Λουδοβίκος των Ανωγείων: Ο αφηγητής με τις μελωδίες

 

 

Πηγή εικόνας: www.onlarissa.gr | Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων είναι Έλληνας μουσικός, ζωγράφος και συγγραφέας. Μέσα από τις ερμηνείες του ζει κανείς την απόλυτη εμπειρία του παραμυθιού, ντυμένο με σπάνιο ηχόχρωμα. Μέσα από τους ζωγραφικούς του πίνακες, μεταφέρεται σε τόπους και χρόνους που σίγουρα ηχεί ο λυρισμός και το συναίσθημα. Στα βιβλία του, η μουσικότητα και η αφήγηση ζουν μια δυνατή σχέση. Όλες οι καλλιτεχνικές πράξεις του ιδιαίτερου αυτού δημιουργού φέρουν τη διαχρονικότητα που χρειάζονται για να κερδίσουν τη θέση τους στο στερέωμα της τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Τα πρώτα βήματα

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων γεννήθηκε στα Ανώγεια του Ρεθύμνου στις 29 Ιανουαρίου του 1951 ως Γιώργης Δραμουντάνης σε μια οικογένεια με άλλα πέντε παιδιά. Το σχολείο το τελείωσε στα Ανώγεια και δίνοντας εξετάσεις πέτυχε την εισαγωγή του στην ΑΣΟΕΕ. Δεν την τελείωσε ποτέ. Από μικρός ήθελε να γίνει ζωγράφος. Σε διηγήσεις του μιλά για το πόσο των εντυπωσίαζαν τα χρώματα από παιδί. Έτσι, παρακολούθησε για δυο χρόνια το εργαστήρι του Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλλών Τεχνών. Για πολλά χρόνια έζησε με τη ζωγραφική, κάνοντας κυρίως πορτρέτα. Ως σήμερα έχει κάνει δυο εκθέσεις ζωγραφικής, σε Ηράκλειο και Αθήνα και είναι έτοιμος να εκθέσει έργα του για τρίτη φορά.

Πηγή εικόνας: anogi.gr |Τοπίο, έργο του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

Ο ίδιος έχει πει πως η πρώτη του απόπειρα να ζωγραφίσει ήταν όταν στην ηλικία των εννέα ετών είδε τον εαυτό του μουτρωμένο σε ένα καθρέφτη του σπιτιού, επειδή τον είχε μαλώσει ο πατέρας του. Ζωγράφισε λοιπόν αυτό που έβλεπε μέσα σε ένα χάρτινο πιάτο. Από τότε ζωγράφιζε σε τοίχους, δρόμους και αλλού. Πολλά από τα σχέδια του έγιναν κεντήματα από τις γυναίκες στα Ανώγεια.

«Γεννήθηκα στην Κρήτη, σε ένα χωριό του Ψηλορείτη, τα Ανώγεια! Το χειμώνα τον θυμάμαι λευκό. Θάλασσα είδα πρώτη φορά στα 11 μου χρόνια


Η μουσική κι ο Χατζηδάκης

Το 1979, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι στις μουσικές εκδηλώσεις που οργάνωνε ο τελευταίος για πολλά χρόνια στα Ανώγεια. Ο Χατζιδάκις τον άκουσε να παίζει και να τραγουδά ένα βράδυ με την παρέα του. Του είπε πως δεν γνώριζε με τι ασχολούνταν στη ζωή του αλλά αυτό που θα έπρεπε να ακολουθήσει ήταν η μουσική. Ο ίδιος όμως δεν έδωσε μεγάλη σημασία στα λόγια αυτά. Μετά από έξι χρόνια ο Λουδοβίκος θα αποφασίσει να στείλει στον Χατζιδάκι ένα μοιρολόι που δούλευε εκείνη την εποχή στο μαντολίνο. Ο Χατζιδάκις ενθουσιάστηκε και ζήτησε κι άλλο υλικό. Έτσι, έγινε ο πρώτος δίσκος «Τα μοιρολόγια» το 1985. Ο συνθέτης πήρε τον νέο καλλιτέχνη στις μουσικές παραστάσεις στον Σείριο, στην Πλάκα. Για τα επόμενα χρόνια ο Λουδοβίκος εμφανίζεται σε παραστάσεις του μεγάλου συνθέτη. Το 1988, ακολούθησε οδεύτερος δίσκος με τίτλο «Ο έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός», αλλά και άλλοι σε συνεργασία των δύο αυτών ξεχωριστών δημιουργών.

«…όταν γνωρίστηκα, το 1979, με τον Μάνο Χατζηδάκι  στ’ Ανώγεια και κάναμε τον πρώτο δίσκο, μου ’δωσε το όνομα Λουδοβίκος των Ανωγείων…»


Η δισκογραφία

Από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά ως και σήμερα ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έχει δημιουργήσει πάνω από δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους. Σε κάποιους από αυτούς έχει φιλοξενήσει άλλους σημαντικούς τραγουδοποιούς κι ερμηνευτές όπως η Ν. Βενετσάνου, ο Δ. Σαββόπουλος, ο Α. Μπακιρτζής, ο Σ. Μάλαμας, η Μ. Κανά, ο Μ. Λιδάκης, η Κ. Βέττα, η Λ. Καλημέρη κ.α. Έχει επίσης βρεθεί και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων τραγουδοποιών, όπως του Φ. Πλιάτσικα και του Ν. Παπάζογλου. Μετά τους δυο πρώτους του δίσκους ακολούθησαν «Ο Χαΐνης», το 1990 και «Το Μεϊντάνι», το 1993, πάντα σε συνεργασία με τον Μ. Χατζιδάκι. Στον δίσκο αυτό περιέχονται τραγούδια όπως το «Ποιο το χρώμα της αγάπης», «Το Ανθοχαμόγελο», «Ένα Αηδόνι Ξεχασμένο» κ.α.

Πηγή εικόνας www.patris.gr | Ο Λουδοβίκος και ο Ψαραντώνης μπροστά στην προσωπογραφία του δεύτερου, έργο του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

Στην πορεία ήρθαν πολλές ακόμη μουσικές συλλογές. Κάποιες από αυτές είναι «Το Όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του Ναι», το 1990, «Η Γιορτή των Ανέμων», το  2003 και «Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά», το 2006. Η τελευταία δισκογραφική του δουλειά ήταν το 2014 με τον δίσκο «Το Βλέμμα Θέλει Δύο Μι», καθώς και η συμμετοχή του στον δίσκο «Greece: Milestones of Traditional Music», το 2016, με άλλους σπουδαίους ερμηνευτές όπως Φαραντούρη, Μητσιάς, Ψαραντώνης, Πέτρο- Λούκας Χαλκιάς κ.α. Το 2020, ανακοίνωσε τον νέο δίσκο που ετοιμάζει με τον Σωκράτη Μάλαμα.


Η καλλιτεχνική του ταυτότητα

Η ιδιαίτερη αγάπη στη φύση, στον έρωτα και στη ζωγραφική κυριαρχούν στα τραγούδια του Λουδοβίκου. Ο χιονισμένος Ψηλορείτης, το περιβόλι του πατέρα του, η παραδοσιακή μουσική του τόπου του και οι ιστορίες του δημιούργησαν την δική του καλλιτεχνική ταυτότητα. Στις συνεντεύξεις του αναφέρεται πάντα στην σημασία που έχει ο έρωτας για τον ίδιο αλλά και για το πώς αυτός αποτελεί πηγή έμπνευσης. Θεωρεί την λύρα ως τη φωνή που κουβεντιάζει με τα πόδια και τη γη και τη μουσική ως διαμαρτυρία. Αν δεν ήταν μουσικός και ζωγράφος θα ήταν παραμυθοποιός και αφηγητής. Ο ίδιος άλλωστε δίνει στον εαυτό του τον τίτλο του ψιθυριστή, καθώς πιστεύει πως τα πιο σημαντικά και αισθαντικά πράγματα λέγονται ψιθυρίζοντάς τα στο αυτί. Στις παραστάσεις του και στις δισκογραφικές του δουλειές υπάρχουν πάντα αφηγήσεις, είτε από τον ίδιο είτε από ηθοποιούς.

«Η ζωγραφική μοιάζει μ΄ ένα τραγούδι χωρίς λόγια, όπου η μουσική με τους τόνους και τα ημιτόνια ταυτίζεται με τις αποχρώσεις.»


Η συγγραφή και τα Υακίνθεια

Εκτός από στίχους και μουσική, ο Λουδοβίκος γράφει μοναδικά παραμύθια και αφηγήματα για μικρούς και μεγάλους. Εμπνευσμένος πάντα από τη φύση και τον άνθρωπο, είναι συγγραφέας ήδη εφτά βιβλίων. Επίσης, ως συνεχιστής των μουσικών γιορτών του Μ. Χατζιδάκι, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι, από το 1998 στα Ανώγεια τα Υακίνθεια. Στα 1260 μ. υψόμετρο, μέσα στο δάσος του Ψηλορείτη, στο πέτρινο θέατρο του Αγίου Υακίνθου λαμβάνει χώρα μια γιορτή της μουσικής, της ποίησης, του χορού και του λόγου με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Πηγή εικόνας: neakriti.gr| Υακίνθεια,  2019.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην καλλιτεχνική του διαδρομή στέκεται σεμνά και με απλότητα. Όπως ακριβώς είναι και οι μουσικές και οι ζωγραφικές του δημιουργίες. Όσοι έχουν βρεθεί σε μουσικές του παραστάσεις έχουν βιώσει μια μοναδική ποιητική και λυρική ατμόσφαιρα. Μια μυσταγωγία της μουσικής αφήγησης.


Ακολουθεί βίντεο με τον Λουδοβίκου των Ανωγείων:

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτό το άρθρο:

  • Λουδοβίκος των Ανωγείων. Ανάκτηση από: www.anogeia.gr (Τελευταία Σύνδεση 27/1/2021).
  • Λουδοβίκος των Ανωγείων: Έχω βάλει τον εαυτό μου στην πορεία να είμαι ένας άνθρωπος ελεύθερος. Συνέντευξη. Ανάκτηση από: www.almaradio.gr (Τελευταία Σύνδεση 28/1/2021).
  • Λουδοβίκος των Ανωγείων. Ανάκτηση από: www.loudovikostonanogeion.weebly.com  (Τελευταία Σύνδεση 27/1/2021).
  • Λουδοβίκος των Ανωγείων. Συνέντευξη στον Γιώργη Μπαγκέρη και την ΑΝΩΓΗ, 11/3/2020. Ανάκτηση από: www.anogi.gr (Τελευταία Σύνδεση 27/1/2021).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Γιώτη

Είμαι η Σταυρούλα Γιώτη...οι σπουδές μου είναι στην αρχαιολογία και στην διοίκηση πολιτισμικών μονάδων...αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου είναι στα βιβλία...στην ποίηση...τη μουσική...το γράψιμο...και άλλους μεγάλους έρωτες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;