Αλεξανδρίνα Βικτωρία: Η σκυθρωπή βασίλισσα της Αγγλίας

Αλεξαντρίνα Βικτώρια
Πηγή εικόνας: journeyofadreamcatcher.blogspot.com

Η Αλεξανδρίνα Βικτωρία είναι μια από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας γενικότερα και της Αγγλίας ειδικότερα. Έγινε βασίλισσα όταν ήταν 18 ετών και κατά την διάρκεια της βασιλείας της κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στην παγκόσμια ιστορία. Έτσι, η περίοδος που βρισκόταν στον θρόνο θα ονομαστεί προς τιμήν της «Βικτωριανή Εποχή». Μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από τον ρομαντικό και τον θρησκευτικό μυστικισμό. Η βασίλισσα Βικτωρία θα καταφέρει να κυβερνήσει για 64 χρόνια μέχρι τον θάνατό της στις 24 Μαΐου 1819. Ήταν η μεγαλύτερη βασιλεία στην ιστορία της Αγγλίας μέχρι την δεκάτη Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’ θα την ξεπεράσει και θα συνεχίσει την βασιλεία της μέχρι και σήμερα. Πόσα όμως γνωρίζουμε για την επιβλητική και αγέλαστη βασίλισσα της Αγγλίας;


Τα παιδικά χρόνια της Αλεξανδρίνας Βικτωρίας

Η Αλεξανδρίνα Βικτωρία γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1819 στο παλάτι του Κένσιγκτον στο Λονδίνο. Ήταν το μοναχοπαίδι του τέταρτου γιού του βασιλιά Γεωργίου Γ’ του Πρίγκιπα Εδουάρδου Αυγούστου, Δούκα του Κεντ και του Στράδερν. Μητέρα της ήταν η Πριγκίπισσα του Σάξεν-Κόμπουργκ-Σάαλφελντ και Δούκισσα της Σαξονίας Βικτωρία Μαρία Λουΐζα. Αν και πριν από τον Πρίγκιπα Εδουάρδο Αύγουστο είχαν προηγηθεί τα τρία του αδέρφια, κανένα από αυτά δεν κατάφερε να αποκτήσει βασιλικούς απογόνους. Δυστυχώς, δύο χρόνια πριν την γέννηση της βασίλισσας Βικτωρίας ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου και πρωτότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Γ’ θα χάσει την κόρη του Καρλότα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα επικρατήσει πανικός στην βασιλική οικογένεια σχετικά με την διαδοχή του θρόνου. Η γενικότερη σύγχυση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στην βασιλική οικογένεια οφειλόταν στο ότι κανένα από τα δώδεκα παιδιά του βασιλιά δεν είχε εξασφαλίσει ακόμα την διαδοχή του θρόνου.

Αλεξανδρίνα Βικτωρία
Πηγή εικόνας: royalchronicles.gr

Για κακή της τύχη θα χάσει τον πατέρα της 8 μήνες μετά την γέννησή της και τον παππού της 6 ημέρες αργότερα. Τον θρόνο, λοιπόν, αναλαμβάνει ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γεώργιος Δ’. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του η Αλεξανδρίνα Βικτωρία θα αρχίσει να μαθαίνει την αγγλική γλώσσα. Από μικρή μιλούσε γερμανικά – κάτι που είχε διδαχθεί από την μητέρα της, η οποία καταγόταν από την Γερμανία. Στις 26 Ιουνίου του 1830 ο βασιλιάς Γεώργιος Δ’ πεθαίνει και έτσι τα βασιλικά του καθήκοντα μεταφέρονται στον αδερφό του Γουλιέλμο.


Η βασίλισσα Βικτωρία

Ο νέος πλέον βασιλιάς, εξαιτίας της ασθενικής του φύσης, φοβόταν πως πολύ σύντομα τον θρόνο θα καταλάμβανε ένα κοριτσάκι που δεν είχε ακόμα ενηλικιωθεί. Για τον λόγο αυτό ψηφίστηκε τον επόμενο χρόνο από το κοινοβούλιο η «Πράξη περί Αντιβασιλείας του 1831». Με τον τρόπο αυτό μέχρι να γίνει η Βικτωρία 18 ετών την εξουσία θα κατείχε η μητέρα της. Έτσι θα αποκλειόταν το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της χώρας. Στις 20 Ιουνίου 1837 ο βασιλιάς πεθαίνει και ο θρόνος έρχεται στα χέρια της Βικτωρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω βασίλισσα είχε ενηλικιωθεί 27 ημέρες πριν τον χαμό του βασιλιά και μάλιστα όταν άκουσε τα νέα για τον θρόνο έγραψε στο ημερολόγιό της

Είμαι πολύ νέα και σε πολλά, αν όχι σε όλα, άπειρη αλλά είμαι σίγουρη πως πολύ λίγοι έχουν πιότερη αληθινή καλή πρόθεση και περισσότερο αληθινό πόθο να πράξουν ό,τι είναι καλό και δίκαιο, απ’ ότι έχω εγώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ήταν φυσικό η ανέγερση του θρόνου μιας γυναίκας ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός για την ιστορία της Αγγλίας. Κατά κύριο λόγο όσοι αναλάμβαναν τα βασιλικά καθήκοντα ήταν γένους αρσενικού. Αμέσως μετά την στέψη της η ίδια η βασίλισσα προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθεί ως έναν βαθμό από την μητέρα της και τον πατριό της. Εκείνος προσπαθούσε να επωφεληθεί στο έπακρο και για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιούσε τον θρόνο της Βικτωρίας. Παρόλα αυτά ο σύζυγος της Βικτωρίας, πρίγκιπας Εδουάρδος, κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο γυναικών και να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους.


Η Βικτωριανή Εποχή σε πολιτικό επίπεδο

Η Αλεξανδρίνα Βικτωρία ήταν από τους ελάχιστους ηγεμόνες που ενώ βρισκόντουσαν εν ζωή κατάφεραν να δώσουν το όνομά τους στην εποχή που κυβερνούσαν. Σε πολιτικό επίπεδο την εποχή εκείνη επικρατεί η ειρήνη στο εσωτερικό της Αγγλίας (Pax Britannica) με εξαίρεση την περίοδο που διαδραματίστηκε ο Κριμαϊκός πόλεμος. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει εκτός από πολιτικά και οικονομικά το κράτος.

Πέρα από αυτό όμως η βασίλισσα Βικτωρία κατόρθωσε να κυβερνήσει άξια το κράτος της και σε αυτό βοήθησαν δύο σύμβουλοί της, οι Ντισραέλι και Γκλάντστοουν, δύο άτομα με τελείως διαφορετική ιδεολογία στο κομμάτι της πολιτικής. Ήταν αυτό που χρειαζόταν η Αγγλία για να διατηρήσει τις ισορροπίες της. Ο πρώτος τασσόταν υπέρ του συντηρητισμού και ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στα μάτια της βασίλισσας. Ο δεύτερος από την άλλη πρέσβευε τον φιλελευθερισμό και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση της νομοθεσίας εκείνης της εποχής.

Αλεξανδρίνα Βικτωρία
Πηγή εικόνας: choice.npr.org

Η πρόοδος στις επιστήμες και την λογοτεχνία

Σημαντική είναι και η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της εποχής είναι η περίοδος της Βιομηχανικής Επανάστασης. Την εμφάνισή τους αρχίζουν να κάνουν και τα πρώτα οχήματα που δεν χρειάζονταν την βοήθεια ζώων για να κινηθούν, όπως είναι τα ποδήλατα και τα αυτοκίνητα. Ο Δαρβίνος εκείνη την εποχή ξεκινά την συγγραφή του βιβλίου του με τίτλο «Η καταγωγή των ειδών». Μας παρουσιάζει για πρώτη φορά την θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών, μια θεωρία που επικρατεί μέχρι και σήμερα. Πρόοδος σημειώθηκε και στον τομέα της ιατρικής με την εισαγωγή νέων πρακτικών και μηχανημάτων.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η ανάπτυξη του πνεύματος της εποχής. Ο Καρλ Μαρξ μετακινήθηκε στην καρδιά της Αγγλίας, στο Λονδίνο, όπου και ξεκίνησε την συγγραφή του ενός από τα πιο γνωστά του έργα «Το Κεφάλαιο». Δυστυχώς, όμως, εξαιτίας του θανάτου του δεν πρόλαβε να το τελειώσει και έτσι την συγγραφή του βιβλίου συνέχισε ο Ένγκελς. Στην λογοτεχνία τα ονόματα που έκαναν την εμφάνισή τους ήταν πάρα πολλά. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι του Ντίκενς με το κλασικό βιβλίο του με τίτλο «Μεγάλες Προσδοκίες», του Λιούις Κάρολ με το γνωστότερο έργο του «Οι περιπέτειες της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων» και φυσικά οι αδερφές Μπροντέ που τα μυθιστορήματά τους κατατάσσονται στην κλασική λογοτεχνία.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με τη βιογραφία της Αλεξανδρίνας Βικτωρίας:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Βικτωριανή Εποχή. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/articles/281 (τελευταία πρόσβαση 19/1/2020)

H 18χρονη δύστροπη βασίλισσα που κυβέρνησε 64 χρόνια και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή (20 Ιουνίου 2019). Ανακτήθηκε από: http://www.cretewoman.gr/el/27949/.php (τελευταία πρόσβαση 19/1/2020)

Βικτωριανή εποχή. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Βικτωριανή_εποχή (τελευταία πρόσβαση 19/1/2020)

200 χρόνια από τη γέννηση της Βασίλισσας Βικτωρίας (24 Μαίου 2019). Ανακτήθηκε από: http://www.royalchronicles.gr/queen-victoria-200th-birth-anniversary/ (τελευταία πρόσβαση 19/1/2020)

Βασίλισσα Βικτώρια. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Βασίλισσα_Βικτώρια (τελευταία πρόσβαση 19/1/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;