Η Mel Robbins για την αναβλητικότητα και το φόβο της αλλαγής

Μήπως και εσύ κάνεις ένα ακόμα tattoo, ενώ νιώθεις την ανάγκη για εσωτερική αλλαγή; Ή κόβεις τα μαλλιά σου; Μικρές, ασφαλείς, μερικές φορές απαρατήρητες αλλαγές, όταν αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε ουσιαστικά είναι η ζωή μας!

Πόσοι από εμάς είμαστε κολλημένοι σε μία καθημερινότητα που αισθανόμαστε ότι δε μας ταιριάζει; Που δε θέλουμε καν να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι για να τη ξεκινήσουμε, γιατί μας αδειάζει, μας μελαγχολεί. Όταν η ψυχή είναι κουρασμένη, ο ύπνος δε φτάνει ποτέ… Παλεύουμε με την αναβλητικότητα, τους φόβους και την αμφιβολία που μας κρατάει κολλημένους, και φαίνεται υπερβολικά δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να την ανατρέψουμε. Αν όμως αναρωτιόμαστε «Αυτό είναι όλο;», τότε σίγουρα έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση.

Όταν η ψυχή είναι κουρασμένη, ο ύπνος δε φτάνει ποτέ…


Το φαινόμενο Mel Robbins

Η ροκ Mel Robbins, με τα εκκεντρικά, στρασάτα σταράκια της, είναι μία γυναίκα που κατάφερε την ανατροπή και την αλλαγή και έκανε το ταξίδι της μάθημα για όποιον ενδιαφέρεται να βρει νόημα στη ζωή του. Πρώην πετυχημένη δικηγόρος και με τρία παιδιά, στα 41 της, και σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσκολίας για την οικογένεια της, και ψυχολογικής για την ίδια, καθώς έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη, αποφάσισε ότι η ζωή που είχε επιλέξει δεν την αντιπροσώπευε. Έτσι πήρε την κατάσταση στα χέρια της και άλλαξε πορεία με εκπληκτικά αποτελέσματα! Η ομιλία της στο TEDx  “How to stop screwing yourself over” έχει πάνω από 12,5 εκατομμύρια προβολές, το 2014 βραβεύτηκε ως America’s Outstanding News Talk Show Host και είναι από τις πιο περιζήτητες συμβούλους που επιλέγουν  πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Johnson & Johnson. Είναι από τους πιο δημοφιλής ομιλητές στο CNN  και έχει γράψει δύο βιβλία best sellers, το Stop saying you’re fine και το 5 seconds rule. 

Έχει χαρακτηριστεί ως βόμβα έμπνευσης και με το μοναδικό, άμεσο και χιουμοριστικό τρόπο της μιλάει για ένα φόβο που οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλάμε και μας περιορίζει, το φόβο της αλλαγής. Ενώ έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες και εργαλεία, ενώ υπάρχουν τόσοι που το έχουν κάνει πριν από εμάς – δε χρειάζεται να ξανα ανακαλύψουμε τον τροχό – και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε οδηγίες ουσιαστικά, ελάχιστοι το επιδιώκουν και ακόμα λιγότεροι το καταφέρνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί; 

Οι γνώμες συγκλίνουν στην προσπάθεια του εγκεφάλου να μας προστατέψει από οτιδήποτε μπορεί να έχει ρίσκο και να μας θέσει σε κίνδυνο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του. Μέσα στο comfort zone μας όλα είναι εύκολα και γνώριμα, πολύ ξεκούραστα για το μυαλό μας, καθώς λειτουργεί στον αυτόματο. Οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή στη ζωή μας, στη δουλειά μας, στη συμπεριφορά μας, θέτει τον εγκέφαλο σε συναγερμό, διότι θέλει να γνωρίζει και να υπολογίζει, δεν αντέχει το άγνωστο, το ρίσκο.

Αυτό είναι το σημείο που η Mel επεμβαίνει με τις εμπνευσμένες και δοκιμασμένες θεωρίες και μεθόδους της, κάποιες από τις οποίες παρουσιάζω στη συνέχεια.

 


Θεωρίες & Μέθοδοι

  • Λάβε αποφάσεις που σε ενεργοποιούν.

Το κριτήριο το όποιο συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση είναι να αναρωτηθούμε αν η συγκεκριμένη απόφαση ή και ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μας βοηθάει να προχωρήσουμε, να εξελιχθούμε ή μας αδειάζει. Νιώθουμε πεταλούδες στο στομάχι ή σφίξιμο στο στέρνο; Νιώθουμε ότι διευρυνόμαστε ή ότι συρρικνωνόμαστε; Aυτό μας οδηγεί στην επόμενη πρόταση.

  • Ακολούθησε την καρδιά σου.

Θα είναι άβολο, φυσικά, θα έχουμε αμφιβολίες και φόβους αδιαμφισβήτητα, ειδικά αν δεν έχουμε μάθει να το κάνουμε. Αξίζει όμως τον κόπο, γιατί εκεί βρίσκεται η αλήθεια και η έμπνευση μας. Και όπως τονίζει  η Mel Robbins, τα κίνητρα δε λειτουργούν γιατί δεν είναι ποτέ εκεί όταν τα χρειαζόμαστε και περιμένουμε  να νιώσουμε έτοιμοι για να προχωρήσουμε. Η αναβλητικότητα και ο φόβος όμως δε μας αφήνουν. Το όχημα που θα μας δώσει διέξοδο από αυτήν την κατάσταση είναι η έμπνευση, κι αυτή υπάρχει μόνο εκεί που μας πάει η καρδιά.

  • Σταμάτα να περιμένεις για άδεια.

Να περιμένουμε για κάποιον να μας βοηθήσει, να μας σώσει, να μας πει ότι μπορούμε, να μας κάνει να νιώσουμε ότι επιτρέπεται, γιατί αυτός δε θα έρθει ποτέ. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις και τις αποφάσεις μας και χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την εσωτερική δύναμη μας. Ο καθένας μας μόνο ξέρει τι είναι αυτό που θέλει, που τον ενεργοποιεί και τον παθιάζει, και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να το πετύχει. Είναι μάταιο να περιμένουμε από κάποιον εξωτερικό παράγοντα να μας δώσει την ώθηση.

  • Έλεγξε με ποιον μοιράζεσαι τα όνειρα σου.

Πολλές φορές μπορεί να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε να μιλήσουμε για αυτά, για να μην παρεξηγηθούμε ως ονειροπόλοι, ως παράλογοι ίσως, για να μην αφήσουμε τα λόγια των άλλων να ενισχύσουν τις εσωτερικές ανησυχίες μας σχετικά με την επίτευξη τους. Υπάρχουν άνθρωποι σε πολύ χαμηλότερο ενεργειακό επίπεδο από εμάς που δε θα καταλάβουν, θα ζηλέψουν, μπορεί να μας κοροϊδέψουν, να μας υποτιμήσουν, και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να μοιραστούμε τα όνειρα μας μαζί τους. Ακόμα και αν είναι άτομα πολύ σημαντικά για εμάς, όπως η οικογένεια. Σκεφτείτε, αν είχατε έναν πολύτιμο θησαυρό στο σπίτι, θα λέγατε σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει και που τον έχετε;

  • Απλά ξεκίνα!

Ας σταματήσουμε να υπεραναλύουμε, να αναρωτιόμαστε, να αναβάλλουμε και απλά ας αρχίσουμε! Είναι ίσως το δυσκολότερο βήμα, να σπάσουμε τον κύκλο της αναβλητικότητας. Μόλις όμως γίνει το πρώτο βήμα, είναι τόσο μεγάλη η ικανοποίηση και η ενέργεια που νιώθουμε, που απλά ανυπομονούμε να πάμε στο επόμενο!

  • Έλεγξε τις σκέψεις σου.

Όπως υποστηρίζει και η επιστήμη της ψυχολογίας, ο μεγαλύτερος πόνος και η μεγαλύτερη δυσλειτουργία προέρχονται από τον τρόπο που εκλαμβάνουμε τις καταστάσεις και από τις σκέψεις μας γύρω από αυτές, παρά από τις καταστάσεις αυτές καθαυτές. Οι σκέψεις μας πολλές φορές μπορεί να είναι υποβιβαστικές, περιοριστικές και εκφοβιστικές απέναντι στον εαυτό μας με σκοπό να προστατευτούμε από μια αόρατη απειλή. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι συμβαίνει αυτό, και το επόμενο είναι να αλλάξουμε αυτές τις σκέψεις, ώστε να είναι υποστηρικτικές προς τα εμάς. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η σκέψη μας έχει δύναμη και μας ωθεί προς την εκπλήρωση της – η λεγόμενη αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

  • Νίκησε του φόβους σου.

Χρειάζεται να διερωτηθούμε κατά πόσο οι φόβοι που μας κρατάνε πίσω είναι βάσιμοι και δικοί μας, κατά πόσο πηγάζουν από την πραγματικότητα που βιώνουμε στο παρόν, και όχι φόβοι που ακούμε και μιμούμαστε μέσω τρίτων. Κατά πόσο ελέγχουμε στην ουσία την πραγματικότητα μας, προβάλλοντας αυτούς τους φόβους, και σε τι μας εξυπηρετούν. Συχνά διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι είναι φανταστικοί και ανυπόστατοι, δεν έχουν βάση στο παρόν μας και δεν αξίζει να περιορίζουν το μέλλον μας.

  • Ξεκίνα σωστά τη μέρα σου.

Είναι μία συμβουλή που προτείνουν πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι και που ακούμε και διαβάζουμε πολύ συχνά γύρω μας. Να ξεκινάμε τη μέρα μας, δίνοντας φροντίδα και ώθηση στον εαυτό μας, όπως ο καθένας εμπνέεται. Με μουσική, με γυμναστική, με ένα καλό βιβλίο, με διαλογισμό, όποιος κι αν είναι ο τρόπος, το ζητούμενο είναι να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ώστε να έχουμε ενέργεια να φροντίσουμε και τα υπόλοιπα μέσα στη μέρα. Η Mel προτείνει να θέτουμε 3 προτεραιότητες για την κάθε μέρα, ώστε να έχουμε έναν άξονα γύρω από τον οποίο θα κινηθούμε, και να μη βγαίνουμε εκτός τροχιάς, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων μας.

Σκεφτείτε, αν είχατε έναν πολύτιμο θησαυρό στο σπίτι, θα λέγατε σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει και που τον έχετε; 

  • Να είσαι εγωιστής.

Ναι, να είμαστε εγωιστές! Με την έννοια να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τους στόχους μας. Η Mel Robbins αναφέρεται στο παράδειγμα μίας μητέρας,  η οποία νιώθει ενοχές που κυνηγάει το όνειρο της και δεν αφιερώνεται αποκλειστικά στη φροντίδα των παιδιών της. Παραβλέπει όμως ότι η στάση της αυτή, αποτελεί ένα πολύ θετικό πρότυπο για τα παιδιά της, και φροντίζοντας τον εαυτό της, θα έχει πιο θετική στάση απέναντι σε αυτά, θα τα φροντίζει πιο αποτελεσματικά, ακόμα κι αν ο χρόνος που τους αφιερώνει είναι λιγότερος.

  • Ταλαιπωρήσου!

Ναι, σωστά, τα καλά κώποις κτώνται! Να μη φοβόμαστε την κούραση και την ταλαιπωρία, γιατί θέλει πολύ και συστηματική δουλειά για να πετύχουμε το στόχο μας και να εξελιχθούμε.

Η Mel Robbins, σαν απάντηση στη διστακτικότητα, την αναβλητικότητα και την υπερανάλυση που μας κρατάει πίσω, προτείνει τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων.  5 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να μας ακινητοποιήσουν από το φόβο. Το αντίθετο όμως είναι επίσης δυνατό, μετρώντας ανάποδα για 5 δευτερόλεπτα. 

Όταν η Mel ξεκίνησε να μιλάει για τον κανόνα αυτό, πολύ τον θεωρούσαν ανόητο και υπερβολικά απλοϊκό για να ισχύει. Η πορεία όμως και τα χιλιάδες αντίτυπα βιβλίων που πουλήθηκαν, αποδεικνύουν ότι λειτουργεί! Πολύ απλά, αλλά βασιζόμενη στην επιστήμη, εξηγεί ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό σύστημα εσωτερικού ελέγχου και θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις συνθήκες τους, και οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι έρμαια της μοίρας και δε μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους. Τα 5 δευτερόλεπτα αρκούν για να μεταφερθούμε στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου (προμετωπιαίος φλοιός) που ελέγχει τη δραστηριοποίηση, και με την εξάσκηση να δημιουργήσουμε νέες συνάψεις στον εγκέφαλο – καθώς είναι ένα όργανο με πλαστικότητα που δε σταματά να αναπτύσσεται – και άρα νέες θετικές συνήθειες. Συνήθειες που θα μας φέρουν πιο κοντά στα όνειρα και τους στόχους μας.

Αν λειτουργεί; Δοκιμάστε το τη στιγμή που θα διστάσετε ή θα αναβάλλετε κάτι για ακόμα μία φορά και διαπιστώστε το οι ίδιοι!


Ακολουθεί η συνέντευξη της Mel Robbins στον Tom Bilyeu του Impact Theory.

 

Πηγές

About


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσίρμπα

Γεννήμα θρέμα Θεσσαλονικιά, αγαπώ την έκφραση μέσω της γραφής και εμπνέομαι από τον άνθρωπο και τη διαδρομή του στη ζωή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;