Ελισάβετ Α’: Η τελευταία βασιλεία των Τυδώρ

Ελισάβετ Α'
Πηγή φωτογραφίας: https://www.rmg.co.uk

Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας είναι η πέμπτη κατά σειρά μονάρχης του οίκου Τυδώρ. Έμεινε στην ιστορία ως η «Παρθένος Βασίλισσα» επειδή έμεινε ανύπαντρη μέχρι το τέλος της ζωής της. Όπως και ο πατέρας της ο Ερρίκος Η’ της Αγγλίας έτσι και αυτή έφερε ριζικές αλλαγές στην θρησκευτική ζωή της χώρας. Η βασιλεία της θα διαρκέσει 45 χρόνια μέσα στα οποία η δύναμη της Αγγλίας θα αυξηθεί σημαντικά.


Η ζωή πριν την βασιλεία της Ελισάβετ Α’

Η Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας ήταν το πρώτο και τελευταίο παιδί της Άννας Μπολέυν με τον βασιλιά Ερρίκο Η’. Ο βασιλιάς προσπαθούσε απεγνωσμένα να χαρίσει στην χώρα του έναν αρσενικό διάδοχο με σκοπό να συνεχιστεί η δυναστεία των Τυδώρ. Μάταια όμως, καθώς και ο δεύτερος γάμος του με την Άννα δεν στάθηκε τόσο τυχερός σε αυτό το κομμάτι. Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1533 στο Παλάτι της Πλακεντίας στο Γκρίνουιτς. Τρία χρόνια μετά την γέννησή της όμως, ο πατέρας της θα διατάξει τον αποκεφαλισμό της μητέρας της για λόγους που σύμφωνα με τους ιστορικούς ήταν κατασκεύασμα των πολιτικών της αντιπάλων.

Αν και η Ελισάβετ είχε γεννηθεί μέσα στα πλαίσια του δεύτερου γάμου του Ερρίκου Η’ δεν θεωρήθηκε νόμιμο τέκνο του βασιλιά. Πριν από τον γάμο του με την Άννα Μπολέυν ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη της Αραγωνίας. Όταν ερωτεύτηκε την Άννα, ζήτησε από τον πάπα να ακυρώσει τον πρώτο του γάμο. Εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να την παντρευτεί μυστικά. Αργότερα, ο Ερρίκος Η’ αυτοανακηρύσσεται επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, γεγονός που αποτέλεσε το πρώτο λιθαράκι της λεγόμενης «Αγγλικής Μεταρρύθμισης».

Ελισάβετ Α'
Πηγή φωτογραφίας: mentalfloss.com

Το 1537 η τρίτη σύζυγος του βασιλιά θα καταφέρει να του χαρίσει τον πολυπόθητο αρσενικό διάδοχο, Εδουάρδο Στ’. Μετά τον θάνατο του Ερρίκου το 1547 ο γιος του θα τον διαδεχθεί στο θρόνο και η τελευταία του σύζυγος, Αικατερίνη Παρρ, θα παντρευτεί τον Τόμας Σέιμουρ και θα πάρει υπό την προστασία της την Ελισάβετ. Φημολογείται μάλιστα ότι ο Τόμας Σέιμουρ ήταν κρυφά ερωτευμένος με την τελευταία και σκόπευε να την παντρευτεί και έτσι να κατακτήσει τον θρόνο. Όταν κάτι τέτοιο μαθεύτηκε, η Παρρ έδιωξε την Ελισάβετ το 1548 και ένα χρόνο αργότερα ο Σέιμουρ αποκεφαλίστηκε!


Η άνοδος στον θρόνο

Μετά τον θάνατο του νεαρού Εδουάρδου το 1553, τον θρόνο θα αναλάβει η λαίδη Τζέυν Γκρέυ, η οποία είχε διοριστεί ως η επόμενη διάδοχος του θρόνου από τον ίδιο. Εννιά ημέρες μετά την στέψη όμως, στις 3 Αυγούστου 1553, η Μαρία Τυδώρ θα εισβάλει στο Λονδίνο έχοντας την υποστήριξη της Ελισάβετ. Η Μαρία που έγινε γνωστή και ως «Bloody Mary» προσπάθησε να ενισχύσει την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία υιοθετώντας σκληρή στάση απέναντι στους προτεστάντες. Η Ελισάβετ – λόγω της μητέρας της – τασσόταν υπέρ των προτεσταντών. Όταν η Μαρία της ζήτησε να αφήσει τις πεποιθήσεις της και να την ακολουθήσει, εκείνη αρνήθηκε και απομακρύνθηκε από το παλάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς το τέλος εκείνης της περιόδου κυκλοφορούσε η φήμη πως η Μαρία ήταν έγκυος. Τότε ο σύζυγός της, Φίλιππος, διατάζει την επιστροφή της Ελισάβετ στην βασιλική αυλή. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη και φοβόταν μήπως η γυναίκα του δεν τα καταφέρει. Εφόσον δεν είχαν αποκτήσει διαδόχους, επόμενη στην σειρά για τον αγγλικό θρόνο ήταν η Μαρία Στιούαρτ, η βασίλισσα της Σκωτίας. Επειδή όμως είχε μεγαλώσει στην Γαλλία και ήταν αρραβωνιασμένη με τον Φραγκίσκο Β’, ο Φίλιππος φοβόταν ότι κάθε της κίνηση θα υποκινούνταν από την γαλλική αυλή.

Τον Νοέμβριο του 1558 η Μαρία πεθαίνει αφήνοντας ως μοναδική της κληρονόμο την Ελισάβετ. Σύμφωνα με τον θρύλο μάλιστα, όταν πήγαν να ανακοινώσουν τα νέα στην νέα βασίλισσα την βρήκαν κάτω από μια βελανιδιά, να διαβάζει την βίβλο. Ένας υπηρέτης απευθύνθηκε σε αυτήν ως «Μεγαλειοτάτη…». Εκείνη του αποκρίθηκε χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από τον ψαλμό 118:

Αυτό είναι πράξη του Θεού και είναι υπέροχο στα μάτια μας.


Η παρθένος βασίλισσα

Η Ελισάβετ Α’ παρέμεινε ανύπαντρη μέχρι τον θάνατό της. Θα ήταν λάθος όμως να ταυτίσουμε το γεγονός αυτό με το ότι ήταν και παρθένα. Εκείνη την εποχή έπρεπε πρώτα να παντρευτείς και ύστερα να εισαχθείς στην σεξουαλική ζωή. Αυτό ίσχυε για τις γυναίκες. Για τους άντρες όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά – πόσο μάλλον για τους βασιλιάδες που επιτρεπόταν να έχουν και άλλους δεσμούς. Η «αγνότητα» λοιπόν, ήταν ένας από τους λόγους που η Ελισάβετ ήταν τόσο ισχυρή και αγαπητή από τον λαό της. Ίσως γι’ αυτό να μην παντρεύτηκε. Δεν θα μπορούσε να παραχωρήσει την εξουσία της και την ελευθερία της σε κάποιον άλλον.

Ελισάβετ Α'
Πηγή φωτογραφίας: www.npg.org.uk

Παρ’ όλα αυτά ακουγόταν πως η Ελισάβετ ήταν ερωτευμένη με τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ. Η ίδια μάλιστα του είχε δώσει και τον τίτλο του σταβλάρχη. Εκείνος όμως ήταν παντρεμένος με την Έιμι Ρόμπσαρτ, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου το 1560. Κάποιοι μάλιστα θαρρούν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε είναι εξαιρετικά ύποπτες. Ορισμένες από τις θεωρίες θέλουν την ίδια την βασίλισσα Ελισάβετ να σχεδιάζει τον θάνατο της Έιμι ως μοναδική λύση για να βρεθεί στην αγκαλιά του αγαπημένου της. Το συμβούλιο της Ελισάβετ όμως αρνήθηκε την ένωση αυτών των δύο και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που η βασίλισσα δεν παντρεύτηκε ποτέ. Αν δεν μπορούσε να είναι με τον Ντάντλεϊ, δεν θα ήταν με κανέναν.


Τα τελευταία χρόνια και ο διάδοχος του θρόνου της Ελισάβετ Α’

Στη διαθήκη του ο Ερρίκος Η όριζε ως κληρονόμους της βασίλισσας τους απογόνους της Μαρίας Τυδώρ και όχι της αδερφής του, Μαργαρίτας Τυδώρ, που συναναστρεφόταν με τους Σκωτσέζους. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο που ίσχυε εκείνη την εποχή ήταν πως δικαίωμα στον θρόνο θα είχε ο μεγαλύτερος από τους αρσενικούς απογόνους. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, ο επόμενος που θα αναλάμβανε την εξουσία της Αγγλίας ήταν ο Ιάκωβος, από την πλευρά της Μαργαρίτας και γιος της Μαρίας, βασίλισσας της Σκωτίας.

Τις τελευταίες μέρες της η Ελισάβετ ξαπλωμένη στο νεκροκρέβατό της υποστηρίζεται ότι όρισε τον Ιάκωβο ως νόμιμο διάδοχό της. Χρειάστηκε επίσης να της κόψουν το δαχτυλίδι της στέψης, καθώς είχε σφηνωθεί στο χέρι της. Δεν υπάρχουν βέβαια απτές αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Πάντως μετά την στέψη του δεν τον αμφισβήτησε κανείς. Λένε μάλιστα πως λίγο πριν πεθάνει είπε για τον διάδοχό της:

Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι παρά ο ξάδελφός μου στη Σκωτία;

Προς το τέλος της ελισαβετιανής εποχής οι Ντρέικ και Χώκινς, δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ναύαρχοι ταξίδεψαν στον Νέο Κόσμο. Κατέκτησαν την πρώτη αγγλική αποικία, η οποία ονομάστηκε «Virginia» από το αγγλικό «virgin» που σημαίνει «παρθένα», όπως η Παρθένος Βασίλισσα.

Η Ελισάβετ έκλεισε τα μάτια της μετά από 45 χρόνια βασιλείας στις 24 Μαρτίου του 1603. Με αυτό το γεγονός σηματοδοτείται η άνοδος της δυναστείας των Στούαρτ στον αγγλικό θρόνο. Κηδεύτηκε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο.

Ακολουθεί βίντεο με τη ζωή της Ελισάβετ Α’:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Ελισάβετ_Α΄_της_Αγγλίας (τελευταία πρόσβαση 5/9/2019)

Ελισάβετ, η «παρθένα Βασίλισσα» που κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Αυτή ανέδειξε τον Σαίξπηρ και μεγάλωσε την Αγγλία. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά έζησε πολλές «περιπέτειες»…  Ανακτήθηκε από :https://www.mixanitouxronou.gr/elisavet-i-parthena-vasilissa-pou-kakopiithike-sexoualika-afti-anedixe-ton-sexpir-ke-megalose-tin-anglia-den-pantreftike-pote-alla-ezise-polles-peripeties/ (τελευταία πρόσβαση 5/9/2019)

Ελισάβετ Α’, βασίλισσα της Αγγλίας (24 Μαρτίου 2017). Ανακτήθηκε από: https://www.timesnews.gr/ελισάβετ-α-βασίλισσα-της-αγγλίας/ (τελευταία πρόσβαση 5/9/2019)

Ο Χρυσός Αιώνας της Βασίλισσας Ελισάβετ Α΄​—Μύθος ή Πραγματικότητα; (2010). Ανακτήθηκε από: https://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102010008 (τελευταία πρόσβαση 5/9/2019)

Αικατερίνη της Αραγoνίας. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Αικατερίνη_της_Αραγoνίας (τελευταία πρόσβαση 5/9/2015)

Μαρία Α΄ της Αγγλίας. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Μαρία_Α΄_της_Αγγλίας (τελευταία πρόσβαση: 5/9/2015)

Έιμι Ρόμπσαρτ. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Έιμι_Ρόμπσαρτ (τελευταία πρόσβαση 5/9/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;