“Το μαγικό δάσος” της Αναστασίας Ιωακειμίδου

Το πρώτο παραμύθι της Αναστασίας Ιωακειμίδου “Το μαγικό δάσος”/ Magical Forest είναι μία δίγλωσση έκδοση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Κέφαλος. Οι σπουδές της στην  ψυχολογία στο Hellenic College Holy Cross στη Βοστώνη, με μεταπτυχιακό στην ψυχοθεραπεία, την βοήθησαν να εμβαθύνει στο παραμύθι της, που είναι γραμμένο σε τρίστιχα χαϊκού. Επίσης ανέλαβε και την εικονογράφηση του παραμυθιού της με απλές και χαρούμενες εικόνες και όμορφα χρώματα.

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή; Ποιοι είναι οι συγγραφείς που σας ενέπνευσαν για τη δημιουργία του παραμυθιού σας “Το μαγικό δάσος”;

Η ενασχόλησή μου με την συγγραφή προέκυψε ξαφνικά. Σκεφτόμουν από καιρό ότι ήθελα να γράψω ένα βιβλίο και αναρωτιόμουν πως γίνεται αυτό. Αποφάσισα τότε να παρακολουθήσω ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για να μάθω περισσότερα και έτσι το ένα έφερε το άλλο και δημιουργήθηκε “Το Μαγικό δάσος”. Οι συγγραφείς που με ενέπνευσαν στο συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν πολλοί αλλά κυρίως ο Matsuo Basho, Isa Kobayashi, Yosa Buson.

Το παραμύθι σας “Το μαγικό δάσος” αποτελείται από τρίστιχα ποιήματα σε μορφή χαϊκού .Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε αυτό το παραμύθι και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψεις χαϊκού για παιδιά; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αφορμή για “Το μαγικό δάσος” ήταν η επιθυμία μου να μιλήσω για την ομορφιά της φύσης του δάσους και της θετικής ενέργειας που πηγάζει από την επαφή του ανθρώπου με αυτήν. “Το μαγικό δάσος” απευθύνεται σε όλα τα παιδιά από την ηλικία που μπορούν να διαβάσουν μόνα τους και να συλλαβίσουν λέξεις. Είναι πολύ ευχάριστο και εύκολο να γράψεις χαϊκού για παιδιά. Νιώθεις ότι παίζεις παιγνίδι συλλαβίζοντας, μετρώντας και υπολογίζοντας λέξεις.

προσωπικό αρχείο

Ποιος ήταν ο λόγος που το παραμύθι σας “Το μαγικό δάσος” κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα;

Ήθελα η μαγεία της φύσης και τα μηνύματα που μεταφέρει όπως η ευεργετικότητα της επαφής του ατόμου με το περιβάλλον και η διαφορετικότητα να προσεγγίσουν περισσότερους μικρούς αναγνώστες. Η δίγλωσση έκδοση πιστεύω ότι θα φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμητικά αναγνωστικό κοινό.

Ποια μηνύματα θέλει να μεταφέρει στους μικρούς αναγνώστες “Το μαγικό δάσος”;

Τα μηνύματα είναι η αγάπη για τον πλανήτη μας, σεβασμό και θαυμασμό για το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα το δάσος. Επίσης κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ο Αϊνστάιν είχε πει “ότι αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια”. Τι ρόλο διαδραματίζει στην ανατροφή ενός παιδιού το παραμύθι;

Τα παραμύθια ταξιδεύουν τα παιδιά σε ένα άλλο περιβάλλον. Εξάπτουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους. Βοηθούν τα παιδιά να έχουν περισσότερα ερεθίσματα και να γίνουν εξυπνότερα.

Πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι πιο απαιτητικοί αναγνώστες από τους ενήλικες; Ποια είναι τα συστατικά ενός επιτυχημένου παραμυθιού;

Νομίζω ότι τα παιδιά είναι πιο ειλικρινείς όχι απαραίτητα πιο απαιτητικοί αναγνώστες. Θα εκφράσουν αμέσως τη γνώμη τους , δηλαδή αν τους αρέσει αυτό που διαβάζουν ή όχι. Τα συστατικά ενός επιτυχημένου παραμυθιού είναι το κείμενο και το ενδιαφέρον που προκαλεί. Επίσης η εικονογράφηση και η υπόθεση που πρέπει να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής των παιδιών.

Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια;

Μέσα στο 2022, αναμένω την έκδοση τριών συλλογικών βιβλίων στα οποία συμμετέχω. Παράλληλα επιθυμώ ακόμα μία ατομική δουλειά που είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Ευχαριστώ πολύ το MaxMag και εσάς προσωπικά για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το πρώτο μου παραμύθι “Το μαγικό δάσος” από τις εκδόσεις Κέφαλος. Καλή χρονιά να έχετε. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;