Μουσείο του Λούβρου: Το μουσείο με εκθέματα από όλο τον κόσμο

 

Μουσείο του Λούβρου
Πηγή φωτογραφίας: www.huffingtonpost.gr.

Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν σήμερα 10 Αυγούστου του 1793 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του αποπεράτωσής του. Έδρα του έχει το κέντρο της Γαλλίας, το Παρίσι, ενώ το κτίσμα βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Σικουάνα. Από τα 445.000 εκθέματά του, το κοινό μπορεί να δει και να θαυμάσει ένα 8%, ποσό που υπολογίζεται γύρω στα 35.000 έργα τέχνης. Ένα από τα πρώτα έργα που προστέθηκαν σε αυτή την αξιοθαύμαστη συλλογή είναι ο γνωστός πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η «Μόνα Λίζα» (έργο του 16ου αιώνα). Οι εκθέσεις αυτές του μουσείου καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση, εκείνη των 60.600 τετραγωνικών μέτρων. Μέσα σε αυτές βέβαια υπάρχουν και τα ελληνικά εκθέματα, με την Αφροδίτη της Μήλου να αποτελεί το κόσμημα αυτής της συλλογής.


Η ονομασία του πασίγνωστου μουσείου

Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν τρεις εκδοχές κατά τις οποίες ονομάστηκε αυτό το μουσείο «Μουσείο του Λούβρου». Η πρώτη από αυτές αναφέρει πως το περίφημο μουσείο πήρε το όνομά του από την περιοχή Lupara στην οποία και χτίστηκε. Στην συγκεκριμένη έκταση είχε παρατηρηθεί ένας μεγάλος αριθμός λύκων. Στα λατινικά ο λύκος γράφεται «Lupus,» εξού και το όνομα της περιοχής «Lupara» που σημαίνει «Λύκαινα».

Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι το όνομα του μουσείο σχετίζεται με τις λέξεις «lauer» ή «lower» που στα ελληνικά μεταφράζονται ως οχυρωμένο φρούριο. Η εκδοχή αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πράγματι, πριν γίνει μουσείο, το συγκεκριμένο κτίσμα ήταν ένα οχυρό.

Τρίτη και τελευταία εκδοχή θεωρεί ότι η ονομασία «Μουσείο του Λούβρου» έχει κάποια σχέση με το έργο «L’oeuvre». Κάτι τέτοιο όμως είναι απίθανο να ισχύει στην πραγματικότητα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το συγκεκριμένο κτίσμα ξεκίνησε να αναφέρεται ως Λούβρο ήδη από το 1200.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Τα ελληνικά εκθέματα στο Γαλλικό μουσείο

Τα δύο ελληνικά εκθέματα που κοσμούν το μουσείο του Λούβρου και προσελκύουν τον περισσότερο κόσμο είναι η περίφημη Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Το πρώτο έκθεμα είναι γλυπτό του 3ου αιώνα προ Χριστού που, όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από το όνομα του αγάλματος, απεικονίζει τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Το γλυπτό εντοπίστηκε το 1820 στο νησί της Μήλου διαμελισμένο, με τα κομμάτια των χεριών να λείπουν. Επίσης, άγνωστος παραμένει έως και σήμερα ο δημιουργός της.

Μουσείο του Λούβρου
Πηγή φωτογραφίας: foroline.gr.

Σύμφωνα με τον νόμο εκείνης της εποχής, οι αρχαιότητες επέρχονταν στην κυριότητα της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί ο σουλτάνος αποφάσιζε ποιός θα πάρει τι με βάση ποιός θα ικανοποιήσει καλύτερα τα συμφέροντά του. Την ίδια περίοδο έκανε την εμφάνισή του και ο Νικόλας Μουρούζης, ο οποίος κατάφερε να φέρει με τα νερά του τους κατοίκους της Μήλου και να πουλήσουν την Αφροδίτη σε εκείνον. Βέβαια, έναν χρόνο αργότερα τον σκότωσαν, κατηγορώντας τον πως συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση. Τότε παρουσιάστηκαν οι Γάλλοι και παρότρυναν τους Μηλίους να ανεβάσουν το έκθεμα στο δικό τους καράβι με προορισμό την Γαλλία και όχι στου Μουρούζη, που θα πήγαινε στην Πόλη. Το άγαλμα φορτώθηκε στο γαλλικό καράβι και έφτασε στο Λούβρο με αρκετές φθορές.

Δεύτερο ελληνικό έκθεμα αποτελεί, όπως προαναφέραμε, η Νίκη της Σαμοθράκης. Το γλυπτό χρονολογείται γύρω στον 2ο αιώνα προ Χριστού. Αντίστοιχα, το εν λόγω γλυπτό αναπαριστά, όπως καταλαβαίνουμε από την ονομασία του, την θεά Νίκη. Το άγαλμα ήταν αφιερωμένο και τοποθετημένο στον ναό της Σαμοθράκης. Επιπρόσθετα, το ιερό θεωρείται αφιέρωμα στους Καβείρους, οι οποίοι ήταν μικρότερες θεότητες της γονιμότητας που φρόντιζαν τους ναυτικούς και πρόσεχαν όλους εκείνους που πολεμούν. Σε αντίθεση με το προηγούμενο έκθεμα, από το γλυπτό απουσιάζει μόνο το κεφάλι, ενώ θαυμασμό προκαλούν τα φτερά του αγάλματος. Το μουσείο του Λούβρου αντίκρισε για πρώτη φορά την Νίκη της Σαμοθράκης στις 11 Μαϊου του 1864, όμως, δεν το παρουσίασαν αμέσως στο κοινό.


Το Μουσείο του Λούβρου σήμερα

«Πολλές φορές μας έχουν κατηγορήσει ότι θέλουμε να τα κρατήσουμε. Στην ουσία έχουμε κάνει τα πάντα ώστε να μη συμβεί αυτό. Για να αποφευχθούν επικρίσεις αυτού του τύπου δημιουργήθηκαν αίθουσες όπως αυτή. Έχουμε συναίσθηση πως αυτά τα έργα δεν μας ανήκουν».

Αυτά ήταν τα λόγια του υπεύθυνου του τμήματος ζωγραφικής του Λούβρου. Από το 1950 και μετά σταμάτησαν να επιστρέφονται τα εκθέματα στον τόπο από όπου ανήκαν. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους (από όπου έχει ταυτοποιηθεί ότι προέρχονταν) λίγα περισσότερα από πενήντα εκθέματα.

Μουσείο του Λούβρου
Πηγή φωτογραφίας: itravelling.gr.

Κύρια είσοδος του κτηρίου είναι η γυάλινη πυραμίδα. Δημιουργήθηκε το 1989 από τον I.M. Pei. Ο κατασκευαστής της φρόντισε να φτιαχτεί από αυτό το υλικό προκειμένου να εισέρχεται το φως του ηλίου και στα υπόγεια τμήματα του μουσείου. Στην αρχή της δημιουργίας του υπήρξαν έντονες αντιδράσεις καθώς το στυλ της πυραμίδας αυτής δεν συνάδει με το στυλ των τριγύρω κλασικών κτηρίων. Παρόλα αυτά, σήμερα η συγκεκριμένη πυραμίδα αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του μουσείου.

Σήμερα όποιος επίδοξος επισκέπτης θελήσει να περιηγηθεί σε ολόκληρο το μουσείο του Λούβρου, χρειάζεται να διαθέσει μια εβδομάδα από τον χρόνο του. Το μουσείο μένει ανοικτό για το ευρύ κοινό κάθε μέρα, εκτός από τις Τρίτες. Έχει ώρες λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και το εισιτήριο αγγίζει το ποσό των 19,50 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι το μουσείο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή λειτουργεί έως τις 9:45 το βράδυ. Περιλαμβάνει βέβαια εκτός από τις καθιερωμένες ξεναγήσεις στους χώρους του μουσείο και δοκιμές παλαιών κρασιών από τα κελάρια του Λούβρου.


Ακολουθεί ολιγόλεπτο βίντεο για το Μουσείο του Λούβρου


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο

Τα ελληνικά εκθέματα πλουτίζουν το Μουσείο του Λούβρου (23/10/2017). Ανακτήθηκε από: www.iellada.gr (τελευταία πρόσβαση 8/8/2020).

Το μουσείο του Λούβρου ίσως να βρήκε τον καλύτερο τρόπο να διεκδικήσει τα κλεμμένα έργα τέχνης (6/2/2018). Ανακτήθηκε από: www.huffingtonpost.gr (τελευταία πρόσβαση 8/8/2020).

Μουσείο του Λούβρου. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση 8/8/2020).

Μουσείο του Λούβρου Musée du Louvre. Ανακτήθηκε από: toptraveller.gr (τελευταία πρόσβαση 8/8/2020).

Μουσείο Λούβρου. Ανακτήθηκε από: pameparisi.gr (τελευταία πρόσβαση 8/8/2020).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;