Τι είναι το Book Annotation;

book annotation

Το Book Annotation είναι ένας όρος που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στον κόσμο των αναγνωστών. Τι είναι ακριβώς και ποιος είναι ο ρόλος του στην εμπειρία της ανάγνωσης;

Το book annotation είναι η διαδικασία σημείωσης βιβλίων. Συνήθως, τα σχόλια αυτά τοποθετούνται στα περιθώρια των σελίδων ή προστίθενται στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου. Οι αναγνώστες μπορούν να σημειώσουν τις δικές τους σκέψεις, επεξηγήσεις ή αναφορές που τους ενδιαφέρουν, καθιστώντας έτσι την ανάγνωση πιο διαδραστική. Στυλό, μολύβια, highlighters, χαρτάκια και σελιδοδείκτες είναι τα απαραίτητα σύνεργα για να ξεκινήσει κανείς.

Όταν ξεκίνησα το book annotation (την προηγούμενη βδομάδα, δηλαδή, μη νομίζετε), ήμουν πολύ επιφυλακτική να ακουμπήσω μολύβι λη στυλό πάνω στο βιβλίο. Πέρασα κανέναν μήνα διαβάζοντας άρθρα, βλέποντας φωτογραφίες στο Instagram, βιντεάκια στο τικ τοκ και έπειτα το τόλμησα. Μάζεψα, λοιπόν, ορισμένες συμβουλές που ίσως σας φανούν χρήσιμες.

Advertising

Advertisements
Ad 14
  1. Ξεκινήστε με ένα βιβλίο που σας κεντρίζει και αισθάνεστε ότι έχετε πολλά να προσθέσετε. Εγώ ξεκίνησα με κάτι μικρό που έχω ξαναδιαβάσει, έχοντας πληρέστερη εικόνα του κειμένου από την αρχή.
    Πεφταστέρι
  2. Χρησιμοποιήστε το σύστημα σημειώσεων που σας ταιριάζει: Μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σημειώσεις στα περιθώρια των σελίδων, σημειώσεις σε ξεχωριστό σημειωματάριο ή ακόμα και ηλεκτρονικά σχόλια σε ψηφιακά βιβλία. Εγώ χρησιμοποιώ παστέλ highlighters, μαύρο στιλό, χάρακα και post it. Μη διστάσετε να προσθέσετε ζωγραφιές, quotes, ακόμα και φατσάκια.
    Book annotation example3. Ανταλλάξτε σκέψεις και απόψεις. Συμμετέχετε σε συζητήσεις σε βιβλιοκοινότητες, στο διαδίκτυο ή ακόμα και με φίλους και συγγενείς που διαβάζουν το ίδιο βιβλίο.

    4. Διατηρήστε ένα ημερολόγιο αναγνώσεων: Κρατήστε ένα μικρό ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τις σημειώσεις και τις σκέψεις σας για κάθε βιβλίο που διαβάζετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε τις αντιδράσεις σας, να εντοπίζετε συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών βιβλίων και να δημιουργείτε ένα προσωπικό αρχείο απόψεων και σκέψεων.

    Συνοψίζοντας, το annotation είναι μια εξαιρετική πρακτική που μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία της ανάγνωσης. Mας επιτρέπει να απολαύσουμε την ανάγνωση με πιο ενεργό και συνειδητό τρόπο αλλά και να μπορούμε να επισκεφτούμε πιο εύκολα τα αγαπημένα μας κομμάτια σε ένα βιβλίο. Mην ξεχνάτε ότι το annotation είναι μια προσωπική διαδικασία. Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις. Απλά ακολουθήστε την περιέργειά σας και εξερευνήστε τον κόσμο του βιβλίου με τον δικό σας τρόπο. Μην απελπιστείτε, με λίγα λόγια, αν η πρώτη σας προσπάθεια δε μοιάζει με τις εικόνες που βρίσκετε στο Pinterest ή σε βιβλιοφιλικούς λογαριασμούς στο Instagram. Δε θα βαθμολογηθούμε, παιδιά (Το λέω να το ακούω και εγώ).

    Μπορείτε να βρείτε και εσείς το βιβλίο στις φωτογραφίες εδώ.

    Advertising

Διαβάστε επίσης  Εφηβική λογοτεχνία: 4+1 ιδανικά βιβλία για έφηβους

Η Έλενα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ξεκίνησε να γράφει στην ηλικία των επτά ετών, όταν δημιούργησε τον δικό της φανταστικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, παρακολούθησε το σεμινάριο δημιουργικής γραφής «Scripta Manent» και σύντομα ολοκλήρωσε το πρώτο της μυθιστόρημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι επιμελήτρια, συγγραφέας και διαχειρίστρια στο λογοτεχνικό blog Moonlight Tales. Το διήγημά της «Ένας άγγελος γεννιέται» έχει δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα, ενώ το ποίημά της «Το Ρολόι Χτυπάει Μεσάνυχτα» έχει συμπεριληφθεί σε συλλογικό έργο. Το πρώτο της μυθιστόρημα (Ένα Μόνο Γράμμα) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Όταν δεν γράφει, ασχολείται με ποικίλους δημιουργικούς τομείς, όπως ο χορός και η ζωγραφική, ή διαβάζει. Η ιδανική της μέρα περιλαμβάνει μια μεγάλη κούπα τσάι ή καφέ, μια πολύχρωμη κουβέρτα και ένα καλό βιβλίο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Βουρλιώτης: Ράπερ, ηθοποιός και πολιτικός

Ο Νίκος Βουρλιώτης γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1970 στον
Χώρος

Κάντε το χώρο σας να δείχνει μεγαλύτερος: 5+1 Tips

Το να μας δημιουργηθεί η επιθυμία για ανανέωση ενός χώρου,