Μάρθα Φριντζήλα: Ένα καλλιτεχνικό σύμπαν

Μάρθα Φριντζήλα | Πηγή εικόνας: www.avopolis.gr
Πηγή εικόνας: www.avopolis.gr | Μάρθα Φριντζήλα.

Η Μάρθα Φριντζήλα είναι Ελληνίδα καλλιτέχνης. Αυτή είναι η ιδιότητα που επιλέγει η ίδια για τον εαυτό της αλλά και που της ταιριάζει απόλυτα αφού η τέχνη είναι για την ίδια ο κόσμος της. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός, ερμηνεύτρια, μεταφράστρια, δασκάλα σε χώρους τέχνης. Η Μάρθα Φριντζήλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτεχνικής αύρας και δημιουργικότητας. Ένα σύμπαν μουσικής, ερμηνείας, χρωμάτων, θεατρικών κειμένων, αυτοπεποίθησης και αγάπης για τον πολιτισμό στην πιο πλατιά του έννοια.


Βιογραφία

Γεννήθηκε (7 Απριλίου 1972) και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Ο πατέρας της ήταν επιπλοποιός και σκληρά εργαζόμενος, όπως η ίδια αναφέρει. Τον έβλεπαν λίγο και τους έλειπε. Έχασε την μητέρα της από καρκίνο όταν ήταν έξι ετών. Έμεινε μόνη με τις τρεις αδερφές της και μια μητριά που κακοποιούσε άγρια τα τέσσερα κορίτσια. Με πρωτοβουλία της μεγαλύτερης αδερφής, ζητήσαν βοήθεια και έφυγαν για το πατρικό τους σπίτι, που το είχαν αφήσει. Ο πατέρας ακολούθησε τις κόρες του, την επόμενη κιόλας μέρα.

Έζησαν για λίγα χρόνια χαρούμενοι. Μέχρι που η νέα τραγωδία τους χτύπησε την πόρτα. Μια από τις αδερφές της σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στα δεκαεφτά της χρόνια. Το γεγονός φυσικά σημαδεύει την Μάρθα, που ήταν τότε δεκαπέντε ετών, αλλά και όλη την οικογένεια. Η ίδια έχει πει πως ποτέ δεν έπαψε να γράφει για την αδερφή της και να της αφιερώνει πράγματα. Νιώθει όμως μεγάλη τύχη και σωτηρία που έχει άλλες δυο αδερφές.


Η τέχνη

Η Μάρθα Φριντζήλα είχε από παιδί κατασταλάξει πως η τέχνη είναι ο δρόμος της. Πάντα ήθελε να γίνει ποιήτρια, ζωγράφος, μουσικός, ηθοποιός. Ο πατέρας της και οι καθηγητές της την ώθησαν να ασχοληθεί με το θέατρο και την τέχνη γενικά. Έτσι μόλις τελείωσε το σχολείο, γράφτηκε στην Αθήνα στη δραματική σχολή Βεάκη. Την τρίτη χρονιά των σπουδών της ξεκίνησε να τραγουδά σε χώρους της Αθήνας. Την χρονιά που τελείωνε τη σχολή της πήρε μέρος  στην παράσταση του Εθνικού Μήδεια με την Αντιγόνη Βαλάκου. Από τότε το θέατρο κυριαρχεί στην επαγγελματική της ζωή σε συνδυασμό, πάντα σχεδόν, με το τραγούδι.  Μόλις  τελείωσε τη δραματική σχολή, έφτιαξε μια θεατρική ομάδα ξέροντας πως θέλει να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. Παράλληλα έγινε και εμψυχώτρια στην θεατρική ομάδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Πηγή εικόνας: www.n-t.gr | Σκηνή από τη Μήδεια με τη Μάρθα Φριντζήλα.

Από το 2000 είναι σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «Δρόμος με Δέντρα» με την οποία έχει ανεβάσει θεατρικά έργα του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, του Ρ. Μ. Ρίλκε κ.α. Από τότε ως και σήμερα διδάσκει επίσης φωνητική και ψυχολογία της φωνής σε ηθοποιούς και τραγουδιστές αλλά και σε εργαστήρια τέχνης και θεατρικές ομάδες. Δίδαξε  ακόμη υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο του Νέου Κόσμου, στο θέατρο Πορεία, στο θέατρο Χώρα και αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Το Baumstrasse και το Αττικό Σχολείο

Το Baumstrasse είναι ο χώρος τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας και το σπίτι της Μάρθας Φριντζήλα. Πρόκειται για έναν πρώην βιομηχανικό χώρο 700 τουλάχιστον τετραγωνικών μέτρων, στο Βοτανικό. Εκεί φιλοξενούνται εργαστήρια για κάθε μορφή έκφρασης και τέχνης. Η μουσική, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά, η ποίηση, η λογοτεχνία, η ενδυματολογία και κάθε είδος πολιτιστικής έκφανσης βρίσκει στο Baumstrasse μια γόνιμη γη. Σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους γίνονται μαθήματα ενώ διοργανώνονται σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, ημερίδες και προβολές. Είναι ένας εμπνευσμένος χώρος διδασκαλίας της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πηγή εικόνας: www.mixgrill.gr | Το Baumstrasse της Μάρθα Φριντζήλα.

Ένα άλλο σχολείο που ονειρεύτηκε και δημιούργησε η Μάρθα Φριντζήλα είναι το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει σαν στόχο την μελέτη του αρχαίου ελληνικού δράματος τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. Μια ομάδα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και καθηγητών του τομέα του πολιτισμού και της τέχνης οργανώνουν κάθε καλοκαίρι μαθήματα, δράσεις, εργαστήρια και παραστάσεις στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα. Από το 2017, το Αττικό σχολείο συμπεριλήφθηκε στο Δίκτυο Αρχαίου δράματος του ΥΠΠΟ μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο κ.α.


Το τραγούδι

Από τα σχολικά ακόμη χρόνια η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδούσε. Η επαγγελματική της πορεία στον χώρο του τραγουδιού ήρθε νωρίς, μόλις από τα πρώτα χρόνια των σπουδών. Εκείνο όμως που την έκανε ευρέως γνωστή στο μεγάλο κοινό ήταν η συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Εμφανίστηκε σε συναυλίες του στην Ελλάδα από το 2003 και συνεργάστηκαν δισκογραφικά στο άλμπουμ «Τα ζωντανά», το 2004 και στο δίσκο «Διάφανος», το 2006.  Η συνέχεια ως τραγουδίστρια ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και πλούσια σε σημαντικές συνεργασίες. Η Τάνια Τσανακλίδου, η Μαρία Φαραντούρη, η Χαρούλα Αλεξίου, η Λένα Πλάτωνος, Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Νταλάρας, οι Χαΐνηδες, οι Ενδελέχεια, οι Mode Plagal, ο Δημήτρης Μητσοτάκης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Νίκος Ξυδάκης και πολλοί άλλοι υπήρξαν συνεργάτες της στη μουσική σκηνή.


Ένα καλλιτεχνικό σύμπαν

Η Μάρθα Φριντζήλα είναι η περίπτωση του ανθρώπου που αποτελεί ένα ολόκληρο καλλιτεχνικό σύμπαν. Πολυτάλαντη και πηγαία, μια ιδιαίτερη περσόνα που έχει στο αίμα της την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και την πίστη για ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία, όπως η ίδια έχει πει. Ένας άνθρωπος που έχει στεγάσει το σπίτι της και την δουλειά της στον ίδιο χώρο και που της αρέσει να έχει την πόρτα της ανοιχτή για  όλους. Μια καλλιτέχνης που δεν περιορίζεται εύκολα σε συγκεκριμένα σύνορα στο πεδίο της τέχνης. Αντίθετα, μας δίνει την αίσθηση πως αφήνει ανοιχτά τα όρια για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα και να μοιράζει απλόχερα την καλλιτεχνική της δημιουργία.


Ακολουθεί βίντεο με το τραγούδι της Μάρθας Φριντζήλα, Έγειραν τα Κλωνάρια μου.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

  •  Η Μάρθα Φριντζήλα μιλάει στο Ogdoo.gr,Μαρίνα Κράμπ, Ανάκτηση από:  ogdoo.gr (Τελευταία Σύνδεση 5/04/2021)
  • Μάρθα Φριντζήλα: «Η ρίζα του φασισμού είναι η βλακεία, που νικιέται μόνο με την παιδεία», Αντώνης Μποσκοϊτης, Ανάκτηση από: www.koutipandoras.gr (Τελευταία Σύνδεση 5/04/2021)
  • Baumstrasse. Ανάκτηση από: www.baumstrasse.gr. (Τελευταία Σύνδεση 5/04/2021)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Γιώτη

Είμαι η Σταυρούλα Γιώτη...οι σπουδές μου είναι στην αρχαιολογία και στην διοίκηση πολιτισμικών μονάδων...αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου είναι στα βιβλία...στην ποίηση...τη μουσική...το γράψιμο...και άλλους μεγάλους έρωτες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;