Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Charles Dickens

SHARE

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Στις 19 Δεκεμβρίου 1843 για πρώτη φορά δημοσιεύεται στο Λονδίνο η νουβέλα του Charles Dickens «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol). Ο εκδοτικός οίκος Chapman & Hall ήταν υπεύθυνος για τα έργα του Dickens μεταξύ 1840  & 1844 και ξανά από το 1858 ως το 1870. Η νουβέλα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, επικεντρώνεται στον Ebenezer Scrooge, έναν πλούσιο σπαγγοραμμένο που μισεί τα Χριστούγεννα και τη μεταστροφή που δείχνει μετά από την επίσκεψη τριών φαντασμάτων στο σπίτι του. Πιο συγκεκριμένα, ο Charles Dickens τον αναφέρει ως: «Το κρύο μέσα του παγώνει τα γέρικα χαρακτηριστικά του, σουφρώνει την αιχμηρή του μύτη, μαραζώνει το μάγουλο του, σκληραίνει το βάδισμα του, κάνει τα μάτια του κόκκινα, τα λεπτά του χείλη μπλέ και εκφράζει την γνώμη του πονηρά με την εκνευριστική φωνή του». Η έμπνευση για το επίθετο Scrooge, προήλθε από άλλες δύο λέξεις: 1. Misserlines (Φιλαργυρία) και 2. Misanthropy (Μισανθρωπία).


Χριστουγεννιάτικη Ιστορία: Πρώτη έκδοση 19 Δεκεμβρίου 1843 από τον εκδοτικό οίκο Chapman & Hall

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Ο John Leech (29 August 1817 – 29 October 1864) ήταν εκείνος που εικονογράφησε την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Dickens, αλλά έγινε πιο γνωστός για τη δουλειά του στο χιουμοριστικό περιοδικό Punch του Λονδίνου. Στις φωτογραφίες βλέπουμε δείγμα από το εσωτερικό περιεχόμενο του βιβλίου.

Η Χριστουγέννιατικη Ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε σαν σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου και ως την παραμονή των Χριστουγέννων τα αντίτυπα της έκδοσης είχαν εξαντληθεί. Οι κριτικές που πήρε ήταν πολύ καλές και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία του συγγραφέα. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα και είναι από τα πιο αγαπημένα έργα της Αγγλικής Λογοτεχνίας. Παρ’ όλα αυτά, αντιγράφηκε παράνομα τον Ιανουάριο του 1844. Ο Dickens κινήθηκε με ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα οι εκδότες αντιγραφείς να πτωχεύσουν. Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία κατάφερε να μείνει ως ένα διαχρονικό λογοτεχνικό έργο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και παίχτηκε σε πολλές θεατρικές σκηνές, τον κινηματογράφο, όπερα κτλ.

Advertisement

Ο Charles Dickens όταν έγραφε το βιβλίο οραματιζόταν κοινωνική δικαιοσύνη

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Το βιβλίο του Dickens αποτέλεσε σοβαρό έναυσμα για το δώρο των Χριστουγέννων, τον στολισμό των δέντρων, τα κάλαντα και την ανταλλαγή ευχετήριων καρτών και δώρων. Στην φωτογραφία βλέπουμε το βιβλίο.

Ο Charles Dickens όταν έγραφε την νουβέλα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, η Μεγάλη Βρετανία βρισκόταν στο κατώφλι της αλλαγής των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων, όπως τα κάλαντα, καθώς και τη διακόσμηση των δέντρων, μοντέρνα στοιχεία που πρόσθεσε και στη νουβέλα. Επίσης, η επιρροή του από τους συγγραφείς Washington Irving και Douglas Jerrold είναι εμφανής. O Irving και ο Jerrold είχαν την ίδια οπτική για τον τρόπο που μετέφεραν στον γραπτό λόγο την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, δηλαδή τη νοσταλγία για την γιορτή της Χριστιανοσύνης, η οποία θα διόρθωνε και θα επανέφερε την κοινωνική αρμονία και τάξη, η οποία πλέον είχε χαθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Με αυτή την ματιά στα πράγματα ταυτίζοταν απόλυτα και ο Dickens.


Η παιδική εργασία και η εκμετάλλευση επηρέασε βαθιά τον Dickens

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Ο Charles Dickens έγραφε με βάση τα προσωπικά του βιώματα, όπως ήταν η παιδική εργασία. Και εκείνος βίωσε κάτι ανάλογο όταν φυλακίστηκε ο πατέρας του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Μέσα θα βρούμε και επιρροές, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πως μεγάλωσε ο Dickens. Γεννημένος στο Portsmouth, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο πολύ νωρίς, για να εργαστεί σε εργοστάσιο, για να βιοποριστεί. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να γράψει 15 νουβέλες. Ένα άλλο θέμα στο οποίο ο Dickens είχε μεγάλη ευαισθησία και φαίνεται πως τον επηρέασε να γράψει το βιβλίο Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ήταν η εργασία των μικρών φτωχών παιδιών στην Βιομηχανία κάτω από τρομακτικές συνθήκες. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια, τα οποία ο Dickens τα ονομάζει staves (στελέχη).

Advertisement

Ebenezer Scrooge: Ένας χαρακτήρας καθρέφτης, φτιαγμένος από τα σπασμένα κομμάτια του πατέρα του

Λέγεται πως ο Charles Dickens εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Ebenezer Scrooge από τις διαμάχες που είχε με τον πατέρα του. Η ψυχολογική διαμάχη είχε να κάνει με δυο ανθρώπους εκ διαμέτρου αντίθετους μεταξύ τους, τον Charles Dickens έναν κοινωνικό και αγαπητό γιο και τον πατέρα του έναν παγερό και άπληστο άντρα. Το όνομα Ebenezer (stone of help – πέτρα βοηθείας) ήταν συμβολικό και δόθηκε για να δείξει πως ο Scrooge είχε τελικά μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.

Εάν μπορούσα να δουλέψω την θέληση μου, σε κάθε ηλίθιο του οποίου τα χείλη θα πρόφεραν χαρούμενα Χριστούγεννα, θα έπρεπε να βραστεί μέσα στην πουτίγκα του και να θαφτεί με ένα άγιο παλούκι στην καρδιά του. Θα έπρεπε!

Ebenezer Scrooge.


Η υπόθεση

H Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ξετυλίγεται την παραμονή των Χριστουγέννων του 1843. O Ebenezer Scrooge έχει στην δουλειά του τον Bob Cratchit, έναν πολύ χαμηλά αμειβόμενο υπάλληλο και κάτω από ένα εξοντωτικό ωράριο εργασίας. Μισεί τα Χριστούγεννα και δείχνει το σκληρό πρόσωπο του στους άλλους, αρνούμενος να κάνει μια δωρεά για τους φτωχούς.


Η επίσκεψη του πνεύματος του πεθαμένου συνεταίρου του Jacob Marley τον προειδοποιεί…

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Στην Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, ο Jacob Marley είναι ο συνεταίρος του Scrooge, ο οποίος έχει πεθάνει πριν από επτά χρόνια, λίγο πριν την παραμονή των Χριστουγέννων. Όσο ζούσε, ήταν ένας πολύ πετυχημένος τραπεζίτης, αλλά και άσπλαχνος χαρακτήρας.

Την ώρα που ετοιμάζεται να κοιμηθεί, τον επισκέπτεται το φάντασμα του πεθαμένου συνεταίρου του, ο Jacob Marley. Ακριβώς όπως ο Ebenezer Scrooge, ο Marley πέρασε κατά τον ίδιο τρόπο την ζωή του. Θησαυρίζοντας και δίχως κανένα οίκτο για τους άπορους. Η τιμωρία του ήταν να είναι δεμένος για την αιωνιότητα με αλυσίδες εξαιτίας της απληστίας του. Προειδοποεί τον Scrooge πως θα έχει την ίδια μοίρα, αν δεν αποφασίσει να αλλάξει.

Advertisement

Τρία πνεύματα και τρείς σκηνές είναι αρκετά για την μεταμέλεια και την μεταστροφή του Ebenezer Scrooge

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Στη συνέχεια τον επισκέπτονται τρία φαντάσματα: 1. Του παρελθόντος (η σκηνή μεταφέρεται στον Scrooge ως μικρό παιδί), 2. του παρόντος (πως υποφέρουν οι άνθρωποι εξαιτίας του τώρα) και 3. του Μέλλοντος (η κατάληξη που θα έχει ο Scrooge). Τα οράματα που έχει, καταλήγουν μπροστά από τον τάφο του, με τον ίδιο να ικετεύει το φάντασμα να αλλάξει την μοίρα του! Ο Scrooge θα αλλάξει άμεσα και θα απαρνηθεί τον άπληστο και γεμάτο σκληροκαρδία πρώτερο βίο του. Το βιβλίο κλείνει με τον Scrooge να κάθεται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του υπαλλήλου του, Bob Cratchit, και να γίνεται ο δεύτερος πατέρας για τον μικρό Tim.


Ebenezer Scrooze: Παγκόσμιο σύμβολο φιλαργυρίας

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Μπορεί να αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της Αγγλικής Λογοτεχνίας για μικρούς και για μεγάλους, αλλά το άκουσμα του ονόματος Scrooge συνδέθηκε με την απληστία. Παρά το happy ending της νουβέλας με την ολοκληρωτική μεταστροφή του Scrooge από έναν φιλάργυρο υπάνθρωπο σε έναν πραγματικά καλό άνθρωπο, o Ebenezer Scrooge έγινε το σύμβολο της φιλαργυρίας και του τσιγκούνη. Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος, είναι ηθικοπλαστικό και τον θέτει σε βαθύ προβληματισμό.Ο Charles Dickens τελικά ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Αξίζει να διαβαστεί από όλους!


Ακολουθεί το βίντεο με το Official Trailer της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας σε animation με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey.

 Πηγές

Φωτογραφικό υλικό

pinimg, ebay, yroneeagleeyenews, independent, pinterest, theguardian, forbes.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Φωτεινή Μακρή είναι ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Έχει πλούσια αρθρογραφία από τον Σεπτέμβριο του 2017 στα:www.grafomichani.com-www.creteonair.eu-www.mikrofwno.gr - www.enfo.gr- www.maxmag.gr . Αρθρογραφεί στο www.mikrofwno.gr όπου έχει την δική της σατυρική στήλη με όνομα οι γλωσσοκοπάνες. Στο www.maxmag.gr γράφει στην κατηγορία αφιερώματα. Τον Αύγουστο του 2018 δημιούργησε το Daily Madness stories δηλαδή μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας σε μορφή εικονογραφημένου .

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG