Γκεστάπο: Το διαβολικό όργανο του Τρίτου Ράιχ

Πηγή εικόνας: documentonews.gr | Αξιωματικοί της Γκεστάπο
Πηγή εικόνας: documentonews.gr | Αξιωματικοί της Γκεστάπο.

Η Γκεστάπο ήταν η διαβόητη μυστική αστυνομία της χιτλερικής Γερμανίας. Θα μείνει πάντα αλησμόνητη στην ιστορική μνήμη των ανθρώπων παγκοσμίως για τη δράση της και για τα ειδεχθή εγκλήματά της. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος στην επικράτεια και στα εδάφη ελέγχου του τρίτου Ράιχ την περίοδο 1933 – 1945.


Έργα και ημέρες της Γκεστάπο

Η ονομασία Γκεστάπο (Gestapo) είναι συντομογραφία της φράσης Geheime Staatspolizei (μυστική κρατική αστυνομία). Η Γκεστάπο ήταν η κρατική μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας. Γενικότερα, η υπηρεσία της μυστικής αστυνομίας ιδρύθηκε στη Γερμανία πολύ πριν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία ως η αντίστοιχη των μυστικών υπηρεσιών ειδικής ασφαλείας άλλων ξένων κρατών. Η πρώτη μορφή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε με την Πρωσική Μυστική Αστυνομία, κατά τους χρόνους της αυτοκρατορικής Γερμανίας. Με την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία, οι μυστικές υπηρεσίες θα έπαιρναν τη μορφή της Γκεστάπο. Η σύσταση της Γκεστάπο πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 1933 από τους χιτλερικούς.

Το χιτλερικό καθεστώς έδωσε απόλυτη εξουσία στη Γκεστάπο, καθιστώντας τη κάτι παραπάνω από μια κρατική μυστική αστυνομία. Η υπηρεσία τοποθετήθηκε υπεράνω του νόμου. Μπορούσε πια να στραφεί ελεύθερα εναντίον κάθε εναντίου στο ναζιστικό καθεστώς, είτε αυτός ήταν αποδεδειγμένα εναντίον του χιτλερισμού ή υποτιθέμενος «εχθρός» του καθεστώτος. Οι εχθροί της Γκεστάπο υφίσταντο τρομερές διώξεις. Η υπηρεσία προέβαινε σε συλλήψεις, βασανισμούς, εγκλεισμούς των αντιφρονούντων σε φυλακές και στρατόπεδα συγκεντρώσεως και εκτελέσεις.

Το προσωπικό της υπηρεσίας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό, είτε με την πρόσληψη φανατικών και έμπιστων χιτλερικών οπαδών, είτε με αποσπάσεις ατόμων από άλλες πολιτικές ή στρατιωτικές υπηρεσίες. Το Αρχηγείο της βρισκόταν στο Βερολίνο, στην οδό Πρίγκιπα Αλβέρτου (Prinz Albrecht Straße).

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org | Το Αρχηγείο της Γκεστάπο στο Βερολίνο
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org | Το Αρχηγείο της Γκεστάπο στο Βερολίνο.

Πρόσωπα της Γκεστάπο

Επικεφαλής της Γκεστάπο ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ο διαβόητος Ράινχαρντ Όιγκεν Τρίσταν Χάιντριχ, στέλεχος του Τάγματος των SS, πολύ σκληρός και απάνθρωπος, πολύ αφοσιωμένος οπαδός του Χίτλερ. Ο Χάιντριχ διετέλεσε επικεφαλής μέχρι το 1942, οπότε και δολοφονήθηκε στην Πράγα από Τσέχους αντιστασιακούς. Στη συνέχεια, επικεφαλής της υπηρεσίας ανέλαβαν ο επίσης διαβόητος Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των Σωμάτων Ασφαλείας (SS), και ο Ερνστ Κάλτενμπρουνερ, ένας Αυστριακός αλκοολικός νομικός. Υπό την ηγεσία του Χάιντριχ, αλλά και του Χίμλερ πραγματοποιήθηκε το σχέδιο της «Τελικής Λύσης», της ολικής εξόντωσης των Εβραίων που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Άλλωστε εμπνευστής της «Τελικής Λύσης» ήταν ο Χίμλερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και τις διαταγές του Χάιντριχ και του Χίμλερ, η Γκεστάπο πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό μεμονωμένων ή ομαδικών εγκλημάτων, καθώς και την εξόντωση των Εβραίων, αλλά και άλλων μειονοτήτων εντός Γερμανίας, αλλά και στις χώρες που βρίσκονταν υπό γερμανική κατοχή, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πράκτορες της Γκεστάπο, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί που κατείχαν τη γλώσσα των χωρών στις οποίες υπηρετούσαν, παρακολουθούσαν κάθε κίνηση και κάθε εκδήλωση των πληθυσμών. Επενέβαιναν αμέσως, και ιδιαίτερα στις κατεχόμενες χώρες, χωρίς οίκτο. Κάποιες φορές, τα όργανα της υπηρεσίας έπρατταν τα εγκλήματά τους χωρίς ιδιαίτερη εξέταση και αποδείξεις των υπόπτων.

Πηγή εικόνας: topontiki.gr | Χάινριχ Χίμλερ και Ράινχαρντ Χάιντριχ, οι αρχηγοί της Γκεστάπο.

Η Γκεστάπο στην Ελλάδα

Η Γκεστάπο έδρασε και στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο 1941 – 1944. Διατηρούσε τα κρατητήρια και το Αρχηγείο της στην οδό Μέρλιν 6 στο Κολωνάκι. Πραγματοποιούσε βασανιστήρια, τόσο στην οδό Μέρλιν, όσο και στην οδό Κοραή 4, όπου στεγαζόταν η Κομμαντατούρ, το γερμανικό φρουραρχείο της Αθήνας και κέντρο της ναζιστικής διοίκησης. Στην Κομμαντατούρ της οδού Κοραή βρίσκονταν τα διαβόητα «υπόγεια του μαρτυρίου», όπου υφίσταντο τρομερά βασανιστήρια οι στόχοι των υπηρεσιών των ναζί και οι εχθροί των κατακτητών. Η Γκεστάπο οδηγούσε τους εχθρούς της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά τον ελληνικό κατεχόμενο χώρο. Ο πιο γνωστός τόπος μαρτυρίου ήταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Οι βασανισμένοι και κρατούμενοι εχθροί της ναζιστικής Γερμανίας οδηγούνταν με υποτυπώδεις δίκες (ενίοτε και χωρίς καθόλου δίκες) από τη Γκεστάπο για εκτέλεση σε χώρους, όπως το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Χιλιάδες Έλληνες αντιφρονούντες, αντιστασιακοί, καθώς και μειονότητες όπως οι Εβραίοι, βασανίστηκαν και εξολοθρεύτηκαν από τη Γκεστάπο στην κατεχόμενη χώρα. Και στην Ελλάδα και σε όλη την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη, είχε εντολή από τους ηγέτες της να μη λυπάται την ανθρώπινη ζωή και να μη δειλιάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα προς παραδειγματισμό, με μοναδικό στόχο τη διατήρηση του Χίτλερ και του ναζισμού στην εξουσία.

Πηγή εικόνας: lifo.gr | Μνημείο στην οδό Μέρλιν, στο Αρχηγείο της Γκεστάπο.

Το τέλος του Χίμλερ και της Γκεστάπο

Την άνοιξη του 1945, η ναζιστική Γερμανία ηττήθηκε κατά κράτος από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Τη νύχτα της 30ής Απριλίου 1945 υψώθηκε στην οροφή του Ράιχσταγκ η σοβιετική σημαία. Το Βερολίνο είχε πέσει και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, η Γερμανία συνθηκολόγησε. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Χάινριχ Χίμλερ επεδίωξε να δραπετεύσει από τη Γερμανία με πλαστά έγγραφα και εξαφανίστηκε. Στις 21 Μαΐου 1945, όμως, Άγγλοι στρατιώτες τον αναγνώρισαν και τον συνέλαβαν. Δύο ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο ανώτατος αρχηγός της Γκεστάπο βρέθηκε νεκρός. Λέγεται πως αυτοκτόνησε ή κατά την ανάκριση του ή στο κελί του με δηλητήριο σε αμπούλα που έκρυβε κάτω από τη γλώσσα του.

Το καλοκαίρι του 1945, πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη του Πότσνταμ μεταξύ των τριών μεγάλων νικητριών Συμμαχικών Δυνάμεων (Αγγλία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ). Στο προάστιο Πότσνταμ του Βερολίνου, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Χάρι Τρούμαν και ο Ιωσήφ Στάλιν αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, την πλήρη διάλυση της Γκεστάπο, την κατάσχεση του αρχείου της και τη δίωξη των κυριότερων παραγόντων της ως εγκληματιών πολέμου. Οι αξιωματικοί και ιθύνοντες της μυστικής κρατικής αστυνομίας του Τρίτου Ράιχ καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη δίκη της Νυρεμβέργης, το 1946.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr | Ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός της Γκεστάπο, νεκρός.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με ολιγόωρο αφιέρωμα της πρωινής εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα», στα κολαστήρια της Γκεστάπο του κέντρου των Αθηνών.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Γκεστάπο. Ανακτήθηκε από:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%80%CE%BF
(τελευταία σύνδεση 4/4/2020)

Τι ήταν η Γκεστάπο και ποιες ευθύνες της είχε δώσει ο Χίτλερ; Ανακτήθηκε από:

Τι ήταν η Γκεστάπο και ποιες ευθύνες της είχε δώσει ο Χίτλερ;


(τελευταία σύνδεση 4/4/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μπαλάσης

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγάπη για τη γραφή, τα βιβλία, τη μουσική, το ποδόσφαιρο μα πάνω απ'όλα την ιστορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;