατρό και την αστυνομία.

Ο Μπαντ Ντουάιερ πέθανε αμέσως. Το μόνο χρησιμοποιήσιμο όργανο για δωρεά ήταν οι κερατοειδείς.

Αργότερα, ένας φίλος του αποκάλυψε ότι ο Ντουάιερ αυτοκτόνησε για να μπορέσει η οικογένειά του να ευεργετηθεί από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και να αντεπεξέλθει στα τεράστια έξοδα της δικαστικής περιπέτειας.

Μπαντ Ντουάιερ
Πηγή εικόνας: www.mixanitouxronou.gr

Η τηλεοπτική κάλυψη και τα επακόλουθα

Την ημέρα της συνέντευξης του Μπαντ Ντουάιερ η χιονοθύελλα είχε κλείσει τους κατοίκους της πολιτείας και τα παιδιά τους στα σπίτια τους. Έτσι, παρακολουθούσαν τα γεγονότα σε ζωντανή μετάδοση. Η κατάληξη της συνέντευξης δημιούργησε το μεγάλο ηθικό και δημοσιογραφικό θέμα, αν θα έπρεπε να προβληθεί η αυτοκτονία και με ποιόν τρόπο, με κάποια κανάλια να την προβάλουν, ενώ άλλα -όπως το NBC και το CBS- αρνήθηκαν, προβάλλοντας την ομιλία μέχρι πριν το πάτημα της σκανδάλης. Κάποιοι σταθμοί, όπως οι KWW και KDKA, πάγωσαν την δράση λίγο πριν τον πυροβολισμό, αλλά επέτρεψαν να συνεχιστεί ο ήχος.

Καθηγητές δημοσιογραφίας είπαν ότι οι υπεύθυνοι των καναλιών θα έπρεπε να δώσουν περισσότερη σημασία στις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας παρουσίασης και όχι μόνο στην τηλεθέαση.


Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Μπαντ Ντουάιερ

Τα μετέπειτα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από τους δικηγόρους του Ντουάιερ να ξεκαθαρίσει οριστικά η υπόθεση. Τα δικαστήρια αρνήθηκαν όλες τις προτάσεις. Τον Ιούλιο του 1993 έγινε αίτημα για επανάληψη της δίκης, αλλά και αυτό απορρίφθηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.


Επιρροές της αυτοκτονίας Ντουάιερ στην τέχνη

Ηχητικά αποσπάσματα την αυτοκτονίας Ντουάιερ ακούγονται στα τραγούδια «Don’t Argue» των Cabaret Voltaire (1987), «The World is yours» των Faith No More (1989) και «Get Your Gunn» του Marilyn Manson (1994).

Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Ακήρυχτος Πόλεμος» («Bowling for Columbine») του 2002 περιέχεται οπτικό υλικό από την αυτοκτονία.

Μπαντ Ντουάιερ
Πηγή εικόνας: www.thetoc.gr

Το 2010 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Ντιρσμπέργκερ για την ζωή του με τίτλο «Honest Man: The Life of R. Budd Dwyer», το οποίο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Έτσι, ο Μπαντ Ντουάιερ έμεινε στην ιστορία σαν ένας έντιμος άνθρωπος, αδικημένος από το σύστημα, που πάντα σκεφτόταν και φρόντιζε για την οικογένειά του. Σε αυτό ίσως βοήθησε και το ότι στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας και συγκατηγορούμενος του Ντουάιερ, Γουίλιαμ Σμιθ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είπε ψέματα στην δίκη και ενοχοποίησε τον Ντουάιερ για να πετύχει μείωση της δικής του ποινής.

Το συγκλονιστικό βίντεο της αυτοκτονίας του υπάρχει τώρα πια ελεύθερο στο YouTube.


Στο video που ακολουθεί βλέπουμε τα τελευταία λεπτά της ομιλίας του Μπαντ Ντουάιερ και την στιγμή του αυτουροβολισμού του.


Πηγές

 • Μπάντ Ντουάιερ, Αναρτήθηκε από https://en.wikipedia.org Τελευταία πρόσβαση 8-1-20
 • Μπαντ Ντουάιερ: Ο «έντιμος» πολιτικός που αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση (2018). Αναρτήθηκε από https://www.e-daily.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-20
 • Σαν σήμερα το 1987 ο Αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες (2019). Αναρτήθηκε από https://www.newsbomb.gr. Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Δεμέτης, Χ. (2018). Μπαντ Ντουάιερ: Ο πολιτικός που αυτοκτόνησε μπροστά στις κάμερες. Αναρτήθηκε από https://www.news247.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Vintage Story: Όταν ο υπουργός Οικονομικών αυτοκτόνησε σε απευθείας σύνδεση γιατί τον κατηγόρησαν για δωροδοκία. (2015). Αναρτήθηκε από https://www.eirinika.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Βουδούρης, Ν. (2012). Σαν Σήμερα: 22 Ιανουαρίου (1987: Ο αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες. Αναρτήθηκε από https://www.kathemera.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Ρ. Μ. Ντουάιερ: Ο Αμερικανός υπουργός που αυτοκτόνησε σε ζωντανή σύνδεση. (2018). Αναρτήθηκε από https://www.pronews.gr 8-1-2020
 • Όταν ο γερουσιαστής Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση. (2019). Αναρτήθηκε από https://www.parapolitika.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Αυτοκτονία σε απευθείας μετάδοση. Αναρτήθηκε από https://www.sansimera.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Κατσαντώνη, Χ., Ο «ΕΝΤΙΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ ΣΕ LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ. Αναρτήθηκε από https://www.thetoc.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Αυτοκτονία, για λόγους πολιτικής ευθιξίας σε απευθείας σύνδεση- Ο υπουργός που τράβηξε την σκανδάλη επειδή τον κατηγόρησαν για δωροδοκία…, (2019). Αναρτήθηκε από https://voicenews.gr Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020
 • Ρόμπερτ Μπαντ Ντουάιερ…, Αναρτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.com.cy Τελευταία πρόσβαση 8-1-2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Αναστασιάδη

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;