20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων Του Παιδιού

Πηγή εικόνας: healthview.gr

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτό γιατί στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υπογράφηκε η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Από εκείνη την ημέρα και κάθε τέτοια μέρα πρέπει οι μεγάλοι για λίγο να σωπαίνουν και να δίνουν το λόγο στα παιδιά γιατί έχουν πολλά να τους πουν…

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το πρώτο αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, την έχουν αποδεχθεί όλα τα κράτη του κόσμου (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101) και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Ανάπτυξη, Δικαιώματα Επιβίωσης, Προστασία και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Εντούτοις, όσο κι αν επικύρωσε -mαποδέχθηκε η πλειονότητα των κρατών τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, Όσο και αν τα αναγνώρισε ως σημαντικά και απαραίτητα για τον «ανθρώπινο» κόσμο, υπάρχουν παιδιά που καθημερινά τους καταπατούν τα δικαιώματα τους και έχουν καταδικαστεί να ζουν σε έναν άδικο και αποτρόπαιο κόσμο. 


Υπάρχουν παιδιά…

…που καθημερινά εργάζονται  υπό απάνθρωπες συνθήκες. Αυτά τα παιδιά δουλεύουν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα συνήθως πολιτικά. Δεν γνωρίζουν τη λέξη «δικαίωμα», αφού τα έχουν πείσει πως αυτή η ζωή που κάνουν είναι φυσιολογική.  Τα παιδιά αυτά δεν έμαθαν ποτέ να παίζουν και να χαίρονται.

…που καθημερινά γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας και όχι μόνο. Η κακοποίηση–παραμέληση– ψυχολογική βία των παιδιών είναι ένα συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Ένα ποσοστό των παιδιών έχει δεχθεί λεκτική ή σωματική βία είτε από το σχολικό του περιβάλλον (bullying), είτε απ’ τους γονείς του. Αυτό το ποσοστό των παιδιών ζει με το φόβο και την ανασφάλεια πως στη ζωή του δεν θα λάβει ποτέ αγάπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

…που υποφέρουν, πεινούν, πεθαίνουν. Έξι εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υπολογίζεται πως πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα. Παιδιά που καθημερινά έρχονται αντιμέτωπα με την φτώχεια και την εξαθλίωση. Στερούνται την εκπαίδευση και την ιατρική φροντίδα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν γύρω μας αγόρια και κορίτσια που κακοποιούνται σεξουαλικά. Παιδιά που ζουν χωρίς δικαιώματα και που δεν έχουν φωνή για να τα διεκδικήσουν.

…που υποφέρουν από συνθήκες πολέμου και κοινωνικού αποκλεισμού. Γίνονται πρόσφυγες, ενώ πολλά απ’ αυτά μεταναστεύουν ασυνόδευτα σε μία ξένη χώρα με κίνδυνο της ζωής τους. Η μόνη τους αποσκευή είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και αντ’ αυτού αντιμετωπίζουν την παράνομη διακίνηση, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία.

Τις τελευταίες νύχτες δεν βλέπω όνειρα. Φοβάμαι πια να ονειρεύομαι…, είπε ένα οκτάχρονο αγόρι απ’ το Κόσοβο που ξαναζούσε στον ύπνο του τον εφιάλτη του πολέμου.

Πηγή εικόνας: Χαμόγελο του Παιδιού

«Πες μου / θυμάσαι που ήμασταν κάποτε κι εμείς παιδιά! /Εμείς δεν ήμασταν ποτέ παιδιά, Μπιλ / Ο πατέρας είχε σκοτωθεί στον άλλο πόλεμο / κι  έπρεπε να βοηθήσουμε το σπίτι με τις λίγες δεκάρες που βγάζαμε / πουλώντας καραμέλες στις γωνιές των δρόμων / Α, είναι φοβερό να’ σαι παιδί και να πρέπει να πουλάς καραμέλες / δίχως να μπορείς ν’ αγγίξεις κι εσύ μια / ούτε την πιο μικρή και μισοτριμμένη / Το βράδυ έκρυβες το πρόσωπο στον κόρφο της μητέρας κι  έκλαιγες / Έτσι μεγαλώσαμε».

Τάσος Λειβαδίτης


Πράττειν

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που ασχολούνται χρόνιαμε τα δικαιώματα των παιδιών. Η Unicef, η Unesco, η Actionaid ειναι κάποιες από τις πιο σημαντικές που προσφέρουν πολυσήμαντο έργο. Ένας ακόμη οργανισμός που προσπαθεί να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά ειναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπηρετώντας την αποστολή του δεκάχρονου ιδρυτή Ανδρέα Γιαννόπουλου για την προστασία όλων των παιδιών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί με γνώμονα τις αξίες που θέτει  η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ΟΗΕ .

Σε 23 χρόνια συνεχόμενης δράσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκε δίπλα σε περισσότερα από 1.480.000 παιδιά και τις οικογένειές τους προσφέροντας την αρωγή που είχαν ανάγκη. Παιδιά που υπήρξαν θύματα κάθε μορφής βίας, κακοποίησης, οικογενειακής και κοινωνικής παραμέλησης, παιδιά που χάθηκαν, παιδιά που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Πηγή εικόνας: pentapostagma

Ημέρα του Παιδιού: η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

  • Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
  •  Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
  •  Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
  •  Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
  •  Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
  •  Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
  •  Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
  •  Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
  •  Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
  •  Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.

Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

Στίχοι του 1979 που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Στίχοι που θα είναι πάντα σύγχρονοι και επίκαιροι. Επίκαιροι μπροστά στη φωτογραφία του τρίχρονου παιδιού που το πτώμα του ξεβράστηκε στη θάλασσα. Επίκαιροι μπροστά στην εικόνα των υποσιτισμένων παιδιών στην Αφρική. Επίκαιροι μπροστά στις ειδήσεις εξαφάνισης ανηλίκων. Επίκαιροι μπροστά σε παιδιά που τους έχουν σκοτώσει κάθε δικαίωμα για το όνειρο.

Τα παιδιά είναι η ελπίδα για ένα αύριο λίγο πιο ανθρώπινο. Έχουν ανάγκη εμάς και εμείς αυτά. Έχουν υποχρεώσεις, αλλά έχουν και δικαιώματα όπως όλοι. Δικαίωμα στο φαγητό, στο παιχνίδι, στην παιδεία, στην αγάπη, στην ευτυχία και στην ελπίδα. Έχουν δικαίωμα να σωπάσουν, να ψιθυρίσουν, να μιλήσουν, να φωνάξουν και να έχουν το δικό τους λόγο. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Και εμείς έχουμε την ιερή υποχρέωση να κάνουμε τα μάτια όλων των παιδιών να χαμογελούν. 

Και όταν θα έρθουν οι καιροί που θα `χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα.  Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Χαμόγελο του Παιδιού/Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού/ΕΡΤ

 Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού/megaron.gr

 Τα δικαιώματα του παιδιού/ebooks.edu.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;