Εαρινή Επίθεση: Ακόμα ένα ελληνικό «χαστούκι» στον Ιταλό εισβολέα

Εαρινή επίθεση
Πηγή εικόνας: www.ptisidiastima.com

Η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου 1941. Ήταν ένα σχέδιο αντεπίθεσης κατά των θέσεων του ελληνικού στρατού που είχε προχωρήσει αρκετά εντός του αλβανικού εδάφους. Στόχος των Ιταλών ήταν να επανακαταλάβουν τα εδάφη που κατείχαν το Φθινόπωρο του 1940, κατά τις αρχές του ελληνοϊταλικού πολέμου. Απώτερος σκοπός του Ιταλού φασίστα εισβολέως όμως ήταν η ανάκτηση του κατεστραμμένου του γοήτρου.


Η έκβαση του ελληνοϊταλικού πολέμου πριν την Εαρινή επίθεση

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδος. Η Ελλάδα απάντησε περήφανα το «ΟΧΙ» στο ιταλικό τελεσίγραφο μέσω του κυβερνόντος της, Ιωάννη Μεταξά και του λαού της. Το διάστημα 28 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 1940, οι ελληνικές δυνάμεις πολεμούσαν «αμυνόμεναι του πατρίου εδάφους». Στόχος ήταν να εκδιωχθεί ο Ιταλός εισβολέας από τα ελληνικά εδάφη που είχε καταλάβει, στην Ήπειρο και στην ανατολική Μακεδονία.

Από τις 14 Νοεμβρίου 1940 μέχρι τον Μάρτιο του 1941 ξεκινάει η κορύφωση του ελληνικού έπους στο αλβανικό μέτωπο. Ο ελληνικός στρατός έχει καταφέρει να εκδιώξει από την Ελλάδα τους Ιταλούς και ξεκινάει να τους κυνηγά μέσα στην Αλβανία. Καταφέρνει να προελάσει στο εν λόγω διάστημα σε βάθος 60 χιλιομέτρων εντός του αλβανικού εδάφους καταλαμβάνοντας σημαντικές πόλεις: Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Κλεισούρα, Χειμάρρα, Πόγραδετς, Λεσκοβίκιο, Πρεμετή, Τεπελένι. Η διεθνής κοινότητα είναι έκπληκτη με την πρώτη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα που ανήκει στην μικρή σε έκταση Ελλάδα. Το γόητρο των Ιταλών και του αήττητου ως τότε Άξονα τσακίζεται.

Εαρινή επίθεση
Πηγή εικόνας: in.gr | Έλληνες στρατιώτες επιτίθενται.

Οι Ιταλοί ανασυντάσσονται – Η Εαρινή Επίθεση

Στις αρχές του 1941, οι Ιταλοί αποφασίζουν να οργανώσουν μια σφοδρή αντεπίθεση κατά των Ελλήνων για να ανακτήσουν όσα έχασαν και φυσικά το γόητρο του Ντούτσε και του Άξονα. Η αντεπίθεση αυτή ονομάστηκε Εαρινή Επίθεση ή «Operazione Primavera» («Επιχείρηση Primavera») όπου primavera είναι η άνοιξη ιταλιστί. Η άνοιξη θεωρούνταν ιδανική εποχή καθώς υποχωρούσε το χιόνι στο αλβανικό μέτωπο, παράγοντας που οι Ιταλοί υποστήριζαν ότι τους εμπόδιζε στην προέλαση. Η επίθεση ήταν υψίστης σημασίας και θα την παρακολουθούσε και ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι από κοντά. Όπερ και εγένετο: ο Ντούτσε μετέβη στα Τίρανα από το Μπάρι, στις 2 Μαρτίου 1941.

Η Εαρινή Επίθεση ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 1941, στις 6:30 το πρωί με πυκνούς βομβαρδισμούς από την ιταλική αεροπορία και το πυροβολικό. Στόχος ήταν κυρίως η 1η Ελληνική Μεραρχία που βρισκόταν ανάμεσα στην Τρεμπεσίνα και στο Μπούμπεσι όπως και η κατάληψη των υψωμάτων 711 και 731. Στο 731 έγιναν πολλές και φονικές μάχες καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Το ύψωμα άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι στο τέλος να επικρατήσει σε αυτό ο ελληνικός στρατός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις του πυροβολικού και της αεροπορίας ήταν σφοδρές και ακολουθούσαν αυτές του ιταλικού πεζικού ακόμα και τη νύχτα. Χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς ο ελληνικός στρατός αντιστεκόταν σθεναρά καταφέρνοντας να διατηρήσει τις θέσεις του. Πολλές φορές οι Έλληνες πολεμούσαν σώμα με σώμα τους Ιταλούς στρατιώτες καταφέρνοντας έτσι να αποκρούουν όλες τις ιταλικές επιθέσεις και να υποχρεώνουν τους επιτιθέμενους σε βαριές απώλειες.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org | Έλληνες στρατιώτες κατά την Εαρινή Επίθεση.

Η έκβαση των επιχειρήσεων

Ο Μουσολίνι παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή. Τις πρώτες τρεις ημέρες δεν είδε αποτελμάτωση στο μέτωπο και η αποτυχία διαφαινόταν. Στις 13 Μαρτίου 1941, διέταξε γενική επίθεση με όλες τις διαθέσιμες ιταλικές δυνάμεις που δεν έφερε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα. Η τελευταία προσπάθεια των Ιταλών έγινε στις 25 Μαρτίου 1941. Κι αυτή έπεσε στο κενό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ιταλική στρατιωτική ηγεσία διέταξε την κατάπαυση των επιχειρήσεων. Ο Ντούτσε έφυγε από το μέτωπο για την Ιταλία, ταπεινωμένος, απογοητευμένος και αηδιασμένος. Οι γενναίοι Έλληνες στρατιώτες για μια ακόμα φορά είχαν δώσει ένα μάθημα στον αλαζονικό Ιταλό φασίστα ηγέτη αλλά και σε όλον τον κόσμο. Η ιταλική στρατιωτική μηχανή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr | Ο Μπενίτο Μουσολίνι παρακολουθώντας την Εαρινή Επίθεση.

Η κρίσιμη συνέχεια

Η ελληνική επιτυχία στο αλβανικό μέτωπο αποτελούσε ανοικτή εκκρεμότητα για τον Άξονα. Η Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ σκόπευε σύντομα να εισβάλλει στην ΕΣΣΔ. Όμως δε γινόταν αυτό όσο έμενε ανοικτό το μέτωπο της Βαλκανικής, με κίνδυνο Βρετανικής εμπλοκής στην Αλβανία. Ο Ντούτσε όμως που ήθελε να αποδείξει ότι είναι αντάξιος σύμμαχος του Χίτλερ και κατακτητής, είχε κάνει μια τρύπα στο νερό.

Υπό αυτές τις συνθήκες μια ήταν η λύση για τον Μουσολίνι και την αποτελμάτωση του αλβανικού μετώπου. Αυτή η λύση ήταν η εμπλοκή του γερμανικού παράγοντα. Η μαύρη σκιά του ναζισμού σύντομα θα απειλούσε την Βαλκανική χερσόνησο και την Ελλάδα…

Πηγή εικόνας: Katiousha.gr | Μπενίτο Μουσολίνι και Αδόλφος Χίτλερ.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με αφιέρωμα της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» για την Εαρινή Επίθεση και την μάχη του υψώματος 731.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ιταλική Εαρινή Επίθεση. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση 8/3/2021)

Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση 8/3/2021)

Η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών. Ανακτήθηκε από sansimera.gr (τελευταία πρόσβαση 8/3/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μπαλάσης

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγάπη για τη γραφή, τα βιβλία, τη μουσική, το ποδόσφαιρο μα πάνω απ'όλα την ιστορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;