Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι: Η πρώτη γυναίκα που έλαβε πανεπιστημιακή έδρα στον κλάδο των μαθηματικών

Ανιέζι.
Πηγή εικόνας: docuventa.gr | Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι.

Η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι (Maria Gaetana Agnesi) γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1718 στο Μιλάνο της βόρειας Ιταλίας. Μεγάλωσε σε μια ιδιαίτερα εύπορη και μορφωμένη οικογένεια. Ο πατέρας της, Πιέτρο Ανιέζι, υπήρξε καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όταν παντρεύτηκε την μητέρα της, Άννα Φορτουνάτα Μπρίβιο. Οι γονείς της, παρείχαν στην ίδια και στη συνθέτρια – τσεμπαλίστρια αδερφή της, Μαρία Τερέζα Ανιέζι Πινοτίνι, τους καλύτερους εκπαιδευτές για την σωστότερη καλλιέργειά τους. Η αγάπη και η αφοσίωση του πατέρα της στην επιστήμη των μαθηματικών φαίνεται πως επηρέασαν τη Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, που θα διαπρέψει αργότερα στον ίδιο κλάδο.


Τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής της Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι

Η μικρή Μαρία θεωρήθηκε πως ήταν ένα παιδί – θαύμα με υψηλούς δείκτες νοημοσύνης, μόλις από τα πρώτα χρόνια της πορείας της στην εκπαίδευση. Στην ηλικία των πέντε ετών, μιλούσε άπταιστα ήδη δύο γλώσσες: τη μητρική της και τα γαλλικά. Λίγα χρόνια μετά, γνώριζε ελληνικά, ισπανικά, γερμανικά, λατινικά και εβραϊκά. Το πιο φωτεινό παράδειγμα όμως για την αξεπέραστη ευφυΐα της, ήταν η δημοσίευση της πρώτης μελέτης της στα λατινικά σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε ηλικία μόλις εννέα ετών! Η δημοσίευση του συγγράμματος, θα συνοδευτεί και από μια ομιλία της Ανιέζι, επίσης στα λατινικά. Το κοινό του συγγράμματος και της ομιλίας αποτελούνταν από μερικούς από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της εποχής.

Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι
Πηγή εικόνας: www.britannica.com

 

Στα 12 της, η Ανιέζι θα διαγνωστεί με μια άγνωστη, σπάνια ασθένεια. Οι γιατροί της θα θεωρήσουν πως οφείλεται στην υπερβολική μελέτη και θα της συστήσουν μια θεραπευτική μέθοδο. Η θεραπεία περιλάμβανε χορό και ιππασία. Ωστόσο, ο οργανισμός της δεν θα ανταποκριθεί σε αυτή και θα αρχίσει να έχει σπασμούς, οι οποίοι θα την κρατήσουν μακριά από τα πολύωρα μαθήματα. Στα 14 της, η Ανιέζι θα αρχίσει τη μελέτη της βλητικής και της γεωμετρίας. Έναν χρόνο αργότερα, θα παρουσιάσει στον επιστημονικό, φιλικό κύκλο του πατέρα της, που φιλοξενούνταν στο σπίτι τους, μια σειρά απαντήσεων σε μερικά από τα πιο δυσνόητα και περίπλοκα φιλοσοφικά ζητήματα.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν καταγραφεί στο βιβλίο Lettres sur l’Italie (γράμματα περί της Ιταλίας) του Σαρλ ντε Μπρος, καθώς και στο Propositiones Philosophicae (φιλοσοφικές προτάσεις). Το τελευταίο, θα εκδοθεί το 1738 και θα παρουσιάσει μια πληθώρα θέσεων της σχετικά με τη φιλοσοφία και τη φυσική ιστορία. Οι θέσεις της αυτές ήταν βασισμένες στις συζητήσεις με τους επιστήμονες φίλους του πατέρα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η επιστημονική καριέρα της Ανιέζι

Τα 1748 θα δημοσιευτεί το πιο σημαντικό έργο από τη Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι: «Αναλυτικές Εισηγήσεις προς χρήση της ιταλικής νεολαίας» (Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana). Επρόκειτο για μια εργασία που σχετιζόταν με τον διαφορικό λογισμό καθώς και με τις εφαπτόμενες των καμπυλών. Στο έργο της θα εμπλακούν για τις ανάγκες της μετάφρασης, και άλλοι σημαντικοί επιστήμονες της εποχής όπως οι Π. Τ. ντ’Αλτεμί και Σαρλ Μποσό που ανέλαβαν τη μετάφραση στη γαλλική γλώσσα καθώς και ο Τζον Κόλσον που ανέλαβε τη μετάφραση στην αγγλική. Μεταξύ των ζητουμένων που θα θέσει και θα αναλύσει στο βιβλίο της, η Μαρία Ανιέζι θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της ιδιαίτερα σε μια καμπύλη, που αρχικά είχαν μελετήσει οι επιστήμονες Πιέρ ντε Φερμά και Γκουίντο Γκράντι. Η καμπύλη αυτή, θα πάρει αργότερα το όνομά της.

Πηγή εικόνας: www.jstor.org | Το έργο της Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι.
Πηγή εικόνας: www.jstor.org | Το έργο της Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι.

Η Ανιέζι θα αφιερώσει το βιβλίο της στην αυτοκράτειρα της Αυστρίας, Μαρία Θηρεσία, που κατά την περίοδο εκείνη είχε στην επικράτειά της και το Μιλάνο. Η αυτοκράτειρα την ευχαρίστησε, στέλνοντάς της μια προσωπική επιστολή μαζί με ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι και μια θήκη επίσης από διαμάντια και άλλα κρύσταλλα. Ευχαριστήρια επιστολή μαζί με ένα χρυσό μετάλλιο και στεφάνι, θα της αποστείλει και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ’.


Η μετέπειτα πορεία της Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι και το τέλος

Τη χρονιά 1750, ο πατέρας της αρρώστησε βαριά μα η ίδια η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι πέτυχε κάτι σπουδαίο: ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε πανεπιστημιακή έδρα στον τομέα των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, δύο χρόνια αργότερα, επικεντρώθηκε και ασχολήθηκε με τη θεολογία, και συγκεκριμένα με την πατρολογία. Παράλληλα επέκτεινε το φιλανθρωπικό της έργο με την περίθαλψη που προσέφερε σε φτωχούς, άστεγους και άρρωστους ανθρώπους. Στον φιλανθρωπικό αγώνα της, αξιοποίησε και τα δώρα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της λαμπρής επιστημονικής πορείας της, ζητώντας και από τον περίγυρο της επιπλέον χρήματα για την ενίσχυση των οργανισμών.

Πηγή εικόνας: twitter.com | Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι.
Πηγή εικόνας: twitter.com | Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι.

Το 1783 θα ιδρύσει και θα ανακηρυχθεί διευθύντρια του γηροκομείου Όπερα Πία Τριβούλτσι, όπου θα ζήσει και ως μοναχή. Ήταν κάτι που ήθελε από πολύ μικρή και της το είχε απαγορεύσει ο πατέρας της. Η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι πέθανε στις 9 Ιανουαρίου του 1799, σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα πολύτιμο έργο για την επιστήμη των μαθηματικών. Πάνω απ’όλα, αποτέλεσε ένα σπουδαίο πρότυπο γυναίκας και επιστήμονα.


Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με ολιγόλεπτο αφιέρωμα στη Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι :


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι. Ανακτήθηκε από:
www.sansimera.gr/biographies/830
(τελευταία πρόσβαση 14/5/2020)

Maria Gaetana Agnesi. Ανακτήθηκε από:
www.britannica.com/biography/Maria-Gaetana-Agnesi
(τελευταία πρόσβαση 14/5/2020)

Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι. Ανακτήθηκε από:
el.wikipedia.org/wiki/Μαρία_Γκαετάνα_Ανιέζι
(τελευταία πρόσβαση 14/5/2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Σούλα

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;