Έλβις Πρίσλεϊ: Ο βασιλιάς του Rock and Roll

Έλβις
Πηγή: hdwallpaperim.com.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ ή αλλιώς ο «Βασιλιάς του Rock n Roll» ήταν αδιαμφησβήτητα η μεγαλύτερη μουσική προσωπικότητα του 20ου αιώνα και το στίγμα του στο παγκόσμιο μουσικό πεντάγραμμο παραμένει ανεξίτηλο. Τα μουσικά επιτεύγματα του έσπασαν κάθε προηγούμενο, στιγματίζοντας γενιές ανθρώπων από τα 50’s μέχρι και τον θάνατο του, ενώ οι ιδιαίτερες χορευτικές του κινήσεις, σε συνδυασμό με την ελκυστική του εμφάνιση και την χαρακτηριστική του φωνή, θα ανάψουν το «φυτίλι» του Rock n Roll.


Τα πρώτα χρόνια του Έλβις Πρίσλεϊ και η επαφή με την μουσική

Ο Βασιλιάς του Rock n Roll, Έλβις Πρίσλεϊ, θα γεννηθεί στο Τούπελο της πολιτείας του Μισισιπή όπου και θα παραμείνει μέχρι τη ηλικία των 13 ετών. Έπειτα θα μετακομίσει με την οικογένεια του στην πολιτεία του Μέμφις.

Κατά τα πρώτα χρόνια του, ο Έλβις Πρίσλεϊ  θα έρθει σε επαφή με την εχθρότητα των συμμαθητών του πράγμα που τον μετατρέπει σε μία σχετικά μοναχική προσωπικότητα, και η «όαση» του πλέον βρίσκεται σε μία μεταχειρισμένη ακουστική κιθάρα που από μικρή ηλικία θα ξεκινήσει να ανακαλύπτει.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια του, ο Πρίσλεϊ θα έρθει σε επαφή με διάφορα μουσικά είδη και ακούσματα, όπως το Γκόσπελ, το Ροκαμπίλι και τα Μπλουζ, ενώ η περιοχή στην οποία μεγάλωσε δεν θα μπορούσε να μην του προσφέρει την Κάντρι μουσική.

Έτσι με όλα αυτά τα μουσικά εφόδια στην «φαρέτρα» του θα ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική, για λογαριασμό της εταιρείας Sun Studios, όπου και πειραματίζεται αρκετά με όλα του τα μουσικά ακούσματα, δημιουργώντας έναν καινούριο ήχο, συνδυάζοντας τα, το Rock n Roll.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιαιτερότητα της φωνής του, του επέτρεπε να ασχοληθεί και με ακόμα περισσότερα μουσικά είδη. Έτσι, θα σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, παίζοντας επίσης φολκ αλλά και τζαζ, επηρεασμένος από τις τοπικές Χριστιανικές Λειτουργίες στις φτωχογειτονιές του Μέμφις, όπου και μεγάλωσε.


Η μουσική άνοδος του Έλβις Πρίσλεϊ

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίες του 50’, και ο  Έλβις Πρίσλεϊ βιοπορίζεται ως οδηγός φορτηγών, επισκευαστής σε συνεργεία και γενικότερα οποιαδήποτε δουλειά μπορούσε να προκύψει.

Το 1953 θα πληρώσει στην εταιρεία Sun Studios το ποσό των 3.25 δολαρίων προκειμένου να μπορέσει να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ αποτελούμενο από 2 κομμάτια, σκοπεύοντας να το κάνει δώρο στην μητέρα του για τα γενέθλια της.

Αργότερα θα επανέλθει στην εταιρεία, δίνοντας άλλα 8.25 δολάρια, προκειμένου να μπορέσει να κάνει έναν ακόμα δίσκο. Κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, ο τότε ιδιοκτήτης Σαμ Φίλιπς, ο οποίος είχε εμπειρία από διάφορες μουσικές ηχογραφήσεις, παρατηρεί κάτι ενδιαφέρον στον νεαρό Έλβις και ανανεώνουν το ραντεβού τους, προκειμένου να τον δοκιμάσουν.

elvis
Πηγή: slicethelife.com.

Αυτά τα 11.5 δολάρια και η δόση τύχης, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο ενός από τους μεγαλύτερους μουσικούς, όλων των εποχών.

Υπό τις οδηγίες του Σαμ Φίλιπς, και μετά από αρκετές προσπάθειες και αποτυχίες, θα κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ του Έλβις Πρίσλεϊ με το σινγκλ «That’s all right» και ο μύθος του θα ξεκινήσει να διαδίδεται στην Αμερική, ενώ η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου του θα τον κάνει γνωστό σε κάθε άκρη της χώρας. Επιπλέον, λίγο αργότερα θα ξεκινήσουν και οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Έτσι τα δικαιώματα του φέρελπι Έλβις Πρίσλεϊ θα μεταφερθούν στην δισκογραφική RCA για 35.000 δολάρια, και το πρώτο εκατομμύριο αντίτυπα δεν θα αργήσει να έρθει, με την κυκλοφορία του «Heartbreak Hotel».


Ο μουσικός μύθος του Έλβις και το φαινόμενο που κατέκτησε τον κόσμο

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο μύθος του Έλβις Πρίσλεϊ, είχε κατακτήσει την Αμερική. Η ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία με τις χορευτικές του κινήσεις, ενθουσίαζαν την αμερικανική νεολαία, ενώ θα γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο γυναικείο κοινό λόγω της ελκυστικής του εξωτερικής εμφάνισης.

Ο  Πρίσλεϊ έφερνε κάτι ολοκαίνουριο στην Αμερικανική μουσική, αλλά και στα τότε μεσοαστικά στρώματα και τις αντιλήψεις οι οποίες τα απάρτιζαν, με αποτέλεσμα κάθε εμφάνιση του σε συναυλίες ή στον τηλεοπτικό φακό, να γίνεται αντικείμενο συζήτησης.

Όμως ο Έλβις Πρίσλεϊ με κύριο «όπλο» του την μουσική του, και με την μία επιτυχία να ακολουθεί την επόμενη, θα κερδίσει την αμερικανική κοινωνία, ενώ οι τεράστιες επιτυχίες του όπως το «Don’t Be Cruel», «Hound Dog», «Love Me Tender», «All Shook Up» και «Jailhouse Rock» θα τον κάνουν το είδωλο της αμερικανικής νεολαίας.

Το 1957 ο Έλβις Πρίσλεϊ είναι ο πιο γνωστός καλλιτέχνης σε όλον τον κόσμο και η φιγούρα του θα στιγματίσει την παγκόσμια μουσική. Έτσι λοιπόν, μέχρι και σήμερα, κάθε χώρα και οι εγχώριες μουσικές βιομηχανίες ψάχνουν και αναδεικνύουν καλλιτέχνες που μοιάζουν στον Έλβις ή είχαν κάτι που να του μοιάζει, μουσικά και εμφανισιακά.

Πλέον όλη η Αμερική, χόρευε, ντυνόταν και τραγουδούσε όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Έλβις Πρίσλεϊ
Πηγή: www.wallpaperflare.com.

Είναι η εποχή, όπου θα αρχίσουν να κυκλοφορούν πολλές φήμες για την προσωπική ζωή του Πρίσλεϊ και τις συναναστροφές του με διάσημες γυναίκες του Χόλιγουντ της εποχής, ενισχύοντας το ερωτικό του προφίλ.

Όμως πέρα από τον κίτρινο τύπο της εποχής ο Έλβις Πρίσλεϊ θα παντρευτεί την Πρισίλα Μπολιέ το 1967, την οποία είχε γνωρίσει από την στρατιωτική του θητεία, όταν λίγο καιρό πριν γύρισε την πρώτη ταινία «Love me Tender»

Γενικότερα την δεκαετία των 60’s η κάθε κίνηση του, οι συναναστροφές, και ο τρόπος ζωής του θα γίνονται αντικείμενα συζήτησης, καθιστώντας τον ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της εποχής.


Η επάνοδος του Έλβις Πρίσλεϊ στην μουσική σκηνή

Πριν το 1968, το άστρο και η πρωτοκαθεδρία του Έλβις είχε αρχίσει να απειλείται από τις βρετανικές επιρροές που είχαν αρχίσει να κάνουν απόβαση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και κυρίως από τους Beatles και μετέπειτα τους Rolling Stones, με τον Έλβις Πρίσλεϊ να ασχολείται εκείνη την περίοδο με την κινηματογραφική του καριέρα.

Η μουσική «αντεπίθεση» θα γίνει το 1968 με το μαγνητοσκοπημένο κονσέρτο «68 Comeback Special» το οποίο αργότερα η δισκογραφική του θα κυκλοφορήσει και σε δίσκο.

Το 1969 είναι η χρονιά, στην οποία θα δώσει πολλές συναυλίες σχεδόν σε όλη την Αμερικανική επικράτεια, σημειώνοντας ρεκόρ θεατών στις περισσότερες από αυτές.

Έλβις Πρίσλεϊ
Πηγή: variety.com.

Μετά από μία επταετή περίοδο μουσικής καμπής, και μακριά από τα διεθνή Charts, το τραγούδι του «Suspicious Minds» θα αγγίξει το νούμερο 1 του Αμερικανικού Billboard, στις 1 Νοεμβρίου.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 70’, ο Έλβις Πρίσλεϊ θα επιστρέψει ολοκληρωτικά στην μουσική καριέρα, αφήνοντας επί της ουσίας την ενασχόληση του με τον κινηματογράφο.

Το ξεκίνημα θα γίνει με το «Kentucky Rain», που μόνο στις ΗΠΑ θα πουλήσει πάνω από 500.000 αντίτυπα. Αργότερα θα ακολουθήσει μια σειρά από επιτυχημένους δίσκους και παραστάσεις μεταξύ άλλων τα «Elvis Country», «That’s the Way it is», «Love Letters» και «Elvis Country».


Τα μουσικά επιτεύγματα του Έλβις Πρίσλεϊ

Ο Πρίσλεϊ είναι ένας από τους μόνο τέσσερις καλλιτέχνες, που κατάφερε να έχει δύο άλμπουμ του ανάμεσα στα πέντε καλύτερα στο ίδιο Chart, ενώ η φιλμογραφία του αποτελείται από 33 ταινίες με σημαντικότερές τα «Love Me Tender» και «Jailhouse Rock».

Έχει μπει στα Rock and Roll Hall of Fame, Gospel Music Hall of Fame, Country Music Hall of Fame με δεκάδες Sountracks και Singles, και με 75 Albums από το 1955 μέχρι το 1977 με τους περισσότερους να είναι χρυσοί και πλατινένιοι παραπάνω από 1 φορά. Επίσης, αποτελεί έναν από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών με πωλήσεις δίσκων άνω τoυ ενός δισεκατομμυρίου παγκοσμίως.

elvis
Πηγή: jasonhbratton76.wordpress.com.

Στα βραβεία Grammy θα τιμηθεί με 14 υποψηφιότητες, ενώ θα κερδίσει τις 3. Επιπρόσθετα, θα του αποδοθεί το Grammy Lifetime Award στην ηλικία των 36 ετών, για την προσφορά του.

Τον Αύγουστο του 1992, θα τιμηθεί μετά θάνατον με 110 χρυσά, πλατινένια και πολυπλατινένια albums και singles, με την μεγαλύτερη παρουσίαση βραβείων δίσκων στην μουσική ιστορία.

elvis
Πηγή: jasonhbratton76.wordpress.com.

Τα τελευταία χρόνια του Έλβις Πρίσλεϊ

Παρά τις τεράστιες μουσικές επιτυχίες που σημείωνε, και κυρίως μετά το διαζύγιο που είχε πάρει, ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε αρχίσει να κλείνεται στον εαυτό του και να απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας.

Παράλληλα πηγές ανέφεραν πως βρισκόταν υπό την εξάρτηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, πράγμα που επηρέαζε την εμφάνιση του, την σκηνική του παρουσία αλλά και την απόδοση του σε ηχογραφήσεις μουσικών κομματιών.

Η τελευταία φορά που το κοινό είδε από κοντά τον μύθο του Έλβις Πρίσλεϊ ήταν το 1977 στην Ιντιανάπολις στις 26 Ιουνίου.

Την ίδια χρονιά, στις 16 Αυγούστου, o Έλβις θα αφήσει την τελευταία του πνοή πρόωρα σε ηλικία μόλις 42 ετών, λόγω καρδιακής αρρυθμίας στο εντυπωσιακό του κτήμα, την Graceland, με την κηδεία του να μετατρέπεται σε εθνικό γεγονός, καθώς χιλιάδες κόσμου έσπευσε να την παρακολουθήσει.


Αντί επιλόγου


Πηγές που αξιοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο άρθρο:

Elvis Presley: Αφιέρωμα στον πρωτομάστορα του Ροκ εν Ρολ – από: www.cityinternational.gr, Τελευταία πρόσβαση 29/07/2021

Έλβις Πρίσλεϊ από: www.sansimera.gr, Τελευταία πρόσβαση 29/07/2021

Elvis Presley από: www.britannica.com, Τελευταία πρόσβαση 29/07/2021

Έλβις Πρίσλεϊ – από: el.wikipedia.org, Τελευταία πρόσβαση 29/07/2021

ΕΛΒΙΣ…Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: από sevenarts.tv, Τελευταία πρόσβαση 29/07/2021

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παύλος Καραμπίδης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, σπουδάζω στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ, Guitar Lover και Rock'N Roll Never Dies

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;