11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος

11/09
Πηγή: www.theatlantic.com

Το 2001, στις 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:45 π.μ ο χρόνος θα παγώσει, καθώς θα λάβει χώρα η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας μέσω συντονισμένης αεροπειρατείας κατευθυνόμενη από την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη θα πέσουν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών, και τα τρία από αυτά θα στοχεύσουν το Πεντάγωνο και τους Δίδυμους Πύργους, όπου στεγάζονταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η επίθεση θα φέρει την κατάρρευση των πύργων, μαζί με τον θάνατο 19 τρομοκρατών, 3.000 πολιτών και 6.000 τραυματιών και υλικές ζημιές που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η 11η Σεπτεμβρίου θα πυροδοτήσει από την επόμενη κιόλας μέρα τεράστιες παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, που θα αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας.


Το χρονικό της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου

Τα πρώτα σημάδια της επίθεσης θα σημειωθούν κατά την πτήση 11 της American Airlines, στις 7:59 το πρωί, όπου και εκτελούσε την πτήση από την Βοστώνη με προορισμό το Λος Άντζελες. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της πτήσης θα σημειωθεί η αεροπειρατεία, με τον πύργο ελέγχου να μην καταφέρνει να την εντοπίσει έγκαιρα, ενώ προσπάθειες επικοινωνίας θα γίνουν από μία αεροσυνοδό της πτήσης ή οποία θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου για να ενημερώσει σχετικά με τα γεγονότα εντός του αεροπλάνου. Πιο συγκεκριμένα η Μπέτυ Όνγκ θα αναφέρει:

«Από την καμπίνα του πιλοτηρίου δεν απαντάνε. Κάποιος από τις πρώτες θέσεις έχει μαχαιρωθεί, και νομίζω μας ναρκώνουν, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε! Νομίζω έχουμε πέσει θύματα αεροπειρατείας.»

Ήταν το αεροσκάφος το οποίο οδηγούσε ο Μοχάμεντ Άτα, το οποίο λίγα λεπτά αργότερα θα κατευθυνθεί προς την Νέα Υόρκη, όπου θα αρχίσει να ρίχνει απότομα ύψος. Ήταν το αεροσκάφος, το οποίο την 11η Σεπτεμβρίου στις 8:47, μπροστά στα μάτια χιλιάδων Νεοϋορκέζων, θα πέσει στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τυλίγοντας το στις φλόγες.

11η Σεπτεμβρίου
Πηγή: www.britannica.com

Παράλληλα θα σημειωθεί και μία δεύτερη ασυνήθιστη συμπεριφορά από την πτήση 175 της United Airlines, όπου το Boeing της εταιρείας θα αρχίσει και εκείνο να κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πύργος ελέγχου θα καθυστερήσει για δεύτερη φορά, και όλος ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας της δεύτερης παράλληλης επίθεσης, 15 μόλις λεπτά μετά την πρώτη.

Τα υπόλοιπα 2 αεροσκάφη, αφορούν την πτήση 77 της American Airlines, και την πτήση 93 της United Airlines, με την πρώτη να χτυπά το Πεντάγωνο και τη δεύτερη να έχει στόχο το Καπιτώλιο ή τον Λευκό Οίκο, πράγμα που δεν υλοποιήθηκε, καθώς συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια.


Οι πρώτες στιγμές μετά την τρομοκρατική επίθεση

Αμέσως μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, τα κτίρια θα τυλιχθούν στις φλόγες και σε όλη την πόλη επικρατεί χάος. Στο σημείο σπεύδουν τεράστιες μονάδες της πυροσβεστικής και σωστικά συνεργεία, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονταν στο Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου, είναι πανικόβλητοι, και αβοήθητοι, με αρκετούς να πέφτουν ακόμα και από τα παράθυρα του ουρανοξύστη, ενώ άλλοι να καίγονται ζωντανοί.

11η Σεπτεμβρίου
Πηγή: time.com.

Οποιαδήποτε ενέργεια της πυροσβεστικής και των κρατικών φορέων δεν μπορούσε να αλλάξει το αναπόφευκτο, με αποτέλεσμα στις 9:59 να υπάρξει η πρώτη κατάρρευση του νότιου πύργου, ο οποίος είχε χτυπηθεί δεύτερος, ενώ λίγα λεπτά αργότερα στις 10:28 θα σημειωθεί η κατάρρευση και του βόρειου πύργου.

11η Σεπτεμβρίου
Πηγή: www.newscientist.com

Ένα τεράστιο πέπλο σκόνης θα σκεπάσει την πόλη, από την πτώση των κτιρίων. Όταν πλέον, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, η Αμερική θα μετρήσει πάνω από 3.000 νεκρούς και 6.000 τραυματίες, με τεράστιες υλικές ζημιές, αλλά κυρίως θα αντιμετωπίσει ένα βαθύ ρήγμα στην Αμερικάνικη κοινωνία και τα θεμέλια της.


Οι πολιτικές εξελίξεις μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα τέτοιο οργανωμένο τραγικό γεγονός, δεν γινόταν να μείνει αναπάντητο, από την τότε πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πρωί της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, βρισκόταν στη Φλόριντα, σε ένα δημοτικό σχολείο στην Σαρασότα. Όταν πληροφορήθηκε σχετικά με το γεγονός, και πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, επιβιβάστηκε στο προεδρικό Air Force One, και από τις πρώτες κιόλας στιγμές, ήταν εμφανής η εκδικητική του προσέγγιση.

Εννέα μέρες αργότερα, ο πρόεδρος Μπους θα πραγματοποιήσει την γνωστή ομιλία, όπου θα καθορίσει εκ των πραγμάτων το μέλλον και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Bush
Πηγή: www.nbcnews.com

Κατά το διάγγελμα αυτό, ο Πρόεδρος Μπους θα κηρύξει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και επί της ουσίας θα προαναγγείλει την Αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, προκειμένου να εξολοθρεύσει την Αλ Κάιντα, τον Μπιν Λάντεν και όμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για το Αμερικανικό κράτος.

Μεταξύ άλλων θα σημειώσει πως «Κάθε λαός, κάθε περιοχή του κόσμου καλείται να επιλέξει μία από τις δύο πλευρές. Είτε με εμάς, είτε με τους τρομοκράτες. Η απάντηση μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των άμεσων αντιποίνων και μερικών πληγμάτων. Οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν μία μάχη, αλλά μια μακροχρόνια εκστρατεία.»

11-09
Πηγή: www.businessinsider.com

Ένα μήνα αργότερα οι Η.Π.Α, θα επιτεθούν στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι παρείχαν άσυλο στον Μπιν Λάντεν, ενώ τον Μάρτιο του 2003, οι Η.Π.Α, θα εισβάλλουν στο Ιράκ, για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσείν. Παράλληλα θα διενεργηθούν χιλιάδες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, με ή χωρίς δικαστική κάλυψη, ενώ θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες βασανιστήρια υπόπτων, κυρίως σε φυλακές-στρατόπεδα συγκέντρωσης υπόπτων, με γνωστότερο το Γκουαντάναμο. Αδιαμφισβήτητα, ο κόσμος πλέον δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδιος.

guantanamo
Πηγή: newrepublic.com

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου

Όπως ήταν αναμενόμενο, μία τέτοια επίθεση του μεγέθους της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορούσε να μην στρέψει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας πάνω της, και να μην δημιουργηθούν διαφόρων ειδών εικασίες, και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το συγκεκριμένο γεγονός.

11-09
Πηγή: www.wsj.com

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, οι οποίοι είδαν με υποψία το γεγονός πως, ο πρόεδρος Μπους την ώρα που οι Δίδυμοι Πύργοι είχαν χτυπηθεί από το πρώτο αεροπλάνο, δεν σταμάτησε το πρόγραμμα του στο δημοτικό σχολείο το οποίο είχε επισκεφθεί, ενώ συνέχιζε να τους διαβάζει σχολικά παραμύθια.

11-09
Πηγή: www.businessinsider.com

Άλλες γνωστές θεωρίες κάνουν λόγο για μία προσχεδιασμένη False Flag Attack από την πλευρά της Αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να αιτιολογηθεί η εισβολή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Κάποιοι συνωμοσιολόγοι θα κάνουν επίσης λόγο για πυραύλους, οι οποίοι θα χτυπήσουν το αμερικανικό Πεντάγωνο, που όμως εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό έδαφος.

Οι ανάλογες θεωρίες έχουν βέβαια καταρριφθεί από συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τα συντρίμμια του αεροπλάνου που βρέθηκαν εκεί, είτε από τα τηλεφωνήματα του αεροπλάνου μετά την αεροπειρατεία.

Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας που θα ακολουθήσουν, θα υποστηρίξει πως το κτίριο 7, δεν κατεδαφίστηκε από το αεροπλάνο, αλλά από μία ελεγχόμενη κατεδάφιση με την χρήση εκρηκτικών.

Γενικότερα, οι θεωρίες σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου ποικίλλουν, και πάρα πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο το συγκεκριμένο συμβάν. Το σίγουρο είναι πως πολλές από αυτές έχουν καταρριφθεί, ενώ ενδεχομένως μερικές άλλες παραμένουν, ή θα παραμείνουν αναπάντητες.


Ο κόσμος σήμερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Σήμερα, μια δεκαετία μετά την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, βρίσκεται το One World Trade Center, ενώ ο εγκέφαλος της επίθεσης και της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός.

Η Αμερικάνικη κυβέρνηση έχει αποχωρήσει από το Ιράκ, ενώ από το 2014 και μετά σταδιακά εγκαταλείπει την περιοχή του Αφγανιστάν μετά από μία πολυετή παρουσία.

Σε επίπεδο στρατηγικής, η Αμερικανική Κυβέρνηση επενδύει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές τις δαπάνες, ενώ μεγάλα ποσά διατείνονται για υπηρεσίες ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες.

Το «δόγμα της ασφάλειας» δεν έχει εγκαταλειφθεί, καθώς τα εργαλεία και οι μέθοδοι άσκησης της αμερικανικής πολιτικής ασφάλειας, τα οποία θεσμοθετήθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά των έλεγχο των αεροσκαφών, την ασφάλεια των αεροδρομίων, και γενικότερα των αεροπορικών ελέγχων, έχουν αυστηροποιηθεί παγκοσμίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

11η Σεπτεμβρίου
Πηγή: www.privacysurgeon.org

Η 11η Σεπτεμβρίου αδιαμφησβήτητα θα χαράξει το μέλλον της Ιστορίας της ανθρωπότητας, και θα εξακολουθεί να επηρεάζει τις μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις, καθώς το «φάντασμα» της πλανιέται ακόμα πάνω από την Αμερική και γενικότερα την παγκόσμια κοινότητα.


Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

 


Για το συγκεκριμένο άρθρο αξιοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές:

11η Σεπτεμβρίου 2001: Οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας για την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο – από www.thetoc.gr, Τελευταία πρόσβαση: 28-08-2021

Ο πόλεμος κατά του ‘τρόμου’ – από www.bbc.co.uk, Τελευταία πρόσβαση: 28-08-2021

Η κληρονομιά της 11ης Σεπτεμβρίου – από www.dw.com, Τελευταία πρόσβαση: 28-08-2021

Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 – από el.wikipedia.org, Τελευταία πρόσβαση: 28-08-2021

11η Σεπτεμβρίου 2001 – από www.sansimera.gr, Τελευταία πρόσβαση: 28-08-2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παύλος Καραμπίδης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, σπουδάζω στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ, Guitar Lover και Rock'N Roll Never Dies

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;