Μερσέδες Σόσα: Η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή

Μερσέδες Σόσα
Πηγή φωτογραφίας: argentear.com

Η Αργεντίνα τραγουδίστρια Αϊδέε Μερσέδες Σόσα κατάφερε να αναδείξει το μουσικό της ταλέντο πέρα από τα σύνορα της λατινικής Αμερικής. Ήταν γνωστή ως «La Negra» εξαιτίας της ιθαγενούς καταγωγής της και των κατάμαυρων μαλλιών της. Αν και σε μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες, κατάφερε με την στήριξη της οικογένειάς της να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να αναδειχθεί σε κορυφαία φωνή επί τέσσερις δεκαετίες. Παράλληλα μέσα από το έργο της, μουσικό και μη, κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως «η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή».


Τα παιδικά χρόνια

Η Μερσέδες Σόσα γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1935 στο Σαν Μιγκέλ Ντε Τουκουμάν, μια μικρή περιοχή της Αργεντινής. Ήταν γόνος μιας αγροτικής οικογένειας, που δυστυχώς αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Μάλιστα, σε μια συνέντευξή της στον «Ριζοσπάστη» περιγράφει την φτώχια και τις κακουχίες των παιδικών της χρόνων. Αν και οι συνθήκες, με τις οποίες χρειάστηκε να ζήσει, δεν ήταν καθόλου εύκολο να ανατραπούν από την μια μέρα στην άλλη, η στήριξη από την οικογένειά της έκανε και το πιο μεγάλο πρόβλημα να φαίνεται περιττό.

Είδα τη φτώχεια του πατέρα και της μάνας μου. Είδα να ‘ρχεται το τέλος του μήνα και να μην έχουν τίποτα σχεδόν να μας δώσουν να φάμε. Όμως, είμαστε μια πραγματική οικογένεια, δεμένοι μεταξύ μας. Αυτή η ατμόσφαιρα μου επέτρεψε να μην τρέφω μνησικακία για τον κόσμο.

Τα πρώτα της βήματα στον χώρο της μουσικής γίνονται σε ηλικία 15 ετών. Το 1950 θα κερδίσει σε έναν τοπικό διαγωνισμό τραγουδιού την πρώτη θέση και μαζί με αυτήν θα υπογράψει και το πρώτο της συμβόλαιο. Σε αυτό μάλιστα αναφέρονται και ζωντανές παραστάσεις.


Η μουσική της «La negra»

Τα τραγούδια της εκφράζουν τις πιο πονεμένες πλευρές της ανθρωπότητας. Περιγράφει εποχές δικτατορίας, πολέμων και φτώχιας. Εξαιτίας των παιδικών της χρόνων και της ανατροφής της σε εκείνη την περιοχή της Αργεντινής θα συνδεθεί με το «Folklore» ένα είδος μουσικής που συνδέεται με την λαϊκή, παραδοσιακή μουσική. Έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην ζωή της η νοοτροπία του τόπου της, ώστε να τον μεταφέρει μέχρι και στα κομμάτια που ερμήνευε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή φωτογραφίας: www.pagina12.com.ar

Μαζί με άλλους καλλιτέχνες δημιούργησε το κίνημα «nueva canción» που σημαίνει «Νέο τραγούδι». Το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1960 και 1970. Συνοπτικά η λογική του κινήματος αυτού απορρέει από την λαϊκή παράδοση της Αργεντινής και σκοπός του είναι να εμψυχώσει τον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στις χουντικές κυβερνήσεις, πράγμα που προσπαθεί να επιτύχει μέσα από την κριτική που ασκεί στις κυβερνήσεις αυτές. Επίσης προσπαθούσε να αλλάξει το περιεχόμενο των στίχων μέσω του κινήματος. Σε μια από τις συνεντεύξεις της στον «Ριζοσπάστη» αναφέρει πως μέχρι και εκείνη την περίοδο τα κομμάτια που γράφονταν είχαν κυρίως παγανιστική θεματολογία. Γινόντουσαν περισσότερες αναφορές στα τοπία και την ομορφιά της φύσης, παρά στον ίδιο τον άνθρωπο.

(…) Με το “Νουέβο Καντσιονέρο” ο άνθρωπος έρχεται επιτέλους να καταλάβει την πρώτη θέση στο στίχο. Αυτός είναι το σημαντικό πρόσωπο.

Καθ’όλη τη διάρκεια της μουσικής της σταδιοδρομίας, η Μερσέδες Σόσα δεν θα σταματήσει να αντιτίθεται στα χουντικά πολιτεύματα και να τα κατακρίνει μέσω της μουσικής της. Το 1972 θα κυκλοφορήσει το «Ηasta la Victoria» ένα άλμπουμ που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ίσως και το πιο πολιτικοποιημένο από όσα είχε γράψει. Εξαιτίας της έντονης διαμαρτυρίας της κατά των χουντικών, κυνηγήθηκε για τα έργα της και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας της στη Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λα Πλάτα. Αυτοεξορίζεται τότε στο Παρίσι και την Μαδρίτη και επιστρέφει στην γενέτειρά της το 1982.


Οι διακρίσεις

Για το μουσικό και πολιτισμικό της έργο κατόρθωσε να διακριθεί αρκετές φορές. Το 2000 το άλμπουμ της «Misa Criolla», το οποίο κυκλοφόρησε το 1999 κατάφερε να αποσπάσει βραβείο λάτιν γκράμι ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ λαϊκής μουσικής. To 2003 το ίδιο βραβείο κέρδισε και το άλμπουμ της «Acústico» καθώς και το Corazón Libre τρία χρόνια αργότερα. Επιτυχία γνώρισε και το άλμπουμ της «Cantora 1». Το συγκεκριμένο μάλιστα άλμπουμ κατάφερε να αποσπάσει δύο βραβεία λάτιν γκράμι, ένα για το καλύτερο άλμπουμ και άλλο ένα για την καλύτερη ηχογράφηση το 2009. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η συνεργασία της με καλλιτέχνες του ελληνικού χώρου. Συνεργάστηκε με την Μαρία Φαραντούρη, την Νανά Μούσχουρη και τον Διονύση Σαββόπουλο.

Μερσέδες Σόσα
Πηγή φωτογραφίας: nationalsawdust.org

Πέρα όμως από την επιτυχία της στον μουσικό κλάδο, η Μερσέδες Σόσα διακρίθηκε και σε διάφορες οργανώσεις. Έγινε πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.


Τα τελευταία χρόνια της «La Negra»

Το φθινόπωρο του 2009 η Μερσέδες Σόσα εξαιτίας των αναπνευστικών προβλημάτων με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη θα νοσηλευτεί σε κλινική του Μπουένος ‘Αιρες. Δυστυχώς όμως θα αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 74 ετών στις 4 Οκτωβρίου του 2009. Το τελευταίο διάστημα παρουσίασε πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα, το οποίο επιδεινώθηκε κατά τις τελευταίες μέρες της ζωής της. Το πρόβλημα συγκεκριμένα εντοπίστηκε στα νεφρά.

Η σορός της Μερσέδες Σόσα τοποθετήθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, ο λαός θα είχε την ευκαιρία να την αποχαιρετήσει, αποδίδοντας της τις τιμές εκείνες που της αναλογούν. Το φέρετρό της στόλισε η σημαία της Αργεντινής. Ο κόσμος που μαζεύτηκε για να της αποδώσει το ύστατο «χαίρε» κρατούσε στα χέρια του από ένα λουλούδι. Άλλοι μάλιστα τραγουδούσαν τα τραγούδια της. Η τέφρα της θα φυλαχτεί στο νεκροταφείο της περιοχής από όπου γεννήθηκε, στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν. Ο λαός της Αργεντινής μάλιστα ήταν τόσο συντετριμμένος από την απώλεια της Μερσέδες Σόσα που η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος προς τιμήν της.


Ακολουθεί βίντεο με την ζωή της Μερσέδες Σόσα.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Μερσέδες_Σόσα

https://www.imerodromos.gr/mersentes-sosa/

https://www.in.gr/2019/01/31/plus/google-tima-ti-foni-tis-argentinis-mersedes-sosa/

https://www.sansimera.gr/biographies/495

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/954804/mersedes-sosa-poia-itan-kai-giati-tin-tima-simera-i-google


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;