Γιάννης Χαρούλης: Ένας ξεχωριστός ερμηνευτής

Πηγή: Κανέλλα Κληματσίδα| Ο Γ.  Χαρούλης σε συναυλία στο Θέατρο Δάσους 18/09/2019.

Ο Γιάννης Χαρούλης είναι Έλληνας μουσικός, ερμηνευτής και τραγουδοποιός. Όμως, είναι σίγουρα και ο γητευτής όλων όσων αγαπούμε την αλήθεια και την απλότητα. Μεγαλωμένος στην Κρήτη, νιώθεις ότι κουβαλάει την αύρα της φύσης και της μουσικής της πατρίδας του. Οι εμφανίσεις του είναι διονυσιακές γιορτές που δεν θες να χάσεις, γιατί ξέρεις πως θα χαθείς σε μουσικές θύελλες και θα βρεθείς να τραγουδάς και να χορεύεις αγκαλιά με τον διπλανό σου σαν να τον ήξερες από πάντα. Οι προσεκτικές επιλογές στις δισκογραφικές του δουλειές μας έχουν πλουτίσει με ωραία τραγούδια που ωριμάζουν στο πέρασμα του χρόνου και μαζί τους κι εμείς.


Η αρχή

Ο Γιάννης Χαρούλης γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1981 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στα Έξω Λακώνια του Αγίου Νικολάου. Στην ηλικία των έξι χρόνων ζήτησε από τον πατέρα του ένα ποδήλατο. Εκείνος όμως του χάρισε ένα μαντολίνο. Έτσι, άρχισε να μαθαίνει μουσική. Λίγο αργότερα, απέκτησε το πρώτο του λαούτο. Στα χρόνια της εφηβείας, ο Γιάννης Χαρούλης ήταν ήδη ένας μουσικός που συμμετείχε σε τοπικά πανηγύρια και συνάξεις.

Σε μια τέτοια εμφάνισή του το 2002 θα τον ακούσει ο Χρήστος Θηβαίος που θα καταλάβει αμέσως ποια πρέπει να είναι η τύχη αυτού του καλλιτέχνη. Τον καλεί στην Αθήνα για να εμφανιστεί στη συναυλία-αφιέρωμα που γίνεται για τον Νίκο Ξυλούρη στον Λυκαβηττό. Ο νεαρός ερμηνευτής θα ανέβει στην σκηνή και θα κλέψει την παράσταση, τραγουδώντας το «Κόσμε χρυσέ» και «Πόνοι της Παναγιάς». Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 2003, με τον τίτλο «Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου». Η αρχή της μεγάλης πορείας έχει γίνει.

«…σ’ ένα πανηγύρι… οι άνθρωποι όλοι μαζί συντονίζονται χορευτικά και τραγουδιστικά και μέσα από το χάος βγαίνει μια περίεργη αρμονία. Αυτός ο συντονισμός είναι εν τέλει κάτι παρήγορο και σου προσφέρει μια ανάταση ψυχής».


Η δισκογραφία

Μετά από την βραδιά εκείνη στον Λυκαβηττό, ο Γιάννης Χαρούλης θα αφήσει την Κρήτη του και θα ζήσει το όνειρο στην Αθήνα. Το 2003, θα κυκλοφορήσει η πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Γύρω μου και εντός» σε μουσική του Μιχάλη Νικολούδη. Το 2006, με παραγωγό τον Μάνο Ξυδούς, θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος «Χειμωνανθός». Ο τίτλος του με το ομώνυμο τραγούδι, σε στίχους της Ελένης Φωτάκη, αποτελεί ένα δυνατό πρώτο αποτύπωμα του καλλιτέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Κανέλλα Κληματσίδα| Ο Γ.  Χαρούλης σε συναυλία  στα Έξω Λακώνια 29/08/2018.

Στον ίδιο δίσκο θα τραγουδήσει το «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι» του Θανάση Παπακωνσταντίνου, τα «Εκατόφυλλα» του Ξυδούς, αλλά και το δικό του «Σύννεφα του γιαλού». Οι εμφανίσεις πληθαίνουν και το κοινό ξεχωρίζει κι αγαπά με έναν δικό του τρόπο τον ξεχωριστό ερμηνευτή. Το 2010, θα τραγουδήσει δύο τραγούδια από τη σειρά Το νησί, το «Έλα πάρε με᾿  και την «Μαύρη πεταλούδα».

«Ώρες ώρες μου έρχεται η διάθεση να κάνω μια άλλη παράσταση, που δεν θα λέγεται… Γιάννης Χαρούλης… Ίσως μια συνεργασία με έναν ηθοποιό, έναν χορευτή ή έναν εικαστικό καλλιτέχνη σε έναν ταιριαστό χώρο».


Τραγουδώντας Θ. Παπακωνσταντίνου και Κ. Παλαμά

Το 2012, θα γίνει το επόμενο σταθερό και σίγουρο βήμα από τον Γιάννη Χαρούλη. Ο δίσκος «Μαγγανείες» με τραγούδια του Θ. Παπακωνσταντίνου θα ανταμείψει το κοινό του που καταλαβαίνει πια πολύ καλά ότι σωστά εμπιστεύτηκε τον νεαρό κρητικό. Ο δίσκος θα γίνει χρυσός. Την επόμενη χρονιά ο καλλιτέχνης θα επιστρέψει στον χώρο που συστήθηκε στον κόσμο, στον Λυκαβηττό. Οι δυο sold out συναυλίες θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο με τον τίτλο «Χίλια καλώς εσμίξαμε».

Πηγή: Κανέλλα Κληματσίδα| ο Γ. Χαρούλης στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης 18/09/2019.

Το 2016, θα εκπλήξει για άλλη μια φορά το κοινό του και όσους αγαπούν την μελοποιημένη ποίηση. Θα τραγουδήσει στίχους του Κωστή Παλαμά από τον Δωδεκάλογο του γύφτου σε μουσική σύνθεση του Λουκά Θάνου. Η συγκυρία ιδανική αφού ο ποιητής μέσα από τους στίχους του Δωδεκάλογου ήθελε, τότε και πάντα, να καταγγείλει την πολιτική ανευθυνότητα αλλά και να ξεσηκώσει τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Με τραγούδια όπως «Από μια πατρίδα», «Το σπίτι που γεννήθηκα», «Ο Απαρνητής», «Αγάπη», ο ερμηνευτής ακουμπά τα ίδια διαχρονικά  θέματα.  Την ίδια χρονιά ο Γιάννης Χαρούλης θα συμμετάσχει και σε μια ακόμη σημαντική δουλειά. Στον δίσκο «Φύλαξα τ ‘όνειρο» του Μίκη Θεοδωράκη, μαζί με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Μαρία Φαραντούρη, όπου θα ερμηνεύσει μοναδικά το τραγούδι «Της αγάπης αίματα».


Ο ξεχωριστός ερμηνευτής

Όσοι έχουμε βρεθεί σε εμφανίσεις του Γιάννη Χαρούλη κατανοούμε εύκολα την ανάγκη να βρεθείς σε μια από τις μουσικές γιορτές του. Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων η επιτυχία μιας μουσικής παράστασης. Είναι ο σεβασμός στη μουσική και στο κοινό. Είναι η αγάπη κι η επικοινωνία με τους ανθρώπους. Είναι να θες να μοιραστείς αυτό που κι εσύ νιώθεις. Αυτά είναι στοιχεία που συναντά κανείς στις εμφανίσεις του Γιάννη Χαρούλη. Οι συνεργασίες του επί σκηνής είναι πολλές και σημαντικές. Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμας, Μ. Πασχαλίδης, Χ. Θηβαίος, Ν. Μποφίλιου, Μ. Κανά, Έρικ Μπάρτον, Χαΐνηδες  κ.α. Οι συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές ακόμη περισσότερες.

Έχει ερμηνεύσει όλους τους σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς: Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Μικρούτσικο, Πορτοκάλογλου, Καραμουρατίδη κ.α. Τον Ιούνιο του 2018, ερμήνευσε στο Ηρώδειο Γιάννη Μαρκόπουλο, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, στη γιορτή για τα 80 χρόνια του μεγάλου δημιουργού. Η παράσταση ήταν για μια ακόμη φορά sold out. Την βραδιά εκείνη, το κοινό του Ηρωδείου κάλυψε πολλές φορές με το αυθόρμητο χειροκρότημά του τη φωνή του τραγουδιστή κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του.

«θα ευχηθώ ό,τι φυτεύει ο καθένας να ανθίζει»

 Η ελληνική μουσική πραγματικότητα χρειάζεται ανθρώπους με ήθος και σεμνότητα για να μπορέσει να αναδείξει την ομορφιά και την σημαντικότητά της. Η απλότητα, οι χαμηλοί τόνοι, η δυνατή μοναδική φωνή και η ερμηνευτική δεινότητα του Γιάννη Χαρούλη είναι το κέρδος της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Πηγή: Κανέλλα Κληματσίδα| ο Γ. Χαρούλης με την μπάντα του,  Θεσσαλονίκης 18/09/2019.

Η τελευταία δύσκολη χρονιά μας στέρησε την χαρά να βρεθούμε αγκαλιά τραγουδώντας και χορεύοντας μαζί του. Το σίγουρο είναι πως το κοινό  περιμένει ανυπόμονα τον Γιάννη Χαρούλη και την μοναδική του μπάντα να μας απογειώσει με παλιά, αγαπημένα ακούσματα αλλά και με νέα, που θα μας άρεσε πολύ να έχει γράψει κι ο ίδιος.


Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με τον Γ. Χαρούλη να ερμηνεύει τον «Χειμωνανθό»:

 

*Ευχαριστώ πολύ την Κανέλλα Κληματσίδα για τις αποκλειστικές φωτογραφίες

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτό το άρθρο:

  • Γουναράς, Σ (2009),Συνέντευξη του Γιάννη Χαρούλη μετά από καιρό σε εφημερίδα της Αυστραλίας. Ανάκτηση από: www.musicpaper.gr (Τελευταία Σύνδεση 10/ο1/2021).
  • Συνέντευξη την εκπομπή του Βασίλη Τραπέτσα, “Όλα είναι μουσική (06/01/2021). Ανάκτηση από:www.agriniopress.gr (Τελευταία Σύνδεση 10/ο1/2021).
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. Ανάκτηση από: www.kratisinow.gr(Τελευταία Σύνδεση 10/ο1/2021).
  • Φωτογραφίες : Κανέλλα Κληματσίδα.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Γιώτη

Είμαι η Σταυρούλα Γιώτη...οι σπουδές μου είναι στην αρχαιολογία και στην διοίκηση πολιτισμικών μονάδων...αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου είναι στα βιβλία...στην ποίηση...τη μουσική...το γράψιμο...και άλλους μεγάλους έρωτες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;