Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Διακήρυξη
Πηγή εικόνας: https://www.usbngo.gr/

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, έρχεται για να μας θυμίσει την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας. Η ιδέα της διακήρυξης ενισχύθηκε μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Η ναζιστική ρατσιστική ιδεολογία είχε ωθήσει τους Ναζί να δολοφονήσουν εκατομμύρια αθώους πολίτες, θεωρώντας τους Εβραίους ως μιάσματα και άξιους καθολικής εξόντωσης. Όλα αυτά προκάλεσαν γενική ανησυχία και φρίκη στον κόσμο. Υπογραμμίζεται πως είναι μείζονος σημασίας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένα κράτος δικαίου. Έτσι ο άνθρωπος δεν θα αναγκάζεται να εξεγείρεται κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.

Άρθρο 3. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.


Η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απειλείται ακόμα

Παρά την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εφαρμογή και η διασφάλιση τους απέχει μακράν από την πραγματικότητα. Παραβιάσεις σημειώνονται καθημερινώς στον κόσμο. Οι γυναίκες και τα παιδιά σε κάποια κράτη συνεχίζουν να μην έχουν λόγο και να περιθωριοποιούνται. Η Παγκόσμια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2009 αναφέρει βασανιστήρια σε 81 χώρες, άδικες δίκες σε 54 χώρες, φίμωση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης σε 77 χώρες.


Παραβίαση για τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Θλιβερά παραδείγματα

Το 2007 στη Βραζιλία, η αστυνομία σκότωσε περίπου 1260 άτομα. Το γεγονός καταχωρήθηκε ως ενέργειες αντίστασης και δεν ερευνήθηκε. Στην Ουγκάντα κάθε εβδομάδα πεθαίνουν 1.500 άνθρωποι σε στρατόπεδα εκτοπισμένων πολιτών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως μέσα σε αυτά τα στρατόπεδα πέθαναν τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι. Στο Βιετνάμ, η αστυνομία έκλεισε δια της βίας 75.000 ναρκομανείς και ιερόδουλες σε ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα «αποκατάστασης», χωρίς όμως να προσφέρουν κάποια βοήθεια ή θεραπεία. Όλα αυτά αποτελούν κάποια θλιβερά παραδείγματα παραβίασης για τη Διακήρυξη.


Η κινητοποίηση μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης

Η Δίκη της Νυρεμβέργης (1945 – 1946) μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καταδίκασε αξιωματούχους από τις ηττημένες χώρες καθώς και 8 Γερμανικές οργανώσεις  για εγκλήματα πολέμου κατά της ειρήνης και κατά της ανθρωπότητας. Οι λαοί πλέον ήθελαν να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στην ειρήνη, την τροφή και τη στέγη. Με αυτό το σκεπτικό ιδρύθηκε  το 1945  Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αυτός ο διεθνής οργανισμός θα συνεργαζόταν με τις κυβερνήσεις των κρατών για τη διασφάλιση του δικαίου, της ασφάλειας, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακήρυξη
Πηγή εικόνας: https://www.cnn.gr/

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του 1948. Καθόρισε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες για γυναίκες και άνδρες. Μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη ζωή, της ελευθερίας, της συνείδησης, της θρησκείας, της ιθαγένειας, της ελευθερίας της σκέψης, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της τροφής, της κατοικίας κτλ. Έθεσε την βάση για να δημιουργηθούν παραπάνω από 80 συνθήκες και διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Η Διακήρυξη αποσκοπεί σε έναν καλύτερο κόσμο

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προτάσσουν το όραμα των λαών, για έναν δίκαιο, ελεύθερο και ειρηνικό κόσμο. Οι διακηρύξεις αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα προστασίας, κάθε φορά που παραβιάζονται. Δεν πρέπει να λησμονείται πως δεν υπάρχει ιεραρχία σε αυτά. Όλα έχουν ακριβώς την ίδια αξία. Χωρίς αυτά, ο άνθρωπος δεν δύναται να ζήσει με αξιοπρέπεια. Βιώνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν εκφράζουμε ελεύθερα την άποψη μας, όταν θρησκευόμαστε, όταν μετακινούμαστε από τόπο σε τόπο, όταν δεν απειλείται η ζωή μας κτλ.


Το άρθρο κατά της σκλαβιάς

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγορεύεται ρητά η σκλαβιά. «Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας και η δουλεία και το δουλεµπόριο υπό οποιαδήποτε µορφή πρέπει να απαγορεύονται». Παρόλα αυτά, στη Βόρεια Ουγκάντα, οι αντάρτες έχουν απαγάγει 20.000 παιδιά τα τελευταία 20 έτη. Τα χρησιμοποιούν ως σεξουαλικούς σκλάβους ή στρατιώτες. Στη Γουινέα – Μπισάου μικρά παιδιά ως και πέντε ετών, μεταφέρονται παράνομα έξω από τη χώρα για να δουλέψουν ως εργάτες σε φυτείες βαμβακιού στη Βόρεια Σενεγάλη ή ως επαίτες. Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF στις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη εκδίδονται δια της βίας 60.000 παιδιά.

Διακήρυξη
Πηγή εικόνας: https://www.tilestwra.com/

Προπομποί της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

Προπομποί της Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είναι η Magna Carta (1215), η Αγγλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων (1689), η Γαλλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη (1789) και η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1791). Όμως παρά το γεγονός πως τα κείμενα αυτά μιλούσαν για δικαιώματα απέκλειαν γυναίκες, ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, πολιτισμού, κοινωνικών ομάδων κ.α.

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη, την διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια όπως και να προωθήσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι σκοποί του ΟΗΕ αριθμούνται σε τέσσερις: Τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, τη συνεργασία για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων, την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εναρμόνιση των δράσεων των κρατών.

Διακήρυξη
Πηγή εικόνας: https://londonita.com |  Η Magna Carta.

Παρακάτω ακολουθούν τα 30 άρθρα από τα οποία απαρτίζεται η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άρθρο 1. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

Άρθρο 2. Κάθε άνθρωπος είναι υποκείμενο όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, όπως το φύλο, η γλώσσα, η θρησκεία, οι πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η εθνική ή κοινωνική καταγωγή, η περιουσία, η γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Επίσης δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται καμία διάκριση λόγω του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, είτε για χώρα μη ανεξάρτητη, υπό εποπτεία ή υπό οποιονδήποτε άλλο περιορισμό κυριαρχίας.

Άρθρο 3. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Άρθρο 4. Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας ή καταναγκαστικής εργασίας. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

Άρθρο 5. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση ή ποινή.

Άρθρο 6. Κάθε άτομο όπου και αν βρίσκεται έχει δικαίωμα να γίνεται σεβαστό από το νόμο.

Άρθρο 7. Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν εξίσου δικαίωμα στην προστασία του νόμου, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση. Όλοι δικαιούνται να προστατευτούν από διακρίσεις που παραβιάζουν την παρούσα Διακήρυξη αλλά και από προκλήσεις τέτοιων διακρίσεων.

Άρθρο 8. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ασκεί αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια κατά πράξεων που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα που του αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος.

Άρθρο 9. Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα.

Άρθρο 10. Κάθε άτομο δικαιούται ισονομία, σε μια δίκαιη και δημόσια δίκη από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, που θα αποφασίσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και για το βάσιμο της κατηγορίας εναντίον του.

Άρθρο 11. Όποιος κατηγορείται για ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται αθώος, μέχρι να διαπιστωθεί η ενοχή του σύμφωνα με το νόμο, σε δημόσια δίκη κατά την οποία θα έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες για την υπεράσπισή του εγγυήσεις. 2. Κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες κατά το χρόνο που τελέστηκαν δε συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εθνικό ή το διεθνές δίκαιο. Ούτε μπορεί να επιβληθεί ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά το χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.

Άρθρο 12. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. 2. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

Άρθρο 13. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εκλέγει τον τόπο διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους. 2. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και τη δική του, και να επιστρέφει στη χώρα του.

Άρθρο 14. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα λόγω διωγμών να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες. 2. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί αυτό το δικαίωμα σε περίπτωση δίωξης που δεν εδράζεται σε πολιτικούς λόγους ή για ενέργειες αντίθετες προς τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρο 15. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα σε μια ιθαγένεια. 2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του, ούτε το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.

Άρθρο 16. Ο άνδρας και η γυναίκα, όταν φθάσουν σε ηλικία γάμου, έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να δημιουργούν οικογένεια, χωρίς κανέναν περιορισμό λόγω φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας. 2. Και οι δύο έχουν ίσα δικαιώματα ως προς το γάμο, κατά τη διάρκειά του και κατά τη λύση του. Γάμος δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο με ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των μελλόνυμφων. 3. Η οικογένεια είναι το φυσικό και βασικό κύτταρο της κοινωνίας, και έχει δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.

Άρθρο 17. Κάθε άτομο μόνο του ή μαζί με άλλους έχει δικαίωμα στην ιδιοκτησία. 2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.

Άρθρο 18. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την  ελευθερία για αλλαγή θρησκείας ή πίστης, όπως και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά,  να  εκδηλώνει τη θρησκεία του ή  τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις του με τη διδασκαλία, την πρακτική,  τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών.

Άρθρο 19. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει το να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να υφίσταται δυσμενείς συνέπειες καθώς και το να αναζητά, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης και οπουδήποτε στον κόσμο.

Άρθρο 20. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα για ειρηνικούς σκοπούς. 2. Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συμμετέχει σε κάποιο σωματείο.

Άρθρο 21. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του είτε άμεσα, είτε έμμεσα με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους. 2. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτό με ίσους όρους στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του. 3. Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ισότιμη και μυστική ψηφοφορία ή με αντίστοιχη διαδικασία που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.

Άρθρο 22. Κάθε άτομο ως μέλος του κοινωνικού συνόλου έχει δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και δικαιούται, μέσω της εθνικής προσπάθειας και της διεθνούς συνεργασίας και σύμφωνα πάντα με την οργάνωση και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους, να εξασφαλίζει την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Άρθρο 23. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει το επάγγελμά του, να έχει κατάλληλες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και να προστατεύεται από την ανεργία. 2. Όλοι, χωρίς καμιά διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία. 3. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, ώστε ο ίδιος και η οικογένειά του να ζουν αξιοπρεπώς, και η οποία συμπληρώνεται, αν είναι απαραίτητο, και με άλλους τρόπους κοινωνικής προστασίας. 4. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Άρθρο 24. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση και στον ελεύθερο χρόνο, όπως και σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας καθώς και σε περιοδικές άδειες μετ’ αποδοχών.

Άρθρο 25. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στο ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία, ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη, απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική ασφάλιση. Έχει επίσης δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την ασθένεια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα για να συντηρηθεί, εξαιτίας περιστάσεων ανεξάρτητων από τη θέλησή του. 2. Η μητρότητα και η παιδική ηλικία δικαιούνται ειδική μέριμνα και περίθαλψη. Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν έχουν γεννηθεί εντός ή εκτός γάμου, απολαμβάνουν την ίδια κοινωνική προστασία.

Άρθρο 26. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση πρέπει να είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους, ενώ η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι εξίσου προσιτή σε όλους ανάλογα με τις ικανότητές τους.2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να προωθεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης. 3. Οι γονείς έχουν κατά προτεραιότητα το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.

Άρθρο 27. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να απολαμβάνει τις καλές τέχνες και να μοιράζεται την επιστημονική πρόοδο και τα αγαθά της. 2.Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα προστασίας των ηθικών και υλικών αποκτημάτων του που απορρέουν από κάθε είδους επιστημονική, λογοτεχνική ή καλλιτεχνική παραγωγή.

Άρθρο 28. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα σε μια κοινωνική, διεθνή τάξη, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που αναφέροντα στην παρούσα Διακήρυξη να μπορούν να υλοποιούνται σε όλη τους την έκταση.

Άρθρο 29. Το άτομο έχει υποχρεώσεις απέναντι στην κοινότητα μέσα στο πλαίσιο της οποίας και μόνο είναι δυνατή η ελεύθερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. 2. Το άτομο κατά την άσκηση των δικαιωμάτων του και την απόλαυση των ελευθεριών του στους μόνους περιορισμούς που πρέπει να υπόκειται είναι αυτοί που ορίζονται από τους νόμους, με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση της αναγνώρισης και του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων ανθρώπων και της ικανοποίησης των δίκαιων απαιτήσεων της ηθικής, της δημόσιας τάξης και της εν γένει ευημερίας σε μια δημοκρατική κοινωνία. 3. Τα δικαιώματα αυτά και οι ελευθερίες δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ασκούνται αντίθετα προς τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρο 30. Καμιά διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε μια ομάδα ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που εξαγγέλλονται σε αυτήν.


Ακολουθεί βίντεο με την Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Πάνου. Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ανακτήθηκε από https://epanou.ekppanou.gr/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/12/2020.

Ηνωμένα Έθνη Ιστορία. Ανακτήθηκε από https://unric.org/el. Τελευταία προσπέλαση στις 12/12/2020.

Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανακτήθηκε από https://gr.humanrights.com/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/12/2020.

Η ιστορία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ανακτήθηκε από https://www.amnesty.gr/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/12/2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;