Joseph Goebbels: Ο ενορχηστρωτής της ναζιστικής προπαγάνδας

Goebbels
Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org.

Ο Paul Joseph Goebbels γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1897 στη πόλη Rheydt της Γερμανίας. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Χίτλερ και Υπουργός προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας από το 1933 έως το 1945. Από αυτή την πολιτική θέση, ο Goebbels ήταν το πρόσωπο-κλειδί που θα λογόκρινε τα ΜΜΕ και θα υποδαύλιζε με κάθε τρόπο τον αντισημιτισμό. Η αποστολή του ήταν να παρουσιάσει τον Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα με θετικό τρόπο, ενώ, την ίδια στιγμή, να προκαλέσει μίσος για τον Εβραϊκό λαό. Ώθησε Εβραίους καλλιτέχνες, συντάκτες εφημερίδων και περιοδικών στην ανεργία, πρωτοστάτησε στην παραγωγή ναζιστικών ταινιών προπαγάνδας και οργάνωσε τη δημόσια καύση βιβλίων, τα οποία δεν θεωρούνταν ως  «γερμανικά». Παρέμεινε πιστός στον Αδόλφο Χίτλερ ως τέλους (μέχρι τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου). Ήταν ο ενορχηστρωτής της Γερμανικής «ανωτερότητας» και της δολοφονικής ναζιστικής ατζέντας. Όπως διέτεινε:

«Αν πείτε ένα ψέμα αρκετά μεγάλο και συνεχίσετε να το επαναλαμβάνετε, οι άνθρωποι τελικά θα το πιστέψουν. Το ψέμα μπορεί να διατηρηθεί μόνο για όσο διάστημα το κράτος μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις πολιτικές, οικονομικές ή/και στρατιωτικές συνέπειες του ψεύδους. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για το κράτος να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του για να καταστείλει τη διαφωνία, γιατί η αλήθεια είναι ο θανάσιμος εχθρός του ψέματος, και έτσι κατ’ επέκταση, η αλήθεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Κράτους».

Paul Joseph Goebbels


 Η αναπηρία που θα τον επηρεάσει ιδεολογικά και πολιτικά

Ο Paul Joseph Goebbels γεννήθηκε στη πόλη Rheydt της Γερμανίας, μια βιομηχανική περιοχή, η οποία σήμερα είναι μέρος του Mönchengladbach.Ήταν παιδί του Fritz ενός εργοδηγού σε βιομηχανία υφασμάτων και της Katharina Maria Odenhausen. Είχε άλλα τέσσερα αδέρφια. Όλα τα παιδιά μεγάλωσαν μέσα σ’ ένα αυστηρό καθολικό περιβάλλον.

Goebbels
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org.

Στην ηλικία των τεσσάρων ο Goebbels, θα προσβληθεί από πολιομυελίτιδα και θα μείνει ανάπηρος από το δεξί πόδι. Επιπλέον, γενετικά το ένα του πόδι ήταν πιο κοντό από το άλλο κατά δύο ολόκληρες ίντσες. Ψυχολογικά, αυτή την αναπηρία θα προσπαθήσει, κατά κάποιο τρόπο, να την καλύψει σε ολόκληρη την ζωή του, πρώτα με τις άριστες επιδόσεις στο σχολείο και στη συνέχεια με τις υψηλές πολιτικές του φιλοδοξίες. Αυτό η  σωματική ιδιαιτερότητα θα επιτρέψει στους εχθρούς του, να τον παρομοιάζουν με την «σχισμένη οπλή του διαβόλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραπάνω τα παραδέχτηκε και ο ίδιος, λέγοντας: «Μια ανωτέρα δύναμη με σημάδεψε με αυτό το σωματικό μειονέκτημα. Προσπάθησα να το αντισταθμίσω σε ολόκληρη κατοπινή ζωή μου».


Ο Paul Joseph Goebbels και αντισημιτισμός

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 1922, όπου και πήρε το διδακτορικό του στην γερμανική Φιλολογία. Τον επόμενο χρόνο, προσπάθησε να γράψει ένα εξπρεσιονιστικό – δημοσιογραφικό μυθιστόρημα σε μορφή ημερολογίου. Ο Goebbels, είχε εμποτιστεί με άκρατο εθνικισμό, αφού από το πανεπιστήμιο είχε μυηθεί σε σοσιαλιστικές και κομουνιστικές ιδέες. Το παράδοξο είναι πως από την αρχή δεν ήταν θαυμαστής του αντισημιτισμού. Οι δάσκαλοι που αγαπούσε και εκτιμούσε ιδιαιτέρως ήταν Εβραίοι, ενώ στο παρελθόν ήταν αρραβωνιασμένος με μία κοπέλα, που ήταν κατἀ το ήμισυ Εβραία.

Το 1924, ο Goebbels έκανε φιλίες με μια ομάδα εθνικοσοσιαλιστών. Οι σπουδές του στην γερμανική Φιλολογία τον βοηθούσαν στο να ρητορεύει πολύ καλά. Έτσι, ως χαρισματικός ομιλητής, έγινε περιφερειακός διαχειριστής του NSDAP και εκδότης περιοδικού, σύμφωνου με τις γραμμές του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος στο Elberfeld. Το 1926, ο Αδόλφος Χίτλερ, τον διορίζει αρχηγό της περιφέρειας στο Βερολίνο, λόγω του οπορτουνιστικού του χαρακτήρα. Επιπλέον, είχε πάντα την αμέριστη υποστήριξη του Χίτλερ.

Goebbels
Πηγή εικόνας: www.timeshighereducation.com.

Η προπαγάνδα του βασίζονταν στην αρχή που υποστήριζε ο ίδιος, ότι «αν πείτε ένα ψέμα αρκετά μεγάλο και συνεχίσετε να το επαναλαμβάνετε, οι άνθρωποι τελικά θα το πιστέψουν».  


Το 1933 έγινε η κεφαλή της ναζιστικής προπαγάνδας

Το 1933 ο Χίτλερ έδωσε επιπρόσθετες εξουσίες στον Goebbels, ορίζοντάς τον ως επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας του NSDAP. Ο ίδιος έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, αφού άρχισε να «πλέκει» έντεχνα το μύθο του Χίτλερ. Επιπλέον, καθιέρωνε κομματικούς εορτασμούς και ομιλίες για να ενισχύσει την ναζιστική προπαγάνδα. Μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία ανέλαβε και τον έλεγχο του εθνικού μηχανισμού προπαγάνδας. Έτσι, έγινε πρόεδρος του Πολιτιστικού Επιμελητηρίου. Με αυτό τον τρόπο μπορούσε να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τα ΜΜΕ, την τέχνη και τους καλλιτέχνες.

Goebbels
Πηγή εικόνας: www.bbc.com.

Τον Απρίλιο του 1933 οργάνωσε το μποϊκοτάζ των Εβραϊκών επιχειρήσεων, ενώ τον Μάιο του 1933 έκαψε όλα τα βιβλία που δεν θεωρούνταν «Γερμανικά» στην Όπερα του Βερολίνου. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να εξουσιάσει όλους τους τομείς, όπως τα λύκεια. Ο Goebbels δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά, αλλά χρησιμοποιούσε την τρομοκρατία και την παραστρατιωτική οργάνωση του NSDAP, την Sturmabteilung, για να επιτύχει τους σκοπούς του.

«Η εποχή του ακραίου Εβραίου διανοούμενο πλησιάζει στο τέλος της». (Δήλωσή του τον Μάιο του 1933)


Η μείωση της επιρροής του

Ο Goebbels ήταν αρκετά έξυπνος για να αντιληφθεί πως, μετά την ήττα του Στάλινγκραντ, ο Χίτλερ θα κατέρρεε. Παρόλα αυτά, συνεχίζει το προπαγανδιστικό ναζιστικό έργο του, διακηρύσσοντας πως η Γερμανία διαθέτει μυστικά όπλα, με τα οποία θα κατατροπώσει τους εχθρούς της. Η αλήθεια ήταν πως η παραγωγή και η εκμετάλλευση αυτών των όπλων ήταν αναμφίβολο αν θα επιτύγχαναν τους στόχους τους. Ο Γερμανικός λαός όμως θα τον πιστέψει και ο Goebbels θα καταφέρει να ανορθώσει το ηθικό του. Η επιρροή του αρχίζει σταδιακά να μειώνεται κατά την χρονική περίοδο 1937 – 1938. Είναι η ίδια περίοδος που εμπλέκεται σε ερωτική σχέση με μια Τσεχοσλοβάκα ηθοποιό την Lida Barova. Η σχέση αυτή παραλίγο να του στοιχίσει τον γάμο του με την Magda Ritschel Goebbels.

Ο Χίτλερ είχε αναπτύξει μια στενή σχέση με την Magda και τα παιδιά του Goebbels. Του άρεσε να μένει στο σπίτι τους και να κάνει συντροφιά μαζί τους. Όταν ο Goebbels σύναψε σχέση με την Lida Barova, ο Χίτλερ απαίτησε να διακόψει την σχέση μαζί της. Πράγματι, η συζυγική γαλήνη επέστρεψε στην οικία Goebbels, αν και η σύζυγός του είχε δημιουργήσει και η ίδια τρεις εξωσυζυγικές σχέσεις, μεταξύ των οποίωνμε τους Kurt Ludecke (το 1933) και Karl Hanke (το 1938).


Τα ακραία μέτρα του 1939

Μετά την εισβολή στην Πολωνία το 1939, ο Goebbels άρχισε σταθερά να χάνει έδαφος. Ο αντίπαλος του Joackim von Ribbentrop, που διατελούσε τότε υπουργός εξωτερικών, αμφισβητούσε ανοικτά τη δικαιοδοσία του. Ο Χίτλερ δεν έπαιρνε θέση επί του θέματος και έτσι η κόντρα μεταξύ τους συνεχιζόταν. Το 1943, με την εργατική κρίση που είχε δημιουργήσει ο πόλεμος, ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε παράλογα μέτρα, όπως: το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δεν ήταν απαραίτητα στην πολεμική προσπάθεια, η στρατολόγηση γυναικών και παιδιών, η χρήση των γυναικών σε επαγγέλματα βαριά κτλ.

Κάποια από αυτά εφαρμόστηκαν σύμφωνα με το διάταγμα της 13ης Ιανουαρίου, κάποια άλλα όμως όχι, κάτι που προκάλεσαν την απογοήτευση του.


Η οικογενειακή αυτοκτονία τον Μάιο του 1945

Την 1η Μαΐου 1945, και μια ανάσα πριν την πλήρη παράδοση του Βερολίνου, κανόνισε με τον οδοντίατρο των SS Helmut Kunz, να κάνει θανατηφόρα ένεση στα 6 παιδιά του με μορφίνη, και στην συνέχεια θα τους χορηγούσε μια αμπούλα κυανίου στο στόμα για να πεθάνουν. Ο Χίτλερ είχε ήδη αυτοκτονήσει και δεν πίστευε πως θα μπορούσε να διαφύγει. Το ζευγάρι αυτοκτόνησε και αυτό στον κήπο της Καγκελαρίας.

Goebbels
Πηγή εικόνας: www.independent.co.uk.

Ο Goebbels είχε δώσει εντολή σε στρατιώτη να τον πυροβολήσει πολλές φορές μετά τον θάνατο του. Στη συνέχεια τα πτώματα περιλούστηκαν με βενζίνη και θάφτηκαν. Λίγο πριν τον θάνατό του είχε δηλώσει: «Ο καπετάνιος δεν πρέπει να αφήσει το πλοίο του που βυθίζεται. Τα έχω σκεφτεί όλα και αποφάσισα να μείνω εδώ. Δεν έχω πού να πάω γιατί με μικρά παιδιά δεν θα τα καταφέρω, ειδικά με ένα πόδι σαν το δικό μου…».


Ακολουθεί βίντεο σχετικά με τη ζωή του Paul Joseph Goebbels.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Joseph Goebbels German propagandist. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com. Τελευταία πρόσβαση στις 27/10/2021.

Joseph Goebbels. Ανακτήθηκε από https://www.history.com. Τελευταία πρόσβαση στις 27/10/2021.

Joseph Goebbels. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση στις 27/10/2021.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;