Η διφορούμενη πορεία του Χανς Άσπεργκερ

Χανς άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: liberationpolular.wordpress.com.

Ο παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ έδωσε το όνομα του στο σύνδρομο «Άσπεργκερ». Ασχολήθηκε και εξέδωσε πάνω από 300 βιβλία για τον αυτισμό στα παιδιά. Σήμερα, τα στοιχεία για το πρόσωπο του είναι αμφιλεγόμενα.


Η καταγωγή του Χανς Άσπεργκερ

Ο Χανς Άσπεργκερ γεννήθηκε σε ένα αγρόκτημα στο Hausbrunn, έξω από τη Βιέννη. Είχε δύο μικρότερα αδέλφια. Στα νεανικά του χρόνια, ανέπτυξε ειδικές γλωσσικές δεξιότητες, ενώ τον ενδιέφερε η ποίηση του Franz Grillpartzer. Ο Χανς δυσκολεύτηκε να κάνει φίλους και θεωρούνταν μοναχικό παιδί. Σπούδασε Ιατρική στη Βιέννη και έλαβε πρακτική εκπαίδευση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων της αυστριακής πρωτεύουσας. Το 1932, ο Άσπεργκερ ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος παιδαγωγικής διδασκαλίας της Παιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Παντρεύτηκε το 1935 και απέκτησε 5 παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χανς ήταν στρατιωτικός γιατρός στην Κροατία. Κατά την ίδια περίοδο ο αδελφός του πέθανε στο Στάλινγκραντ. Το 1944, μετά τη δημοσίευση ενός σημαντικού επιστημονικού εγχειριδίου, που περιγράφει τα συμπτώματα του αυτισμού, ο Άσπεργκερ απέκτησε μόνιμη θέση στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Διορίστηκε εκεί ως κοσμήτορας της Παιδιατρικής και υπηρέτησε στη θέση αυτή για 20 χρόνια. Από το 1964, υπηρέτησε ως επικεφαλής του παιδικού χωριού SOS στο Hinterbril. Επίσης, ο Άσπεργκερ ανακηρύχθηκε λέκτορας το 1977.

Το 1950, ο Άσπεργκερ επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσει άλλους πρωτοπόρους στην παιδική ψυχιατρική και την έρευνα για τον αυτισμό. Όμως, ο Χανς έγραφε στα γερμανικά, έτσι η επιρροή του εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης περιορίστηκε σε εξειδικευμένους επαγγελματικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δυστυχώς, ο ίδιος δεν έζησε για να δει τον παγκόσμιο αντίκτυπο των ιδεών του ή του ονόματός του.


Το έργο του Άσπεργκερ

Το ενδιαφέρον του Άσπεργκερ για τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που τεκμηρίωσε ήταν αυτοβιογραφικό και σκόρπισε πληροφορίες σχετικά με τη δική του εμπειρία σε όλη τη συγγραφή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο του έγινε ευρύτερα γνωστό στον αγγλόφωνο κόσμο από τη Βρετανίδα ερευνήτρια του αυτισμού, Lorna Wing, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ίδια έγραψε για την έννοια του Asperger σχετικά με την «αυτιστική ψυχοπάθεια». Το άρθρο του 1944, που συνέγραψε ο ίδιος, μεταφράστηκε στα αγγλικά το 1991 από την Uta Frith, Γερμανίδα ερευνήτρια αυτισμού που εργάστηκε στην Αγγλία. Το σύνδρομο Asperger συμπεριλήφθηκε στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD) για πρώτη φορά το 1993 και στο DSM  για πρώτη φορά το 1994.

Χανς Άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: www.nature.com. | Ο Χανς Άσπεργκερ.

Η Βρετανίδα ερευνήτρια Lorna Wing ήταν το πρώτο άτομο που χρησιμοποίησε τον όρο «σύνδρομο Άσπεργκερ» σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε το 1981 για να αμφισβητήσει το ευρέως αποδεκτό μοντέλο αυτισμού που προτάθηκε από τον Leo Conner, το 1943.

Στη δεκαετία του 1990, τα αποτελέσματα της έρευνας του Αυστριακού επιστήμονα Άσπεργκερ άρχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων και σήμερα το σύνδρομο Άσπεργκερ θεωρείται διάγνωση σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η εμπειρία του αυστριακού επιστήμονα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνάντησε αυτισμό σε παιδιά που λειτουργούσαν εξαιρετικά καλά σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα μαθηματικά ή τη λογοτεχνία, του έδωσαν μια διορατικότητα που συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε εβδομήντα χρόνια αργότερα.


Το σύνδρομο Άσπεργκερ

Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή και εμπίπτει στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα παιδιά με αυτισμό, τα παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ διατηρούν τις πρώιμες γλωσσικές τους δεξιότητες. Τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ μπορεί να περιλαμβάνουν εμμονικό ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο θέμα ή αντικείμενο, τυπικά ή προχωρημένα πρότυπα ομιλίας, επαναλαμβανόμενες ρουτίνες, ιδιαιτερότητες στην ομιλία και τη γλώσσα, κοινωνικά και συναισθηματικά ακατάλληλη συμπεριφορά, δυσκολία αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους, δυσκολίες στη μη λεκτική επικοινωνία, και συχνά ιστορικό καθυστερήσεων στις κινητικές δεξιότητες όπως το πετάλι ποδηλάτου, το πιάσιμο της μπάλας ή την αναρρίχηση.

Η επίσημη διάγνωση της διαταραχής του Άσπεργκερ αποσύρθηκε πριν λίγα χρόνια από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Αμερικανικών Ψυχιατρικών Συλλόγων για τις Ψυχικές Διαταραχές, καθώς η ιατρική κοινότητα συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό ότι δεν ήταν ξεχωριστή ασθένεια από τον αυτισμό.

Χανς Άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: www.newsit.gr.

Η ανάμειξη του Χανς Άσπεργκερ στα ναζιστικά προγράμματα

Ο Σέφερ ανακάλυψε πώς, υπό το καθεστώς του Χίτλερ, η ψυχιατρική έγινε μέρος μιας προσπάθειας να ταξινομηθεί, ως «γενετικά» κατάλληλος ή ακατάλληλος, ο πληθυσμός της Γερμανίας, της Αυστρίας, καθώς και άλλων χωρών. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων θανάτωσης «ευθανασίας», οι ψυχίατροι και άλλοι γιατροί έπρεπε να καθορίσουν ποιος θα ζούσε και ποιος θα δολοφονηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν διαγνωστικές ετικέτες όπως η «αυτιστική ψυχοπάθεια» η οποία επινοήθηκε από τον Άσπεργκερ.

Ιατρικά αρχεία και παραπεμπτικές επιστολές, δείχνουν πως ο Άσπεργκερ ήταν συνένοχος σε αυτή τη μηχανή δολοφονίας των Ναζί. Ο ίδιος θεωρείτο πως προστάτευε παιδιά που πίστευε ότι ήταν έξυπνα αλλά παρέπεμπε άλλα παιδιά στην κλινική Am Spiegelgrund της Βιέννης, για την οποία αναμφίβολα γνώριζε ότι ήταν κέντρο «παιδικής ευθανασίας». Ένα μέρος αυτού αργότερα ονομάστηκε Aktion T4.

Εκεί, δολοφονήθηκαν τα παιδιά που οι Ναζί ασκούμενοι χαρακτήρισαν «γενετικά κατώτερα», επειδή θεωρήθηκαν ανίκανα για κοινωνική συμμόρφωση ή ότι οι φυσικές ή ψυχολογικές καταστάσεις κρίθηκαν ανεπιθύμητες. Οι θάνατοι τους καταγράφηκαν ως οφειλόμενοι σε παράγοντες όπως η πνευμονία.

Ο Σέφερ υποστηρίζει ότι ο Άσπεργκερ υποστήριξε το ναζιστικό στόχο της εξάλειψης των παιδιών που δεν μπορούσαν να ταιριάξουν με το Volk (το φασιστικό ιδεώδες ενός ομοιογενούς Άρειου λαού). Σχεδόν 800 παιδιά δολοφονήθηκαν στο Am Spiegelgrund.


Επίλογος

Το έργο του Άσπεργκερ, σήμερα, δεν ήταν επιστημονικό, αφού ο ορισμός του για τους «αυτιστικούς ψυχοπαθείς» είναι αντίθετος προς όσα γνωρίζουμε σήμερα πάνω στον αυτισμό, ενώ υπήρξε αυτουργός για το θάνατο εκατοντάδων παιδιών.

Ο Άσπεργκερ συνέχισε να απολαμβάνει μια μακρά ακαδημαϊκή καριέρα, πεθαίνοντας στις 21 Οκτωβρίου του 1980.

Η ημέρα που γεννήθηκε ο Άσπεργκερ, 18η Φεβρουαρίου, έχει ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα του Άσπεργκερ» στην Αυστρία και κατά την διάρκειά της λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις από οργανισμούς για τον αυτισμό.

Οι απόψεις βέβαια διίστανται. Κατά πόσο ορθό είναι μία παγκόσμια ημέρα και ένα σύνδρομο, να έχουν το όνομα ενός ανθρώπου που συνέβαλλε σε κτηνωδίες;


Ακολουθεί ένα βίντεο σχετικά με την συμμετοχή του Άσπεργκερ στο πρόγραμμα «ευθανασίας» των Ναζί.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Η ναζιστική ιστορία πίσω από το σύνδρομο Asperge, https://liberationpolular.wordpress.com/, τελευταία πρόσβαση 21-10-2021

Χανς Άσπεργκερ, https://choratouaxoritou.gr, τελευταία πρόσβαση 21-10-2021

Χανς Άσπεργκερ: Η διάγνωση του ομώνυμου συνδρόμου, https://iselida.gr/, τελευταία πρόσβαση 21-10-2021

HANS ASPERGER, 1906-1980, https://blogs.uoregon.edu/autismhistoryproject/people/hans-asperger/, τελευταία πρόσβαση 21-10-2021

The truth about Hans Asperger’s Nazi collusion, https://www.nature.com/articles/d41586-018-05112-1, τελευταία πρόσβαση 21-10-2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;