Mary Shelley: Η δημιουργός του «δημιουργού»

Φρανκενστάιν
Πηγή: horrorfreaknews.com

Η Mary Shelley (Wollstonecraft), γνωστή για το μυθιστόρημά της «Φρανκενστάιν» ή αλλιώς «Σύγχρονος Προμηθέας» αποτέλεσε τον προάγγελο του τρόμου, καθώς συνέβαλε στην δημιουργία των θρίλερ, αλλά και πολλών ανατριχιαστικών ιστοριών. Ποιος όμως θα μπορούσε να φανταστεί ότι το έναυσμα για την συγγραφή αυτού του πασίγνωστου έργου προήλθε από ένα όνειρο;


Η ζωή της συγγραφέως

Η Mary Shelley γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 30 Αυγούστου του 1797 και πέθανε την πρώτη Φεβρουαρίου 1851 από καρκίνο σε ηλικία 53 ετών. Καταγόταν από μια αστική οικογένεια και ήταν κόρη του αναρχικού και άθεου φιλοσόφου William Godwin και της φεμινίστριας συγγραφέως Mary Wollstonecraft (γνωστή για το έργο της «Δικαίωση των δικαιωμάτων της γυναίκας» το 1792). Δυστυχώς όμως, η μητέρα της πέθανε, όταν η Mary ήταν τριάντα ημερών και έτσι η ίδια δεν πρόλαβε να τη γνωρίσει. Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών ερωτεύτηκε τον φίλο του πατέρα της και ρομαντικό ποιητή Percy Bysshe Shelley (ο οποίος ήταν παντρεμένος). Το 1814 οι δυο τους πήγαν ένα ταξίδι στην Γαλλία, όταν όμως επέστρεψαν ο πατέρας της την αποκήρυξε. Από τότε και έπειτα, την μόρφωση της συγγραφέως ανέλαβε ο Percy. Μόλις πέθανε η γυναίκα του, πρότεινε στην Mary να τον παντρευτεί και φυσικά εκείνη δέχτηκε. Μαζί απέκτησαν ένα παιδί πριν τον γάμο τους (το οποίο γεννήθηκε πρόωρα και απεβίωσε) και τρία μετέπειτα, τον William, την Clara και τον Percy Florence. Ωστόσο, μόνο ο  Percy Florence Shelley έζησε, καθώς τα άλλα δυο βρήκαν τραγικό θάνατο.

Φρανκενστάιν
Πηγή: el.wikisource.org

Τραγικό θάνατο βρήκε επίσης και ο πολυαγαπημένος της σύζυγος Percy, ο οποίος πέθανε από πνιγμό το 1822. Από τότε και έπειτα, η μετέπειτα συγγραφέας του Φρανκενστάιν αρνήθηκε όλες τις προτάσεις γάμου που της έγιναν, λέγοντας ότι ήταν ήδη παντρεμένη με μια ιδιοφυΐα και πως αν επρόκειτο να ξαναπαντρευτεί, θα παντρευόταν πάλι μια ιδιοφυΐα.

Ένα χρόνο μετά τον θάνατό της, ο γιος της, Percy Florence, βρήκε – μέσα σε ένα κουτί που η ίδια φύλαγε στο γραφείο της – τούφες μαλλιών από τα παιδιά που είχε χάσει, ένα σημειωματάριο που είχε μαζί με τον άντρα της, και ένα αντίγραφο του ποιήματός του «Άδωνις» μέσα στο οποίο είχε κρατήσει λίγες από τις στάχτες του (ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι κρατούσε και την καρδιά του ίδιου του Shelley, καθώς μετά την αποτέφρωσή του μόνο η καρδιά του δεν είχε καεί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η συγγραφή του «Φρανκενστάιν»

Το Μάιο του 1816 η Mary επισκέφτηκε την λίμνη της Γενεύης μαζί με τον Λόρδο Byron και τον Percy. Εκεί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έναν διαγωνισμό και νικητής θα ήταν εκείνος που θα έγραφε την καλύτερη ιστορία τρόμου. Εκείνο το βράδυ λοιπόν, όταν η Mary αποσύρθηκε για να ξεκουραστεί, ύπνο δεν είχε, αλλά ούτε και έμπνευση για την ιστορία που θα έγραφε για τον διαγωνισμό. Όταν όμως έκλεισε τα μάτια της, ξεδιπλώθηκε μπροστά της η φιγούρα ενός ανθρώπου, ο οποίος με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής συσκευής προσπαθούσε να δημιουργήσει ζωή. Όπως παραθέτει η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου της:

I saw the pale student of unhallowed arts kneeling beside the thing he had put together. I saw the hideous phantasm of a man stretched out, and then, on the working of some powerful engine, show signs of life, and stir with an uneasy, half vital motion.

(μτφ: Είδα τον χλωμό μαθητή των ανίερων τεχνών να γονατίζει πλάι στο πράγμα που είχε συνθέσει. Είδα το φρικτό φάντασμα ενός άνδρα να τεντώνεται κι έπειτα, με τη βοήθεια μιας ισχυρής μηχανής, να δείχνει σημάδια ζωής και να κινείται με μία αμήχανη, μισο-ζώντανη κίνηση.)

Ο λόρδος Byron βρήκε εξαιρετική την ιδέα της αυτή και ενθάρρυνε την Mary να τη γράψει και στην συνέχεια να την εκδώσει. Έτσι και έγινε. Το έργο «Φρανκενστάιν» ολοκληρώθηκε το 1817 και δημοσιεύτηκε έναν χρόνο αργότερα.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η έμπνευση για την συγγραφή του Φρανκενστάιν αντλεί στοιχεία από τα βιώματα της συγγραφέως. Ο θάνατος των δύο παιδιών της, καθώς και η αυτοκτονία της ετεροθαλούς αδερφής της συντέλεσαν στο να γράψει μια ιστορία με κεντρικό θέμα την ανάσταση των νεκρών.


Άλλα γνωστά μυθιστορήματα της Mary Shelley

History of a Six Weeks’ Tour:

Η Mary Shelley αναφέρεται σε δυο ταξίδια που διεξήγαγε με τον Percy και την ετεροθαλή αδερφή της. Στο πρώτο ταξίδι τους επισκέφτηκαν ολόκληρη την Ευρώπη (1814). Το δεύτερο όμως, έλαβε χώρα στη λίμνη της Γενεύης (1816). Το συγκεκριμένο έργο εκδώθηκε το 1817 και χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Σημαντικές πηγές για την συγγραφή αυτού του έργου αποτελούν ένα ημερολόγιο, τέσσερα γράμματα και το ποίημα του Percy Shelley «Mont Blanc».

Mathilda:

Η Ματίλντα είναι μια έφηβη κοπέλα γύρω στα είκοσι. Την ιστορία γράφει η ίδια η πρωταγωνίστρια από το νεκροκρέβατό της. Προσπαθεί με αυτήν την αφήγηση να δικαιολογήσει τις πράξεις της στο φίλο της Woodville. Σημαντικό στοιχείο στην αφήγησή της αποτελεί η δήλωση αγάπης από τον πατέρα της προς την ίδια. Δυστυχώς όμως, το γεγονός αυτό ακολουθείται από τον πνιγμό του πατέρα της. Επίσης, η σχέση της Ματίλντας με τον ταλαντούχο Woodville αποτυγχάνει και έτσι η ηρωίδα αρχίζει να κατρακυλάει συναισθηματικά και εν τέλει πεθαίνει ολομόναχη. Το έργο δημοσιεύεται μετά τον θάνατό της το 1959.

Φρανκενστάιν
Πηγή: frankenreads.org

Valperga:

Η Valperga γράφτηκε αμέσως μετά το «Frankenstein» και δημοσιεύτηκε το 1823. Βασίζεται στη ζωή του Castruccio Castracani (1281-1328), του πρίγκιπα της Lucca. Ήταν ένας εξαιρετικός στρατιώτης, αλλά αδίστακτος τύραννος, ο οποίος οδήγησε τα στρατεύματά του σε νίκη στην Τοσκάνη ενάντια στους Guelphs. Σημαντικά στοιχεία για την πλοκή του έργου αποτελούν δυο ηρωίδες, αποκυήματα της φαντασίας της συγγραφέως. Η Ethanasia, κόμισσα της Valperga, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: την αγάπη για την πατρίδα της και τις ρίζες της και την αγάπη της για τον Castruccio. Έξίσου σημαντικός χαρακτήρας είναι και η Beatrice την οποία ερωτεύεται ο Castruccio και εν τέλει τον εγκαταλείπει. Τη συγκεκριμένη ηρωίδα μάλιστα, ο πατέρας της συγγραφέως την αποκαλεί «κόσμημα του βιβλίου».

The last Man:

Περιγράφει μια τραγική ιστορία αγάπης η οποία διαδραματίζεται σε μια εποχή που ο κόσμος πεθαίνει από την πανούκλα. Η συγγραφέας επιπλέον αναφέρεται και σε δυο εξέχουσες προσωπικότητες, εκείνες του Percy Shelley και του Lord Byron. Είναι μια φουτουριστική αφήγηση, διότι μας δείχνει τις αρνητικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει στο μέλλον ο ρομαντισμός. Επίσης, καταδεικνύει εκείνο το κίνημα της λύτρωσης των καταδικασμένων χαρακτήρων. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1826.

Falkner:

Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα η Mary Shelley διηγείται τις περιπέτειες της Ελισσάβετ και του θετού πατέρα της Falkner, ενώ έρχονται σε αντιπαράθεση με τις κοινωνικές πιέσεις που τους επιβάλλονται από την Αγγλία. Πολλοί μελετητές του έργου εξετάζουν το βιβλίο αυτό για να κατανοήσουν τα πιστεύω της Mary Shelley, αλλά και τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η Shelley βρισκόταν στη μέση της συγγραφής του Falkner, όταν ο ίδιος ο πατέρας της, William William Godwin, πέθανε το 1836. Το έργο δημοσιεύθηκε το 1837 και ήταν και το τελευταίο έργο της συγγραφέως.


Πηγές:

Frankenstein, or the Modern Prometheus (Revised Edition, 1831), ανακτήθηκε από https://en.wikisource.org/wiki/Page:Frankenstein,_or_the_Modern_Prometheus_(Revised_Edition,_1831).djvu/16 (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από τον Μύθο, ανακτήθηκε από https://www.e-telescope.gr/arts/frankenstein-truth-and-myth (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

Shelley, Mary, ανακτήθηκε από http://www.freeinfosociety.com/article.php?id=359 (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

Μαίρη_Σέλλεϋ, ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B7_%CE%A3%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%8B (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

Η τραγική ιστορία της γυναίκας που έγραψε τον «Φρανκενστάιν», ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/entertainment/book/arthro/3999034/i-tragiki-istoria-tis-gynaikas-poy-egrapse-ton-frankenstain (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

10… τρελά ιστορικά γεγονότα, ανακτήθηκε από  http://www.gazzetta.gr/plus/article/1123541/10-trela-istorika-gegonota-pics (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

Διαμαντή, Μ. (2017). Μαίρη Σέλλεϋ: Αν δεν μπορώ να εμπνεύσω τον έρωτα, θα προκαλέσω το φόβο. Ανακτήθηκε από https://www.klik.gr/gr/el/prosopa/mairi-selle-an-den-mporo-na-empneuso-ton-erota-tha-prokaleso-to-fobo-2/ (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

History of a six weeks’ tour, ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_a_Six_Weeks%27_Tour (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

Mathilda (novella), ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Mathilda_(novella) (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

Gravitt, Β. (2016). A FEMINIST UTOPIA? REVISIONS OF FAMILY IN MARY SHELLEY’S FALKNER. Ανακτήθηκε από https://www.ohio.edu/parlour/news-story.cfm?newsItem=05D6019E-5056-A874-1D01618028943F2D (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)

https://www.goodreads.com/book/show/272062.Valperga (τελευταία πρόσβαση 18.2.2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;