Ιστορίες από αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα (μέρος 3ο)

Πηγή φωτογραφίας: www.toarthro.com

[punica-dropcap]Ο[/punica-dropcap]ι ειδήσεις ειδεχθών εγκλημάτων είναι πάντα σοκαριστικές για την κοινή γνώμη, μολονότι εγκλήματα συμβαίνουν συχνά. Η ελληνική κοινωνία έχει έρθει ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπη με αποτρόπαια εγκλήματα και πάντα το ενδιαφέρον για τέτοιες υποθέσεις είναι έντονο. Ακολουθούν τρία παραδείγματα δολοφονιών που συγκλόνισαν την Ελλάδα και απασχόλησαν για μεγάλο διάστημα τα ΜΜΕ.


Κάτια Γιαννακοπούλου

«Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς, θα το έκανα».

Εγκλήματα
Η Κάτια Γιαννακοπούλου στο δικαστήριο. Πηγή φωτογραφίας: filathlos.gr

Η υπόθεση της Κάτιας Γιαννακοπούλου απασχόλησε για πολύ καιρό τα ΜΜΕ, διότι ήταν ιδιαίτερα σοκαριστική και σκανδαλώδης. Η ίδια δολοφόνησε, στις 22 Ιουλίου 1997 τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη, με τον οποίο διατηρούσε για χρόνια ερωτικό δεσμό. Τον αποκαλούσε επίγειο θεό της και το πάθος την οδήγησε να τον σκοτώσει.

Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου. Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλει η δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου, σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου. Την ώρα που πέθανε, πέθανα κι εγώ μαζί του!

Η ίδια γνώρισε τον αρχιμανδρίτη το 1989, ως πνευματικό καθοδηγητή της. Μέχρι πρότινος ζούσε μια συνηθισμένη ζωή, με τον άντρα και τον γιο της και δούλευε ως πλασιέ. Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας της με τον Άνθιμο Ελευθεριάδη, ήταν σαφές πως είχαν μια ιδιαίτερη χημεία και συμπάθεια. Η ίδια τον χαρακτήριζε γλυκομίλητο, επιβλητικό και πολύ μορφωμένο. Η σχέση τους πολύ σύντομα έγινε ερωτική και το φλογερό πάθος που ένιωθε η Κάτια την είχε τρελάνει. Είχε δοθεί ολοκληρωτικά στον επίγειο θεό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκλήματα
Ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ελευθεριάδης. Πηγή φωτογραφίας: espressonews.gr

Μάλιστα, ο ίδιος της αποσπούσε υπέρογκα ποσά, είτε για αγαθοεργίες, είτε για προσωπικό όφελος. Συνολικά του είχε δώσει περισσότερα από 27.000.000 δραχμές. Το 1994 ο Άνθιμος μετατέθηκε στην Αγγλία, και από εκείνη την στιγμή η σχέση τους δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Ο άλλοτε γλυκός και τρυφερός αρχιμανδρίτης, πλέον συμπεριφέρονταν με ψυχρότητα και αδιαφορία στην Γιαννακοπούλου, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ήθελε να διακόψει κάθε επαφή μαζί της. Εκείνη όμως ήταν παράφορα ερωτευμένη και δεν μπορούσε να διανοηθεί πως θα χάσει τον αγαπημένο της. Ήθελε να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, αλλά εκείνος την απέφευγε συστηματικά. «Μην επιμένεις, είναι αμαρτία. Γύρνα στον άντρα σου και στο παιδί σου», της έλεγε.

Κυριευμένη από μελαγχολία, απελπισία και οργή, αγόρασε ένα όπλο και το πρωί της 22ας Ιουλίου 1997 τον περίμενε κάτω από το σπίτι του. Εκείνος είχε έρθει στην Ελλάδα χωρίς να της το πει, γεγονός που θέριεψε ακόμη περισσότερο τον θυμό της. Η ώρα ήταν 10:30 και μόλις ο αρχιμανδρίτης βγήκε από το σπίτι του για να πάει στην εκκλησία, τον πυροβόλησε επτά φορές από πίσω, σχεδόν εξ επαφής. Ο Άνθιμος σωριάστηκε στο έδαφος νεκρός. Μετά απ΄αυτό η Κάτια Γιαννακοπούλου προέβη σε σπασμωδικές κινήσεις απελπισίας, φόρεσε ξανθιά περούκα, αγόρασε ένα ποδήλατο και κυκλοφορούσε άσκοπα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Τρεις ημέρες αργότερα συνελήφθη. Το δικαστήριο την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο το 2013, 16 χρόνια μετά τον εγκλεισμό της στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερη. Στο πλευρό της βρίσκονταν συνέχεια ο σύζυγός της και το παιδί της.


Ματθαίος Μονσελάς: Την σκότωσε από οίκτο

Η περίπτωση του Ματθαίου Μονσελά είναι ιδιάζουσα και διαφέρει πολύ από τα «συμβατικά» εγκλήματα. Ο λόγος που ο άνθρωπος αυτός έγινε δολοφόνος ήταν για να βοηθήσει την φίλη του Γιόλα Βαγενά, που έπασχε από κατάθλιψη, και η οποία του ζητούσε επί πολύ καιρό να την σκοτώσει. Το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου 1994, ο ίδιος υπέκυψε στα επίμονα παρακάλια και τις ικεσίες της και την πυροβόλησε τρεις φορές, επιφέροντας τον θάνατό της.

Η Γιόλα Βαγενά ήταν οδοντίατρος και ζούσε μια ήρεμη ζωή με τον επί 20 χρόνια σύζυγό της. Η ηρεμία αυτή όμως κλονίστηκε από την στιγμή που ο άντρας της συνήψε σχέση με μια νοσοκόμα και της φέρονταν πλέον άκαρδα και ψυχρά. Ο σύζυγός της δεν έκρυβε καν την εξωσυζυγική σχέση του (λέγεται μάλιστα ότι τηλεφωνούσε στην ερωμένη του, μπροστά στην Γιόλα) και ήθελε να διαλύσει τον γάμο τους. Η 40χρονη οδοντίατρος άρχισε να έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και, παρότι είχε εκφράσει στον σύζυγό της την επιθυμία να αυτοκτονήσει, εκείνος της απάντησε με απάθεια πως αυτό είναι δικό της θέμα. Η ίδια ήθελε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα, ωστόσο ποτέ δεν τολμούσε να το πράξει. Ζητούσε λοιπόν από συγγενείς και φίλους να την σκοτώσουν.

Πηγή φωτογραφίας: madata.gr

Αυτό ζήτησε και από τον φίλο της, Ματθαίο Μονσελά. Ο Μονσελάς ήταν καλοπροαίρετος άνθρωπος που πίστευε πως θα βοηθήσει την Γιόλα να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα και να προχωρήσει στην ζωή της. Εκείνη του ζητούσε επιτακτικά να την σκοτώσει, αλλά εκείνος αρνούνταν συνέχεια. Το βράδυ όμως της 11ης Ιανουαρίου, η Βαγενά ήταν πιο πιεστική και του ζήτησε να «τελειώσει αυτή την υπόθεση». Πράγματι έφτασαν στο Μαρκόπουλο, ανατολικά της Αττικής, και εκεί ο Μονσελάς την πυροβόλησε τρεις φορές και έφυγε σε κατάσταση σοκ. «Ό,τι έκανα το έκανα από οίκτο προς τη Γιόλα», δήλωσε αργότερα στην απολογία του. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε ωστόσο το 1998. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος του δικαστηρίου εξαπέλυσε βαρύτατους μύδρους κατά του συζύγου της Γιόλας Βαγενά, ο οποίος τής φέρθηκε με σκληρότητα και, μολονότι ήταν γιατρός, δεν ανησύχησε από την κάκιστη ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας του.


Σπύρος Σταρίδας: Ο γεωργός που δολοφόνησε οκτώ ανθρώπους με καραμπίνα, πριν αυτοκτονήσει

Εγκλήματα
Πηγή φωτογραφίας: www.zougla.gr

Ήταν 10:30 το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου 1981, στο χωριό Παλαιομονάστηρο Τρικάλων. Επικρατούσε ηρεμία και όλα φαινόντουσαν συνηθισμένα. Άλλωστε στο χωριό, που είναι όμορφο και γραφικό, δεν συνέβαινε ποτέ κάτι συνταρακτικό. Αυτή την ηρεμία έμελλε να καταστρέψει η δολοφονική μανία του Σπύρου Σταρίδα, ο οποίος σε κατάσταση αμόκ σκότωσε οκτώ ανθρώπους, πριν αυτοκτονήσει.

Πατέρα μη μας σκοτώνεις κι εμάς! Μη μας σκοτώνεις!

Ο Σπύρος Σταρίδας ήταν ένας 48χρονος αγρότης, πατέρας δύο παιδιών, που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό είχε σταματήσει να παίρνει τα χάπια του και μεθούσε συχνά. Λίγες ώρες πριν από το φονικό, είχε πάει στο καφενείο του χωριού να παίξει χαρτιά και τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα ερχόταν. Όταν γύρισε στο σπίτι του όμως, άρχισε να δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Πήρε μερικά ρούχα του και τα έκαψε, ενώ επίσης είπε στην γυναίκα του να του δώσει το καλό του παντελόνι και το πουκάμισο με τα αστέρια, γιατί απόψε θα πέθαινε. Μάλιστα, την παρότρυνε να πάρει τα παιδιά τους και να φύγει. Η άτυχη γυναίκα προσπάθησε να τον καθησυχάσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Εγκλήματα
Πηγή φωτογραφίας: www.energospolitis.gr

Με θολωμένη σκέψη, ο 48χρονος άρπαξε την καραμπίνα του και ξεκίνησε να σκορπάει τον θάνατο. Οι νεκροί που άφησε στο πέρασμά του ήταν οκτώ συνολικά, και μαζί με τον ίδιο εννιά. Οι νεκροί ήταν οι εξής :

  1. Αθανάσιος Σταρίδας, 67 ετών, πατέρας του.
  2. Δήμητρα Σταρίδα, 66 ετών, μητέρα του.
  3. Κωνσταντίνος Σταρίδας, 86 ετών, παππούς του.
  4. Λαμπρινή Σταρίδα, 87 ετών, γιαγιά του.
  5. Σταμούλω Σταρίδα, 44 ετών, σύζυγός του.
  6. Στυλιανή Ζιάγκα, 57 ετών, θεία του.
  7. Παναγιώτης Ζιάγκας, 67 ετών, θείος του.
  8. Ηλίας Κουσκουρής, 68 ετών, γείτονάς του.
  9. Και ο ίδιος ο δολοφόνος, Σπύρος Σταρίδας, 48 ετών.
Εγκλήματα
Το πρωτοσέλλιδο της εφημερίδας Τρικαλινά Νέα. Μέχρι εκείνη την στιγμή το όγδοο θύμα, η μητέρα του Σταρίδα, δεν είχε ακόμη καταλήξει. Πηγή φωτογραφίας: www.energospolitis.gr

Από τις πιο σπαραξικάρδιες στιγμές της δολοφονικής κρίσης του Σταρίδα, ήταν η συνάντηση με τα ανήλικα παιδιά του, ηλικίας 10 και 12 χρονών. Τα παιδιά έβλεπαν από το παράθυρο τρομοκρατημένα τι συνέβαινε και μόλις ο πατέρας τους μπήκε στο σπίτι, εκείνα τον ικέτευσαν να μην τα δολοφονήσει. «Πατέρα μη μας σκοτώνεις κι εμάς, μη μας σκοτώνεις», φώναζε το αγοράκι σε κατάσταση σοκ. Ο δράστης πάγωσε για λίγο, σαν να είχε για μερικά λεπτά συνειδητοποιήσει το κακό που προκάλεσε σε μια στιγμή διαύγειας, αλλά μετά πήγε να συνεχίσει το φονικό του έργο, αφήνοντας τα παιδιά να ζήσουν. Αφού σκότωσε την γυναίκα και μητέρα των παιδιών του, ακούμπησε την καραμπίνα στο έδαφος, σημάδεψε πάνω στην καρδιά του και πάτησε την σκανδάλη με το δάχτυλο του ποδιού. Έτσι έθεσε τέρμα στην ζωή του, αφού πρώτα πήρε την ζωή οκτώ αθώων ανθρώπων. Ο θρήνος, η θλίψη και ο πόνος την επόμενη μέρα στην κηδεία των θυμάτων ήταν ικανός να λυγίσει ακόμη και τον πιο ψύχραιμο άνθρωπο. Το αιματοκυλισμένο χωριό δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο.


Βίντεο: Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega για την υπόθεση Γιαννακοπούλου (μετά το 10ο λεπτό)


Πηγές 

www.mixanitouxronou.gr

24h.com

Πάνος Σόμπολος : Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, Εκδόσεις Πατάκη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Eλίνα Τουκουσμπαλίδου

Εκ Κατερίνης ορμώμενη σπουδάζω πλέον στα εξωτικά Γιάννενα Ιστορία και Αρχαιολογία, αλλά και Δημοσιογραφία. Αγαπώ τις γάτες, τις ταινίες και την καλή μουσική. Όταν βρίσκω χρόνο μαθαίνω Ρώσικα και φλυαρώ στους φίλους μου για όλα τα παραπάνω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;