Ιωάννης Καποδίστριας: Εθνικός ευεργέτης και εθνομάρτυρας

Καποδίστριας
Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, λίγο πριν μεταβεί για να εκκλησιαστεί, θα δολοφονηθεί από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη, έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Το κενό που άφησε πίσω του ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν δυσαναπλήρωτο. Ο Καποδίστριας μπορεί να θεωρηθεί ο σπουδαιότερος πολιτικός και διπλωμάτης της σύγχρονης Ελλάδας που όμοιος του ποτέ δεν θα υπάρξει. Δεν στάθηκε μόνο επάξια στο διπλωματικό του ρόλο στην Ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά συνέβαλε αποφασιστικά με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα που ταλάνιζε το Ελληνικό Έθνος. Την απελευθέρωση του από τον Οθωμανικό ζυγό. Κλήθηκε να διοικήσει με ήθος και μεγάλους προσωπικούς αγώνες πάνω στα ερείπια που είχε βρει. Ήταν ο άνθρωπος που η μοίρα του επιφύλασσε ένα βαρύ πεπρωμένο. Αυτός που θα διοικούσε την Ελλάδα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θυσιάζοντας κάθε προσωπική του φιλοδοξία, «έπρεπε να δολοφονηθεί». Μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και ένας εθνικός ευεργέτης. Αυτός ήταν ο Καποδίστριας και τίποτα λιγότερο.

«ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ…  Γνωρίζω ότι η κάθοδος μου εις την Eλλάδα σημαίνει άνοδον εις τον Γολγοθά.Όμως μετά χαράς αποδέχομαι τον ουρανόθεν επικαταβαίνοντα μοι Σταυρόν». 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1776-1831


Ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας θα μεταβεί στην εκκλησία του  Άγιου Σπυρίδωνα του Ναυπλίου. Χωρίς  φρουρά παρά μόνον με έναν μονόχειρα σωματοφύλακα τον Κοκκώνη. Στην είσοδο της εκκλησίας θα του έχουν στήσει καρτέρι θανάτου ο Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης. Αφού τον χαιρετούν του επιτίθενται ο ένας με το όπλο και ο άλλος με μαχαίρι. Ο ακαριαίος θάνατος του κυβερνήτη της Ελλάδας σοκάρει το πλήθος, που μανιωδώς αρχίζει να καταδιώκει τους Μαυρομιχάληδες.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης στην κυριολεξία θα λιντσαριστεί και θα θανατωθεί επί τόπου. Η μοίρα όμως δεν θα επιφυλάξει διαφορετικό τέλος και για τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Θα ζητήσει προστασία από τη Γαλλική πρεσβεία αλλά το οργισμένο πλήθος θα απειλήσει πως θα την κάψει. Αντί αυτού, ο βαρόνος Ρουάν θα τον παραδώσει στις αρχές. Θα δικαστεί και θα εκτελεστεί δημόσια λίγες ημέρες μετά. Η ποινή του στρατοδικείου ήταν θάνατος δια τουφεκισμού το πρωινό της 10ης Οκτωβρίου 1831. Οι Προστάτιδες δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν τον θάνατο του Καποδίστρια. Υπό τον φόβο δήθεν της αναρχίας, θα βρουν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν βασιλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία
Πηγή εικόνας: https://argolikivivliothiki.gr.

 Ο θανάσιμα τραύματα του Ιωάννη Καποδίστρια

Το πτώμα του Ιωάννη Καποδίστρια αμέσως θα μεταφερθεί στο Κυβερνείου του Ναυπλίου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί νεκροψία από τους ιατρούς Σπύρο Καρβελά, Δημήτρη Τράϊμπερ, Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μαράτο. Το πόρισμα θα δείξει πως ο θάνατος προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Η σορός θα ταριχευθεί από τον Βονιφάτιο Βοναφίν και θα εκτεθεί σε 40ημερο λαϊκό προσκύνημα στο Κυβερνείο του Ναυπλίου.

Μαυρομιχάλης
Πηγή εικόνας: https://greekmilitaryvoice.wordpress.com | Οι δολοφόνοι του Ιωάννη Καποδίστρια. Εκ αριστερών διακρίνεται ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και εκ δεξιών ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

Γι’αυτόν τον λόγο το «φέρετρο ήταν γυάλινο». Χιλιάδες άνθρωποι θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της χώρας για να τιμήσουν τον Κυβερνήτη τους. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1831 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι νοικοκυρές έβαψαν τα σεντόνια τους μαύρα και τα κρέμασαν στις προσόψεις των σπιτιών τους  εκείνη την ημέρα. Συμβολικά το σκοτάδι των σπιτιών με τα καλυμμένα μαύρα σεντόνια ήταν το σκοτάδι που θα βυθιζόταν ο τόπος. Τον επικήδειο λόγο τον εκφώνησε ο επίσκοπος Ανδρούσης, Ιωσήφ.


Το σαρανταήμερο λαϊκό προσκήνυμα πριν την ταφή στην Κέρκυρα

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με γυάλινο κάλυμμα στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας στο ναό, και θα τοποθετηθεί σε υπόβαθρο καλυμμένο με μαύρο βελούδινο ύφασμα και δεκαπέντε μεγαλόσταυρους. Αυτοί ήταν τα παράσημα που είχε τιμηθεί εν ζωή από τα κράτη της Ευρώπης. Δεξιά και αριστερά, τοποθετήθηκαν δύο μεγάλα μανουάλια και πάνω σε αυτά, λαμπάδες.

Καποδίστριας
Πηγή εικόνας: https://xanthinews.gr.

Επί σαράντα ημέρες ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε δημόσιον προσκύνημα, ενώ οι ιερείς που εναλλάσσονταν διάβαζαν το ψαλτήρι και λιβάνιζαν, σε μία τελετή που έφερε όλες τις τιμές που άρμοζαν στη προσωπικότητά του νεκρού. Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο αδερφός του Αυγουστίνος θα μεταφέρει με πλοίο την σορό στην Κέρκυρα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ετάφη μετά τις σαράντες ημέρες, κατά την πρώτην μετά το μεσονύκτιον στον οικογενειακό τάφο του πατέρα του, στον περίβολο της εκκλησίας Πλατυτέρα.


Η ταφή στη Μονή της Πλατυτέρα στην Κέρκυρα

Η οικογένεια Καποδίστρια είχε στενούς δεσμούς με τη Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα. Έτσι, και ο οικογενειακός τάφος είχε επιλεχθεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Στον τάφο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, υπάρχει η λιτή επιγραφή: «Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Εκεί ετάφη όλη η οικογένεια, η μητέρα του Μαρία, ο πατέρας του Αντώνιος,  ο αδερφός του Αυγουστίνος. Ο Ι. Καποδίστριας όσο ζούσε, είχε δωρίσει στη μονή το κάλυμμα και το περίβλημα της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Καποδίστριας
Πηγή εικόνας: https://www.iellada.gr | Ο τάφος του Ι. Καποδίστρια στη γενέτηρά του, Κέρκυρα.

Ο Καποδίστριας κλήθηκε μετά την Γ΄Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας να διοικήσει τον Ελληνικό λαό. Αυτό σαν πληροφορία ήταν πολύ σημαντική, αφού ο λαός είδε στο πρόσωπο του, τον άνθρωπο εκείνον που θα ανέσταινε την Ελλάδα, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια που είχε αφήσει η Τουρκοκρατία. Η θητεία του θα ήταν επταετής σύμφωνα με το ψήφισμα. Ο ίδος ήξερε πολύ καλά, πως η αποστολή του θα ήταν στρωμένη με αγκάθια και πως επέλεγε ξεκάθαρα τον δρόμο της θυσίας. Το μεγάλο του όραμα ήταν να στερεώσει το Ελληνικό Έθνος πάνω σε δύο πυλώνες: Τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

«Χωρίς πίστη δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Τι να κάνετε τα δάνεια, τι να κάνετε το κράτος. Το θεμέλιο σας θα είναι η πίστη στο Θεό. Αυτό θα διδάξετε στα παιδιά, αυτό θα υπάρχει στα σχολικά βιβλία». 

Ιωάννης Καποδίστριας


Ο μοναδικός ακέραιος ηθικά κυβερνήτης

Όταν ο Καποδίστριας είχε φτάσει στην Αίγινα, το 1828, λύγισε από το θέαμα που είδε. Οι πρώτες εικόνες, που αντίκρισε, φαίνεται πως ήταν πεινασμένοι άνθρωποι με ψείρες και αρρώστιες, γυναίκες αναμαλλιασμένες, ορφανά ρακένδυτα κατεβασμένα από τις σπηλιές. Τα τελευταία μάλιστα είχαν τρέξει για να τον υποδεχτούν ως σωτήρα. «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας» φώναζαν. Αυτή δεν ήταν συνάντηση χαράς αλλά θρήνος. Ο ίδιος θα πει πως τα γόνατα του έτρεμαν, η φωνή του λαού, που του ζητούσε να αναστήσει τους πεθαμένους τους, του ράγιζε την καρδιά. Μαυροφορεμένοι γέροντες και μανάδες με μωρά στην αγκαλιά τους του έλεγαν πως δεν τους είχε απομείνει τίποτα παρά μόνο εκείνος. Η γη εκείνη την ημέρα βράχηκε από δάκρυα.

«…δεν ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του, καρποφορεί,  αν ο διοικητής είναι δίκαιος,  αν το κράτος έχει συνείδηση,  ευσπλαχνία, μέτρα σοφίας».

Ὀμως, ο Καποδίστριας γνώριζε  πολύ καλά πως είχε θεία αποστολή και πως υπήρχαν δυνάμεις που προφανώς θα φρόντιζαν να τον εμποδίσουν. Έτσι, δήλωσε:

«Δεν λυπούμαι, δεν απελπίζομαι.προτιμώ αυτό το σκήπτρο του πόνου και των δακρύων, παρά άλλο. ο Θεός μου το ‘δωσε, το παίρνω, θέλει να με δοκιμάσει.είμαι από τη φυλή σας. εις ένα μνήμα μαζί με σας θα θαφτώό,τι έχω, ζωή, περιουσία, φιλίες εις την Ευρώπη, κεφάλαια γνώσεων, αποκτημένα από τόσα θεάματα και ακροάματα συμβάντων του κόσμου της ημέρας μου,  τα αφιερώνω εις την κοινήν πατρίδα, ας υψώσω το μεγαλείον της, ώστε όποιος θελήσει, δυσκόλως να το ταπεινώσει, στερεωμένο εις ρίζες αρετής είναι ακαταμάχητο.»


Ο  πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και ο μόνος που ακολούθησε πιστά τις ηθικές αρχές ως το τέλος

Το έργο του ήταν σπουδαίο και αναρίθμητο. Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του στην Αίγινα, η χώρα απέκτησε κυβερνητική εξουσία, κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε, καθώς έλειπε μια σταθερή και ενιαία άσκηση της εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν το πρότυπο του ακέραιου ηθικού ηγέτη. Δεν υπέκυψε, δεν συμβιβάστηκε δεν πρόδωσε τις αρχές του. Δεν ενέσκηψε σε καμία είδους απειλή και μορφή εξουσίας. Και το πλήρωσε με τον ίδιο του τον θάνατο.


Ακολουθεί βίντεο σχετικά με το έργο και τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Η κηδεία του Κυβερνήτου Ιωάννη Καποδίστρια. Ανακτήθηκε από https://www.argolikeseidhseis.gr. Τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.

Ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα. Ανακτήθηκε από https://www.corfuland.gr. Τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.

ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ανακτήθηκε από https://www.rethemnosnews.gr. Τελευταία πρόσβαση στις 25/9/2021.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;