Ιβάν Σαββίδης: Ο πόντιος εργάτης που έγινε κροίσος

Πηγή εικόνας: fpress.gr

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι απλώς ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες της Ευρώπης. Είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσιο έργο, αφού είναι μέλος στο Συμβούλιο Διεθνιστικών Σχέσεων της Ρωσίας, πρόεδρος της Εθνοπολιτισμικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας, ιδρυτής του πολυτομεακού ομίλου «Agrocom» και γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας «Donskoy Tabak». Είναι, επίσης, επίτιμος Έλληνας πολίτης, όχι λόγω του βραβείου που του απονεμήθηκε για την σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων, αλλά και για το σπουδαίο φιλανθρωπικό του έργο στη Ρωσία αλλά και στην Ελλάδα. Γιατί όπως λέει και εκείνος χαρακτηριστικά: «Οι συνθήκες αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζητάνε και όχι τα καπρίτσια και η απληστία. Και είμαι ευτυχισμένος που έχω την δυνατότητα να βοηθάω τους ανθρώπους».


Ιβάν Σαββίδης: Ο πόντιος καπνεργάτης που έγινε γενικός διευθυντής της Donskoy Tabak!

Ιβάν Σαββίδης
Πηγή εικόνας: in.gr

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959 στο χωριό Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Οι γονείς του ήταν Έλληνες πόντιοι εργάτες, οι οποίοι είχαν 8 παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του Ιβάν. Πήγε στο Λύκειο Ντενίσοβσκαγια της περιφέρειας του Ροστόβ. Το 1977 μετά την αποφοίτηση του κατετάχθη στον Σοβιετικό στρατό και πήρε τον βαθμό του λοχία. Με την λήξη της στρατιωτικής του θητείας βρήκε εργασία στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Εκεί επέδειξε μεγάλη εργατικότητα και ζήλο και κατόρθωσε να φτάσει στον βαθμό του υποδιευθυντή. Παράλληλα, σπούδαζε στην οικονομική σχολή (τμήμα Logistics) του πανεπιστημίου εθνικής οικονομίας του Ροστόφ, από όπου αποφοίτησε το 1988. Σε αυτό το σημείο εγκαταλείπει το καπνεργοστάσιο και ασχολείται με τα οικονομικά. Αυτό θα αποδειχθεί μια πολύ έξυπνη κίνηση από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, αφού το 1993 γίνεται γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας «Donskoy Tabak».


Το όνειρό του για την Agrocom την βάζει στην λίστα του Forbes με τις 200 πλουσιότερες ρωσικές εταιρίες

Πηγή εικόνας: real.gr

Ο Ιβάν Σαββίδης, όμως, δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Το 2004 ιδρύει τον πολυτομεακό όμιλο «AGROCOM» με περισσότερες από 40 εταιρίες στο δυναμικό του και με πρόεδρο τον ίδιο. Η οικονομική του στρατηγική ήταν άκρως επιτυχημένη, αφού μπήκε μέσα στην λίστα με τις  200 πλουσιότερες ρωσικές εταιρείες στο περιοδικό Forbes. Την περίοδο 2002-2005 διετέλεσε πρόεδρος της πόλης Ροστόφ, μια παραποτάμιας πόλης στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στις εκβολές του ποταμού Ντον. Το 2005 ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα της ποδοσφαιρικής ομάδας  ΦΚ ΣΚΑ Ροστόφ . Η επιλογή της ομάδας δεν ήταν τυχαία, αφού είχε κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις, όπως τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα ΕΣΣΔ το 1966 και το κύπελο ΕΣΣΔ το 1981.

Για να καταλάβουμε την σπουδαιότητα της Agrocom, ο όμιλος αποτελείται από:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Συγκρότημα επιχειρήσεων κρέατος.
  • Συγκρότημα επιχειρήσεων καπνοβιομηχανίας
  • Επιχείρηση παραγωγής τεχνητών περιβλημάτων «Atlantis – Park»
  • Επιχείρηση παραγωγής επιτραπέζιου και μεταλλικού νερού «Aqua – Don»
  • Επιχειρήσεις θερμοκηπίων και Ιχθυοκαλλιεργειών
  • Εταιρείες διανομής και λιανικής πώλησης «Millennium»

Ως υποστηρικτής του σκληρού στυλ ηγεσίας, περιβάλλω τον εαυτό μου από δυνατούς ανθρώπους. Η δική μου δύναμη είναι να τους ενώσω, να τους προσανατολίσω για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Ιβάν Σαββίδης


Οι φιλοδοξίες του δεν περιορίζονται μόνο στον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και στον στίβο της πολιτικής

Πηγή εικόνας: periodista.gr

Το 1988 δοκιμάζει την τύχη του στον πολιτικό στίβο. Τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, αφού έως το 2003 αναλαμβάνει βουλευτικά χρέη στη Νομοθετική Βουλή της πόλης του Ροστόφ. Το 2004 γίνεται αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού και φόρων της Ρωσίας, ενώ το 2007 επανεκλέγεται ως βουλευτής, αλλά αυτή την φορά υπηρετεί από ένα εντελώς διαφορετικό πόστο: αυτό της επιτροπής διεθνών υποθέσεων. Όλος αυτός ο πολύ ενεργετικός του ακτιβισμός τιμήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 1999 με το παράσημο «προσφοράς προς την πατρίδα» ΙΙ βαθμού και το 2003 με το παράσημο τιμής, αλλά και με επαίνους από τον πρόεδρο, τον Πατριάρχη Πάσης Ρωσίας και τον Δήμαρχο του Ντον. Επιπλέον, το 2013 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επιτίμου Έλληνα πολίτη» για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην ανάπτυξη των ρωσοελληνικών σχέσεων, στην Ελλάδα, στην παγκόσμια ορθοδοξία αλλά και για την φιλανθρωπική του δράση.


Η σωτηρία του ΠΑΟΚ και η οπλοφορία μέσα στο γήπεδο της Τούμπας

Ιβάν Σαββίδης
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Τον Αύγουστο του 2012 αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ. Η ποδοσφαιρική ομάδα μπαίνει επισήμως στην εποχή του Ιβάν, αφού ο Ιβάν Σαββίδης αποπληρώνει τα χρέη του συλλόγου, ενώ το ρόστερ ενισχύθηκε με «νέο αίμα» όπως οι Μίροσλαβ Στοχ, Λούκας Πέρεθ, Μπίμπρας Νάτχο, Ρικάρντο Κόστα και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Οδηγεί έτσι την ομάδα το επόμενο έτος στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος νικώντας τον ΠΑΣ Γιάννινα με 1-2 εκτός έδρας.

Ο σύλλογος που κουβαλά την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά και σε χιλιάδες Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πρέπει να ζήσει. Αν είναι να σωθεί κάτι και θα σωθεί, αυτό πρέπει να είναι κάτι που συμβολίζει την ενότητα των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επιβίωση της Ελλάδας.

Δήλωση του Ιβάν Σαββίδη το 2012

Παρά την σωτηρία του ΠΑΟΚ, τα 21 εκατομμύρια ευρώ που έβαλε στην ομάδα και τις επενδύσεις που έκανε, έφτασε μια κακή στιγμή για να ξεχαστούν όλα αυτά. Την Κυριακή 11 Μαρτίου του 2018 οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ μπαίνουν στο γήπεδο της Τούμπας. Σ’ έναν αγώνα, όμως, που θα κρίνει το πρωτάθλημα. Στο 90ο λεπτό ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει γκολ το οποίο ακυρώνεται  από τον διαιτητή Γιώργο Κομίνη ως οφσάιντ. Το αλαλούμ που επικρατεί οδηγεί σε αναγκαστική διακοπή του αγώνα. Το χάος που επικράτησε από τους οπαδούς εκατέρωθεν δεν έχει ξανασυμβεί. Οι πάγκοι των δύο ομάδων μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Στη συνέχεια τα πλάνα της τηλέορασης να δείχνουν τον Ιβάν Σαββίδη να εισβάλει με την συνοδεία μπράβων στο γήπεδο έχοντας πάνω του περίστροφο. Όλη αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να μην τελειώσει ποτέ το παιχνίδι και να κριθεί στην αίθουσα των δικαστηρίων.


Μακεδονία Παλλάς – ΣΕΚΑΠ: Οι επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη το 2013

Το 2013 αναλαμβάνει τη διαχείριση του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» στην Θεσσαλονίκη. Ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας με 276 δωμάτια και σουίτες με διακόσμηση σε κλασικό στυλ και με μπαλκόνι στη θάλασσα. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους αγοράζει το 82% της καπνοβιομηχανίας «ΣΕΚΑΠ» στην Ξάνθη.  Μια εταιρεία που ιδρύθηκε αρχικά ως «ΣΕΚΕ» από τον πρωτεργάτη του συνεταιριστικού κινήματος, τον Αλέξανδρο Θ. Μπαλνταντζή και η οποία είχε ως αντικείμενο την αγορά και εμπορία επεξεργασμένων φύλλων καπνού.


Η αγορά του Mega Channel και του Epsilon TV το 2017

Πηγή εικόνας: periodista.gr

Ο Ιβάν Σαββίδης ως ανήσυχο, επιχειρηματικό και οξύνους πνεύμα αναδεικνύεται ως «Ιβάν ο τρομερός», αφού αυτή την φορά εισέρχεται στον χώρο των μίντια. Στις 22 Μαΐου του 2017 αγοράζει από την Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. το 19,63% από το 32,72% των μετοχών του φορέα Τηλέτυπος Α.Ε. (του οποίου ιδιοκτησία ήταν το MEGA CHANNEL) με 12 εκατομμύρια ευρώ. Η εξαγορά του μεγάλου καναλιού έγινε μέσω του Πήγασου δηλαδή. Αποκτά, επίσης, τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου Πήγασος, Έθνος και Ημερησία. Τον Αύγουστο του 2017 αγοράζει, επίσης, τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV, ο οποίος μετονομάζεται σε Open TV.

Η εταιρεία Πήγασος προέβη σε πώληση 19,791,879 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην ως άνω Ανώνυμη Εταιρεία, από 32,7321%, σε 13,0961%.

Ανακοίνωση της εταιρείας Πήγασος στο Χρηματιστήριο


Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του πόντιου επιχειρηματία

Ο Ιβάν Σαββίδης πιστεύει στον Θεό και έχει πλούσια ανθρωπιστική δράση, αφού έχει ιδρύσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο έχει σχέση με διάφορα προγράμματα αναφορικά με πολιτιστικά και επιστημονικά έργα. Τα χρήματα που δίνει είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το έτος, ενώ παράλληλα χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη τιμήθηκε από το ΕΚΠΑ το 2017 για την προσφορά του στη διατήρηση του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας. Η τελετή απονομής του βραβείου έγινε στις 26 Απριλίου 2017 με αφορμή την 180η επέτειο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κόσμος χωρίζεται σε εκείνους που πιστεύουν στην παρουσία του Θεού και σε εκείνους στους οποίους είναι ευκολότερο να πιστεύουν στην απουσία του. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι χωρίς πνευματικότητα είναι αδύνατον να υπάρχει.

Ιβάν Σαββίδης


Ο Ιβάν Σαββίδης και οι δωρέες στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδου, η οποία είναι μεγαλομέτοχος της καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak. Απέκτησαν δύο γιους. Πήρε την ελληνική ιθαγένεια στις 26 Φεβρουαρίου 2013 με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Το φιλανθρωπικό του έργο φάνηκε για άλλη μια φορά τον Μάρτιο του 2020 μέσα από την οικονομική ενίσχυση που δώρισε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που στηρίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αφού είχε βοηθήσει και παλαιότερα την ωτορινολαρυγγολογική κλινική, καθώς και την παιδοογκολογική.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο επιχειρηματία:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Ιβάν Σαββίδης. Ανακτήθηκε από http://ivansavvidis.gr/gr/about/. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας. Ανακτήθηκε από https://www.timesnews.gr/%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82/. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

Ιβάν Σαββίδης. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B2%CE%AC%CE%BD_%CE%A3%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

Π.Α.Ο.Κ. (ποδόσφαιρο ανδρών). Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0.%CE%91.%CE%9F.%CE%9A._(%CF%80%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD). Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ. Χάος στην Τούμπα -Ο Σαββίδης, το όπλο, οι αποφάσεις του διαιτητή & ένα πρωτάθλημα στον αέρα. Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/401955/haos-stin-toympa-o-savvidis-oplo-oi-apofaseis-toy-diaititi-ena-protathlima-ston-aera. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.
Μακεδονία Παλλάς. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ εισέρχεται δυναμικά στη νέα της ιστορική εποχή. Ανακτήθηκε από http://www.sekap.gr/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%80-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B4/. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

SEKAP Ιστορική διαδρομή. Ανακτήθηκε από http://www.sekap.gr/history/. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

Ο Ιβάν Σαββίδης εισέρχεται και στα media αγοράζοντας MEGA. Ανακτήθηκε από https://parallaximag.gr/life/ivan-savvidis-eiserchetai-kai-sta-media-agorazontas-mega. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.

ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. Ανακτήθηκε από https://www.voria.gr/article/nea-dorea-tou-ivan-savvidi-sto-achepa-en-meso-krisis-koronoiou. Τελευταία προσπέλαση στις 23/3/2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;