Βασίλισσα Ελισάβετ Β’: Η μακροβιότερη μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία

Πηγή εικόνας: city.sigmalive.com

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ (Elizabeth II – Elizabeth Alexandra Mary) γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στο σπίτι των παππούδων της, στο Λονδίνο. Είναι το πρωτότοκο παιδί του Πρίγκιπα Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’) και της Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης. Στις 29 Μαΐου του 1926 θα βαφτιστεί στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του παλατιού του Μπάκιγχαμ και θα πάρει τα τρία της ονόματα από την μητέρα της, τη μητέρα του παππού της Γεωργίου Ε’ και τη μητέρα του πατέρα της.


Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα πρώτα χρόνια της ζωής της 

Η μοναδική αδερφή της Μαργαρίτα θα γεννηθεί 4 χρόνια αργότερα. Μαζί θα εκπαιδευτούν με κατ’οίκον μαθήματα από την μητέρα τους και την γκουβερνάντα τους, Μέριον Κρόουφορντ. Η βασίλισσα Ελισάβετ έμαθε ανάγνωση από την μητέρα της, ενώ μέχρι την ηλικία των επτά ετών, το πρόγραμμα διδασκαλίας τους περιοριζόταν στην γραφή και την ανάγνωση. Μέσα από την μετέπειτα εκπαίδευση τους οι δύο πριγκίπισσες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία, την λογοτεχνία, τη γλώσσα, αλλά και τη μουσική. Μάλιστα, η Ελισάβετ θα μάθει την γερμανική και την γαλλική γλώσσα από κάποιους κυβερνήτες που τις κατείχαν ως μητρικές, καθώς θα παρακολουθήσει και μαθήματα συνταγματικού δικαίου από τον Henry Marten, αντιπρόεδρο του κολεγίου Eton.

Ελισάβετ Β'
Πηγή εικόνας: telegraph.co.uk

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της η βασίλισσα Ελισάβετ θα τα περάσει σε ένα σπίτι στο Πικαντίλι, το οποίο, παρόλο που δεν είχε τις ανέσεις ενός παλατιού, αρκούσε στην οικογένεια της. H μικρή Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσε ο περίγυρός της, λάτρευε τα άλογα και τα σκυλιά και μόλις ολοκληρωνόταν το ημερήσιο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα (το οποίο διαρκούσε μόλις μιάμιση ώρα) περνούσε τον χρόνο της με την μικρή της αδερφή στην ύπαιθρο, κάνοντας χορό και τραγούδι. Θα αποκτήσει το πρώτο της πόνυ, που θα το ονομάσει Πέτζι, σε ηλικία 4 ετών και η κουβερνάντα της θα κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερα μεθοδικό και λογικό κορίτσι, με καλούς τρόπους και αυξημένο το αίσθημα της υπευθυνότητας.

Η ήρεμη και ατάραχη ζωή της Ελισάβετ έμελλε να αλλάξει για πάντα το 1936, μετά την παραίτηση του θείου της Εδουάρδου Η΄λόγω της πρότασης γάμου που έκανε στην διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον και την άνοδο του πατέρα της Αλβέρτου στον θρόνο.


Ο γάμος της με τον ελληνικής καταγωγής πρίγκιπα Φίλιππο

H βασίλισσα Ελισάβετ θα γνωρίσει τον σύζυγο της Πρίγκιπα Φίλιππο της Δανίας και της Ελλάδας το 1934. Μετά, όμως, από την συνάντηση τους το 1939 στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ, η 13χρονη τότε Ελισάβετ, εντυπωσιασμένη κυρίως από το παρουσιαστικό και τις αθλητικές του επιδόσεις, θα δηλώσει πως έχει ερωτευτεί τον νεαρό 18χρονο Πρίγκιπα και πως κάποια μέρα θα τον παντρευτεί. Όπως ακριβώς και έγινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο τους αντάλλασσαν επιστολές για τουλάχιστον επτά χρόνια και η επίσημη αναγγελία του αρραβώνα τους δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουλίου του 1947. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο Φίλιππος, εκτός από το γεγονός ότι δεν είχε ιδιαίτερη οικονομική ευχέρεια, καταγόταν από άλλη χώρα και οι αδερφές του ήταν παντρεμένες με Γερμανούς ευγενείς που εμπλέκονταν με ναζιστικές οργανώσεις. Όπως υποστήριζε ο πατέρας της Ελισάβετ Αλβέρτος, ήταν ένας πρίγκιπας χωρίς χώρα και βασίλειο, ένας ακατάλληλος σύζυγος για την κόρη του.

Ελισάβετ Β'
Η Ελισάβετ Β’ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος | Πηγή εικόνας: rd.com

Παρά τις αμφιβολίες και τις οικογενειακές διαμάχες, όμως, ο πατέρας της θα δώσει την έγκριση για τον γάμο μετά τα 21α γενέθλια της νεαρής πριγκίπισσας. Έτσι, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος θα παντρευτούν στις 20 Νοεμβρίου του 1947, στο Αββάειο του Ουέστμινστερ. Πριν το γάμο, ο Φίλιππος θα απαρνηθεί τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας του, θα ασπαστεί τον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία και θα πάρει τον τίτλο «Δούκας του Εδιμβούργου» με την προσφώνηση «η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα». Η τελετή του γάμου θα μεταδοθεί παγκοσμίως μέσω ραδιοφώνου και το ζευγάρι θα λάβει 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ελισάβετ Β'
Πηγή εικόνας: joelandsonfabrics.com

Τρεις μήνες μετά τον γάμο, η Ελισάβετ θα μείνει έγκυος και θα αποκτήσουν συνολικά τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άνν, τον Άντριου και τον Έντουαρντ. Για τα επόμενα χρόνια της κοινής τους ζωής, ο Φίλιππος θα εγκαταλείψει τα προσωπικά του όνειρα και τις μελλοντικές του φιλοδοξίες και θα σταθεί στο πλευρό της βασίλισσας, παραμένοντας το στήριγμα και η δύναμη της, όπως θα δηλώσει και η ίδια το 2011. Παρά τις διάφορες απιστίες που έχουν χρεωθεί στον Φίλιππο ανά καιρούς, το ζευγάρι θα παραμείνει αφοσιωμένο στον γάμο του μέχρι και σήμερα.

Από τον Αύγουστο του 2016, ο Φίλιππος, όντας 95 ετών, θα αποφασίσει να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του, θεωρώντας πως έχει εκπληρώσει πλέον τις υποχρεώσεις του.


Η άνοδος στον θρόνο και στέψη της Ελισάβετ Β’

Το 1936 ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ θα παρατηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα με την επιθυμία του να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον, η οποία υπήρξε δύο φορές διαζευγμένη. Με την παραίτηση του Εδουάρδου, στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο αδερφός του Αλβέρτος που μετονομάστηκε σε βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, με διάδοχο του την 10χρονη τότε Ελισάβετ. Το 1951 η υγεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ επιδεινώθηκε σημαντικά. Ο ίδιος έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και η Ελισάβετ είχε αρχίσει ήδη να τον αντικαθιστά σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ η Ελισάβετ με τον σύζυγό της βρισκόταν σε περιοδεία στην Κένυα, μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του βασιλιά. Η ίδια θα ανακηρυχθεί βασίλισσα διατηρώντας το όνομα της και έχοντας πλέον μόνιμη κατοικία τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οι προετοιμασίες της επίσημης στέψης διήρκησαν περισσότερο από έναν χρόνο, ώστε να έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα πένθους από τον θάνατο του πατέρα της, Έτσι, στις 2 Ιουνίου του 1953 θα γίνει η τελετή ενθρόνισης της στο Αββάειο του Γουεστμίνστερ, η οποία μάλιστα θα αποτελέσει την πρώτη τηλεοπτικά μεταδιδόμενη στέψη και την πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της EBU.

Ελισάβετ Β'
Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ | Πηγή εικόνας: biography.com

Η βασίλισσα Ελισάβετ και η αξία της για το Ηνωμένο Βασίλειο

Ομολογουμένως η βασίλισσα Ελισάβετ έχει υπάρξει μια πολύ αγαπητή βασίλισσα από τον βρετανικό λαό. Κατά την διάρκεια της βασιλείας της έχει πραγματοποιήσει πολλές και εκτεταμένες περιοδείες τόσο στις χώρες της Κοινοπολιτείας όσο και σε ξένες χώρες, γεγονός που την καθιστά ιστορικά την πιο πολυταξιδευμένη αρχηγό κράτους. Υποστηρίζοντας πάντα την ουδετερότητα που επιβάλλει η μοναρχία, η βασίλισσα – παρά τον συμβολικό της ρόλο και τις περιορισμένες αρμοδιότητες που κατέχει – έχει υπάρξει ένα πολύτιμο πρόσωπο για τον λαό της, ιδιαίτερα σε περιόδους εθνικής κρίσης. Στο όνομα της συμβολίζεται η ενότητα του βρετανικού λαού ενώ το πρόσωπο της είναι συνυφασμένο με την ελπίδα και την πίστη.

Ελισάβετ Β'
Πηγή εικόνας: townandcountrymag.com

Η ίδια έχει υπό την προστασία της τουλάχιστον 600 φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το ενδιαφέροντα της σχετικά με την ιππασία, την περιποίηση των σκυλιών της (corgis) καθώς και την φωτογραφία. Είναι πρόσχαρη και προσιτή, πάντα με έντονη την αίσθηση του καθήκοντός και της θέσης της, ενώ λαμβάνει τουλάχιστον 200-300 γράμματα από τον λαό της ημερισίως.

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποτελεί την μακροβιότερη μονάρχη που είχε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο και την μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία. Το όνομα της αδιαμφισβήτητα σηματοδοτεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία της μοναρχίας.

Ακολουθεί βίντεο με το τελευταίο διάγγελμα της βασίλισσας σχετικά με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Ελισάβετ_Β΄_του_Ηνωμένου_Βασιλείου, τελευταία πρόσβαση 19/4/20

Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες, ανακτήθηκε από iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/video/377973/basilissa-elisavet-prigkipas-filippos-70-hronia-mazi-gemata-apisties, τελευταία πρόσβαση 19/4/20

Ελισάβετ η «αμόρφωτη» βασίλισσα. Δεν πήγε ποτέ σχολείο, έκανε ελάχιστα μαθήματα κατ΄οίκον και στην εφηβεία, έκανε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα στο Σύνταγμα και το Δίκαιο…, ανακτήθηκε από www.mixanitouxronou.gr/elisavet-i-amorfoti-vasilissa-den-pige-pote-scholeio/, τελευταία πρόσβαση 19/4/20

Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘- Βιογραφία, Παιδιά, Σύζυγος, Αδελφή, Πατέρας, Μητέρα, Γεγονότα, ανακτήθηκε από prolifecoachpa.com/el/celebrities/192-queen-elizabeth-ii-8211-bio-children-husband-sister-father-mother-facts.html, τελευταία πρόσβαση 19/4/20

Βασίλισσα Ελισάβετ: 90 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε, 65 χρόνια μετά τη στέψη της, ανακτήθηκε από /www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/132702/vasilissa-elisavet-90-pragmata-poy-isos-den-gnorizete-65-xronia-meta-ti-stepsi-tis?v11, τελευταία πρόσβαση 19/4/20

Queen Elizabeth II: 10 Photos of the Monarch’s Historical Coronation, ανακτήθηκε από www.biography.com/news/queen-elizabeth-coronation-photos, τελευταία πρόσβαση 19/4/20


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Σούλα

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;