Εύα Μπράουν: Η «αιώνια» ερωμένη του Χίλτερ

Εύα Μπράουν
Πηγή :menshouse.gr

Η Εύα Μπράουν γράφτηκε στις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας ως η «αιώνια» ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς διατηρούσαν δεσμό για 16 χρόνια. Το όνομα της βρίσκεται στην λίστα με τις πιο μισητές γυναίκες του κόσμου.  ‘Εμεινε πιστή στον Χίλτερ μέχρι και την τελευταία της πνοή. Η ιστορία της ζωής της, ωστόσο, πιο πολύ οίκτο προκαλεί παρά μίσος.


Η ζωή της πριν τον Χίτλερ

Η Εύα Μπράουν γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1912 στο Μόναχο της Γερμανίας και ήταν η δεύτερη κατά σειρά από τις 3 κόρες της οικογένειας Μπράουν. Προερχόταν από προβληματική οικογένεια, καθώς οι γονείς της χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν. Η οικογένειά της  ανήκε στην μικρομεσαία τάξη και η οικονομική τους κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Η μαμά της, Φραντζίσκα Κρόνμπεργκερ, εργαζόταν ως μοδίστρα, ενώ ο μπαμπάς της, Φριτς Μπράουν, ήταν δάσκαλος.

Η Εύα Μπράουν μαθήτευσε σε καθολικό σχολείο μέχρι το λύκειο. Έπειτα, για έναν χρόνο παρακολούθησε μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων σε σχολείο καλογραιών που βρισκόταν στο  Simbach – am- Inn. Οι μαθητικές επιδόσεις της δεν ήταν καλές, ωστόσο ήταν πολύ καλή στα αθλήματα.

Εύα Μπράουν
Πηγή: menshouse.gr

Η Εύα Μπράουν σε ηλικία μόλις 17 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως πωλήτρια στο φωτογραφείο του Χάινριχ Χοφμαν, ο οποίος ήταν ο επίσημος φωτογράφος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος με αρχηγό τον Αδόλφο Χίτλερ. Η Εύα Μπράουν δεν άργησε να αγαπήσει την τέχνη της φωτογραφίας και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά, μπαίνοντας και εκείνη στην ομάδα του Χάινριχ Χοφμαν.


Γνωριμία με τον Χίτλερ –Απόπειρες αυτοκτονίας

Τον Οκτώβριο του 1929 , η  Εύα Μπράουν γνωρίζει τον  Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος ήταν κατά 23 χρόνια μεγαλύτερος της. Ο Αδόλφος Χίτλερ της συστήθηκε ως «Χερ Βολφ», το παιδικό παρατσούκλι του, το οποίο χρησιμοποιούσε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.  Μετά την γνωριμία της με τον Χίτλερ, η Εύα Μπράουν είπε στις φίλες της:

Advertisement

Γνώρισα έναν ώριμο άντρα με ένα πολύ αστείο μουστάκι.

Αν και θαμπωμένος από την ομορφιά της, ο Αδόλφος Χίτλερ εκείνη την περίοδο είχε δεσμό με την κόρη της ετεροθαλούς αδελφής του, Γκέλι Ράουμπαλ,  με την οποία συζούσαν στο Μόναχο.

Μετά την αυτοκτονία της Γκέλι Ράουμπαλ το 1931, ο Αδόλφος Χίτλερ ξεκίνησε να βλέπει όλο και πιο συχνά την Εύα Μπράουν, αν και είχε ήδη συνάψει σχέση με την ηθοποιό Ρενάτε Μίλλερ.

Η Εύα Μπράουν ζήλευε παθολογικά τον Αδόλφο Χίτλερ και δεν ήθελε να τον μοιράζεται με την Μίλλερ.  Το 1932 για να του τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον κάνει  την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοπυροβολείται στον λαιμό. Με τον ενδεχόμενο χαμό της ο Χίτλερ συνειδητοποίησε ότι την αγαπούσε και εκείνος και αποφάσισε  να μείνει μαζί της. Ωστόσο σε αυτό συνέβαλε και η τυχαία αυτοκτονία της Μίλλερ, η οποία λέγεται ότι έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου που διέμενε στο Βερολίνο.

Εύα Μπράουν
Πηγή: sansimera.gr

Η Εύα Μπράουν και ο Αδόλφος Χίτλερ δεν επιτρεπόταν να εμφανιστούν δημοσίως ως ζευγάρι. Το ναζιστικό κόμμα δεν επέτρεπε να γνωστοποιούνται οι σχέσεις του Χίτλερ, καθώς ήταν πολύ δημοφιλής στις γυναίκες. Ο ίδιος ο Χίτλερ δήλωνε ότι δεν θα κάνει ποτέ οικογένεια, αφού οικογένειά του ήταν όλη η Γερμανία. Η δημοσίευση της σχέσης του με την Εύα Μπράουν θα θεωρούνταν προσβολή προς τον γερμανικό λαό και θα έπεφτε η δημοτικότητα του.

Η Εύα Μπράουν δεν μπορούσε να αποδεχτεί το βέτο του κόμματος και το 1935 επιχειρεί και δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας με σκοπό να προκαλέσει την συγκίνηση του αγαπημένου της. Καταναλώνει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών, όμως και πάλι στάθηκε τυχερή.


Η ζωή με τον Χίτλερ

Το 1935, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της Εύα Μπράουν, ο Χίτλερ της νοικιάζει μια πολυτελή βίλα στα περίχωρα του Μονάχου στην οποία διέμενε μαζί με την αδελφή της. Έστω και με αυτόν τον τρόπο η Εύα Μπράουν βρισκόταν κοντά στον αγαπημένο της. Παρέμεινε  εκεί για έναν χρόνο και έπειτα μετακόμισε στο εξοχικό του Χίτλερ στις Βαυαρικές Άλπεις.

Advertisement

Εικαζόταν ότι η Εύα Μπράουν συνέχισε την ανέμελη ζωή της και κατά την διάρκεια του πολέμου. Έκανε γυμναστική γιατί ήθελε να είναι θελκτική, κάπνιζε και έπινε για να πάει κόντρα στον Χίτλερ, ο οποίος τις σιχαινόταν αυτές τις συνήθειες της. Διάβαζε μυθιστορήματα, έβλεπε ευρωπαϊκό κινηματογράφο που τότε απαγορευόταν και ασχολιόταν και με την μεγάλη της αγάπη, την φωτογραφία.

Η ιστορικός Χάικε Γκέρτεμάκερ υποστήριξε  στην Die Welt ότι η Εύα Μπράουν έπαιζε τον ρόλο της όσον αφορά στην δημόσια εικόνα του Χίτλερ. Δεν ήταν κάποιο ανόητο εγωκεντρικό κοριτσάκι. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι εργαζόταν κανονικά για το πρώην αφεντικό της, τον Χοφμαν, ως φωτογράφος και του πουλούσε προπαγανδιστικές φωτογραφίες.

Ο Χίτλερ είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει ποτέ δικά του παιδιά γιατί φοβόταν ότι δεν θα πάρουν την ευφυΐα του. Η Εύα Μπράουν απαγορευόταν να μείνει έγκυος από τον Χίτλερ γι’ αυτό λάμβανε αντισυλληπτικά χάπια.

Η πρώτη και μοναδική δημόσια φωτογραφία του ζεύγους τραβήχτηκε το 1936 στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες της Γερμανίας. Ήταν η πρώτη  φορά που η Εύα Μπράουν έκατσε κοντά στον αγαπημένο της.

Εύα Μπράουν
Πηγή: paraskhnio.gr

Η Εύα Μπράουν μπορεί να ήταν η ερωμένη του Χίτλερ, όμως της απαγορευόταν να παραβρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο όπου ήταν εκείνος και τα μέλη του Ναζιστικού κόμματος. Δεν ήταν ποτέ παρούσα σε καμία συνάντηση ή εκδήλωση του Χίτλερ. Εξ’ ου και δεν ασκούσε καμία επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις του.

Πολλές φορές, όταν είχε καλεσμένους στο σπίτι τους,  η Εύα Μπράουν κρυβόταν ή συστηνόταν ως η οικονόμος του σπιτιού. Όταν περιστασιακά της επέτρεπε να εμφανιστεί, την μεταχειριζόταν περίεργα.  Της φερόταν σαν να είναι επί πληρωμή ερωμένη και της έδινε φακέλους με χρήματα ενώπιον των καλεσμένων του.


Γάμος – Αυτοκτονία

Με το τέλος του ναζιστικού κινήματος να πλησιάζει, η Εύα Μπράουν μετακομίζει στο Βερολίνο για να βρίσκεται κοντά στον Χίτλερ παρά τις αντιρρήσεις του.

Advertisement

Στις 29 Απριλίου του 1945  παντρεύονται στο καταφύγιο της Καγκελαρίας με τους Σοβιετικούς να είναι ήδη στο Βερολίνο. Ο γάμος τους ήταν πολιτικός με μάρτυρες τους Γιόζεφ Γκέμπελς και Μάρτιν Μπόρμαν. Η τελετή ήταν μυστική και απλή, ενώ η Εύα Μπράουν φορούσε ένα μαύρο νυφικό. Εκείνη την εποχή φημολογούταν ότι ήταν έγκυος στο παιδί του Χίτλερ.

Στις 30 Απριλίου του 1945 η Εύα Μπράουν και ο Χίτλερ λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο του καταφυγίου. Λίγο μετά βρέθηκαν και οι 2 νεκροί. Είχαν αυτοκτονήσει με χάπια υδροκυανίου. Οι σοροί τους αποτεφρώθηκαν κατευθείαν και θάφτηκαν μυστικά στο Μαγδεμβούργο.


Προσωπική εκτίμηση

Ο Χίτλερ είχε εκμυστηρευτεί στους οικείους του ότι μόνο η κυρία Μπράουν και ο γερμανικός λαός θα είναι πάντα πιστοί του ακόλουθοι. Η Εύα Μπράουν έκανε πράξη την υπόσχεση που του είχε δώσει ότι θα παραμείνει κοντά του μέχρι το τέλος.

Μελετώντας την ζωή της δεν μπορώ να καταλήξω τι συναισθήματα μου προκαλεί τελικά. Ήταν τόσο ερωτευμένη μαζί του και  εθελοτυφλούσε; Έγινε θύμα της αγάπης της προς  τον Χίτλερ; Είχε προσωπικό συμφέρον από την σχέση της με τον Χίτλερ; Μήπως δεν είχε εγκεφαλική διαύγεια τελικά; Όπως και να έχει του έμεινε πιστή μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής της. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η Εύα Μπράουν βρέθηκε νεκρή πεσμένη στο πλευρό του Χίτλερ.

Δυστυχώς , όμως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για την ζωή της Εύα Μπράουν . Ο Χίτλερ λίγες μέρες πριν τον γάμο τους διέταξε να καταστραφούν ολοσχερώς οι προσωπικές τους σημειώσεις και τα ημερολόγια της Εύα Μπράουν.

Ακολουθεί βίντεο με την ζωή της Εύα Μπράουν με τον Αδόλφο Χίτλερ.

 

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Eva_Braun

https://www.britannica.com/biography/Eva-Braun

https://www.sansimera.gr/biographies/253

https://www.huffingtonpost.gr/2017/05/01/eidhseis-diethnes-eva-braun-h-zwh-ths-erwmenhs-tou-xitler_n_16356276.html

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γενικά ανήσυχο πνεύμα. Παθιάζομαι με ότι καταπιάνομαι και θέλω να το φέρω πάντα εις πέρας. Δεν συμβιβάζομαι με ένα μέτριο αποτέλεσμα. Αυτήν την περίοδο γράφω άρθρα για το workingmama.gr και για το montelaki.gr . Όλα στη ζωή είναι ένα ρίσκο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;