Louis Vuitton: από τα αλώνια στα σαλόνια!

Louis Vuitton
Πηγή: 1000logos.net

Ο οίκος Louis Vuitton αποτελεί την επιτομή του στυλ και της πολυτέλειας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει το λογότυπο της εταιρίας (LV) και φυσικά που να μην θέλει να αποκτήσει κάποιο προιόν Louis Vuitton. Δυστυχώς όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία του ιδρυτή της.


 Τα παιδικά χρόνια του Louis Vuitton

O Louis Vuitton γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1821 και καταγόταν από ένα μικρό χωριό της Ανατολικής Γαλλίας, το Λαβάν. Πατέρας του ήταν ο Xavier Vuitton, ο οποίος ήταν αγρότης, και μητέρα του ήταν η Coronne Gaillard, η οποία ασχολούνταν με την κατασκευή καπέλων. Ατυχώς, όμως, χάνει την μητέρα του σε ηλικία δέκα ετών. Παρά την απώλεια της γυναίκας του, ο πατέρας του αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί. Η νέα σύζυγος του πατέρα του ήταν τόσο κακιά μαζί του, ώστε μερικοί να φτάνουν στο σημείο να την παρομοιάζουν με τη δύστροπη μητριά της σταχτοπούτας. Εξαιτίας της σχέσης του μαζί της, ο Louis Vuitton αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Λαβάν και να αναζητήσει την τύχη του στο Παρίσι.

Σε ηλικία 13 ετών αποφασίζει να κάνει το βήμα που θα αλλάξει την ζωή του. ‘Ετσι το καλοκαίρι του 1835 ξεκινάει πεζός και διασχίζει 470 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια για την ολοκλήρωση του ταξιδιού αυτού. Περιστασιακά εργαζόταν οπουδήποτε μπορούσε με σκοπό να εξασφαλίσει τα αναγκαία για την επιβίωσή του αγαθά. Εν τέλει, ο Louis φτάνει στο Παρίσι, μια πόλη με ακμάζον πολιτισμό, το 1837.


Η ζωή στο Παρίσι

Σε νεαρή ακόμα ηλικία ο Louis Vuitton ήρθε σε επαφή με τον Monsieur Marechal, ο οποίος κατασκεύαζε βαλίτσες. Στην Ευρώπη του 19ου αιώνα η τέχνη της κατασκευής της βαλίτσας, καθώς και ο τρόπος τοποθέτησης των πραγμάτων εντός αυτής, άκμαζε. Όσοι ασχολούνταν με το επάγγελμα αυτό (οι λεγόμενοι «malletier») έχαιραν εκτίμησης. Για τον Vuitton η ανάδειξή σε έναν από τους κορυφαίους malletier του Παρισιού ήταν μια εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Louis Vuitton
Πηγή: wikipedia.com

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ναπολέοντα τον Δεκέμβριο του 1851, τα πράγματα έμελλε να αλλάξουν προς το καλύτερο για τον Luis Vuitton. Έρχεται σε επαφή με την γυναίκα του Ναπολέοντα κι αυτοκράτειρα της Γαλλίας, Eugenie de Montijo. Του ζητήθηκε, λοιπόν, από την αυτοκράτειρα να γίνει ο προσωπικός της malletier και να αναλάβει την τακτοποίηση των ακριβών της ρούχων εντός της βαλίτσας «packing the most beautiful clothes in an exquisite way» (πακετάροντας τα πιο υπέροχα ρούχα με τον πιο εκπληκτικό τρόπο). Έτσι, αν και ήταν μόλις είκοσι ετών, το όνομά του έγινε πασίγνωστο στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η δημιουργία της αυτοκρατορίας

Ένας από τους λόγους που οδήγησε τον Louis Vuitton στο να ανοίξει την δική του επιχείρηση και να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις, ήταν η γνωριμία του με την Clemence-Emilie Parriaux. H Clemence-Emilie ήταν μόλις 17 ετών και ξακουστή για την ομορφιά της. Ο δισέγγονός του Henry-Louis Vuitton αναφέρει μάλιστα πως μόλις ο Louis την είδε, πέταξε αμέσως την στολή της εργασίας και τα παπούτσια του για να την φλερτάρει καθώς πρέπει. Μετά από λίγο καιρό – συγκεκριμένα την άνοιξη του 1854 – τελικά παντρεύονται! Τότε αφήνει τον Monsieur Marechal και ανοίγει την δική του επιχείρηση. Μάλιστα, στην ταμπέλα έξω από το μαγαζί αναγραφόταν η φράση «πακετάρουμε με ασφάλεια τα πιο εύθραυστα αντικείμενα. Ειδικευόμαστε στη συσκευασία ειδών μόδας».

Το 1858 o Louis Vuitton δημιουργεί ένα νέο είδος χειραποσκευής. Ήταν κατασκευασμένο από γκρι καμβά, πράγμα που καθιστούσε τις νέες χειραποσκεύες ελαφρύτερες από τα προηγούμενα μοντέλα και πιο ανθεκτικές. Επίσης, εξαιτίας αυτού του υλικού, τα αντικείμενα εντός της βαλίτσας δεν έρχονταν σε επαφή με νερά και οσμές. Επιπλέον, οι νέες αποσκευές είχαν παραλληλόγραμμο σχήμα και γινόταν ευκολότερο το στοίβαγμά τους, σε αντίθεση με τις παλιότερες βαλίτσες που είχαν σχήμα μπαούλου με τρούλο.

Louis Vuitton
Πηγή: lvtrunks.com

Το 1859 ανοίγει ένα νέο εργαστήριο σε ένα χωριό λίγο πιο έξω από το Παρίσι, στο Asnieres. Οι δουλειές πήγαιναν πάρα πολύ καλά για τον Louis Vuitton. Πλέον το όνομά του είχε γίνει τόσο γνωστό, ώστε οι δουλειές που του ανατέθηκαν δεν ήταν μόνο από την βασιλική αυλή της Γαλλίας, αλλά και από τον Πασά Isma’il, τον Khedive της Αιγύπτου. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 1870, ο Vuitton έφτασε σε αδιέξοδο. Μετά το τέλος της πολιορκίας επέστρεψε στο Asnieres για να το βρει κατεστραμμένο. Οι εργάτες του ήταν αποδεκατισμένοι και το κατάστημά του είχε διαλυθεί. Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα ο Vuitton έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν.

Ευτυχώς, όμως, δεν το βάζει κάτω. Μέσα σε λίγους μήνες ανοίγει ένα νέο κατάστημα στην οδό Scribe 1. Το πλεονέκτημα της τοποθεσίας αυτής είναι το ότι προσέδιδε έναν άλλο αέρα στο νέο αυτό κατάστημα του Vuitton. Το γεγονός οφείλεται στην στέγαση της λέσχης των κυριών Jockey Club. Το 1872 φέρνει στο προσκήνιο ένα ακόμη νέο είδος αποσκευής. Αυτό ήταν κατασκευασμένο από μπεζ καμβά και κόκκινες ρίγες. Το νέο σχέδιο αρμόζει καλύτερα στην ελίτ του Παρισιού. Επίσης, αποτέλεσε ένα σημαντικό στοιχείο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ανάδειξη του οίκου Louis Vuitton σε οίκο πολυτελείας.

Σε αυτό το κατάστημα εργάζεται ο Vuitton για τα επόμενα χρόνια, κατασκευάζοντας είδη αρίστης ποιότητας. Δυστυχώς, όμως, τον Φεβρουάριο του 1892 πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών. Ωστόσο, η δουλειά του δεν παρακμάζει. Αντιθέτως, ο γιος του George αναλαμβάνει τα ηνία και το 1896 δημιουργεί τη φίρμα της εταιρίας. Σχεδιάζει το μονόγραμμα (LV) με floral μοτίβο. Το σύμβολο αυτό τοποθετήθηκε επάνω στα προϊόντα της εταιρίας και αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά της στοιχεία. Σήμερα η εταιρία αυτή ειδικεύεται στην κατασκευή προϊόντων από δέρμα κυρίως. Έτσι, ο οίκος Louis Vuitton αντικατοπτρίζει ακόμα και στον εικοστό πρώτο αιώνα το στυλ και την φινέτσα!

Ακολουθεί σύντομο βίντεο με ενδιαφέρουσες πληροφορίες  για τον σπουδαίο σχεδιαστή:


Πηγές:

Luis Vuitton. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/Louis_Vuitton (τελευταία πρόσβαση 21.2.2019)

Η ιστορία της Luis Vuitton. Ανακτήθηκε από https://www.sansimera.gr/articles/418 (τελευταία πρόσβαση 21.2.2019)

Luis Vuitton Biography (2014). Ανακτήθηκε από https://www.biography.com/people/louis-vuitton-17112264 (τελευταία πρόσβαση 21.2.2019)

Louis Vuitton: Το φτωχόπαιδο που έγινε η επιτομή της πολυτέλειας! (2014). Ανακτήθηκε από https://thedot.gr/celebrities-hollywood-stories/article/15663/louis-vuitton-ftohopaido-poy-egine-i-epitomi-tis (τελευταία πρόσβαση 21.2.2019)

LUIS VUITTON LOGO. Ανακτήθηκε από https://1000logos.net/louis-vuitton-logo/ (τελευταία πρόσβαση 21.2.2019)

Κριθαρά Δ. (2018). 15 πράγματα που δε γνώριζες για το μεγαλύτερο brand μόδας του πλανήτη. Ανακτήθηκε από http://www.womantoc.gr/fashion/article/15-pragmata-pou-de-gnorizes-gia-to-megalytero-brand-modas-tou-planiti (τελευταία πρόσβαση 21.2.2019)

Louis Vuitton: Το φτωχόπαιδο που έγινε η επιτομή της πολυτέλειας! (2018). Ανακτήθηκε από https://www.e-dimosio.gr/success-stories/131491/louis-vuitton-ftochopedo-pou-egine-epitomi-tis-politelias/ (τελευταία πρόσβαση 21.2.2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;