Μιχάλης Πουλικάκος & Βασίλης Βασιλείου: Όταν ο θάνατος τους χτύπησε την πόρτα στο Inter-Continental Hotel

Πηγή εικόνας: www.eleftherostypos.gr

20 Ιανουαρίου 2018. Κανείς δεν περίμενε πως το 5άστερο ξενοδοχείο Inter-Continental θα καταληφθεί ξανά από τρομοκρατικές δυνάμεις που θα σκορπίσουν το θάνατο σε 85 αθώες ψυχές, δεδομένης της υποτιθέμενης ύψιστης ασφάλειας που τηρούνταν. Εκατοντάδες άνθρωποι βίωσαν τη φρίκη και το φόβο, ανάμεσα τους και 2 Έλληνες πιλότοι, ο Βασίλης Βασιλείου και ο Μιχάλης Πουλικάκος.


Μιχάλης Πουλικάκος & Βασίλης Βασιλείου: Η άφιξη των 2 πιλότων στο ξενοδοχείο Ιnter-Continental

Ο Βασίλης Βασιλείου και ο Μιχάλης Πουλικάκος ήταν και οι δύο πιλότοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, υπήρξαν για χρόνια συνεργάτες, αλλά και καλοί φίλοι. Ο Μιχάλης Πουλικάκος, μετά την Ολυμπιακή Αεροπορία, δούλεψε στην Σρι Λάνκα (όπου είχε βιώσει ανάλογες εμπειρίες με τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες σε μικρότερο βέβαια βαθμό), έπειτα πήγε στη Νιγηρία, όταν του ήρθε μια μεγάλη πρόταση-ευκαιρία. Πιο συγκεκριμένα, του προτάθηκε να οργανώσει μια αεροπορική εταιρεία (Kam Air), μια ιδιωτική εταιρεία στην Καμπούλ, η οποία έψαχνε ανθρώπους με πείρα για να την οργανώσουν, να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους πιλότους και να βρουν μηχανικούς. Έτσι, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2017 έφτασε στο Αφγανιστάν.

Είμαστε αεροπόροι. Μας τραβάνε οι προκλήσεις. Βρίσκουμε ανιαρό να πετάμε Παρίσι – Λονδίνο και αναζητούμε την περιπέτεια. Οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία.

Μιχάλης Πουλικάκος.

Το αρχικό πλάνο ήταν να μείνει εκεί 6 μήνες, ούτως ώστε να οργανώσει τους ντόπιους χειριστές. Τα πράγματα, όμως, πήγαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να παραμείνει και να καλέσει και τον συνάδελφο και φίλο του, Βασίλη Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν και αυτός της περιπέτειας και ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος να έρθει εκεί μαζί μου.

Τον εκπαίδευσε, αρχικά, στα δεδομένα της περιοχής και μετά άρχισε και εκείνος να πετάει σαν εκπαιδευτής, αλλά και να εκπαιδεύει τους ντόπιους χειριστές.

Και οι δύο έμεναν στο ξενοδοχείο Ιnter-Continental, το οποίο απείχε μισή ώρα από το αεροδρόμιο. Ακριβώς, όμως, επειδή εκτελούσαν πολλές ώρες πτήσης, πήγαιναν στο ξενοδοχείο μόνο για έναν ύπνο. Το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου έμελλε, όμως, να είναι πολύ διαφορετικό…

Πηγή εικόνας: adst.org | Το ξενοδοχείο Ιnter-Continental.

Τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο Ιnter-Continental: Το χρονικό

Η ημέρα αυτή φαινόταν συνηθισμένη. Είχαν επιστρέψει ξημερώματα από κοινή πτήση, έφαγαν το πρωινό τους και εξαντλημένοι, καθώς ήταν, πήγαν να κοιμηθούν. Είχαν συμφωνήσει να κατέβουν στις 3 για μεσημεριανό, όμως κανένας από τους δυο δεν ξύπνησε. Έτσι, πήγαν πρώτοι πρώτοι για βραδινό, στις 6:30. Αυτό ήταν και ένας από τους παράγοντες που τους έσωσε.

Το πρώτο περίεργο γεγονός που είδαν ήταν, σε ένα τεράστιας έκτασης εστιατόριο, να κάθονται δίπλα τους 4 Αφγανοί, ντυμένοι με δυτικά ρούχα, που τους κοίταζαν επίμονα και που πολύ πιθανόν συζητούσαν για αυτούς. Αυτοί ήταν οι αρχηγοί της επίθεσης.

Καθώς, λοιπόν, ο Βασίλης Βασιλείου και ο Μιχάλης Πουλικάκος άρχισαν να αισθάνονται άβολα, έφαγαν γρήγορα και έφυγαν. Ο μεν Βασιλείου πήγε στο δωμάτιο του, στον 5ο όροφο, ο δε Πουλικάκος έμεινε για λίγο στο lobby του ξενοδοχείου.

Αυτό ήταν η πρώτη μας μεγάλη τύχη. Αν δεν είχαμε φύγει νωρίς, θα ήμασταν τα θύματα Νο.1 και Νο.2.

Οι αρχηγοί των τρομοκρατών, είχαν δηλαδή εισχωρήσει στο Inter-Continental, είχαν πιστόλια και άρχισαν να δίνουν οδηγίες στους υπόλοιπους που ήταν ακόμα έξω. Μετά από μια ώρα, η φρίκη ξεκίνησε. Άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί, φωνές. Οι τρομοκράτες είχαν εισχωρήσει όλοι πλέον μέσα στο εστιατόριο και όσοι βρίσκονταν εκεί, ξεψυχούσαν από τους πυροβολισμούς που δέχονταν.

Ο Μιχάλης Πουλικάκος, εκείνη τη στιγμή, είδε το βοηθητικό προσωπικό της κουζίνας να τρέχει προς μια σκάλα. Τους ακολούθησε και έφτασε στον όροφο που έμενε. Ένα ακόμα συμβάν που τον καθιστά τυχερό είναι πως η ηλεκτρονική κάρτα που άνοιγε το δωμάτιο του, λειτουργούσε, καθώς 10 λεπτά αργότερα, το φως κόπηκε και όσοι δεν πρόλαβαν και έμειναν στους διαδρόμους, σκοτώθηκαν εν ψυχρώ.


Μιχάλης Πουλικάκος & Βασίλης Βασιλείου: Φρίκη στο ξενοδοχείο Inter-Continental

Το ξενοδοχείο Inter-Continental είχε γίνει και παλαιότερα στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία όμως είχε περιοριστεί στον πρώτο όροφο, όπου και καταστάλθηκε.

Την ίδια ελπίδα είχαν και το 2018. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν καθόλου έτσι. Αυτή την φορά, οι τρομοκράτες ανέβαιναν σιγά σιγά στους ορόφους, ξεκινώντας από τον 1ο, όπου άνοιγαν ένα – ένα τα δωμάτια και πυροβολούσαν όσους έβρισκαν μέσα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος ο Μιχάλης Πουλικάκος, σε συνέντευξη του στην εκπομπή Μετά τα Μεσάνυχτα, ανέφερε πως δεν ήταν εφικτό να κρυφτεί κανείς σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Το πρώτο πράγμα που τους ήρθε στο μυαλό ήταν να ρίξουν κάτω τα σκοινιά που είχαν προνοήσει να πάρουν μαζί τους, στην προσπάθεια τους όμως αυτή, αφενός τους πυροβόλησαν απ’έξω, αφετέρου είδαν τους τρομοκράτες να κόβουν τα σκοινιά όσων είχαν επιχειρήσει το ίδιο και να τους πετούν κάτω.

Το χειρότερο ήταν ότι άκουγες τον κόσμο γύρω σου να πεθαίνει. Εντάξει, αν σωθείς εσύ, θα μου πεις, έχει σημασία. Τι χαρά, όμως, μπορείς να έχεις όταν κόσμος γύρω σου πεθαίνει;

Μιχάλης Πουλικάκος.

Οι δυο πιλότοι, μάλιστα, ανέφεραν πως κρυβόντουσαν ανάλογα με το που υπήρχε απειλή. Όταν έριχναν οι τρομοκράτες χειροβομβίδες, οι ίδιοι κρύβονταν στο μπαλκόνι. Όταν έριχναν απ’έξω, έμπαιναν στην μπανιέρα, ενώ όταν έριχναν και από μέσα και απ’έξω, ξάπλωναν στο πάτωμα, στη μέση του δωματίου.

Η επίθεση στο ξενοδοχείο Inter-Continental διήρκησε γύρω στις 14 ώρες. Στην αρχή, ο Βασίλης Βασιλείου και ο Μιχάλης Πουλικάκος είχαν μεταξύ τους επικοινωνία μέσω των κινητών τους. Η επικοινωνία αυτή σταμάτησε, όταν οι τρομοκράτες μπήκαν στο δωμάτιο του Βασίλη Βασιλείου…

Σαν πιλότος, κάθε μέρα, ζεις με το φόβο. Η ιδέα του θανάτου είναι πάντα κοντά σου. Δεν ξέρεις, αν αύριο θα ζεις ή θα πεθάνεις.


Ο κίνδυνος μέσα στο δωμάτιο του Βασίλη Βασιλείου

Οι τρομοκράτες πολύ γρήγορα ανέβηκαν στον 5ο όροφο, στον όροφο του Βασίλη Βασιλείου, ούτως ώστε να ανέβουν στην στέγη και να εμποδίσουν τα εχθρικά για αυτούς ελικόπτερα να προσγειωθούν. Κάποιοι από αυτούς, έμειναν στον 5ο όροφο και άρχισαν να μπαίνουν σε όλα τα δωμάτια και να σκορπούν την φρίκη. Πολύ σύντομα, έφτασαν στο δωμάτιο του Έλληνα πιλότου και έσπασαν με έναν πυροβολισμό την πόρτα. Στο δωμάτιο υπήρχαν 2 μονά κρεβάτια, πυροβόλησαν το ένα από αυτά, αλλά ευτυχώς ο Βασίλης Βασιλείου κρυβόταν κάτω από το άλλο. Καθώς επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι, δεν τον είδαν και θεώρησαν το δωμάτιο ελεύθερο και κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι. Μετά από λίγο, βγήκαν έξω και τότε βρήκε την ευκαιρία ο – πραγματικά – εύστροφος άντρας να σηκώσει το κρεβάτι και να κόψει με ένα μικρό ψαλίδι τη φόδρα του στρώματος. Μπήκε μέσα στο στρώμα και έμεινε εκεί για 12 ολόκληρες ώρες.

Πηγή εικόνας: cnn.com

Το κακό ήταν πως οι τρομοκράτες άρχισαν να βάζουν φωτιά σε οτιδήποτε έβρισκαν γύρω τους κατά τις πρωινές ώρες. Ήθελαν να δημιουργηθεί κάπνα, για να διαφύγουν, καθώς οι ομάδες καταστολής είχαν αρχίσει να τους ζορίζουν. Έτσι, έβαλαν φωτιά και στο δωμάτιο του Βασίλη Βασιλείου και η πυροσβεστική άρχισε να ρίχνει κρύο νερό (-3°C ), με αποτέλεσμα να πάθει υποθερμία. Όταν σώθηκε, επέστρεψε, κατευθείαν στην Ελλάδα, καθώς ήταν πολύ βαριά άρρωστος.

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη ζωή μου, ήταν όταν είδα τον Βασίλη να βγαίνει μπροστά μου την επόμενη μέρα.

Μιχάλης Πουλικάκος.


Η αντίστροφη μέτρηση για τους τρομοκράτες στο ξενοδοχείο Ιnter-Continental

Στις 6 περίπου το πρωί τα πυρά αραίωσαν και όλοι θεώρησαν πως η επίθεση έληξε. Μια ώρα μετά, όμως, οι τρομοκράτες άρχισαν πάλι να πυροβολούν και όλοι, μαζί τους και ο Μιχάλης Πουλικάκος, περίμενε την σειρά του. Είχαν φτάσει στον όροφο του, σκότωσαν τους ανθρώπους των απέναντι από αυτόν δωματίων, όμως κάποια στιγμή ακούστηκαν διαφορετικά πυρά.

Οι τρομοκράτες πιο πρίν είχαν σταματήσει να ρίχνουν βολές κατά ρυπάς, άρχισαν να πυροβολούν μεμονωμένα και σε κάποια φάση άρχισαν να χρησιμοποιούν μόνο πιστόλια. Τι σήμαινε, όμως, αυτό; Ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Άρχισαν να τους τελειώνουν τα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις καταστολής να βρουν την ευκαιρία και να αρχίσουν να έχουν το πάνω χέρι.

Μετά από 14 ώρες τρόμου, η πόρτα του δωματίου του Μιχάλη Πουλικάκου έσπασε.

… Αυτοί που μπήκαν, ευτυχώς, για αυτόν, ήταν φίλιες δυνάμεις, οι οποίες τον έσωσαν και τον πήγαν σε συγκεκριμένο χώρο σχετικής ασφαλείας.

Οι ώρες αγωνίες στο ξενοδοχείο Ιnter-Continental είχαν πια τελειώσει.

Πηγή εικόνας: athensmagazine.gr | Μιχάλης Πουλικάκος & Βασίλης Βασιλείου.

Οι δυο τους, μετά από ώρα, βρέθηκαν, αγκαλιάστηκαν και ο ένας έφυγε την επόμενη μέρα. Ο Μιχάλης Πουλικάκος αποφάσισε να μείνει στην Καμπούλ και να συνεχίσει το καθήκον που είχε αναλάβει. Γύρισε σπίτι του μετά από 20 μέρες, έμεινε λίγο μαζί με την οικογένειά του, όμως επέστρεψε στο Αφγανιστάν, μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του. Πλέον έμενε στο σπίτι του αφεντικού του, κυκλοφορούσε φρουρούμενος, με αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα και πετούσε ατελείωτες ώρες.


Ακολουθεί η καθηλωτική συνέντευξη του Μιχάλη Πουλικάκου στην εκπομπή Μετά τα Μεσάνυχτα, με την Ελεονώρα Μελέτη.

 

Info

https://www.cnntv.gr

https//www.wikipedia.org

https//www.alphatv.gr/show/mesanuhta/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λαζαρίδου

Καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας που λατρεύει τον χορό. Ονειροπόλα, αντιδραστική και ολίγον τι ρομαντική..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;