Άννα Μπολέυν: Η βασίλισσα με την μεγάλη επιρροή

Η βασίλισσα της Αγγλίας Άννα Μπολέυν έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ιστορικούς ως η βασίλισσα που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Αγγλίας. Γεννήθηκε μάλλον το 1501. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία, αρκετοί όμως είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε μεταξύ 1449 και 1512. Άγνωστη παραμένει επίσης και η τοποθεσία γέννησής της, καθώς οι απόψεις διίστανται επί του θέματος. Άλλοι θαρρούν ότι γεννήθηκε στο Μπλίκινγκ Χολ, ενώ κάποιοι άλλοι στο Κάστρο Χέβερ. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην άνοδο του προτεσταντισμού, καθώς είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην αγγλική μεταρρύθμιση. Παρ’ όλα αυτά, το τέλος της ήρθε με μαρτυρικό τρόπο. Στις 19 Μαίου 1536 αποκεφαλίζεται, με τις κατηγορίες που οδήγησαν στο θάνατό της, να ποικίλουν!


Η ζωή της Άννας Μπολέυν πριν την βασιλεία

Η Άννα Μπολέυν ήταν κόρη του πρώτου κόμη του Όρμοντ, Τόμας Μπολέυν, και της γυναίκας του Ελίζαμπεθ. Καταγόταν από μια αρκετά εύπορη οικογένεια. Είχε άλλα δυο αδέρφια, την Μαρία και των Γεώργιο. Η Μαρία μάλιστα την περίοδο που ο Ερρίκος Η’ ήταν μαζί με την Αικατερίνη της Αραγωνίας είχε σχέση μαζί του και αποτελούσε την ερωμένη του.

Αρκετοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν ως αντισυμβατική την εξωτερική ομορφιά της Άννας. Είχε σκουρόχρωμη επιδερμίδα και ήταν αρκετά λεπτοκαμωμένη για τα δεδομένα της εποχής. Παρ’όλα αυτά, τα σκουρόχρωμα, μακριά μαλλιά της και τα μαύρα μάτια της αποτελούσαν εκείνα τα χαρακτηριστικά της, τα οποία σαγήνευαν τους πάντες. Ο ιστορικός Λίνντσευ αναφέρει:

Δεν περιγραφόταν ποτέ ως μεγάλη καλλονή, αλλά ακόμα κι αυτοί που την απεχθάνονταν, παραδέχονταν ότι ήταν δραματικά σαγηνευτική. Τα σκούρα της χρώματα και τα μαύρα μαλλιά της της έδιναν μια εξωτική αύρα σε μια κουλτούρα που θεωρούσε τη γαλακτώδη ωχρότητα, ουσιώδη για την ομορφιά.

Υπάρχουν μαρτυρίες που υποστηρίζουν ότι η Άννα Μπολέυν έπασχε από πολυδακτυλία. Για την ακρίβεια πιστεύουν οτι είχε έξι δάχτυλα, αλλά οι ιστορικοί το διαψεύδουν.

Advertisement

Εξαιτίας της προνομιούχας θέσης του πατέρα της, η Άννα καταλήγει να γίνεται μια από τις κυρίες επί των τιμών της βασίλισσας Κλώντ της Γαλλίας. Μάλιστα είχε μάθει τόσο καλά την γαλλική γλώσσα, ώστε όταν ερχόταν κάποιος Άγγλος στην Γαλλική αυλή, την χρησιμοποιούσαν ως διερμηνέα.


Το φλερτ που εξελίχθηκε σε έρωτα

Άννα Μπολέυν
Πηγή φωτογραφίας: www.historyextra.com

Μόλις επέστρεψε από το ταξίδι της, έκανε το μεγάλο ντεμπούτο της σε μια αποκριάτικη χοροεσπερίδα το Μάρτιο του 1522. Εκείνη την περίοδο ο Ερρίκος Η’ ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη της Αραγωνίας και είχε ως ερωμένη του την αδερφή της, Μαρία. Το ίδιο διάστημα η Άννα είχε αναπτύξει ερωτική σχέση με τον Χένρυ Πέρσυ. Μετά όμως από παρέμβαση του πατέρα του, το ειδύλλιο έληξε. Μάλιστα αρκετοί υποστήριξαν ότι ο Ερρίκος κίνησε τα νήματα, επειδή ήθελε την Άννα για τον εαυτό του.

Αντιθέτως με την αδερφή της, η οποία είχε αναπτύξει σχέση με τον βασιλιά πριν την κάνει ερωμένη του, η Άννα εξομολογήθηκε στον Ερρίκο ότι προτιμούσε να χάσει την ζωή της παρά την αξιοπρέπειά της, απορρίπτοντας έτσι την θέση της ερωμένης που της είχε προσφέρει. Φεύγει εκείνη την περίοδο στο Κεντ, γεγονός που εντυπωσιάζει τον Ερρίκο και φουντώνει ακόμα περισσότερο το πάθος του για εκείνη. Φτάνει σε σημείο μάλιστα να της γράψει 17 ερωτικές επιστολές! Σε μια από αυτές, η οποία εντοπίστηκε στις βιβλιοθήκες του Βατικανού, ο Ερρίκος γράφει στην Άννα Μπολέυν ότι:

[..] Από αυτή την στιγμή και για πάντα, η καρδιά μου θα είναι αφιερωμένη σε εσένα και μόνο σε εσένα.

H επιστολή αυτή γράφτηκε μάλλον τον Ιανουάριο του 1528. Επίσης της ζητούσε να τον συγχωρήσει που τόλμησε να της προτείνει να γίνει ερωμένη του. Τέλος,σύμφωνα με τον δρ. Στάρκι οι λόγοι που οδήγησαν στο διαζύγιο με την Αικατερίνη και κατ’ επέκταση στην ρήξη με το εκκλησιαστικό καθεστώς της Αγγλίας ήταν κυρίως συναισθηματικοί. Στα ψιλά γράμματα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε επίσης και το ότι η Αικατερίνη είχε φτάσει σε μια ηλικία που δεν μπορούσε να χαρίσει άλλα παιδιά στον Ερρίκο.

Advertisement

Η αγγλική μεταρρύθμιση

Ερρίκος Η'
Πηγή φωτογραφίας: activenews.gr

Κύριο μέλημα του βασιλιά ήταν να βάλει ένα τέλος στον γάμο του με την Αικατερίνη. Η βασίλισσα δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει για τον οίκο Τυδώρ έναν αρσενικό διάδοχο, καθώς ήταν πλέον σε ηλικία που δεν μπορούσε να μείνει έγκυος. Από τα έξι παιδιά που είχε χαρίσει στον Ερρίκο, άλλα πέθαναν προτού γεννηθούν, ενώ κάποια σκοτώθηκαν, όντας βρέφη. Είχαν αποκτήσει μαζί μόνο μια κόρη, την Μαρία. Επίσης, πριν παντρευτεί ο Ερρίκος την Αικατερίνη, η εν λόγω βασίλισσα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό του, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα της πέθανε πριν ολοκληρώσουν τον γάμο τους. Φοβούμενος λοιπόν ο βασιλιάς μήπως ο γάμος του ήταν καταραμένος, ζήτησε από τον πάπα να βάλει ένα τέλος.

Ο πάπας αρνείται την ακύρωση του γάμου και έτσι ο Ερρίκος προχωράει σε δίκη το 1529. Και εκεί όμως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, διότι η Αικατερίνη ήταν αρκετά αγαπητή από τον λαό, γεγονός που είχε τρομερό αντίκτυπο στην εικόνα του βασιλιά. Αποφασίζει τελικά να πραγματοποιήσει έναν μυστικό γάμο ανάμεσα σε εκείνον και την Άννα Μπολέυν το 1533, ενώ ταυτόχρονα αυτοανακηρύσσεται επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Έτσι οι δύο εκκλησίες ήρθαν σε ρήξη και διασπάστηκαν.


Το τέλος και οι κατηγορίες

Δυστυχώς όμως και στην περίπτωση της Άννας δεν γεννήθηκε κανένας άλλος διάδοχος πέρα από την Ελισάβετ Α’, την μελλοντική βασίλισσα της Αγγλίας. Ακολούθησαν άλλες δυο αποβολές μάλιστα. Στις 2 Μαΐου 1536 φυλακίζεται και οδηγείται σε δίκη. Ομόφωνα κρίνεται ένοχη με θάνατο δι’ αποκεφαλισμού. Οι κατηγορίες ήταν πολλές. Θεωρήθηκε ένοχη για προδοσία κατά του βασιλιά, για αιμομιξία με τον αδερφό της Γεώργιο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο επίσης. Κατηγορήθηκε ακόμη για άσκηση μαγείας και για την απόπειρα δολοφονίας του νόθου γιού του βασιλιά που είχε αποκτήσει μαζί με την Ελίζαμπεθ Μπλαντ. Εκτελέστηκε στον Πύργο του Λονδίνου στις 19 Μαΐου 1536 μαζί με τον αδερφό της.

Advertisement
Άννα Μπολέυν
Πηγή φωτογραφίας: www.historyhit.com

Το κατά πόσο αθώα ή ένοχη είναι στην πραγματικότητα η Άννα Μπολέυν, παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο. Βέβαια οι ιστορικοί θαρρούν πως τελικά είναι αθώα και πως όλες αυτές οι κατηγορίες αποτελούσαν μια πρόφαση, ώστε να την βγάλουν από το προσκήνιο οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Παρ’ όλα αυτά, όμως η Άννα ακόμα και λίγο πριν τον θάνατό της υποστήριζε ότι ο βασιλιάς δεν της φέρθηκε παρά μόνο με καλοσύνη. Αντίθετα, ο Ερρίκος την επόμενη μέρα του θανάτου της, αρραβωνιάστηκε την Τζέην Σέυμουρ, κυρία επί των τιμών της Άννας Μπολέυν και την παντρεύτηκε δέκα μέρες μετά.


Ακολουθεί βίντεο με την βιογραφία της Άννας Μπολέυν.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Άννα_Μπολέυν

https://www.klik.gr/gr/el/24-hours/anna-mpoleun-i-basilissa-pou-apokefalistike-me-tin-katigoria-tis-prodosias-tis-aimomixias/

https://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2018/05/blog-post_5513.html

https://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/101998608#h=11

http://istorialogotexnia.blogspot.com/2017/09/23.html

http://www.wikiwand.com/el/Άννα_Μπολέυν

https://el.wikipedia.org/wiki/Αικατερίνη_της_Αραγoνίας

https://activenews.gr/ερρικοσ-h-ο-βασιλιασ-που-χωρισε-την-εκ/

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;