Η Μαλβίνα Κάραλη και η πολεμοχαρής φυλή

Πηγή εικόνας: www.facebook.com

Η Μαλβίνα Κάραλη σήμερα θα ήταν 68 ετών και αν και έφυγε πολύ νέα, στα 50 της μόλις, αυτά που μας άφησε και μας έμαθε είναι ήδη πάρα πολλά. Υπήρξε μια περίπτωση άνθρωπου από αυτές που σπανίζουν. Τίμησε τον εαυτό της, ακολουθώντας τον πιστά και τίμησε και την ζωή της με την επιλογή της να την ζήσει ελεύθερα, έτσι όπως εκείνη ήθελε και πίστευε. Η γυναίκα αυτή είναι ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια που πέρασαν από τον ουρανό της Ελλάδας. Μια αυθεντική σταρ.


Η μικρή Μαρία – Ελένη Σακκά και η μεγάλη Μαλβίνα Κάραλη

Στις 3 Φεβρουαρίου 1952 γεννήθηκε στον Πειραιά ένα κοριτσάκι με το όνομα Μαρία – Ελένη Σακκά που αρκετά αργότερα αυτοβαπτίστηκε Μαλβίνα. Το Κορίτσι φοίτησε στην Αρσάκειο, παντρεύτηκε στα 16 της και με το μωρό της στο μάρσιπο πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει κυβερνητική.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1976 κι έπειτα στις εφημερίδες Απογευματινή, Βραδυνή, Ελευθεροτυπία και Επενδυτής και αρθρογράφησε στα περιοδικά Επίκαιρα, Κλικ, Φαντάζιο, Γυναίκα και άλλα.
Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε στην ΕΡΤ και αργότερα έκανε εκπομπές στα κανάλια seven, Star, Mega και ΣΚΑΪ. Οι εκπομπές της είχαν επιθεωρησιακό χαρακτήρα και ήταν σχετικά σύντομες, ωστόσο πλούσιες σε περιεχόμενο.
Η Μαλβίνα Κάραλη ήταν ανήσυχο πνεύμα και δεν έμεινε μόνο στην δημοσιογραφία. Ασχολήθηκε με την συγγραφή επίσης, γράφοντας τα βιβλία: «Αθώος σαν Αγαπημένος», «Τα κορίτσια στη Σαβάνα», «Συνταγές για κόρες ακαμάτρες», «Μαλβινέζικα», «Συνταγές για κουζίνα αποψάτη», «Πιο πολύ, πιο πολλοί», «Πιάτα της απάτης»,» Συνταγές κατάλληλες για όλους», «Σαββατογεννημένη», «Γλυκό κορίτσι» (μυθιστορηματική βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη), «Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες».
Όπως φαίνεται και σε μερικούς τίτλους των βιβλίων της, αγαπούσε ιδιαίτερα την μαγειρική. Μεγάλη της αγάπη ήταν επίσης η μουσική, μάλιστα τραγουδούσε ερασιτεχνικά, αλλά και το θέατρο και ο κινηματογράφος.

Μαλβίνα Κάραλη
Πηγή εικόνας: www.patrisnews.com

Εκτός από την συγγραφή των βιβλίων, ασχολήθηκε και με την σεναριογραφία και βραβεύτηκε με κρατικά βραβεία για τις ταινίες «Ξένια» και «Κρυστάλλινες νύχτες» του 1989 και 1992 αντίστοιχα. Συμμετείχε, επίσης, σεναριογραφικά στις ταινίες «Αρχάγγελος του Πάθους» και «Ζωή χαρισάμενη».
Η Μαλβίνα Κάραλη έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά, κρατώντας το επώνυμο του πρώτου της συζύγου. Έφυγε στα 50 της χρόνια από την επάρατο νόσο στις 7 Ιουνίου του 2002 στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.


Πολεμοχαρής φυλή μου

Μαλβίνα Κάραλη. Κι, όμως, το επώνυμο της δεν χρειάζεται. Η Μαλβίνα υπήρξε μία και μοναδική και το μικρό της όνομα χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στις κουβέντες τους την δεκαετία του ’90, κυρίως για να την προσδιορίσουν. Αρκούσε. «Καλά τα είπε η Μαλβίνα χθες». Μια γυναίκα εξαιρετικά μορφωμένη και ενημερωμένη, ναι τα έλεγε καλά, απευθυνόμενη σε όλους μας, την πολεμοχαρή φυλή της, τους νεοέλληνες όπως μας ονόμαζε. Στις εκπομπές τις, «Mea Culpa», «Malvina Live», «Μalvina Hostess», «Malvina Rixten», αλλά και σε κάθε ευκαιρία στις συνεντεύξεις της περιέγραφε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, ούσα αιχμηρή και καυστική όμως, το σκηνικό και την κατάσταση στη χώρα. Για θέματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και όχι μόνο, τα όσα δήλωνε τότε αποδεικνύεται πως ήταν προφητικά. «Όπου να’ ναι ξεπουλάμε», «Πάμε ολοταχώς για μπανανία», ατάκες προς προβληματισμό και όχι για το γέλιο της στιγμής. Μεγάλη ατακαδόρα η Μαλβίνα, ήξερε με πιο τρόπο να δώσει στους Έλληνες το στίγμα της ειδησεογραφίας και πώς να σπείρει τον προβληματισμό. Γνωρίζοντας βαθιά την ελληνική γλώσσα ήταν θαυμάσια στην λεξιπλασία. «Πανολεθρίαμβος» είχε πει, αναφερόμενη στα πολιτικά γεγονότα της εποχής του 1995 – 1996. Ήξερε την ελληνική γλώσσα σε βάθος, όπως και τον λαό της χώρας. Μια μικρή έρευνα στην πλατφόρμα Youtube αρκεί για να πειστεί και να κατανοήσει κανείς, παρακολουθώντας αποσπάσματα από παλιές συνεντεύξεις και εκπομπές της, πόσο μακριά έβλεπαν αυτά τα σπιρτόζικα μάτια της και πόσο κοφτερό μυαλό είχε. Τα λόγια της παραμένουν επίκαιρα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η φωνή της ήταν πάντα αληθινή και αν και δεν είναι πια μαζί μας σε αυτό εδώ το «γούπατο», όπως συνήθιζε να αποκαλεί την Ελλάδα, μας μιλάει ακόμη από εκεί όπου είναι.
Κάποτε δήλωσε, σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις, «Βρέθηκα μες στον κόσμο απροετοίμαστη», κάτι που είναι αλήθεια για τον καθένα από εμάς, με την διαφορά ότι η Μαλβίνα ζώντας βήμα το βήμα, στιγμή στη στιγμή προετοιμαζόταν, και όχι μόνο αυτό, προσφέρθηκε να προετοιμάσει κι εμάς. Έζησε την ζωή της πιστή στον εαυτό της και στα «πιστεύω» της και χαρίστηκε με τον λόγο σε όλους μας, αλλά στα λόγια της δεν χαριζόταν σε κανέναν. Η αφοπλιστική της ειλικρίνεια έγινε πολλές φορές η αιτία να κυνηγηθεί, και δικαστικά, γιατί αυτά που έλεγε ήταν πολύ αληθινά για να τα αντέξει ένα ψεύτικο, υποκριτικό σύστημα. Η ίδια όμως, άντεξε, και τα έλεγε και τα έγραφε μέχρι το τέλος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαλβίνα Κάραλη
Πηγή εικόνας: www.patrisnews.com

«Να είσαι σίγουρος ότι τίποτα δεν είναι δικό σου, πάρα μόνο ότι βρίσκεται μέσα στο μυαλό σου», δήλωνε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Όσο υπάρχουν άνθρωποι» και στο μυαλό της Μαλβίνας υπήρχαν πολλά.

Διάβαζε αρειμανίως, λάτρευε τα βιβλία, τη γνώση, όπως και την μουσική. Κάπνιζε αρειμανίως, έγραφε και σκεφτόταν με πάθος… Οξύτατο μυαλό και πνεύμα, ανήσυχος και ελεύθερος άνθρωπος, εκμεταλλεύτηκε κάθε στιγμή ζωής που της δόθηκε, την φιλοσόφησε και την χάρηκε. Ο λόγος της και το χαμόγελο της υπήρξαν τα μεγαλύτερα όπλα της.


Η Μαλβίνα Κάραλη μίλησε για όλα

Η γλώσσα της τσάκιζε κόκαλα με εξυπνάδα και χιούμορ και είχε ένα εκπληκτικό ταλέντο: Ήξερε πότε και τι να πει, ακριβώς. Η μνήμη της μπορούσε να ανασύρει στο δευτερόλεπτο μια ρήση από ένα βιβλίο, επί παραδείγματι, και ατάκα και επί τόπου να την ταιριάξει με την είδηση. Έτσι εξέφραζε την σκέψη της. Με αυτόν τον δικό της, μοναδικό, τρόπο.  Η φωνή της και η πένα της χρήσιμες και διαφωτιστικές, τότε και τώρα, για όλους.

Κάποιες σκέψεις που κατέγραψε στα άρθρα της είναι οι παρακάτω:

«Αυτοί οι τύποι, οι μικροαστοί, δε σκέφτονται ποτέ τους να αυτοκτονήσουν γιατί η ζωή τους ανήκει στο Θεό, αλλά στην ουσία, επειδή δεν αποφασίζουν ούτε για τη ζωή τους, ούτε για το θάνατό τους. Είναι αμνήμονες εκεί που τους συμφέρει, αλλά οραματιζόμενοι το μέλλον δε ζουν ποτέ ένα παρόν της προκοπής.
Κάνουν μακροπρόθεσμα όνειρα που, κατά κανόνα, τα προφταίνει ο θάνατος. Χτίζουν ντουβάρια. Αγοράζουν οικοπεδάκια. Δεν ψάχνουν τσάντες, γιατί σπάνια ερωτεύονται και όπως όλοι οι βλάκες, ποτέ δε νιώθουν ανίσχυροι.
Τρέμουν τις υποχρεώσεις, αλλά τελικά παντρεύονται μια υπομονετικιά, αφού την πρήξαν επί χρόνια τόσο, που δε θέλει πια ούτε να τους χέσει. Κάνουν δύο μόγγολα, γιατί “ένα ίσον κανένα”. Ή τρία, αν τα δύο πρώτα είναι κορίτσια. Και βέβαια, τους αρέσουνε πολύ οι βιζιτούδες, τις οποίες πάντα ρωτάνε μετά το πήδημα: “Πώς ξέπεσες έτσι;”

«Βεβαίως και αντιφάσκω. Γιατί αυτό μου επιβάλλει ο μεταβαλλόμενος εαυτός μου»

Μαλβίνα Κάραλη
Πηγή εικόνας: www.truelife.gr

«Με τον καιρό κατάλαβα πως η ειλικρίνεια της στιγμής δεν συνιστά αλήθεια».

«Μιλάω για συγχώνευση ανθρώπων, για ένα συμπαγές ανθρώπινο υλικό. Όχι κατακτήσεις και πάθη, όχι ερωτικοί εκβιασμοί και απαίδευτες υποταγές, αλλά η εξαίσια χαρά της ανάμειξης του Εγώ και έναν Άλλο».

«Νομίζουμε πως ξέρουμε πολύ καλά το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι, για τον απλούστατο λόγο πως δεν δίνουμε σημασία στους άλλους. Μόλις θελήσουμε να ασχοληθούμε, όπως γίνεται στους έρωτες, όπου καις και λίγη βενζίνη παραπάνω για τον άλλο, αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο μυστήριο. Και τότε χάνουμε συνεχώς τις παρτίδες εξαιτίας του Απρόβλεπτου του άλλου. Δηλαδή του μη ελέγξιμου. Για να μη νιώθουμε πως την πατάμε διηνεκώς και βέβαια, για να κάνουμε κάποτε του χεριού μας αυτόν που μας κάνει, ώστε το χέρι μας να μην είναι στο χέρι μας, καταφεύγουμε στη Στρατηγική».

«Όταν ήμουν παιδί, ένα παιδί που το εξέθρεφε υγιεινότατα το μίσος, άκουγα να γίνεται λόγος στο Άσμα Ασμάτων για κάποια αγαπημένη, ωραία σαν εύφορο αμπέλι. Στραμμένη προς τη Σιών, φανταζόμουν ανθρώπους που τους γέννησαν καταχνιές και άλλους που γεννήθηκαν από ήλιους. Έλεγα πως οι άνθρωποι είναι σαν τα κρασιά: ο ήλιος βγάζει τα καλά και η καταχνιά τα ξύδια. Αργότερα, κατάλαβα πως όλα αυτά δεν είχαν καμία σημασία, από τη στιγμή που και τα μεν σταφύλια και τα δε ποδοπατούνται».


Στο παρακάτω βίντεο, 24 χρόνια πριν, τα λόγια της Μαλβίνας Κάραλη μοιάζουν σημερινά.

Πηγές

Μαλβίνα Κάραλη – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διέυθυνση:https://el.wikipedia.org/wiki/Μαλβίνα_Κάραλη – ( Τελευταία πρόσβαση 1/2/2020)

Μαλβίνα Κάραλη – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διέυθυνση: http://www.biblionet.gr/author/10637/Μαλβίνα_Κάραλη – ( Τελευταία πρόσβαση 1/2/2020)

Το τελευταίο αντίο…στην αγαπημένη Μαλβίνα Κάραλη/Malvina Karali – ΙΟΥΝΙΟΣ 2002 – κανάλι: christos1977gr – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διέυθυνση: https://youtu.be/Xc27TPcDYJE- ( Τελευταία πρόσβαση 1/2/2020)

23 κείμενα από και για τη Μαλβίνα Κάραλη – 7 Ιουνίου 2019 – www.doctv.gr Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διέυθυνση: https://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg7698 – ( Τελευταία πρόσβαση 1/2/2020)

Αφιέρωμα στην αξέχαστη και ιδιαίτερα καυστική Μαλβίνα Κάραλη…, Κανάλι: ΟΙ ΑΝΑΠΟΔΟΙ – 1/2/2018 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διέυθυνση: https://youtu.be/FYD0lnnuzRU – ( Τελευταία πρόσβαση 1/2/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φιλιώ Μόρφη

Γεννήθηκα και ζω στο Βόλο. Σπούδασα δημοσιογραφία και η γραφή είναι η μεγάλη μου αγάπη. Τα βιβλία και οι βόλτες στην πόλη και στην φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελεύθερό μου χρόνο. Οι άνθρωποι είναι πάντα έμπνευση για μένα και θεωρώ πως τα πάντα γύρω μας, ακόμη και τα πιο απλά, μπορούν να μας διδάξουν, αρκεί να τα παρατηρούμε από κάθε οπτική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;