Edgar Allan Poe: Πρωταγωνιστής του δικού του μυστηρίου

SHARE

Edgar Allan Poe.
Edgar Allan Poe.

 

The scariest monsters are the ones that lurk within our souls. (μτφρ. Τα πιο τρομακτικά τέρατα είναι εκείνα που παραμονεύουν μες στις ψυχές μας).

Edgar Allan Poe. Στη συνείδηση των περισσότερων είναι συνυφασμένος με τον τρόμο λόγω των πρωτότυπων ιστοριών μυστηρίου που έγραψε. Για το λόγο αυτό θεωρείται και ένας από τους πρωτεργάτες της σκοτεινής λογοτεχνίας, αφού πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς έχουν βασιστεί στο έργο του για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες τρόμου. Παράλληλα, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην αμερικανική λογοτεχνία. Όπως στα έργα του, έτσι και γύρω από τη ζωή του υπάρχει ένα μυστήριο, καθώς τα στοιχεία που βρίσκουμε γύρω από το πρόσωπό του είναι πολλές φορές αντιφατικά ενώ, κάποιοι διατηρούν ακόμη τις αμφιβολίες τους σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.


«Χωρίς» οικογένεια

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι αυτή η ροπή του Edgar Allan Poe στις σκοτεινές ιστορίες οφείλεται στις πολλές συναντήσεις που είχε με το θάνατο και την εγκατάλειψη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πράγματι, από τα πρώτα του χρόνια άρχισε να φαίνεται η δύσκολη πορεία που θα είχε. Ο Edgar Allan Poe λοιπόν, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 στη Βοστώνη. Η καλλιτεχνική του φύση δεν ήταν τυχαία αφού ήταν γιος δύο ηθοποιών, της Elizabeth Arnold Hopkins Poe και του David Poe Jr. Επίσης, είχε δύο αδέρφια, τον William Henry Leonard Poe που ήταν μεγαλύτερος και τη Rosalie Mackenzie Poe που ήταν η μικρότερη της οικογένειας. Λέγεται μάλιστα, ότι η Rozalie δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της καθώς, όντας οξύθυμος και αλκοολικός, ο David Poe εγκατέλειψε την οικογένειά του όσο η Elizabeth ήταν έγκυος στη Rozalie και αφού είχαν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με τρία παιδιά και μόνη της στην πόλη, η μητέρα του ποιητή έπαθε φυματίωση από την οποία και πέθανε τελικά στις 8 Δεκεμβρίου του 1811. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πατέρας του πέθανε με διαφορά λίγων ημερών από τη μητέρα του. Έτσι, στα δύο του χρόνια ο Edgar Allan Poe μένει ορφανός και χωρίζεται από τα αδέρφια του καθώς διαφορετικές οικογένειες ανέλαβαν το κάθε παιδί μετά το θάνατο των γονιών τους. Τον Edgar αναλαμβάνει ο νονός του John Allan (εξού και το επίθετο «Allan» στο ονοματέπωνυμο του ποιητή) και η γυναίκα του Frances Valentine Allan, οι οποίοι δεν είχαν παιδιά. Μέχρι το 1815 ο Edgar ζούσε με τους Allan στη Βιρτζίνια ενώ, όταν στη συνέχεια μετακόμισαν στο Λονδίνο, ο Edgar στάλθηκε σε σχολείο στη Σκωτία. Ένα χρόνο αργότερα, η οικογένεια τον πήρε πίσω στο Λονδίνο αλλά αμέσως μετά τον έστειλε σε οικοτροφείο στο Τσέλσι. Μεταξύ 1817 και 1820 ζει και φοιτά στο οικοτροφείο Manor House School στο Stoke Newington και το 1920 επιστρέφει στη Βιρτζίνια.

Advertisement
Επιγραφή αφιερωμένη στον Edgar Allan Poe στο σημείο όπου βρισκόταν το Manor House School.
Επιγραφή αφιερωμένη στον Edgar Allan Poe, στο σημείο όπου βρισκόταν το Manor House School.

Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δε μεγάλωσε μαζί τους, ο Edgar είχε πολύ καλές σχέσεις με τους θετούς γονείς του, και κυρίως με τη νέα του μητέρα, στην οποία είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Μεγαλώνοντας όμως, η σχέση με το νονό του κλονίστηκε, λόγω της επιμονής του να ασχοληθεί ο Edgar με τις επιχειρήσεις του. Πράγματι, o νονός του είχε προσπαθήσει να τον πείσει να αναλάβει τις επιχειρήσεις του, αλλά τα σχέδια του κατέρρευσαν, όταν διαπίστωσε ότι ο Edgar, επηρεασμένος από το Λόρδο Μπάιρον, τον αγαπημένο του ποιητή, έγραφε στίχους πάνω στα λογιστικά βιβλία!


Απείθαρχο πνεύμα

Το 1826 ο ποιητής ξεκινά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ. Εκεί, στην προσπάθειά του να καλύψει τα καθημερινά του έξοδα, ώστε να μην επιβαρύνει οικονομικά την οικογένεια, καταφεύγει στον τζόγο και δημιουργεί ένα τεράστιο χρέος, το οποίο πυροδοτεί την οργή του νονού του. Ο τελευταίος αρνείται να καλύψει τα χρέη του Edgar κι έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να επιστρέψει στο πατρικό του. Εκεί ανακαλύπτει ότι η κοπέλα του είχε αρραβωνιαστεί κάποιον άλλον, και απογοητευμένος από εκείνη και το νονό του, φεύγει από τη Βιρτζίνια και κατατάσσεται στον αμερικανικό στρατό με το ψευδώνυμο Edgar A. Perry, ώστε να μην τον βρουν οι πιστωτές του. Εκτός από το όνομα όμως, δηλώνει και ψευδή ηλικία, ώστε να μπορεί να καταταγεί χωρίς να χρειάζεται γονεϊκή συγκατάθεση, όπως όριζε ο νόμος, για τα άτομα που δεν είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος. Στα 18 του χρόνια λοιπόν, ο Edgar αρχίζει να δουλεύει στο στρατό για 5$ τη μέρα και την ίδια χρονιά εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα». To 1827 παίρνει μετάθεση, γίνεται αρχιλοχίας πυροβολικού, και βλέπει το μισθό του να διπλασιάζεται.

Advertisement

Παρ’ όλα αυτά, ο Edgar, στα τέλη του 1828, έχει αρχίσει να σκέφτεται να παραιτηθεί από το στρατό. Ο θάνατος της αγαπημένης του μητριάς στις 28 Φεβρουαρίου του 1829 τον οδηγεί σε συμφιλίωση με το νονό του, κι έτσι τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, εγκαταλείπει το στρατό. Μετά την παραίτηση του, επισκέπτεται τον αδερφό του, που ζούσε με τη γιαγιά τους στη Βαλτιμόρη, και εκεί εκδίδει το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Al Aaraaf».

Σε μία τελευταία προσπάθεια να αποκατασταθεί επαγγελματικά, εγγράφεται στη στρατιωτική ακαδημία των Η.Π.Α ως δόκιμος. Ωστόσο, γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν του ταιριάζει η στρατιωτική νοοτροπία και αρχίζει να παραβιάζει τους κανονισμούς σκόπιμα, ούτως ώστε να περάσει από στρατοδικείο. Δικάζεται τελικά, στις 8 Φεβρουαρίου 1831, κρίνεται ένοχος, και απολύεται.


Ακολουθώντας το ταλέντο του

Η σύζυγος του Poe όπως τη ζωγράφισαν λίγο μετά το θάνατό της.
Η σύζυγος του Poe, όπως τη ζωγράφισαν λίγο μετά το θάνατό της.

Μετά την απόλυση του από το στρατό, ο Poe εκδίδει την τρίτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιήματα» στη Νέα Υόρκη. Για να καταφέρει να την εκδώσει μάλιστα, τον βοήθησαν οικονομικά οι φίλοι του από τη στρατιωτική ακαδημία.  Στη συνέχεια, αποκληρωμένος από το νονό του, καταφεύγει στη θεία και τη ξαδέρφη του στη Βαλτιμόρη, και στρέφεται στην πεζογραφία, για να βγάλει τα προς το ζην. Κάποια έργα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, ενώ το «Χειρόγραφο σε ένα Μπουκάλι» συμμετέχει σε λογοτεχνικό διαγωνισμό και κερδίζει το πρώτο βραβείο. Έτσι, ο Poe τραβά την προσοχή του συγγραφέα, John P. Kennedy, ο οποίος τον βοηθά να γίνει γνωστός και του εξασφαλίζει τη θέση του βοηθού συντάκτη στην εφημερίδα Southern Literary Messenger, για να τον βοηθήσει να βγει από το οικονομικό του αδιέξοδο. Εκείνο το διάστημα, ο 27χρονος Poe παντρεύεται την 13χρονη ξαδέρφη του, Virginia Eliza Clemm, δηλώνοντας την ως 21χρονη. Ο γάμος αυτός έχει προκαλέσει διχογνωμία σε όσους έχουν ασχοληθεί με τη βιογραφία του Poe, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι οι δύο νέοι ήταν πολύ ερωτευμένοι και αγνόησαν τη συγγένεια και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι οι λόγοι που τους οδήγησαν στο γάμο δεν ήταν ερωτικοί, αλλά ότι ο δεσμός τους ήταν αδελφικός και μάλιστα υπάρχει ακόμη και η άποψη ότι ο συγγραφέας δεν ενδιαφερόταν για τις γυναίκες, παρά μόνο ως πηγή έμπνευσης. Πάντως, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι ότι ο Poe υπήρξε ένας τρυφερός σύζυγος.

Advertisement

Επιστρέφοντας στα επαγγελματικά του, ο Poe συνέχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό, δημοσιεύοντας και δικά του έργα μέχρι το 1837, οπότε και απολύθηκε, επειδή ήταν μεθυσμένος. Έτσι, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και συγγράφει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η αφήγηση του Άρθρουρ Γκόρντον Πιμ από το Ναντάκετ», το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, η οικονομική του κατάσταση δεν είναι ανάλογη, κι έτσι δουλεύει και πάλι ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό «Burton’s Gentleman’s Magazine and American Monthly Review». Αυτή την περίοδο, δημοσιεύει πολλά από τα γνωστά του έργα, όπως το «Η πτώση του οίκου των Άσερ». Το 1840 απολύεται και πάλι από τη δουλειά του, λόγω του προβλήματος του με το ποτό. Λίγους μήνες πριν, έγραψε το δίτομο έργο του «Ιστορίες του Γκροτέσκου και του Αραβουργήματος», το οποίο τότε δεν είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό, ενώ σήμερα θεωρείται ορόσημο της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Το 1842 η γυναίκα του δείχνει τα πρώτα σημάδια φυματίωσης, και ο Poe καταφεύγει στον εθισμό του στο ποτό, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τη θλίψη του. Παράλληλα, συνεργάζεται με δύο περιοδικά, όπου δημοσιεύονται έργα του, και το 1945 γράφει «Το Κοράκι» που τον κάνει διάσημο. Πέντε μήνες μετά, το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα, και γίνεται ιδιοκτήτης του περιοδικού «Broadway Journal», μόνο και μόνο για να το οδηγήσει στη χρεοκοπία το 1946.

Τον επόμενο χρόνο, η Virginia πεθαίνει από φυματίωση και ο Edgar βυθίζεται σε μία κατάθλιψη που δε ξεπέρασε ποτέ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι περνούσε πολλά βράδια στον τάφο της, ευρισκόμενος μέσα στο κρύο, αλλά και αψηφώντας το. Μέσα στα επόμενα χρόνια, προσπάθησε δύο φορές να ξαναφτιάξει τη ζωή του, αλλά και οι δύο αυτές προσπάθειες απέτυχαν.


Το μυστήριο του θανάτου του

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1849 στη Βαλτιμόρη ένας περαστικός συνάντησε τον Poe στο δρόμο, ενώ βρισκόταν σε παραλήρημα. Ο ίδιος ο Poe είπε στον περαστικό το όνομα του γιατρού του και εκείνος φρόντισε αμέσως να τον ενημερώσει. Στις 3 Οκτωβρίου ο Poe εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε μέχρι το θάνατό του, 4 μέρες μετά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του, συνέχιζε να βρίσκεται σε παραλήρημα, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το πώς βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, πού είχε βρει τα ρούχα που φορούσε (θεωρείται πως δεν ήταν δικά του), ή ποιός ήταν ο Ρέυνολτς, που ανέφερε συνέχεια την τέταρτη νύχτα. Έτσι, στις 7 Οκτωβρίου 1849 ο Edgar Allan Poe έφυγε από τη ζωή, χωρίς να ξέρουμε ποιά ήταν η αιτία. Πολλοί ισχυρίζονται ότι έφταιγε ο εθισμός του στο αλκοόλ, αλλά οι γιατροί και οι φίλοι του απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο. Άλλες πιθανές αιτίες που αναφέρονται στις πηγές είναι εγκεφαλικό επεισόδιο, σύφιλη, λύσσα, χολέρα, ακόμα και αυτοκτονία ή δολοφονία. Τίποτε από αυτά, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Με το τέλος της ζωής του, ο Edgar Allan Poe έγραψε το τελευταίο του μυστήριο και μας το άφησε άλυτο…

 

And so being young and dipped in folly I fell in love with melancholy.

-Edgar Allan Poe. 


Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο που περιέχει την αγγλική αφήγηση του έργου του Edgar Allan Poe, Το Κοράκι. Περικλείεται και η ελληνική απόδοση της μετάφρασης, από την κα. Πολίτη.

 

Πηγές

https://www.thefamouspeople.com/profiles/edgar-allan-poe-169.php

http://www.huffingtonpost.com/lynn-cullen/11-things-you-didnt-know-_1_b_4059140.html

https://www.britannica.com/biography/Edgar-Allan-Poe

https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Allan_Poe

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BD%CF%84%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81_%CE%86%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD_%CE%A0%CF%8C%CE%B5

http://www.iefimerida.gr/news/168010/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE-7-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B1%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81-%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CE%B5

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Διαβάζω και γράφω οδηγούμενη από μία ανάγκη να ζω σε ομορφότερους κόσμους. Μ' αρέσει να σκαλίζω ένα γεγονός μέχρι να βρω την αιτία του. Απεχθάνομαι τους δήθεν και τους καθωσπρέπει. Μαγεύομαι από την ευγένεια και τα ειλικρινή χαμογέλα. Είμαι επικίνδυνη αν δεν έχω πιει καφέ. Κι αν μου πάρεις τη σοκολάτα...

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG