Οι Αδερφοί Wright και η επανάσταση στην αεροναυτική

Wright
Πηγή εικόνας: https://www.iefimerida.gr/

Οι αδερφοί Orville και Wilbur Wright, ήταν εκείνοι που εφηύραν και κατασκεύασαν το πρώτο αεροπλάνο με ελεγχόμενη πτήση. Πέταξε επίσημα στις 17 Δεκεμβρίου 1903, στη Βόρεια Καρολίνα με το διπλάνο Flyer. Το Flyer ήταν ένα αεροσκάφος σταθερών πτερύγων με τις δύο κύριες πτέρυγες, τοποθετημένες η μία πάνω από την άλλη, με έναν κινητήρα 12 ίππων που κινούσε δύο έλικες και με διάρκεια πτήσης 12, 13, 1 και 59 δευτερολέπτων. Ήταν η πρώτη φορά, που σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη ανθρώπινη πτήση, μηχανικά προωθούμενη.

Πριν από αυτή την πτήση, οι δοκιμές και τα πειράματα που είχαν γίνει, είχαν κρατήσει τρία έτη από τους αδερφούς Wright, όπου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ανεμόπτερα και χαρταετοί. Επίσης το 1800 είχαν γίνει κάποιες δοκιμές και πειράματα αλλά χωρίς επιτυχία από διάφορους επιστήμονες και μηχανικούς στον κόσμο.  Στα επόμενα δύο έτη, οι αδερφοί Wright, αναβάθμισαν και τελειοποίησαν το Flyer, σε ένα πρακτικό αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας!

«Το αεροπλάνο μένει όρθιο γιατί δεν έχει τον χρόνο να πέσει».  – OrvilleWright


Η οικογένεια Wright σε κοινωνικά και μεταρρυθμιστικά κινήματα του 19ου αιώνα

Η οικογένεια Wright δεν ήταν μια τυχαία οικογένεια. Η ιστορία της ξεκινούσε πολύ πίσω στο χρονοντούπαλο της Αμερικάνικης ιστορίας. Οι Wright, συμμετείχαν στην πρώτη ευρωπαϊκή διευθέτηση της Βόρειας Αμερικής, στον αγώνα για της ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία και στην επέκταση των ΗΠΑ στα δυτικά σύνορα. Συμμετείχαν ενεργά, στα μεγάλα κοινωνικά και μεταρρυθμιστικά κινήματα του 19ου αιώνα όπως ήταν: Η κατάργηση της δουλείας και τα δικαιώματα της γυναίκας. Ο ίδιος ο Orville Wright θα πει πως ως παιδιά είχανε την τύχη να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον, όπου υπήρχε πάντα μεγάλη ενθάρρυνση στα παιδιά, να διερευνήσουν τα πνευματικά τους ενδιαφέροντα και κατά συνέπεια, ότι τους προκαλούσε την περιέργεια τους.


Οι αξίες των γονέων των αδερφών Wright

Οι γονείς των αδερφών Wright, μεγάλωσαν τα παιδιά τους με βάση  τις ηθικές αξίες. Επιπλέον ο πατέρας τους Milton και η μητέρα τους Susan, δίδαξαν στα παιδιά τους ότι ο κόσμος δεν είναι ένα εχθρικό μέρος και πως μέσω των οικογενειακών δεσμών θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο. Τις δικές τους πνευματικές αναζητήσεις και την αγάπη για το διάβασμα, ήταν κάτι που τα μετέδωσαν και στα δικά τους τα παιδιά. Η οικογένεια απέκτησε συνολικά επτά τέκνα, μεταξύ των οποίων και δίδυμα που πέθαναν όταν ήταν βρέφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Οι αδερφοί Orville και Wilbur Wright δημιουργούν μια ιπτάμενη μηχανή

Οι αδερφοί Orville και Wilbur  Wright, ανάμεσα στα έτη 1899 – 1905, διεξήγαγαν ένα πρόγραμμα αεροναυτικής έρευνας σε πειραματικό στάδιο. Αυτό απέδωσε καρπούς αφού δημιουργήθηκε το πρώτο αεροπλάνο το 1903 και εξελίχθηκε σε μια πρακτική ιπτάμενη μηχανή το 1905. Από τότε ως σήμερα, όλα τα πετυχημένα αεροπλάνα, έχουν ενσωματώσει τους βασικούς σχεδιαστικούς κανόνες του Wright Flyer του 1903. Η ιδιοφυΐα τους αποδείχθηκε όχι μόνο γιατί δημιούργησαν μια ιπτάμενη μηχανή που κινείται στον αέρα, αλλά γιατί οι έρευνες και οι δοκιμές τους ως προς τον σχεδιασμό και την εξέλιξη της πτήσης, παραμένουν  ένα βασικό εργαλείο στην αεροδιαστημική έρευνα.

Wright
Πηγή εικόνας:https://www.andro.gr/ | Orville και Wilbur  Wright |

Οι αδερφοί Wright στην αεροναυτική κοινότητα

Οι αδερφοί Wright, όταν ξεκίνησαν, είχαν συλλέξει υλικό από το ίδρυμα Smithsonian, ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και ερευνητικά συγκροτήματα, αλλά και από άλλες πηγές. Το υλικό αυτό κάθισαν και το μελέτησαν. Αυτό που τους είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ήταν πως παρά το ενδιαφέρον του ανθρώπου για την πτήση από καταβολής κόσμου, η πρόοδος που είχε σημειωθεί ήταν μικρή. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της εποχής, θεωρούσαν πως το το εγχείρημα αυτό για μια πτήση στον αέρα, δεν ήταν λογικό. Μια πρώτη σοβαρή απόπειρα είχε πραγματοποιηθεί το 1800 αλλά χωρίς επιτυχία.

Οι αδερφοί Wright, εκφράζουν επίσημα την επιθυμία τους να ενταχθούν στην αεροναυτική κοινότητα στις 30 Μαΐου 1899. Μέσω μιας επιστολής που έγραψε ο Wilbur  Wright στο ίδρυμα Smithsonian, δηλώνει την πεποίθηση του, πως μια ανθρώπινη πτήση ήταν απολύτως εφικτή και πως ήθελε να ξεκινήσει την έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Αξιότιμοι Κύριοι:

«Είμαι ενθουσιώδης, αλλά όχι ένας παλαβός  με την έννοια ότι έχω κάποιες ατομικές θεωρίες  σχετικά με τη σωστή κατασκευή μιας ιπτάμενης μηχανής. Θέλω να εκμεταλλευτώ όλα όσα είναι ήδη γνωστά και αν είναι δυνατόν να βοηθήσω τον μελλοντικό εργαζόμενο, που θα πετύχει την τελική επιτυχία. – Wilbur  Wright

Wright
Πηγή εικόνας: https://www.kathimerini.gr/ | 17 Δεκεμβρίου 1903, Βόρεια Καρολίνα, διπλάνο Flyer. |

Οι προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες ως το δεύτερο μισό του 1800

Αξίζει να σημειωθεί πως ως το δεύτερο μισό του 1800, οι πρωτοπόροι της Αεροναυπηγικής πειραματίστηκαν σε τρεις άξονες:

  1. Κάποιοι με αεροσκάφη πλήρους μεγέθους με κινητήρα, εστιάζοντας στον κινητήρα.
  2. Άλλοι χρησιμοποίησαν μοντέλα ως βασικό εργαλείο έρευνας και μελέτης.
  3. Κάποιο άλλοι, έκαναν τις κλινικές δοκιμές τους πάνω σε ανεμόπτερα πλήρους μεγέθους. Πίστευαν πως θα ήταν πιο αποτελεσματικά.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο πειραματισμός με ανεμόπτερα πλήρους μεγέθους ήταν και η πιο γόνιμη μέθοδος. Η μελέτη της αεροδυναμικής των ανεμόπτερων ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε έναν εξελιγμένο κινητήρα με αεροπλάνο, με ελεγχόμενη πτήση. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν οι αδερφοί Wright, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν την πατέντα τους και να βρουν πελάτες.


Οι αντιδράσεις μετά την επιτυχία των Wright

Ο Γάλλος πειραματιστής Ferdinand Ferber είχε κατασκευάσει ένα αντίγραφο των αδερφών Wright το 1902, αλλά χωρίς τις ακριβείς τεχνικές περιγραφές. Το 1903, τους καλεί μέσω ενός άρθρου, να ανακτήσουν το προβάδισμα στην έρευνα πτήσης. Οι Wright, κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό τις τεχνικές καθώς και το ίδιο το αεροπλάνο. Κανείς ως τότε δεν το είχε δει, μέχρι να καταφέρουν να πουλήσουν την πατέντα τους. Το 1908, λαμβάνουν το δίπλωμα τους στην Αμερική και σε Ευρώπη. Κάνουν συμβόλαια με την Αμερικάνικη κυβέρνηση και με ένα γαλλικό συνδικάτο.  Τότε αποφασίζουν πως είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στον κόσμο και στους δημοσιογράφους την εφεύρεση τους.

Το 1908, ο Wilbur  Wright, πραγματοποιεί τις πρώτες δημόσιες πτήσεις του αεροπλάνου στη Γαλλία. Αυτό τους έκανε διάσημους σε όλο τον κόσμο. Ο Γάλλος αεροπόρος Leon Delagrange δήλωσε για το θέμα λακωνικά: «Ηττηθήκαμε!»  Το επόμενο έτος, θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 πτήσεις στην Ευρώπη. Οι τιμές, τα βραβεία και τα μετάλλια που τους αποδόθηκαν ήταν πολλά, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Λεγεώνας της Τιμής.

Wright
Πηγή εικόνας: https://www.iefimerida.gr/

Wright: Ήρωες και πατέρες της αεροναυτικής

Οι αδερφοί Wright, θα γίνουν οι ήρωες της μηχανικής και οι αποδέκτες θαυμασμού από τον απλό κόσμο. Όλοι ήθελαν να τους γνωρίσουν, από τον πιο ταπεινό άνθρωπο έως τον πιο πλούσιο. Βασιλείς και αρχηγοί κρατών επεδίωκαν την επαφή μαζί τους . Αυτοί όμως δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή τους αλλά ούτε από που ξεκίνησαν.

«Οι πρίγκιπες και οι εκατομμυριούχοι είναι χοντροί σαν ψύλλοι» θα πει ο Wilbur Wright στο Le Mans τον Οκτώβριο του 1908.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο σχετικά με τους αδερφούς Wright και την πρώτη επιτυχημένη πτήση.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Meares H. (2020). Orville and Wilbur Wright: The Brothers Who Changed Aviation .The siblings from Ohio successfully launched the first airplane into the skies in 1903. Ανακτήθηκε από https://www.biography.com/. Τελευταία πρόσβαση στις 12/12/2021.

The Wright Brothers. THE INVETION  of  the AERIAL AGE. Ανακτήθηκε από https://airandspace.si.edu/. Τελευταία πρόσβαση στις 12/12/2021.

Αδελφοί Ράιτ. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/. Τελευταία πρόσβαση στις 12/12/2021.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Μακρή

Φωτεινή Μακρή: ᴘᴄ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴛᴇᴄʜɴɪᴄɪᴀɴ ᴀɴᴅ ᴛᴇᴄʜ sᴜᴘᴘᴏʀᴛ. Είχε επιλεχθεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρώην πρόεδρο των Ελλήνων λογοτεχνών να συνεργαστεί μαζί του, το 2017 στο site του •www.grafomichani.com.Ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες», στο •www.mikrofwno.gr Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020. Ενώ το 2021 το παραμύθι«Ο Bullys ήταν μπούλης». Και τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;