Καζούο Ισιγκούρο: Ο Ιάπωνας που δεν γνώριζε η Ιαπωνία

Καζούο Ισιγκούρο
Πηγή εικόνας: https://www.oanagnostis.gr.

Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι Βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων, μικρών ιστοριών και σεναρίων, με καταγωγή από την Ιαπωνία. Έχει βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2017. Το πιο γνωστό του μυθιστόρημα, που του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση είναι το «Τ’ απομεινάρια μια Μέρας» του 1989. Το 2008 η εφημερίδα «The Times» κατέταξε τον Ισιγκούρο στην 32η θέση της λίστας με τους «50 καλύτερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945».


Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στην Ιαπωνία

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1954 στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Γονείς του ήταν ο Σιζούο και η Σιζούκο Ισιγκούρο. Το επίθετό τους είναι ιαπωνική λέξη, σύνθετη, που σημαίνει «πέτρα» και «μαύρο» αντίστοιχα. Ο πατέρας Ισιγκούρο ήταν ωκεανογράφος και το 1960, όταν ο Καζούο ήταν περίπου 6 ετών, μετακόμισε με όλη την οικογένεια, καθώς είχαν και άλλες δύο κόρες, στο Γκίλφορδ του Σάρεϊ, στην Βρετανία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Η σύζυγος και μητέρα του Καζούο, όταν ήταν στην Ιαπωνία, είχε γλιτώσει από θαύμα ενώ, τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Στην Βρετανία, ο πατέρας του Καζούο βρήκε δουλειά στο ερευνητικό έργο του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας. Η εργασία του πατέρα εκεί ξεκίνησε ως προσωρινή αλλά τελικά έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Καζούο Ισιγκούρο
Πηγή εικόνας: www.skroutz.gr.

Ο Καζούο Ισιγκούρο τελείωσε το σχολείο του Stoughton και στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Γραμμάτων (Woking County Grammar School) στο Σάρεϊ. Τον επόμενο χρόνο, ταξίδεψε στις Η.Π.Α. και στον Καναδά. Το 1974 ξεκίνησε τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Kentwith στο Canterbury, όπου και σπούδασε μαζί με τον Μάλκολμ Μπράντμπερι και την Άντζελα Κάρτερ. Το 1978 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, έχοντας πτυχίο στην αγγλική φιλολογία και φιλοσοφία. Τον επόμενο χρόνο ταξίδεψε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ενώ παράλληλα έγραφε μυθιστορήματα φαντασίας, καθώς και σε μια εφημερίδα και έστελνε ηχογραφήσεις του σε εταιρίες παραγωγής. Όταν επέστρεψε από τα ταξίδια του, έκανε μεταπτυχιακό στην δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, το οποίο και τελείωσε το 1980.

Μετά από δυο χρόνια, το 1982, ο Καζούο Ισιγκούρο πήρε την βρετανική υπηκοότητα. Μεγαλωμένος στην Βρετανία, είχε ήδη πια διαλέξει να γράφει στην  γλώσσα της χώρας που τον είχε υποδεχθεί σε μικρή ηλικία. Αν και η ιαπωνική κουλτούρα σίγουρα τον επηρέασε, καθώς και στο σπίτι του μιλούσαν ιαπωνικά, ο Καζούο μιλούσε άπταιστα την αγγλική γλώσσα.


Οι πρώτες συγγραφικές απόπειρες

Ο  νεαρός συγγραφέας έκανε διάφορες δουλειές πριν ασχοληθεί με την συγγραφή. Κάποια περίοδο εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός παρέα με αστέγους και εξαρτημένους που του έμαθαν το περιθώριο της ζωής στη Βρετανία. Την ίδια εποχή, ο ίδιος πειραματιζόταν γράφοντας μικρές ιστορίες. Μια από αυτές είχε τον τίτλο «Πατάτες και Εραστές». Ο Ισιγκούρο έστειλε αυτή την ιστορία στο BBC, το οποίο την απέρριψε εξαιτίας του παράδοξου θέματός της: Δυο νέοι, που εργάζονται σε ένα μικρό εστιατόριο, ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν. Το μόνο που τους περιορίζει είναι το γεγονός ότι και οι δύο νέοι είναι αλλήθωροι. Δεν λέει κανείς τους τίποτα, αλλά και οι δύο φοβούνται ότι τα παιδιά και όλοι οι απόγονοί τους θα γίνουν ξαφνικά μύωπες. Έτσι, λοιπόν, ο γάμος τους δεν γίνεται ποτέ. Δεν αποκαλύπτουν το μυστικό τους και αποφασίζουν να χαράξουν διαφορετικές πορείες, μόνοι και δυστυχισμένοι, χωρίς ποτέ να αποκαλύψουν ο ένας στον άλλο τον λόγο του χωρισμού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Το συγγραφικό έργο του Καζούο Ισιγκούρο

Ο Καζούο Ισιγκούρο κληρονόμησε από τον πατέρα του την αγάπη για την έρευνα και τις επιστήμες, που είναι ακόμα και τώρα απωθημένο του, μαζί με την λογοτεχνία βέβαια. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα, τον είδαμε να εγκαινιάζει το νέο Μουσείο Μαθηματικών ή να προσπαθεί να αποδείξει τα θετικά της ρομποτικής και των εξελιγμένων επιστημών, απόψεις που έχει προσπαθήσει να ενσωματώσει και στα κείμενά του.

Το πρώτο του μυθιστόρημα είναι το «Χλομή θεά των λόφων» (A Pale View of Hills) του 1982, το οποίο κέρδισε το βραβείο Winifred Holtby. Το δεύτερο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο είναι το «Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου» (An Artist of the Floating World). Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1986 και κέρδισε τα βραβεία Whitbread και Scanno, στην Ιταλία. Ήταν επίσης υποψήφιο και για τον βραβείο Booker. Το επόμενο μυθιστόρημά του εκδόθηκε το 1993. Πρόκειται για το «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας» (The Remains of the Day), που κέρδισε το βραβείο Booker και έκανε τον Καζούο Ισιγκούρο διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά μυθιστορήματα, γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. Μόνη η αγγλική του έκδοση έχει πουλήσει 1.000.000 αντίτυπα. Ακολούθησε και η ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Άιβορι, που έγινε παγκόσμια επιτυχία και ήταν υποψήφια για 8 Βραβεία Όσκαρ. Το επόμενο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο είναι αυτό του 1995 «Ο απαρηγόρητος» (The Unconsoled), που τιμήθηκε με το βραβείο Cheltenham.

Πηγή εικόνας: www.perierga.gr.

Ακολούθησαν κι άλλες βραβεύσεις. Το 1995 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Officer of the Order of the British Empire/OBE και το 1998 χρίστηκε Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων από το γαλλικό κράτος.

Το 2000 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Τότε που ήμασταν ορφανοί» (When we Were Orphans), το οποίο ήταν κι αυτό υποψήφιο για βραβείο Booker. Το μυθιστόρημα του 2005 «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» (Never Let me Go) επιλέχθηκε από το περιοδικό «Time» για να μπει στον κατάλογο με τα 100 σημαντικότερα μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας από το 1923. Πρόκειται για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που έχει θέμα την κλωνοποίηση και ευαισθητοποίησε την λογοτεχνική κοινότητα. Ακολουθεί το 2009 η συλλογή μυθιστορημάτων «Νυχτερινά» (Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall) και το 2015 το μυθιστόρημα «Ο θαμμένος γίγαντας» (The Buried Giant). Το τελευταίο αυτό μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια μυθολογική ατμόσφαιρα και μέσα από αυτό σχολιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνίες επιλέγουν να θυμούνται μερικά πράγματα και να ξεχνάνε κάποια άλλα.

Καζούο Ισιγκούρο
Πηγή εικόνας: www.boro.gr.

Το 2017 ο καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία, για την επιλογή του, ανακοίνωσε ότι ο συγγραφέας έχει γράψει μυθιστορήματα μεγάλης λογοτεχνικής αξίας και μέσα από αυτά αποκαλύπτεται η άβυσσος που υπάρχει κάτω από την ψευδαίσθηση μας, ότι συνδεόμαστε με τον κόσμο.


Τα χαρακτηριστικά της γραφής του Καζούο Ισιγκούρο

Ο Ισιγκούρο έχει τοποθετήσει τις ιστορίες μερικών μυθιστορημάτων του χρονικά στο παρελθόν. Το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» χαρακτηρίζεται από μία φουτουριστική ατμόσφαιρα, ενώ εντάσσεται στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Η ιστορία του όμως διαδραματίζεται στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 κι έτσι ο κόσμος του είναι αρκετά γνωστός. Η ιστορία του μυθιστορήματος «Ο απαρηγόρητος» τοποθετείται σε κάποια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης. Το «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας» διαδραματίζεται στην εξοχική κατοικία ενός Άγγλου άρχοντα κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μυθιστόρημα «Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου» τοποθετείται σε κάποια ιαπωνική πόλη, την περίοδο μετά την υποταγή της Ιαπωνίας, το 1945. Ο αφηγητής συμβιβάζεται με τον ρόλο του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατηγορείται από τη νέα γενιά, ότι έπαιξε ρόλο στην λανθασμένη εξωτερική πολιτική της Ιαπωνίας και αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τον σύγχρονο κόσμο, όπως αυτός εκπροσωπείται από τον εγγονό του. Ο Ισιγκούρο δήλωσε πως τον ενδιαφέρουν οι ιστορίες πριν και μετά τον πόλεμο γιατί προβάλλονται σκηνικά και ιδέες, που τελικά δείχνουν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως πίστευαν πριν ξεσπάσουν αυτά τα γεγονότα.

Όλα τα μυθιστορήματα του Καζούο Ισιγκούρο, εκτός από το «Ο θαμμένος γίγαντας», έχουν γραφτεί σε πρώτο πρόσωπο, με τους αφηγητές να παρουσιάζουν ανθρώπινες αποτυχίες. Ο συγγραφέας τους επιτρέπει να αποκαλύπτουν τα λάθη τους μέσα από την αφήγηση κι έτσι ο αναγνώστης μπορεί να δει τα ελαττώματα του αφηγητή και ταυτόχρονα να συμπάσχει μαζί του, βλέποντας τις πράξεις του.

Στο μυθιστόρημα «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας» ο μπάτλερ Στήβενς δεν μπορεί να ενεργήσει πάνω στα αισθήματά του για την οικονόμο κυρία Κέντον, γιατί δεν μπορεί να συμβιβάσει τον ρόλο του ως υπηρέτης με την προσωπική του ζωή.

Στα μυθιστορήματα του Ισιγκούρο δεν υπάρχει επίλυση των προβλημάτων. Οι χαρακτήρες τα αντιμετωπίζουν και ζουν με αυτά, αφήνοντάς τα άλυτα στο παρελθόν. Έτσι, τα μυθιστορήματα ολοκληρώνονται με έναν τόνο παραίτησης. Οι χαρακτήρες αποδέχονται το παρελθόν τους κι αυτό στο τέλος διώχνει την αγωνίας της ψυχής τους.

Συγγραφικά, ο Ισιγκούρο έχει επιρροές από τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και τον Μαρσέλ Προυστ. Επιπλέον, τα έργα του συγκρίνονται με αυτά της Τζέιν Ώστην και Χένρυ Τζέιμς, αν και ο ίδιος δεν αποδέχεται αυτές τις συγκρίσεις.


Βραβείο Νόμπελ του 2017

Στις 5 Οκτωβρίου 2017 έγινε η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Καζούο Ισιγκούρο, μαζί με 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (945.000 ευρώ) που είναι το χρηματικό έπαθλο. Ο 62χρονος τότε Ισιγκούρο, ως απάντηση σε αυτό το βραβείο, είπε τα εξής:

«Είναι μια εξαιρετική τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει ότι είμαι στα χνάρια των μεγαλύτερων συγγραφέων που έχουν ζήσει, έτσι είναι ένας σπουδαίος έπαινος. Ο κόσμος βρίσκεται σε μια αρκετά αβέβαιη στιγμή και ελπίζω ότι όλα τα βραβεία Νόμπελ μπορούν να γίνουν η δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως αυτός είναι αυτήν την στιγμή.»

Η Σουηδική Ακαδημία, μετά το αμφιλεγόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας της προηγούμενης χρονιάς στον Μπομπ Ντύλαν, για το 2017 επέλεξε έναν σύγχρονο λογοτέχνη, επιστρέφοντας σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας. Το σκεπτικό τους ήταν ότι ο Ισιγκούρο, αντίθετα με τον συμπατριώτη του Χαρούκι Μουρακάμι, δεν ήταν γνωστός στην Ιαπωνία.

Καζούο Ισιγκούρο
Πηγή εικόνας: www.newmoney.gr.

Είναι γεγονός ότι στην Ιαπωνία δεν γνώριζαν ποιος είναι ο Καζούο Ισιγκούρο. Τα ιαπωνικά μέσα στην αρχή αντέδρασαν χλιαρά. Στην συνέχεια όμως χάρηκαν όλοι, που ένας λογοτέχνης που γεννήθηκε στην Ιαπωνία, έλαβε αυτή την τιμή και οι δημοσιογράφοι έσπευσαν στις βιβλιοθήκες που ήταν ακόμα ανοιχτές εκείνο το βράδυ για να δουν τις αντιδράσεις των αναγνωστών και των πωλητών, που είχαν ήδη βγάλει, στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, όσα λίγα αποθέματα των βιβλίων του διέθεταν.

Όλοι σιγά – σιγά έμαθαν ποιος είναι ο Καζούο Ισιγκούρο. Ο κυβερνήτης του Ναγκασάκι, πόλη-γενέτειρα του συγγραφέως, Χόντο Νακαμούρα, έδωσε συγχαρητήρια στον συγγραφέα και δήλωσε πως είναι μεγάλη η τιμή και για την περιφέρεια του Ναγκασάκι.


Η σχέση του Ισιγκούρο με την Ιαπωνία

Ο Καζούο Ισιγκούρο έχει την Βρετανική υπηκοότητα, καθώς η Ιαπωνία δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα για τους ενήλικες, και γράφει αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Από την Ιαπωνία έφυγε σχεδόν 6 χρονών κι επέστρεψε σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, με την συμμετοχή του στο Πρόγραμμα του Ιαπωνικού Ιδρύματος.

Στα δυο πρώτα του μυθιστορήματα τοποθετεί το σκηνικό στην Ιαπωνία, διευκρινίζοντας σε πολλές συνεντεύξεις του ότι πρόκειται για φανταστικά σκηνικά. Δηλώνει επίσης ότι δεν είναι εξοικειωμένος με τον Ιαπωνικό τρόπο γραφής γι’ αυτό και τα μυθιστορήματα του δεν έχουν πολλές ομοιότητες με την ιαπωνική λογοτεχνία του φανταστικού. Σε συνεντεύξεις του, μιλώντας για την ιαπωνική του κληρονομιά, αναφέρει ότι μεγάλωσε στην Βρετανία, μοιάζει αρκετά με Βρετανό αλλά μεγάλο μέρος του εαυτού του παρατηρεί τον κόσμο και τα πράγματα με ιαπωνική ματιά, αφού μεγάλωσε με Ιάπωνες γονείς, σε ένα σπίτι που μιλούσαν ιαπωνικά.

Πηγή εικόνας: www.lifo.gr.

Ο ίδιος, ερωτώμενος για τα παραπάνω έχει δηλώσει:

«Μεγάλωσα με μια πολύ ισχυρή εικόνα αυτής της άλλης χώρας στο κεφάλι μου, μια πολύ σημαντική άλλη χώρα, με την οποία είχα έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό. Στην Αγγλία όλη την ώρα κατασκεύαζα αυτήν την εικόνα στο μυαλό μου, μια φανταστική Ιαπωνία».

Το γράψιμο του έχουν επηρεάσει πολύ και οι ιαπωνικές ταινίες ειδικά των Yasujiro Ozu και Mikio Naruse.


Ο Καζούο Ισιγκούρο: Πέρα από την συγγραφή

Όπως έχει ήδη ειπωθεί, ο Καζούο Ισιγκούρο μιλάει μέτρια την ιαπωνική αλλά εξαιρετικά την αγγλική γλώσσα. Εκτός από τις συγγραφικές μίξεις και γενικότερα την συγγραφή, ο Ισιγκούρο αγαπάει πολύ την μουσική, το τραγούδι και τον κινηματογράφο. Λέγεται πως στο παρελθόν είχε στείλει πάρα πολλά ντέμο σε εταιρίες χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Ο σαξοφωνίστας και σύζυγος της τραγουδίστριας της τζαζ Στέισι Κεντ, Τζιμ Τόμλισον, έχει δηλώσει πως ο Καζούο έχει συνθέσει πολλά τραγούδια για την Κεντ.

Ο ίδιος έχε γράψει στίχους για τον δίσκο «Breakfast on the Morning Tram» του 2007, για το οποίο κέρδισε και βραβείο Grammy, για τον δίσκο «Dreamer in Concert »του 2011, για τον δίσκο «The Changing Lights» του 2013 και για τον δίσκο «I Know I Dream» του 2017. Στίχους έγραψε επίσης και για τον δίσκο της Κεντ «In Love Again» το 2003. Με την Κεντ πρωτοσυναντήθηκαν όταν επέλεξε την ηχογράφηση που έκανε η ίδια για το τραγούδι «They Can’t Take That Away from Me» ως ένα από τα «Desert Island Discs» του το 2002. Τότε η Κεντ του ζήτησε να γράψει γι’ αυτήν.

Καζούο Ισιγκούρο
Πηγή εικόνας: www.bookbar.gr.

Η αγάπη του Καζούο Ισιγκούρο για την μουσική έχει βαθιές ρίζες, καθώς αρχικά ήθελε να γίνει μουσικός. Για την ακρίβεια, ήθελε να υιοθετήσει το στυλ του Ντέιβιντ Μπόουι. Έτσι, όταν το 2016 το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήγε στον Μπομπ Ντύλαν, δεν ενοχλήθηκε καθόλου. Την επόμενη χρονιά, όταν έλαβε ο ίδιος το Νόμπελ, δήλωσε πολύ ευτυχισμένος, καθώς ο Μπομπ Ντύλαν ήταν ο ήρωάς του ήδη από τα 13 του χρόνια. Είπε μάλιστα ότι μπορεί να μιμηθεί τέλεια τη φωνή του Ντύλαν και πως θα μπορούσε, στην απονομή του δικού του βραβείου, να αναλάβει εκείνος το τραγουδιστικό μέρος της βραδιάς για λογαριασμό του Μπομπ Ντύλαν.


Η προσωπική ζωή του Καζούο Ισιγκούρο

Ο Καζούο Ισιγκούρο παντρεύτηκε με την κοινωνική λειτουργό Λόρνα ΜακΝτούγκαλ το 1986. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα για αστέγους στο Νότινγκ Χιλ, όπου ο Καζούο εργαζόταν πάνω στην επανεγκατάσταση των αστέγων στο σπίτι. Το ζευγάρι μένει με την κόρη τους, Ναόμι, στο Λονδίνο.

Καζούο Ισιγκούρο
Πηγή εικόνας: www.tanea.gr.

Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι ενεργός και στα κοινωνικά ζητήματα. Έχει γράψει μια γνωμοδότηση, με την οποία επικρίνει την άνοδο των εγκλημάτων μίσους στην Βρετανία, τα οποία ήρθαν σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2016 με θέμα την υποψηφιότητα της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Στο παρακάτω video βλέπουμε στιγμιότυπα από την ταινία «Μη μ’αφήσεις ποτέ», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο, καθώς και τον ίδιο τον συγγραφέα, που μιλάει για την ταινία αλλά και για την ζωή του.


Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

  • Καζούο Ισιγκούρο, Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org ( Τελευταία πρόσβαση: 18/10/20).
  • Στον Καζούο Ισιγκούρο απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017, Ανακτήθηκε από: www.oanagnostis.gr ( Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).
  • Kazuo Ishiguro, Ανακτήθηκε από: www.biblionet.gr (Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).
  • «Ποιος (στα κομμάτια) είναι ο Καζούο Ισιγκούρο;» αναρωτιούνται οι Ιάπωνες για τον νομπελίστα με το ιαπωνικό όνομα, Ανακτήθηκε από: www.iefimerida.gr (Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).
  • Βιβλιοφάγος. (2017). Καζούο Ισιγκούρο, ο νομπελίστας των μίξεων, Ανακτήθηκε από: www.blog.public.gr (Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).
  • Καζούο Ισιγκούρο: Είναι μια υπέροχη τιμή το Νόμπελ Λογοτεχνίας, (2017). Ανακτήθηκε από: www.tempo24.news/eidisi (Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).
  • Μανδημαρά, Τ. (2017). Ποιος είναι ο Καζούο Ισιγκούρο, νικητής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ανακτήθηκε από: www.lifo.gr (Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).
  • Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017: Οι πρώτες δηλώσεις του νικητή Καζούο Ισιγκούρο – Ποιος είναι ο Βρετανός συγγραφέας, (2017). Ανακτήθηκε από: www.tempo24.news (Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).
  • Πιμπλής, Μ. (2017). «Ζούμε σε δύο κόσμους ταυτόχρονα», Ανακτήθηκε από: www.tanea.gr (Τελευταία πρόσβαση: 19/10/20).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Αναστασιάδη

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;