Καρκίνος του μαστού: Μάθε, πρόλαβε και αντιμετώπισέ τον!

Καρκίνος του μαστού
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου μία στις δώδεκα γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες. Έχει πενταετή τεκμαρτή επιβίωση που αγγίζει το 70%. Οι έρευνες και οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό κατά 25% με πρώιμη διάγνωση μέσω μαστογραφίας και σωστής θεραπείας. Αποτελεί σήμερα την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη ακολουθεί αμέσως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο 75% των περιπτώσεων πλήττει άτομα άνω των 55 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση και η εμφάνιση πιο αποτελεσματικών φαρμάκων έχει συμβάλλει στο μεγάλο ποσοστό επιβίωσης σήμερα.

Μάθε, πρόλαβε και αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού. Δεν είσαι μόνη/μόνος!


15 Οκτωβρίου – Ημέρα υγείας του μαστού

Πηγή εικόνας: europadonna.org

Κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται η ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009 από την EUROPA DONNA και την διεθνούς φήμης τενίστρια Aránzazu Isabel María Arantxa Sánchez Vicario.

Η EUROPA DONNA, είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αριθμεί μέλη σε 47 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εργάζεται για την ευασθητοποίηση, την κινητοποίηση, την πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Πρέπει να σημειωθεί το γεγονός πως ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία χρόνια δεν είναι πλέον γυναικεία υπόθεση, αφού οι μελέτες δείχνουν πως αντιστοιχεί ένας άνδρας που θα νοσήσει σε κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά 21%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Ο καρκίνος του μαστού και ο μαστικός αδένας

Πηγή εικόνας: iflessas.gr | Ανατομία μαστού

Κάθε άνθρωπος έχει δύο μαστούς που καταλαμβάνουν την πρόσθια επιφάνεια του θώρακα μεταξύ δεύτερης, τρίτης, έκτης και έβδομης πλευράς.Ο κάθε μαστός φτάνει μέχρι την πρόσθια μασχαλιαία γραμμή και ανάμεσα στους δύο μαστούς σχηματίζεται ο μεσομάστιος κόλπος. Κατασκευαστικά αποτελείται από δέρμα, το περιμαστικό λίπος και από τον μαστικό αδένα. Διαρείται σε πέντε τμήματα: το κεντρικό (θηλή και θηλαία άλω) και τα τέσσερα τεταρτημόρια (άνω έσω, έξω και  κάτω έσω, έξω). Η βασική λειτουργία του μαστικού αδένα στις γυναίκες είναι η παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό χάρη στην επίδραση της προλακτίνης.

Η επίπτωση του ανδρικού καρκίνου του μαστού είναι περίπου 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού και αποτελεί μόνο το 0,5% του συνόλου των ανδρικών καρκίνων.


Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Καρκίνος του μαστού
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του μαστικού αδένα. Με την πάροδο του χρόνου τα καρκινικά κύτταρα διηθούν τα υγιή μέρη του μαστού και μετακινούνται στους μασχαλιαίους αδένες. Από εκεί μεταφέρονται σε άλλα μέρη του σώματος, η λεγόμενη «μετάσταση». Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, θεραπεύεται. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου σε πολύ μεγάλο  βαθμό.

Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες 1 γυναίκα σε κάθε 9 -12 γυναίκες αναλόγως της χώρας διαβίωσης θα νοσήσει κατά την διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα αυτή η αναλογία φαίνεται να μην ισχύει και να είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις χώρες που ανήκουν στο βόρειο ημίσφαιριο. Κατά προσέγγιση τα περιστατικά με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα αγγίζουν το 25% των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες. Στη νόσο συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες όπως γονεϊκοί, μεταβολικοί και περιβαλλοντικοί, καθώς και το αυξημένο στρες.

Η προσπάθεια αντιμετώπισής του καρκίνου του μαστού με στόχο την αποδοχή και την προσαρμογή σε αυτήν είναι επίπονη και συνδέεται σθεναρά με τα προσωπικά βιώματα της ασθενούς, αλλά και τα βιώματα του οικογενειακού και του κοινωνικού περιβάλλοντος.


Ο μοντέρνος τρόπος ζωής αύξησε τα περιστατικά καρκίνου του μαστού στο 60%

Καρκίνος του μαστού
Πηγή εικόνας: europadonna.org

Ανάμεσα στα έτη 1975 – 1995 ο αριθμός των περιστατικών του καρκίνου του μαστού αυξήθηκε ραγδαίως κατά 60% και η θνησιμότητα κατά 8%. Φαίνεται πως ο μοντέρνος τρόπος ζωής (το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης κ.λπ.) συνέβαλλαν στο να αυξηθούν δραματικά τα ποσοστά. Ήδη από τη δεκαετία του 1970 τα πρώτα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου χρησιμοποίησαν τη μαστογραφία για τη διάγνωση ασυμπτωματικών καρκίνων μαστού.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού ανακοίνωσε το 2007 πως η νυχτερινή εργασία μπορεί να διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, αλλά δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος από αυτόν.

Σύμφωνα με έρευνες οι παρακάτω κοινωνικές ομάδες είναι πιθανότερο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού:

 • Άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών
 • Γυναίκες που εμφανίζουν μετεμμηνοπαυσιακή παχυσαρκία
 • Γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή
 • Γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε προχωρημένη ηλικία
 • Άτεκνες γυναίκες
 • Γυναίκες που είχαν την πρώτη τους τελειόμηνη κύηση σε μεγάλη ηλικία
 • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενείς πρώτου βαθμού
 • Άτομα με κάποια συγκεκριμένα γονίδια

Συμπτώματα που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου

 • Αλλαγή στην αίσθηση του μαστού ή της θηλής
 • Οποιαδήποτε ευασθησία ή πόνος στη θηλή
 • Κάποιο σκληρό ογκίδιο στην περιοχή του μαστού ή στη μασχάλη
 • Οίδημα στο μαστό
 • Αίσθηση φλούδας πορτοκαλιού στο μαστό
 • Έκκριμα από τη θηλή

Η αυτοεξέταση σώζει ζωές

Καρκίνος του μαστού
Πηγή εικόνας: polydorouandreas.gr

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί μέσω της αυτοεξέτασης του μαστού, η οποία στην κυριολεξία αποβαίνει σωτήρια, αφού οποιαδήποτε αλλαγή στην περιοχή του μαστού θα ανιχνευτεί μέσω της ψηλάφισης. Έτσι, οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας αυξάνονται κατακόρυφα. Η εξέταση πρέπει να γίνεται μπροστά σε έναν καθρέφτη, στους δύο μαστούς και σε όρθια θέση. Διά της αφής ανιχνεύστε τον μαστό αλλά και την περιοχή στην μασχάλη. Απαραίτητο κρίνεται να κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία και ξαπλωμένες. Επαναλάβετε την αυτοεξέταση μια φορά κάθε μήνα την 5η με 10η ημέρα της περιόδου. Οι γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση δεν πρέπει να κάνουν την εξέταση ημερολογιακά ακατάστατα, αλλά να επιλέγουν μια συγκεκριμένη ημέρα του μήνα.

Η αυτοεξέταση του μαστού γίνεται με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και σε θέση προφίλ σε κάθε πλευρά.


Υπερηχογράφημα μαστού

Το υπερηχογράφημα μαστού γίνεται συνήθως με έγχρωμο υπερηχοτομογράφο τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας, έτσι ώστε να μπορέσει να απεικονίσει με κάθε λεπτομέρεια την περιοχή του εσωτερικού μαστού. Δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία και θεωρείται ασφαλής ακόμα και για τις γυναίκες που εγκυμονούν. Γίνεται σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα στο στήθος. Έτσι, ο γιατρός σας με κάθε σιγουριά μπορεί να αξιολογήσει σωστά εάν το εύρημα είναι καλοήθης όγκος ή όχι.


Μαστογραφία

Καρκίνος μαστού
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Η μαστογραφία είναι μια ακτινολογική εξέταση η οποία απεικονίζει το περιέχομενο του μαστού. Το μηχάνημα που την πραγματοποιεί εκπέμπει ακτίνες Χ σε χαμηλές δόσεις. Οι ακτίνες αυτές καταλήγουν σε ένα ασπρόμαυρο φίλμ υψηλής ευκρίνειας. Η δόση της ακτινοβλίας που δέχεται μια γυναίκα στον μαστογραφικό έλεγχο ισούται με την ακτινοβολία που δέχεται από το περιβάλλον μέσα σ’ένα τρίμηνο. Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος από την ακτινοβολία δεν είναι αξιόλογος και πως προέχει η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στις ηλικιωμένες γυναίκες κάτω των 70 ετών πρέπει να γίνεται εφόσον έχουν καλή υγεία. 


Μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

 1. Ένα ογκίδιο στο στήθος δεν είναι πάντα καρκίνος. Οκτώ στους δέκα όγκους που θα βρεθούν με την ψηλάφιση στο στήθος είναι καλοήθεις.
 2. Ο καρκίνος του μαστού δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ 1700 άνδρες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
 3. Η μαστογραφία δεν προκαλεί μετάσταση του καρκίνου του μαστού και είναι απόλυτα ασφαλής.
 4. Δεν είναι σίγουρο πως μια γυναίκα που έχει οικογενειακό ιστορικό στον καρκίνο του μαστού θα νοσήσει και η ίδια. Απλώς διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο και θα πρέπει να υποβάλλεται κάθε 5 έτη σε μαστογραφία.
 5. Μια γυναίκα που δεν έχει συμπτώματα δεν θα νοσήσει. Αυτή είναι μια εσφαλμένη εντύπωση, καθότι η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού ως και 2 έτη πριν εμφανιστεί κάποιο ογκίδιο.

Η EUROPA DONNA HELLAS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα

Διεκδικεί για την κάθε Ελληνίδα να έχει την ίδια πρόσβαση στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και μετεγχειρητική φροντίδα, άριστης ποιότητας, ανεξάρτητα από το οικονομικό και μορφωτικό της επίπεδο. Με το σύνθημα «Δεν είσαι Μόνη και δεν είσαι η Μόνη» σε καλεί να γίνεις μέλος της, να εκφράσεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα σου, να σε ενημερώσει, καθώς και να προσφέρει 25 δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες σε ανασφάλιστες γυναίκες. Περισσότερες πληροφορίες για την δράση της εδώ.


Κανένα τμήμα του ανθρώπινου σώματος δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς το κάθε ένα είναι σημαντικό. Πόσο μάλλον το γυναικείο στήθος, αφού κανένα άλλο μέρος του ανθρώπινου σώματος δεν υμνήθηκε στις τέχνες τόσο όσο το γυναικείο στήθος. Ταυτόσημο του ερωτισμού αλλά και του αισθησιασμού. Το γυναικείο στήθος, με κάθε βεβαιότητα, αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της σεξουαλικότητας, της θηλυκότητας και της μητρότητας. Αναδεικνύει την ομορφιά της γυναίκας και παίζει σπουδαίο ρόλο στα προκαταρτικά ερωτικά παιχνίδια. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας ισχυρός εχθρός, αλλά μπορεί να ηττηθεί αν τον αντιμετωπίσεις σωστά! Η πρόληψη μέσω της μαστογραφίας, η αποφυγή της παχυσαρίας μετά την εμμηνόπαυση, η άσκηση, η σωστή διατροφή και ο περιορισμός του αλκοόλ είναι κάποια από τα μέτρα που ενδείκνυνται. Τι περιμένεις λοιπόν; Πολέμησε τον!

Ακολουθεί βίντεο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

 • Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση Καρκίνου του Μαστού. Ανακτήθηκε από http://www.cancer-society.gr/%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D. Τελευταία προσπέαση στις 11-10-2019.
 • Καρκίνος μαστού. Ανακτήθηκε από http://www.agsavvas-hosp.gr/%CE%9C%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D.aspx. Τελευταία προσπέλαση στις 11-10-2019.
 • Λάγιου, Α. (2007). Επιδημιολογία και πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ανακτήθηκε από http://hypatia.lb.teiath.gr/bitstream/11400/8575/1/epidimiologia%20kai%20prolipsi%20tou%20karkinou%20tou%20mastou.pdf. Τελευταία προσπέλαση στις 11-10-2019.
 • EUROPA DONNA  HELLAS. Ανακτήθηκε από https://europadonna.gr/. Τελευταία προσπέλαση στις 11-10-2019.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;