Αγάθωνας Ιακωβίδης: Ο τελευταίος ρεμπέτης

Πηγή εικόνας: tovima.gr | Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Η ελληνική μουσική σκηνή πια είναι ακόμα πιο φτωχή. Ο λόγος είναι η απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης απεβίωσε στις 5 Αυγούστου 2020. Ο Θεσσαλονικιός ρεμπέτης, «έφυγε» μα άφησε πίσω του μια σπουδαία και μακρά καριέρα στη μουσική. Είναι μια καριέρα σχεδόν 50 χρόνων, με πιστή υπηρεσία στο ρεμπέτικο τραγούδι. Για τον απλό λαό, θα είναι πάντα γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα.


Ο Αγάθωνας και οι πρώτες επαφές του με τη μουσική

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στις 2 Ιανουαρίου 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Για αυτόν τον λόγο, τα πρώτα μουσικά ακούσματα του Αγάθωνα, ήταν ανατολίτικοι ρυθμοί και μικρασιατικές μελωδίες. Οι πρώτες αυτές μουσικές επιρροές, θα φανούν αργότερα και κατά την καριέρα του στο ρεμπέτικο.

Στα εφηβικά του χρόνια, συγκεκριμένα στα 16, ο Αγάθωνας ξεκίνησε να ενδιαφέρεται και να ασχολείται με τη μουσική. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε σε όλα τα έγχορδα της ρεμπέτικης μουσικής, τα οποία βαθμιαία έμαθε να παίζει μόνος του. Αυτά ήταν η κιθάρα, ο μπαγλαμάς, το ούτι, το μπουζούκι, ο τζουράς, η μάντολα και το μαντολίνο.

Ο νεαρός Αγάθωνας θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση όντας σε ηλικία 18 χρόνων. Ήταν σε μπουάτ στη Θεσσαλονίκη, το 1973. Τότε συνειδητοποίησε πως η αγαπημένη του μουσική, εκείνη που του ταιριάζει και που τον εκφράζει είναι αυτή των ρεμπέτικων τραγουδιών. Αμέσως ξεκίνησε να αφιερώνεται αποκλειστικά στο ρεμπέτικο τραγούδι. Πέρα από τη γνώση του στα ρεμπέτικα μουσικά όργανα, ο Αγάθωνας ήταν και συλλέκτης πολλών σπανίων δίσκων γραμμοφώνου ρεμπέτικων τραγουδιών. Συμμετείχε σε μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές, αξιοποιώντας τη μεγάλη αυτή συλλογή του.

Αγάθωνας
Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Η ανοδική πορεία του ρεμπέτη Αγάθωνα

Το 1978, είναι η χρονιά που ο Αγάθωνας ξεκινάει την ανοδική πορεία στην καριέρα του. Εκείνη τη χρονιά ίδρυσε το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Με το συγκρότημα ηχογράφησε δύο δίσκους ενώ πραγματοποίησε εμφανίσεις σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το 1981 θα κατέβει στην Αθήνα και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1987. Εκεί θα συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουλαξίζης, Νίκος Φιλιππίδης, Νίκος Χατζόπουλος και άλλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1987, ο Αγάθωνας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη κι για να ζήσει και να εργαστεί εκεί επ’αόριστον. Το ίδιο έτος, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Εριφύλη Χοντολίδου. Μαζί της θα αποκτήσει τον γιο τους, Νίκο. Ο Νίκος Ιακωβίδης, μεγαλώνοντας σπούδασε φυσικός μα αγάπησε κι εκείνος το ρεμπέτικο. Έτσι, έμαθε να παίζει ούτι και να συνοδεύει τον Αγάθωνα σε συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Πηγή εικόνας: espressonews.gr | Ο Αγάθωνας με τη γυναίκα του Εριφύλη Χοντολίδου.

Αγάθωνας Ιακωβίδης: Η καταξίωση

Ο Αγάθωνας έγινε πολύ γνωστός στο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Έχει δώσει συναυλίες σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδος ενώ έχει προσκληθεί και για προσωπικές συναυλίες και σε χώρες του εξωτερικού όπου βρίσκεται ο απόδημος ελληνισμός: ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Αυστραλία.

Αν και είχε προτάσεις για μετακίνηση σε άλλα δημοφιλέστερα μουσικά είδη, ο Αγάθωνας αρνήθηκε πεισματικά. Επιθυμούσε να υπηρετήσει μόνο το ρεμπέτικο αλλά και το δημοτικό τραγούδι. Τα τραγούδια του ήταν παλιά και νέα ρεμπέτικα, γνωστά και άγνωστα στο κοινό, βασισμένα στην πλούσια συλλογή του σε δίσκους. Συνεργάστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του με γνωστά ονόματα όπως η Γλυκερία, ο Μπάμπης Γκολές, το συγκρότημα Koza Mostra, και άλλους. Η δισκογραφία του είναι η εξής:

 • Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσαλονίκης (1982)
 • Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1983)
 • Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985)
 • Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989)
 • Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994)
 • Του τεκέ και της ταβέρνας (1996)
 • Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998)
 • Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999)
 • Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000)
 • Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001)
 • Δημώδη Άσματα (2002)
 • Πέντε Μάγκες Στον Περαία (2011)
 • Απτάλικα Και Άλλα (2013)
 • Alcohol Is Free, Single με τους Koza Mostra (2013)

Οι πιο γνωστές ερμηνείες του είναι οι εξής: Alcohol is Free, Αερόπλανο θα πάρω, Με παρέσυρε το ρέμα, Πέντε μάγκες στον Περαία, Την είδα απόψε λαϊκά, κ.α.

Το αποκορύφωμα της καριέρας του Αγάθωνα ήταν η συμμετοχή του στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, της Γιουροβίζιον (Eurovision) το 2013, στο Μάλμε της Σουηδίας. Εκεί, εκπροσώπησε την Ελλάδα μαζί με το συγκρότημα Koza Mostra τραγουδώντας το τραγούδι Alcohol is Free. Σημείωσε επιτυχία, καθώς μάζεψε 152 ψήφους και κατέκτησε την 6η θέση. Οι Ευρωπαίοι αγάπησαν το κομμάτι με το ελληνικό και ρεμπέτικο στοιχείο.

Πηγή εικόνας: queen.gr | Ο Αγάθωνας με το μπαγλαμαδάκι του, ξεσηκώνει το πλήθος στο Μάλμε της Σουηδίας, μαζί με τους Κόζα Μόστρα, στη Γιουροβίζιον του 2013.

Το ξαφνικό και άδοξο τέλος

Ο Αγάθωνας συνέχιζε μέχρι και σήμερα την σπουδαία δουλειά του. Πραγματοποιούσε συναυλίες σε πόλεις και χωριά, και προσωπικές αλλά και για φιλανθρωπικούς λόγους. Στις αρχές του Μαΐου του 2020, εν μέσω της ζοφερής περιόδου της πανδημίας και της παγκοσμίου καραντίνας, ο Αγάθωνας έπαιζε ρεμπέτικα στην είσοδο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό, για τη μάχη του κατά του κορωνοϊού. Οι εμφανίσεις αυτές γίνονταν σε συνεργασία πάντα με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Δυστυχώς όμως, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης προδόθηκε από την καρδιά του. Στις 5 Αυγούστου 2020 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στο κρεβάτι του. Υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και ανακοπή κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Σε αντίθεση με τη ρεμπέτικη, γεμάτη μουσική ζωή του, ο θάνατος του ήταν ήσυχος. Έτσι έληξε άδοξα και τόσο απροσδόκητα η ζωή του σπουδαίου ρεμπέτη.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και μουσικός κόσμος καθώς και το κοινό, εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό του Αγάθωνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν για αποτέφρωση ενώ δεν προβλέπεται ταφή. Πιθανότατα η αποτέφρωση ήταν επιλογή του ιδίου. Ο ίδιος, όσο ζούσε ήταν άνθρωπος με ριζοσπαστικές ιδέες που συμβάδιζαν με τον απλό και «ρεμπέτικο» χαρακτήρα του. Ήταν εκρηκτικός, πνευματώδης και μια ανήσυχη προσωπικότητα. Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του περί θρησκευτικής ιδεολογίας:

«Είμαι άθρησκος. Είμαι μόνο Ελληνας. Πιστεύω στη φύση και τη λογική του Αριστοτέλη. Δεν σέβομαι την πίστη κανενός. Δεν σέβομαι ούτε καν την ίδια τη λέξη «πίστη». Δεν κατηγορώ κανέναν, ούτε φυσικά θα κοροϊδέψω κάποιον για την πίστη του, απλώς δεν συζητάω ποτέ μαζί τους γι’ αυτό το θέμα».

Όσο για το τέλος του, ο ίδιος είχε δηλώσει χιουμοριστικά σε ερώτηση πώς θα περιέγραφε τον εαυτό του: «Θα ήθελα στον τάφο μου να γραφτεί η φράση: ”Δεν χάλασε τα ρεμπέτικα”! Είναι άσχετη η απάντηση που σου έδωσα, αλλά αυτή είναι η φιλοδοξία μου».  Ο Αγάθωνας είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σίγουρα όμως υπήρξε ο τελευταίος των αυθεντικών ρεμπετών. Ένας άνδρας και μουσικός παλαιάς κοπής. Αφήνει αναντικατάστατο κενό.

Αγάθωνας
Πηγή εικόνας: ethnos.gr | Ο Αγάθωνας στη συναυλία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με την ερμηνεία του τραγουδιού Βρε Μάγκα το παράκανες από τον Αγάθωνα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Αγάθων Ιακωβίδης. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org (τελευταία σύνδεση 6/8/2020)

Πέθανε ο ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης – Εικόνες και βίντεο. Ανακτήθηκε από: ert.gr (τελευταία σύνδεση 6/8/2020)

Αγάθωνας Ιακωβίδης: Είμαι Έλληνας και άθρησκος. Ανακτήθηκε από: espressonews.gr (τελευταία σύνδεση 6/8/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μπαλάσης

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγάπη για τη γραφή, τα βιβλία, τη μουσική, το ποδόσφαιρο μα πάνω απ'όλα την ιστορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;