Αναΐς Νιν: Η γυναίκα που κατέκτησε το χώρο της ερωτικής πεζογραφίας

 

Μη ψάχνεις το γιατί. Στην αγάπη δεν υπάρχει γιατί, ούτε λογική, ούτε εξήγηση, ούτε λύση.

Αναΐς Νιν.

Γεννημένη σε μια οικογένεια καλλιτεχνών, η Γάλλο – Κουβανή συγγραφέας, Angela Anais Juana Antolina Rosa Edelmira Nin y Culmell, ευρέως γνωστή ως Αναΐς Νιν, δε θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει από τα δίχτυα της Τέχνης και της δημιουργικότητας. Ανακάλυψε το πάθος της για τη συγγραφή σε αρκετά νεαρή ηλικία. Η γραφή της ώριμης περιόδου της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ρηξικέλευθη, καθώς αποτύπωνε με γλαφυρό τρόπο τη σκανδαλώδη ερωτική ζωή της, στη μορφή ημερολογίου. Έγραφε δίχως περιορισμούς και ηθικούς φραγμούς. Κατέκτησε το χώρο της πεζογραφίας, γράφοντας σύντομες ιστορίες και ερωτική λογοτεχνία. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αποτελούσε η αυτοβιογραφική διάθεση των ιστοριών της. Πρόκειται για μια γυναίκα που έζησε τη ζωή στο έπακρο. Μια ζωή ελεύθερη, αλλά και με πάθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Εν αρχή ήν..

Η Αναΐς Νιν σε νεαρή ηλικία.

Γεννήθηκε στη Γαλλία στις 21 Φεβρουαρίου του 1903. Πατέρας της ήταν ο Joaquin Nin, συνθέτης στο επάγγελμα και μητέρα της ήταν η Rosa Culmell, μια Κουβανή τραγουδίστρια κλασικής μουσικής. Ο γάμος των γονιών της δεν κράτησε πολύ και όταν τελικά χώρισαν, η Αναΐς, μαζί με τη μητέρα και τα 2 αδέλφια της, μετακόμισαν στην Ισπανία, και έπειτα στην Αμερική.

Στην Αμερική φοίτησε σε δημόσιο σχολείο, μέχρι τα 16 της. Ήταν εξαιρετική μαθήτρια και γρήγορα κατάφερε να μάθει την αγγλική γλώσσα άπταιστα, και στο γραπτό, αλλά και στον προφορικό λόγο. Ωστόσο παράτησε το σχολείο, για να γίνει χορεύτρια. Εκτός των άλλων, πόζαρε και ως μοντέλο για καλλιτέχνες, για να κερδίσει τα προς το ζην, ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα φλαμένκο με τον Francisco Miralles Arnau.

Μέχρι που ήρθε ο έρωτας στη ζωή της. Το 1923, σε ηλικία μόλις 20 ετών, παντρεύτηκε τον τραπεζίτη και παραγωγό, Hugh Parker Guiler, στην Κούβα. Ένα χρόνο μετά το γάμο τους, μετακόμισαν στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της στο χώρο της συγγραφής. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο D. H. Lawrence: An Unprofessional Study, το έγραψε μέσα σε 16 μέρες!

Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, έγραψε αρκετά ημερολόγια, τα οποία περιείχαν πιπεράτες λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής, αλλά και δηλώσεις θαυμασμού για το γνωστό Αμερικανό συγγραφέα, Henry Miller. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε τη λαβή για να ακουστούν ψίθυροι περί απιστίας και σύναψη δεσμού με το συγγραφέα. Ο σύζυγος της δεν της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει πουθενά το όνομα του, και πράγματι τα ημερολόγια της έχουν ελάχιστες αναφορές σε αυτόν. Την ίδια περίοδο, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη ψυχανάλυση και έκανε μαθήματα αρχικά με τον René Allendy το 1932, και έπειτα με τον Otto Rank, ο οποίος υπήρξε βοηθός του Sigmund Freud. Έκανε σχέση και με τους δύο αυτούς άντρες, όμως με τον Otto ήταν που έζησε μια έντονη και θυελλώδη εξωσυζυγική σχέση.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Otto την έκανε να ξαναγεννηθεί και ως γυναίκα αλλά και ως καλλιτέχνη καθώς με τη βοήθεια του ανακάλυψε την ποιότητα και το βάθος των αισθημάτων της, αλλά και το πως έπρεπε να εκφραστεί στο γραπτό λόγο. Πιο συγκεκριμένα, τη βοήθησε να αντιληφθεί τι μπορούσε να γράψει και τι όχι.

[..] Καθώς μιλούσε, σκεφτόμουν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα με το γράψιμο, τη δυσχέρεια που είχα να εκφράσω αισθήματα, τα οποία δεν ήταν καθόλου εύκολο να εκφραστούν στην πραγματικότητα, αλλά και να επιλέξω την κατάλληλη γλώσσα, ούτως ώστε να αποτυπώσω όλα τα παραπάνω. [..]

Παράλληλα ίδρυσε τις εκδόσεις Siana το 1935, καθώς οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι ήταν επιφυλακτικοί ως προς το είδος της γραφής της. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1939, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Αναΐς και ο σύζυγος της εγκατέλειψαν τη Γαλλία και μετακόμισαν στις Η.Π.Α., ενώ αμέσως έστειλε όλα τα ημερολόγια και τις ερωτικές ιστορίες που είχε γράψει στον κ. Frances Steloff, ο οποίος θα τα κρατούσε σε ασφάλεια στο βιβλιοπωλείο Gotham Book Mart.

Με τον πρώτο της σύζυγο, Hugh Guiler.

Στη Νέα Υόρκη η Αναΐς συναντήθηκε ξανά με τον Otto Rank, ο οποίος προηγουμένως είχε εγκατασταθεί εκεί, και μετακόμισε σπίτι του. Τότε ήταν, που άρχισε να συμπεριφέρεται και η ίδια ως ψυχοθεραπεύτρια, καθώς εξέταζε ασθενείς, και παράλληλα έκανε σεξ μαζί τους στη γνωστή ψυχαναλυτική πολυθρόνα! Μετά από κάποιους μήνες όμως, παραιτήθηκε από το εγχείρημα, λέγοντας πως δεν ήταν καλή, επειδή δεν ήταν αντικειμενική. Τη στοίχειωναν οι ασθενείς της, για αυτό το λόγο έπρεπε να εγκαταλείψει την προσπάθεια της αυτή.

Το 1940 ξεκίνησε η συγγραφή ερωτικής λογοτεχνίας επί πληρωμή. (1 δολάριο η σελίδα). Στο προσωπικό της ημερολόγιο έχει αναφέρει πως ο Miller…. της έκανε παρέα, όταν έγραφε αυτά τα βιβλία(!).

Εκείνη την περίοδο, εξέδωσε πολλά ημερολόγια και βιβλία, όλα με δικά της έξοδα, τα οποία όμως δεν κινούνταν στην αγορά και δεν τύγχαναν θετικών κριτικών.


Συγγραφικό έργο

  • Ημερολόγια

Τα έργα που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι τα ημερολόγια της Αναΐς Νιν, τα οποία ξεκίνησε να γράφει από την εφηβεία της και που παρείχαν πολλές πληροφορίες της ζωής της και την προσωπικών της σχέσεων. Η Νιν διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αντρών, κυρίως συγγραφέων, καλλιτεχνών, ψυχαναλυτών, και έγραφε για αυτούς. Ιδιαίτερη προτίμηση βέβαια, είχε στον αγαπημένο της Otto Rank.

Έγραψε επίσης και για τη σχέση της με τον πατέρα της, περιγράφοντας τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από αυτόν κατά την ηλικία των 9.

  • Ερωτική Λογοτεχνία

Η Αναΐς Νιν έχει περιγράφει από πολλούς κριτικούς ως μια από τις καλύτερες συγγραφείς ερωτικής λογοτεχνίας. Ήταν μια από τις 6 γυναίκες, που εξερεύνησαν πλήρως την ερωτική γραφή, και η πρώτη γυναίκα στη Δύση, η οποία ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πριν από αυτήν, ερωτική λογοτεχνία γραμμένη από γυναίκα, ήταν σπάνια, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, όπως ήταν η δουλειά της Kate Chopin. Έμπνευση της αποτελούσαν οι Djuna Barnes και D. H. Lawrence, Marcel Probst, André Glide, Jean Cocteau, Paul Valéry και Arthur Rimbaud.

Σύμφωνα με λεγόμενα της, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ερωτική λογοτεχνία, όταν επέστρεψε στο Παρίσι μαζί με τον άντρα της, τη μητέρα και τα δύο της αδέλφια. Όταν νοίκιασαν ένα διαμέρισμα ενός Αμερικανού, ο οποίος έλειπε για το καλοκαίρι η Αναΐς βρήκε τυχαία κάτι Γαλλικά προσχέδια.

Διάβασα αυτά τα προσχέδια βιβλιαράκια, ένα – ένα. Ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Δεν είχα ξαναδιαβάσει ποτέ ερωτική λογοτεχνία στην Αμερική. Με συγκίνησαν. Ήμουν αθώα πριν τα διαβάσω, αλλά από τη στιγμή που τα διάβασα όλα, δεν υπήρχε τίποτα που να μη γνωρίζω για τη σεξουαλική πράξη.. Ένιωσα λες και είχα πάρει το πτυχίο στο μάθημα της σεξουαλικότητας.

Έχοντας απεγνωσμένη ανάγκη για λεφτά, η Νιν, ο Henry Miller και κάποιοι φίλοι τους ξεκίνησαν να γράφουν ερωτικά και πορνογραφικά μυθιστορήματα για έναν ανώνυμο συλλέκτη στη τιμή του ενός δολαρίου για τη σελίδα. Το όλο εγχείρημα άρχισε ως αστείο, στις αρχές του 1940. Οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούσε η Νιν ήταν κατά κύριο λόγο καρικατούρες, ενώ δε σκόπευε να εκδόσει τη δουλειά αυτή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όμως, άλλαξε γνώμη, και επέτρεψε να εκδοθούν με τους τίτλους Delta οf Venus και Little Birds, ενώ το 2016, εκδόθηκε και το Auletris.

Είναι πολύ λογικό, η συγγραφέας ερωτικών και πορνογραφικών ιστοριών, να είναι εξίσου ζωηρή και στην προσωπική της ζωή. Παντρεμένη μεν, είχε αρκετούς εραστές δε, όπως οι Henry Miller, John Steinbeck, Antonin Artaud, Edmund Wilson, Gore Vidal, James Agee, James Leo Herlihy και  Lawrence Durrell. Υπάρχουν ισχυρισμοί τέλος, πως η Νιν ήταν αμφιλοφυλόφιλη.

  • Περισσότερη εργογραφία

Εκτός των άλλων, έγραψε αρκετά μυθιστορήματα φαντασίας (House of Incest), συλλογές σύντομων ιστοριών (Under a Glass Bell), διατριβή στην εργασία του D.H. Lawrence (Lawrence: An Unprofessional Study) και ένα έργο για την προσέγγιση στο γραπτό λόγο και την ίδια την συγγραφική διαδικασία (The Novel of the Future).


Περιπετειώδης προσωπική ζωή

Αν και παντρεμένη, διατηρούσε ένα έντονο δεσμό με τον Henry Miller. Η ένωση των δύο υπήρξε παθιασμένη και είναι πιθανό να είχε μείνει έγκυος από εκείνον, μια εγκυμοσύνη όμως την οποία η ίδια αποφάσισε να διακόψει το 1934.

Με το δεύτερο της σύζυγο, Rupert Pole.

Το 1947 γνώρισε έναν πρώην ηθοποιό, τον Rupert Pole, σε ένα ασανσέρ στο Μανχάταν. Οι δύο τους συνήψαν  δεσμό και ταξίδεψαν στην Καλιφόρνια μαζί. Ο Pole ήταν 16 χρόνια νεότερος. Στις 17 Μαρτίου του 1955, και ενώ ήταν ακόμα παντρεμένη με τον Guiler, παντρεύτηκε και τον Pole στην Αριζόνα. Έμεινε μαζί του στην Καλιφόρνια, ενώ ο πρώτος σύζυγος της παρέμεινε στη Νέα Υόρκη, αγνοώντας τη διγαμία της Αναΐς, την οποία και πληροφορήθηκε, λίγο μετά το θάνατό της, το 1977. Αρκετοί βιογράφοι βέβαια, αναφέρουν πως γνώριζε τα πάντα, αλλά επέλεξε να μη ξέρει τίποτα.

Ο Deidre Bair, γράφει περί της διγαμίας αυτής, και των συνεπειών που είχαν στη ζωή της:

Η Αναΐς Νιν είχε δημιουργήσει κάτι που το ονόμαζε το κουτί των ψεμάτων. Είχε μια πραγματικά τεράστια τσάντα, μέσα στην οποία είχε 2 καρνέ επιταγών. Στο ένα υπέγραφε ως Anaïs Guiler από τη Νέα Υόρκη και στο άλλο ως Anaïs Pole από το Λος Άντζελες. Είχε επίσης, συνταγές γιατρών και από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, με τα 2 διαφορετικά της επίθετα αντίστοιχα. Το ίδιο συνέβαινε και με πολλά ακόμα έγγραφα της. Η ίδια μάλιστα έλεγε: Λέω τόσα πολλά ψέματα, που πρέπει να τα γράφω κάπου και να τα κρατάω στο κουτί των ψεμάτων, για να τα έχω όπως ακριβώς τα είπα, και όχι διαφοροποιημένα.

Το 1966 ο γάμος των Νιν – Pole ακυρώθηκε, λόγω νομικών θεμάτων, που προέκυψαν από τις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων της, καθώς την έβαλαν κανονικά και οι δύο στις δηλώσεις τους. Ακόμα και αν ο γάμος τους ακυρώθηκε, οι δύο τους έζησαν μαζί, σαν να ήταν παντρεμένοι, μέχρι το θάνατό της, το 1977.

Σύμφωνα με την Barbara Kraft, λίγο πριν το τέλος της, η Αναΐς έγραψε ένα γράμμα στον Hugh Guiler, ζητώντας του συγχώρεση. Εκείνος της την έδωσε, λέγοντας πόσο νόημα απέκτησε η ζωή του, μόνο και μόνο από την παρουσία της.


Το τέλος

Η Αναΐς Νιν διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το 1974. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω και πολέμησε την αρρώστια για αρκετά χρόνια. Υπέστη αναρίθμητες χειρουργικές επεμβάσεις και χημειοθεραπείες, παρ’ όλα αυτά ο καρκίνος συνέχιζε με μεταστάσεις και σε άλλα όργανα, μέχρις ότου άφησε την τελευταία της πνοή στο Λος Άντζελες, στις 14 Ιανουαρίου του 1977.

Το σώμα της αποτεφρώθηκε και οι στάχτες της σκορπίστηκαν στον κόλπο της Santa Monica. Το ίδιο συνέβη και με τις στάχτες του πρώτου του συζύγου, καθώς φαίνεται πως η τελευταία του επιθυμία ήταν να βρίσκεται μαζί της.

Ο μόνος αλχημιστής που μπορεί να τα μετατρέψει όλα σε χρυσάφι είναι ο έρωτας. Το μοναδικό ξόρκι εναντίον του θανάτου, των γηρατειών, της ρουτίνας είναι ο έρωτας.

Αναΐς Νιν. 


Παρακάτω παρατίθεται ένα βίντεο με την ίδια την Αναΐς Νιν, να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έγραφε.

Τέλος, ένα βίντεο – αφιέρωμα για τη γυναίκα που κατέκτησε το χώρο της ερωτικής πεζογραφίας.

 

 

Info https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anaïs_Nin   |https://www.thefamouspeople.com/profiles/anais-nin-210.php

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λαζαρίδου

Καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας που λατρεύει τον χορό. Ονειροπόλα, αντιδραστική και ολίγον τι ρομαντική..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;